Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak ciągłości OC - czy można tak?

Featured Replies

Napisano

W styczniu kupiłem sobie OC na miesiąc (tzw "komisowe") na jeden samochod, osobowy, zarejestrowany w PL.

Styczeń minal, OC przestało być ważne, karteczke zgubiłem, zapomniałem w ogole o tej sprawie, auto stało, nie interesowalo mnie.

Teraz postanowiłem znowu jezdzic tym autem pare dni, wiec dziś znowu sobie wykupiłem OC na miesiąc.

I mam pytanie co z tym okresem kiedy nie miałem zadnego OC - od lutego az do dziś. Czy tamto "miesięczne" OC mi się automatycznie przedluzylo? Jeśli tak, to czy nie powinni mi przyslac jakiegoś formularza wplaty? Jesli nie, to czy ja mam gdzies komus cos zaplacic za tamten okres ubezpieczenia lub/i z niego zrezygnować?

Napisano

Najlepiej teraz cicho siedzieć i mieć nadzieję że UFG się nie doszuka luki w ubezpieczeniu. I oczywiście dalej utrzymywać ciągłość OC.

Jeśli UFG się doszuka to przyjemność będzie kosztowała 3200 PLN.

Napisano
  • Autor

> Najlepiej teraz cicho siedzieć i mieć nadzieję że UFG się nie doszuka luki w ubezpieczeniu. I

> oczywiście dalej utrzymywać ciągłość OC.

> Jeśli UFG się doszuka to przyjemność będzie kosztowała 3200 PLN.

No ok, czyli wychodzi na to ze tamto miesięczne OC sie nie przedluzylo automatycznie? W zasadzie o to mi chodzi, czy jestem winien cos jakiejś firmie ubezpieczniowej smile.gif (nawet nie wiem jakiej, bo zgubiłem tamto powierdzenie przez te pare miesięcy, nawet tego auta nie widziałem wink.gif )

Z UFG to mniej więcej wiem jakie są kary, tylko chce wiedzieć czy po prostu tamto OC wygasło i czy nie mam np. dziś dwóch OC. Niestety dzisiejsze kupowałem "zaocznie" i nie widziałem agenta żeby go zapytać.

Napisano

> No ok, czyli wychodzi na to ze tamto miesięczne OC sie nie przedluzylo automatycznie?

Nie, krótkoterminowe się nie przedłuża automatycznie.

edit: oczywiście żadnej kary nie będzie jeśli to był zabytek zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie, krótkoterminowe się nie przedłuża automatycznie.

Ok, to wszystko już jasne ok.gif

> edit: oczywiście żadnej kary nie będzie jeśli to był zabytek

oczywiście nie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

1.9 TDI - nie ruszany od stycznia... zapalil od pierwszego "strzału" (co prawda z kabli, wiadomo aku nie wytrzymał mrozów w lutym) , plyny wszystkie trzymaly poziom, wsiadłem i jechałem tak jakby stał od wczoraj.. a stał 6 miesięcy prawie shocked.gif

Napisano

> Ok, to wszystko już jasne

> oczywiście nie

> 1.9 TDI - nie ruszany od stycznia... zapalil od pierwszego "strzału" (co prawda z kabli, wiadomo

> aku nie wytrzymał mrozów w lutym) , plyny wszystkie trzymaly poziom, wsiadłem i jechałem tak

> jakby stał od wczoraj.. a stał 6 miesięcy prawie

I hamulce nawet nie przyrdzewiały? blush.gif tarcze, zaciski? cud normalnie, albo magia VW zlosnik.gif

3 sześcioletnie focusy stały u mnie w firmie przez pół roku - latem, nie zimą. W każdym po uruchomieniu tarcze, klocki były do wymiany a zaciski do generalnego czyszczenia....nie wspomnę o wymianie filtra kabinowego, bo po włączeniu klimy nie szło wysiedzieć wewnątrz wink.gif

Napisano
  • Autor

> I hamulce nawet nie przyrdzewiały? tarcze, zaciski? cud normalnie, albo magia VW

> 3 sześcioletnie focusy stały u mnie w firmie przez pół roku - latem, nie zimą. W każdym po

> uruchomieniu tarcze, klocki były do wymiany a zaciski do generalnego czyszczenia...

na pewno trochę pordzewialy jak kazde po dluzszym postoju, ale kilka razy pohamowałem, najpierw delikatnie, potem coraz mocniej i hamuje normalnie niewiem.gif (a identycznym jezdze na codzien, wiec czułbym jakby cos było nie tak zlosnik.gif )

> nie

> wspomnę o wymianie filtra kabinowego, bo po włączeniu klimy nie szło wysiedzieć wewnątrz

a tego nie sprawdzałem, ale fakt ze może być do wymiany idea.gif

Napisano

> na pewno trochę pordzewialy jak kazde po dluzszym postoju, ale kilka razy pohamowałem, najpierw

> delikatnie, potem coraz mocniej i hamuje normalnie (a identycznym jezdze na codzien, wiec

> czułbym jakby cos było nie tak )

czyli magia VW ok.gif w focusach hamulce tak biły, że trzeba było zmienić tarcze....we wszystkich trzech sztukach. Też myślałem, że się dotra, nic z tego...

