Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup auta i ubezpieczenia

Featured Replies

Napisano

Sytuacja Nas trochę zdezorientowała.

Umowa zakupu auta została zawarta dziś. Właściciel auta podsunął nam dokument wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC auta ( na tym dokumencie widnieje tylko data zawarcia umowy sprzedaży - czyli 11.06 ). Dzień zapłaty kolejnej raty składki to 13.06.

Odnośnie AC żadnych regulacji ( wiec domniemam że wygasło z chwilą zawarcia umowy sprzedaży ).

Ale co z tym nieszczęsnym OC?? Czy wygaśnie nam 12.06 o 23:59?? Czy normalnie zgodnie z tym co bylo kiedyś będzie działało przez 30 dni pomimo spisania wypowiedzenia przez kupującego tyle, że zakład ubezpieczeń upomni się o składkę do nas a nie do sprzedającego???? Jak to wygląda w tej sytuacji? Trochę dziwne by było jakby OC wygasło w 1,5 dnia.

Jak w ogóle wygląda ubezpieczanie auta w przypadku kiedy jest jeszcze przed przerejestrowaniem?? Bo zarejestrujemy je dopiero za tydzień -dwa. Ale do tej pory chcemy mieć ważne AC.

Napisano

> Sytuacja Nas trochę zdezorientowała.

> Umowa zakupu auta została zawarta dziś. Właściciel auta podsunął nam dokument wypowiedzenia umowy

> ubezpieczenia OC auta ( na tym dokumencie widnieje tylko data zawarcia umowy sprzedaży - czyli

> 11.06 ).

Co było w tym zrzeczeniu dokładnie napisane?

> Dzień zapłaty kolejnej raty składki to 13.06.

To ma mniejsze znaczenie teraz. Chociaż kompletnie nie rozumiem sprzedającego, bo żadnego zwrotu z niewykorzystanego OC nie dostanie.

> Odnośnie AC żadnych regulacji ( wiec domniemam że wygasło z chwilą zawarcia umowy sprzedaży ).

Jak zwykle

> Ale co z tym nieszczęsnym OC?? Czy wygaśnie nam 12.06 o 23:59??

Wygaśnie zgodnie z datą zrzeczenia którą podpisaliście.

> Czy normalnie zgodnie z tym co bylo

> kiedyś będzie działało przez 30 dni pomimo spisania wypowiedzenia przez kupującego

Jak sama zauważyłaś to było kiedyś, teraz tego nie ma.

> tyle, że zakład ubezpieczeń upomni się o składkę do nas a nie do sprzedającego????

> Jak to wygląda w tej sytuacji? Trochę dziwne by było jakby OC wygasło w 1,5 dnia.

> Jak w ogóle wygląda ubezpieczanie auta w przypadku kiedy jest jeszcze przed przerejestrowaniem?? Bo

> zarejestrujemy je dopiero za tydzień -dwa. Ale do tej pory chcemy mieć ważne AC.

AC możecie zawrzeć w dowolnej chwili na podstawie obecnego dowodu rejestracyjnego i umowy KS

Napisano

> Chociaż kompletnie nie rozumiem sprzedającego, bo żadnego zwrotu z

> niewykorzystanego OC nie dostanie.

"Zbywca pojazdu ma prawo do ubiegania się od o zwrot składki z tytułu zawartej polisy OC, oczywiście pod warunkiem, że kupujący wypowie umowę ubezpieczenia OC, którą nabył wraz z pojazdem" ?

Napisano

> Wygaśnie zgodnie z datą zrzeczenia którą podpisaliście.

Na szczęście nie! Wygaśnie z dniem, w którym wypowiedzenie dotrze do ubezpieczyciela.

Napisano

> To ma mniejsze znaczenie teraz. Chociaż kompletnie nie rozumiem sprzedającego, bo żadnego zwrotu z

> niewykorzystanego OC nie dostanie.

Skąd takie informacje?

Napisano

> Na szczęście nie! Wygaśnie z dniem, w którym wypowiedzenie dotrze do ubezpieczyciela.

