Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padające sprzęgło - jak jeździć?

Featured Replies

Napisano

Problem- czuję po pedale sprzęgła, że powoli się kończy, łapie już na samej górze. Chciałem wstawić do mechanika, ale w tym tygodniu nie da rady mi zrobić, innemu auta nie oddam, a w piątek jadę trasę 800 km, we wtorek z powrotem drugie tyle - nie mam możliwości pojechania innym samochodem.

Jaki styl jazdy zminimalizuje możliwość padu totalnego? Jadę w nocy, więc tempomat i stała prędkość, ale czy jest coś co może wpłynąć negatywnie lub pozytywnie na stan sprzęgła i jego możliwą awarię?

Pacjent to Mondeo mk1, 2.0 kombi. Załadowany będzie na jakieś 220-250 kg licząc z kierowcą, rodziną i bambetlami wink.gif

Napisano

> Problem- czuję po pedale sprzęgła, że powoli się kończy, łapie już na samej górze. Chciałem wstawić

> do mechanika, ale w tym tygodniu nie da rady mi zrobić, innemu auta nie oddam, a w piątek jadę

> trasę 800 km, we wtorek z powrotem drugie tyle - nie mam możliwości pojechania innym

> samochodem.

> Jaki styl jazdy zminimalizuje możliwość padu totalnego? Jadę w nocy, więc tempomat i stała

> prędkość, ale czy jest coś co może wpłynąć negatywnie lub pozytywnie na stan sprzęgła i jego

> możliwą awarię?

> Pacjent to Mondeo mk1, 2.0 kombi. Załadowany będzie na jakieś 220-250 kg licząc z kierowcą, rodziną

> i bambetlami

Unikaj przyspieszania z wolnych obrotów. Rozpędzaj auto co najmniej średnim zakresem obrotów, ale bez gazu w podłodze. Dotyczy to szczególnie np wyprzedzania - o bieg lub dwa w dół zamiast na piątce.

Napisano

ją bym się specjalnie nie przejmował. Że sprzeglem na wykonczeniu jeździłem 2 miesiące po mieście, ostatnia faza była najlepsza - obroty płynnie rosły/malały po zmianie biegów - prawie jak w AT ;-)

Napisano

Jeśli nie ślizga się, to nie przejmować się i nie gadać bzdur - toć wyjazd powinno przeżyć, a jeśli jest sterowane linką to masz możliwość regulacji.

Napisano

Jeśli to auto z awatara, to zacznij zbierać, za jakieś 200 000 km czeka Cię zmiana grinser006.gif A tak poważnie-jedź normalnie, dopóki się nie ślizga np przy wdepnięciu na 5 biegu gazu (rosnące obr a prędkość nie) to jeździć i się nie przejmować. Kolega w audi A4 też wydziwiał że koniec sprzęgła i 50 tyś zrobił bez większych zmian, zanim się zebrał do wymiany.

Napisano

> ją bym się specjalnie nie przejmował. Że sprzeglem na wykonczeniu jeździłem 2 miesiące po mieście,

> ostatnia faza była najlepsza - obroty płynnie rosły/malały po zmianie biegów - prawie jak w AT

> ;-)

Normalnie multitronic Ci się zrobił grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Unikaj przyspieszania z wolnych obrotów. Rozpędzaj auto co najmniej średnim zakresem obrotów, ale

> bez gazu w podłodze. Dotyczy to szczególnie np wyprzedzania - o bieg lub dwa w dół zamiast na

> piątce.

Cenna rada - do tej pory od 50-60 km/h targałem na piątym biegu - nie chciało mi się machać. Wiem, wiem, lepszy bylby automat, ale nie było jak szukalem auta..

Napisano
  • Autor

Nie z awatara, Mondeo mk1 2.0.

Z awatara - poszukuję W124 kombi 280-320, lub sedan 420. Bezwypadkowy, bez korozji. Już z rok szukam, ale mam czas. Tylko co chwilę zwiększam budżet zlosnik.gif

Napisano

Z kończącym się sprzęgłem jeździłem z pół roku. zlosnik.gif

Wyglądało to tak, że ślizgało się tylko w przypadku kiedy miałem komplet w w aucie + bagaże. Jeżdząc tylko z moja serce.gif i psem uślizgów nie było. Po pół roku zaczęło już coraz bardziej, także wymieniłem.

Napisano
  • Autor

> Z kończącym się sprzęgłem jeździłem z pół roku.

> Wyglądało to tak, że ślizgało się tylko w przypadku kiedy miałem komplet w w aucie + bagaże.

> Jeżdząc tylko z moja i psem uślizgów nie było. Po pół roku zaczęło już coraz bardziej, także

> wymieniłem.

A to może dojadę... szukałem assistance, ale nie ma szans na 19-letnie auto, Gothaer coś tam podobno ma, ale ciężko namierzyć ich agenta - jutro jadę jeszcze pogadać...

Napisano

Dojedziesz na pewno, tylko po powrocie zrób w miarę szybko i po sprawie smile.gif