> a tego nie sprawdzałem, ale fakt ze może być do wymiany

sprawdź, bo przez taki okres, do tego wilgotny (wiosna) masz tam pewnie więcej grzybów jak na pizzy zlosnik.gif

Napisano

> Najlepiej teraz cicho siedzieć

system sam to wyszuka smile.gif

Napisano
  • Autor

> czyli magia VW w focusach hamulce tak biły, że trzeba było zmienić tarcze....we wszystkich trzech

> sztukach. Też myślałem, że się dotra, nic z tego...

Nie wiem czy magia czy nie magia, ja pierwszy raz w zyciu wsiadłem do auta po takim długim postoju... sprawdziłem czy nic nie wyciekło, sprawdziłem stan płynów, odpaliłem z kabli, trochę pochodził, rozruszałem na placu, do przodu, do tyłu, pohamowałem, i wyjechałem na droge i jezdzil normalnie ok.gif tak jak mowie, jezdze prywatnie podobnym, wiec czułbym jakby cos było nie tak ok.gif

> sprawdź, bo przez taki okres, do tego wilgotny (wiosna) masz tam pewnie więcej grzybów jak na pizzy

to na pewno ok.gif

Napisano
  • Autor

> system sam to wyszuka

i kiedy się odezwą? smile.gif wolalbym wiedzieć zlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem czy magia czy nie magia, ja pierwszy raz w zyciu wsiadłem do auta po takim długim

> postoju... sprawdziłem czy nic nie wyciekło, sprawdziłem stan płynów, odpaliłem z kabli,

> trochę pochodził, rozruszałem na placu, do przodu, do tyłu, pohamowałem, i wyjechałem na droge

> i jezdzil normalnie tak jak mowie, jezdze prywatnie podobnym, wiec czułbym jakby cos było nie

> tak

> to na pewno

No i ok, skoro działa, to jeździj ok.gif

Napisano
  • Autor

> No i ok, skoro działa, to jeździj

Mysle ze w komisach dluzej auta stoją i ludzie kupują i odjezdzają nie wiedząc ile stało zlosnik.gif

Napisano

> i kiedy się odezwą? wolalbym wiedzieć

bladego pojęcia nie mam frown.gif

Napisano

> system sam to wyszuka

Teoretycznie powinien zlosnik.gif a w praktyce różnie z tym bywa...

Napisano

>i kiedy się odezwą? wolalbym wiedzieć

raczej nigdy sie nie odezwa bo nie sledza ciaglosci komisowych OC, nie wpisuja tego do bazy. Chyba ze wyjdzie to im przy innej okazji. Poza tym jakim cudem obezpieczyles auto na kolejny miesiac, masz komis?

Napisano
  • Autor

> raczej nigdy sie nie odezwa bo nie sledza ciaglosci komisowych OC, nie wpisuja tego do bazy. Chyba

> ze wyjdzie to im przy innej okazji. Poza tym jakim cudem obezpieczyles auto na kolejny

> miesiac, masz komis?

Nie mam, ale mam magika od ubezpieczeń komisowych, zadzwoniłem ze potrzebuje od dziś (tzn wczoraj to było) OC to mi zrobil na miesiac, jeszcze nie widziałem tego papierka wink.gif

Napisano

jak nie mialo OC przez pol roku a jest zarejestrowane w PL to raczej na 100% sie do Ciebie przywala.Sam musialem to zaplacic... 500 euro liczone po kursie platne w zlotowkach.Ja mialem to 10 lat temu wtedy nie bylo to takie oczywiste bo chwile przed tym zmienily sie przepisy ze nawet jak auto stoi na klockach musi miec OC.Teraz to rpzeciez juz tyle o tym trabili ze jak mozna to przegapic?