I co, kupujący ma sobie oszacować kiedy to będzie? smirk.gif

Do założycielki:

Wykup polisę od dnia po wygaśnięciu starej i nie rób scen, bo potem się okaże, że przerwa była i będzie chryja, poza tym do rejestracji również jest potrzebne OC. Niektóre ubezpieczalnie wpisują dane auta bez nr rej a ten dodają po zarejestrowaniu, inne ubezpieczają na te blachy co masz teraz a po rejestracji jest zmiana. Oba ubezpieczenia i OC i AC opłacić możesz przed zarejestrowaniem na siebie.

Napisano

> I co, kupujący ma sobie oszacować kiedy to będzie?

Milcząco założyłem, że dostarczy osobiście. skromny.gif

Napisano

> "Zbywca pojazdu ma prawo do ubiegania się od o zwrot składki z tytułu zawartej polisy OC,

> oczywiście pod warunkiem, że kupujący wypowie umowę ubezpieczenia OC, którą nabył wraz z

> pojazdem" ?

i pod warunkiem, że opłacona jest cała kwota a nie pierwsza rata z terminem drugiej raty za trzy dni.

Napisano

> A co ma dostać jak druga rata była do zapłaty?

faktycznie nic, nie doczytalem tej informacji.

Napisano

> ubezpieczenia OC auta ( na tym dokumencie widnieje tylko data zawarcia umowy sprzedaży - czyli

> 11.06 ). Dzień zapłaty kolejnej raty składki to 13.06.

> Odnośnie AC żadnych regulacji ( wiec domniemam że wygasło z chwilą zawarcia umowy sprzedaży ).

> Ale co z tym nieszczęsnym OC?? Czy wygaśnie nam 12.06 o 23:59??

A jaka pewność, ze sprzedający dostarczy/dostarczył wypowiedzenie do ubezpieczyciela?

Napisano
  • Autor

> A jaka pewność, ze sprzedający dostarczy/dostarczył wypowiedzenie do ubezpieczyciela?

Dostarczy w poniedziałek z tego co wiem waytogo.gif

Dzięki wszystkim za odpowiedzi - tak czy inaczej dziś jedziemy ubezpieczyć auto, więc problem z głowy będzie.

Napisano

> Dostarczy w poniedziałek z tego co wiem

> Dzięki wszystkim za odpowiedzi - tak czy inaczej dziś jedziemy ubezpieczyć auto, więc problem z

> głowy będzie.

Spokojnie kupuj OC. Nawet jeśli okaże się, że sprzedający nie dostarczył wypowiedzenia to nie ma tragedii. Za kilka dni (po poniedziałku) skontaktujcie się z poprzednim TU celem potwierdzenia. Jeśli facet olał temat (bo okaże się, ze grosza nie dostanie) to złóżcie wypowiedzenie, do dopłaty będzie tylko część składki odpowiadająca okresowi od zakupu do wypowiedzenia.

Napisano

> Dostarczy w poniedziałek z tego co wiem

> Dzięki wszystkim za odpowiedzi - tak czy inaczej dziś jedziemy ubezpieczyć auto, więc problem z

> głowy będzie.

Trochę za późno, ubezpieczyciel zazyczy sobie drugiej raty. Sprzedający wypnie sie, wy zaplacicie...

Napisano

> Trochę za późno, ubezpieczyciel zazyczy sobie drugiej raty. Sprzedający wypnie sie, wy

> zaplacicie...

Niekoniecznie. Można się upierać, że wypowiedzenie jest z dniem 11.06.

Trzeba tylko 12.06 zawrzeć nowe OC, żeby ciągłość była.

Napisano

> Milcząco założyłem, że dostarczy osobiście.

I tak się wtedy liczy data na piśmie ... raczej.

Napisano

> Niekoniecznie. Można się upierać, że wypowiedzenie jest z dniem 11.06.

> Trzeba tylko 12.06 zawrzeć nowe OC, żeby ciągłość była.