Napisano
  • Autor

> jak nie mialo OC przez pol roku a jest zarejestrowane w PL to raczej na 100% sie do Ciebie

> przywala.Sam musialem to zaplacic... 500 euro liczone po kursie platne w zlotowkach.Ja mialem

> to 10 lat temu wtedy nie bylo to takie oczywiste bo chwile przed tym zmienily sie przepisy ze

> nawet jak auto stoi na klockach musi miec OC.Teraz to rpzeciez juz tyle o tym trabili ze jak

> mozna to przegapic?

Ktos inny miał pilnować, a ze auto stało z pewnych powodów to niestety wczoraj się okazało ze nikt nie przypilnowal...

Napisano

> Nie mam, ale mam magika od ubezpieczeń komisowych, zadzwoniłem ze potrzebuje od dziś (tzn wczoraj

> to było) OC to mi zrobil na miesiac, jeszcze nie widziałem tego papierka

dziwne bo zeby im to OC weszlo do systemu jako krotkoterminowe to auto musi byc wlasnoscia firmy, trzeba nawet regon do systemu wpisac...

Ale generalnie jest tak ze jak masz komisowe oc to nikt nie jest w stanie sprawdzic do kiedy i ile w miedzy czasie bylo tych miesiecy na komisowych polisach, do bazy to auto wraca dopiero jesli ktos wykupi roczna normalna polise. Wedlug mnie nie wysledzi tego nikt. Ewentualnie jak komus wyda sie to podejrzane ze prywatny samochod mial krotkoterminowe OC to moga przyslac listownie zapytanie zebys im przeslal historie ubezpieczenia i wtedy bedziesz ugotowany.

Napisano
  • Autor

> dziwne bo zeby im to OC weszlo do systemu jako krotkoterminowe to auto musi byc wlasnoscia firmy,

> trzeba nawet regon do systemu wpisac...

Serio? Ja tak ubezpieczałem wiele aut na to miesięczne OC od paru lat i wszystkie były na osobe prywatna niewiem.gif

> Ale generalnie jest tak ze jak masz komisowe oc to nikt nie jest w stanie sprawdzic do kiedy i ile

> w miedzy czasie bylo tych miesiecy na komisowych polisach, do bazy to auto wraca dopiero jesli

> ktos wykupi roczna normalna polise. Wedlug mnie nie wysledzi tego nikt.

> Ewentualnie jak komus

> wyda sie to podejrzane ze prywatny samochod mial krotkoterminowe OC to moga przyslac listownie

> zapytanie zebys im przeslal historie ubezpieczenia i wtedy bedziesz ugotowany.

Mogę załatwić umowę komisową że niby stało w komisie przez te pół roku , ale to chyba nie ma znaczenia bo te miesięczne OC były na prywatnego wlasciciela..

Napisano

pfff Volvo 244 z 76, stało 2,5 roku - wymieniłem tylko kable, palec, kopółkę i olej (bo stare rozpadały się w rękach) i jeżdżę teraz mocno na co dzień i wszystko działa (poza światłami cofania, chyba się zastał czujnik) zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> pfff Volvo 244 z 76, stało 2,5 roku - wymieniłem tylko kable, palec, kopółkę i olej (bo stare

> rozpadały się w rękach) i jeżdżę teraz mocno na co dzień i wszystko działa (poza światłami

> cofania, chyba się zastał czujnik)

im starsze auto tym lepsze ok.gif

Napisano

> dziwne bo zeby im to OC weszlo do systemu jako krotkoterminowe to auto musi byc wlasnoscia firmy,

> trzeba nawet regon do systemu wpisac...

> Ale generalnie jest tak ze jak masz komisowe oc to nikt nie jest w stanie sprawdzic do kiedy i ile

> w miedzy czasie bylo tych miesiecy na komisowych polisach, do bazy to auto wraca dopiero jesli

> ktos wykupi roczna normalna polise. Wedlug mnie nie wysledzi tego nikt. Ewentualnie jak komus

> wyda sie to podejrzane ze prywatny samochod mial krotkoterminowe OC to moga przyslac listownie

> zapytanie zebys im przeslal historie ubezpieczenia i wtedy bedziesz ugotowany.

nie wiem z jakim systemem miałes do czynienia ale po co piszesz bzdury jaki regon rotfl.gif

wpisujesz vin nr rejestracyjne dane firmy i wsio wink.gif

Napisano
  • Autor

> Czy auto jest zarejestrowane w PL

Tak. Od paru lat i zawsze wcześniej miało umowy OC na rok. Skonczyla się kolejna roczna i kupiłem miesieczna. Potem tak jak mowie stracilem kontakt z tym autem i zapomniałem o temacie OC na pare miesięcy.

Napisano

To ubezpieczenie nie przedłuża sie automatycznie.