Ale trzeba wysłać wypowiedzenie najpóźniej na dzień przed. A nie po fakcie. Teraz sie pozmienialo i miało nie być podwójnych oc, więc może być ok. Najlepiej było wysłać swoje wypowiedzenie nawet fanem dzisiaj i mniej spokój.

Napisano

> Ale trzeba wysłać wypowiedzenie najpóźniej na dzień przed. A nie po fakcie. Teraz sie pozmienialo i

> miało nie być podwójnych oc, więc może być ok. Najlepiej było wysłać swoje wypowiedzenie nawet

> fanem dzisiaj i mniej spokój.

Ale tam nie ma końca ubezpieczenia 13.06 tylko termin płatności drugiej raty.

Kupili 11.06, 12.06 kupią nowe OC a do starego TU faksem wyślą pismo z wypowiedzeniem z dniem 11.06 lub 12.06 nie zważając na poprzednie podpisane sprzedającemu.

Poprzednie OC się rozwiąże i po wszystkim.

Dla pewności to samo pismo co faksem wysłał bym poleconym ZPO i papier trzymał na wypadek jak by TU upominało się o drugą składkę.

Napisano

> Ale tam nie ma końca ubezpieczenia 13.06 tylko termin płatności drugiej raty.

> Kupili 11.06, 12.06 kupią nowe OC a do starego TU faksem wyślą pismo z wypowiedzeniem z dniem 11.06

> lub 12.06 nie zważając na poprzednie podpisane sprzedającemu.

Chodzi mi o płatność drugiej raty, a zostało napisane, ze wypowiedzenie pójdzie dopiero w poniedziałek, a można było wypowiedzieć wcześniej.

Napisano

Heh... nikt nie podał przepisu.

Rzecz jest jasna i prosta:

- umowa samochodowego OC jest zawierana na 12 m-cy (z wyjątkiem umów krótkoterminowych - komisy itp.), ilość rat składek nie ma znaczenia. Umowa trwa 12 m-cy.

- w przypadku sprzedaży samochodu:

Art. 31. 1. W razie przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, przechodzą prawa i obowiązki poprzedniego posiadacza wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia OC ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że posiadacz, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, wypowie ją na piśmie. W przypadku wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC, ulega ona rozwiązaniu z dniem jej wypowiedzenia. Przepisów art. 28 nie stosuje się.

Czyli rzecz prosta - albo trzymasz umowę dalej i TU może ją rekalkulować, albo wypowiadasz - wypowiedzenie staje się skuteczne z chwilą jego złożenia. Tu IMHO ustawodawca się nie popisał - bo w przypadku ubezpieczycieli nie mających fizycznych oddziałów, data złożenia wypowiedzenia nie jest Ci znana. No ale jest jak jest.

Napisano

> Trochę za późno, ubezpieczyciel zazyczy sobie drugiej raty. Sprzedający wypnie sie, wy

> zaplacicie...

Ale nie cała 2 ratę tylko od 13.06 do dnia wypowiedzenia.

Napisano

> Heh... nikt nie podał przepisu.

> Rzecz jest jasna i prosta:

> - umowa samochodowego OC jest zawierana na 12 m-cy (z wyjątkiem umów krótkoterminowych - komisy

> itp.), ilość rat składek nie ma znaczenia. Umowa trwa 12 m-cy.

> - w przypadku sprzedaży samochodu:

> Art. 31. 1. W razie przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu mechanicznego, którego

> posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na posiadacza

> pojazdu, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, przechodzą prawa i

> obowiązki poprzedniego posiadacza wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia OC ulega

> rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że posiadacz, na którego

> przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, wypowie ją na piśmie. W przypadku

> wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC, ulega ona rozwiązaniu z dniem jej wypowiedzenia.

> Przepisów art. 28 nie stosuje się.

> Czyli rzecz prosta - albo trzymasz umowę dalej i TU może ją rekalkulować, albo wypowiadasz -

> wypowiedzenie staje się skuteczne z chwilą jego złożenia. Tu IMHO ustawodawca się nie popisał

> - bo w przypadku ubezpieczycieli nie mających fizycznych oddziałów, data złożenia

> wypowiedzenia nie jest Ci znana. No ale jest jak jest.

Data na piśmie nie jest wiążąca?

Napisano

> Data na piśmie nie jest wiążąca?

Kodeks stanowi jasno:

Art. 61. § 1. Oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią. Odwołanie takiego oświadczenia jest skuteczne, jeżeli doszło jednocześnie z tym oświadczeniem lub wcześniej.

§ 2. Oświadczenie woli wyrażone w postaci elektronicznej jest złożone innej osobie z chwilą, gdy wprowadzono je do środka komunikacji elektronicznej w taki sposób, żeby osoba ta mogła zapoznać się z jego treścią.

na swoim piśmie mogę sobie wpisać dowolną datę - jest ona zasadniczo bez znaczenia.

Napisano

> Kodeks stanowi jasno:

> Art. 61. § 1. Oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy

> doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią. Odwołanie takiego

> oświadczenia jest skuteczne, jeżeli doszło jednocześnie z tym oświadczeniem lub wcześniej.

> § 2. Oświadczenie woli wyrażone w postaci elektronicznej jest złożone innej osobie z chwilą, gdy

> wprowadzono je do środka komunikacji elektronicznej w taki sposób, żeby osoba ta mogła

> zapoznać się z jego treścią.

> na swoim piśmie mogę sobie wpisać dowolną datę - jest ona zasadniczo bez znaczenia.

To czemu polisa OC kupiona u agenta dziś z datą dzisiejszą jest ważna od dziś mimo, że dociera fizycznie do TU po kilku dniach?

Napisano

> Data na piśmie nie jest wiążąca?

Jeżeli chodzi Ci o pismo - rezygnację z polisy to jak najbardziej.

Ja tak miałem, sprzedałem auto i dogadałem się, że jak sprzedający kupi OC+AC to wypowie pisemnie u mojego TU (rozumiem, że włąśnie o wypowiedzenie chodzi). Po tygodniu od sprzedaży dostałem info, że wypowiedzenie wysłane, po 3 tyg dostałem $$ za pozostałe 9 miesięcy (od daty na piśmie), opłaconej składki OC wink.gif

Jeżeli nie dogadałbym się ze sprzedającym, to niestety on miał by polise do końca umowy a ja nie dostałbym zwrotu.

Napisano

> Bo agent jest uprawniony do reprezentacji.

To dać papier agentowi, ale tak czy inaczej w oświadczeniach woli jednym z istotnych elementów jest zdaje się data, a ta jest zawarta w piśmie.

Napisano

> zdaje się data, a ta jest zawarta w piśmie.

Upierasz się przy tej dacie jak oślica .... Jak sobie tam wpiszę 5. 4. 5773 to odłożysz to pismo na półkę na 3750 lat ??

Napisano

> Upierasz się przy tej dacie jak oślica .... Jak sobie tam wpiszę 5. 4. 5773 to odłożysz to pismo na

> półkę na 3750 lat ??

Bez przesady.

Do tej pory po prostu pisałem: " Z dniem ... wypowiadam umowę OC ..." i byłem święcie przekonany, że ta data jest wiążąca. Zwykle jednak ta data pokrywała się z końcem polisy i może dlatego nie było problemów.

Napisano

> Bez przesady.

Czemu ? Przecież to dzisiejsza data ... (tylko wg kalendarza żydowskiego).

> Do tej pory po prostu pisałem: " Z dniem ... wypowiadam umowę OC ..." i byłem święcie przekonany,

A kiedy dostarczałeś to do TU ? Spróbuj napisać to samo i dostarczyć do TU miesiąc po tej dacie - przekonasz się, która data jest wiążąca.

Napisano

> Czemu ? Przecież to dzisiejsza data ... (tylko wg kalendarza żydowskiego).

> A kiedy dostarczałeś to do TU ? Spróbuj napisać to samo i dostarczyć do TU miesiąc po tej dacie -

> przekonasz się, która data jest wiążąca.

W sumie racja, wysyłałem w dniu pisania.

OK, nie upieram się.