Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym się czyści układ klimatyzacji ?

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj przy okazji pobytu w ASO zagaiłem o ta sprawe i powiedział mi człowiek, że miedzy innymi wpuszcza się w układ nawiewu jakąs piankę, która powieksza swoja objetość i usuwa to kurz i inne syfy. Prawda to ?

Napisano

> Dzisiaj przy okazji pobytu w ASO zagaiłem o ta sprawe i powiedział mi

> człowiek, że miedzy innymi wpuszcza się w układ nawiewu jakąs

> piankę, która powieksza swoja objetość i usuwa to kurz i inne

> syfy. Prawda to ?

głównie to trza pilnować wymian filtra pyłkowego

a o sprayach to słyszałem ale do odgrzybiania ....

Napisano
  • Autor

> głównie to trza pilnować wymian filtra pyłkowego

> a o sprayach to słyszałem ale do odgrzybiania ....

A jak w klimatyzacji takiego filtra sie nie stwierdza ? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> dziwne bo nawet bez klimy potrafi występować

> ale jak nie ma, to nie ma i problem z głowy

Z mojego Clarusa e sobote wyjąłem od czorta suchych lisci z układu. Teoretycznie jest mozliwość zamontowania takiego, ale .... nie we wszystkich modelach, co jest absurdem. Chyba bede musiał pokombinować, aby we własnym zakresie samontowa c taki filtr, bo jednak on wyłapuje to i tamto.

Tak przy okazji: filtr kabinowy do Clarusa kosztuje 350 zł netto i jest niedostepny w PL zlosnik.gif Pasuje podobno od Picanto, mam taki, ale .... nie pasuje spineyes.gif Trzeba go lekko poprzycionać i dopasować zlosnik.gif

Napisano

> dziwne bo nawet bez klimy potrafi występować

Sporo japońskiej technologji nie posiada filtra pyłków

waytogo.gif

Napisano

> syfy. Prawda to ?

Na 100% mówił o preparacie do odgrzybiania ukł . a dokładniej parownika

waytogo.gif

Co do czyszczenia ukł klimatyzacji to są do tego inne preparaty i wtedy rozbiera się prawie cały ukł. Wykonuje się to głównie wtedy gdy rozleci się np. sprężarka która wprowadzi do ukł opiłki waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Sporo japońskiej technologji nie posiada filtra pyłków

Ja cos czuje, że na własna rekę dorobię taki filtr.

Napisano

> syfy. Prawda to ?

Plak robi taki wynalazek, do butli z płynem jest dołączony ok 0,5 m węzyk. Wkładasz cały w nawiew a następnie zaczynasz psikać, stopniowo wyciągając wężyk. Operację powtarzasz we wszystkich nawiewach. Po wyschnięciu pianki podobno jest zdezynfekowane, a na pewno przez jakiś czas jest nawet przyjemny zapach.

Można go używać także w zwykłych układach nawiewu.

Napisano

> Plak robi taki wynalazek, do butli z płynem jest dołączony ok 0,5 m węzyk. Wkładasz cały w nawiew a następnie zaczynasz psikać, stopniowo wyciągając wężyk. Operację powtarzasz we wszystkich nawiewach.

Zapomniałeś dodać, że tego psikania to jest 10-20 sekund tylko. zlosnik.gif

> Po wyschnięciu pianki podobno jest zdezynfekowane, a na pewno przez jakiś czas jest nawet przyjemny zapach.

U mnie to pomaga na miesiąc-dwa. crazy.gif Potem zapaszek wraca i trzeba robić od nowa. crazy.gif

Napisano

> Zapomniałeś dodać, że tego psikania to jest 10-20 sekund tylko.

w butelce, czy w jeden nawiew bo jakoś tak niejasno napisałeś smile.gif.

Na razie zdezynfekowałem 1 opakowaniem nawiewy w 3 samochodach i w butelce coś jeszcze chlupocze. Nie wiem jak długo po tym, można powiedzieć że jest zdezynfekowane, ale zapach utrzymuje się ok 3 tygodni.

Napisano

> Na razie zdezynfekowałem 1 opakowaniem nawiewy w 3 samochodach

a czy trzeba zdejmować kratki nawiewu, czy ten wężyk da radę wcisnąć w te kratki? i jaki to środek dokładnie jest? Możesz podać nazwę i orientacyjną cenę? zlosnik.gif

Napisano

Preparaty te powinno się stosować BEZPOŚREDNIO NA PAROWNIK pryskanie w nawiewy nie daje takiego efektu gdyz grzyb znajduje się głównie na parowniku ,wiem że w niektórych autach nie jest łatwo się do niego dostać ale tak trzeba waytogo.gif Dlatego też są różne ceny odgrzybiania w warsztatach ale niestety większość robi przez nawiewy lub spływ wody ( choć ten sposub juz jest lepszy).

Napisano

> Z mojego Clarusa e sobote wyjąłem od czorta suchych lisci z układu.

> Teoretycznie jest mozliwość zamontowania takiego, ale .... nie

> we wszystkich modelach, co jest absurdem. Chyba bede musiał

> pokombinować, aby we własnym zakresie samontowa c taki filtr, bo

> jednak on wyłapuje to i tamto.

> Tak przy okazji: filtr kabinowy do Clarusa kosztuje 350 zł netto i

> jest niedostepny w PL Pasuje podobno od Picanto, mam taki, ale

> .... nie pasuje Trzeba go lekko poprzycionać i dopasować

warto bo wtedy śmieci nie wpadają do środka

jest tylko problem, że wtedy słabsza wentylacja jest i trza wentylatora na wyższym biegu używać, aby szyby nie parowały

no i co 30kkm trza filtr zmieniać, a co 15kkm warto go wyjąć i odkurzyć

Napisano

Klimatyzację raczej się dezynfekuje, a zwłaszcza parownik. W czasie pracy klimatyzacji na parowniku wykrapla się woda, która pozostaje dośc długo na użebrowaniach parownika. Jest to dobre środowisko do rozwoju wszelkiego rodzaju grzybów, pleśni itp. Jeśli przez dłuższy okres czasu paskudztwo nie zostanie usunięte efektem jest nieprzyjemny zapach z nawiewów. Jeśli się to zaniedba, dośc trudno jest usunąć to paskudztwo. Ja robię to regularnie raz do roku stosując przeważnie preparat WURTH, choć ostatnio robiłem to środkiem ZAFFO.

276428514-Zaffo.jpg

Wśród niektórych użytkowników aut z klimą panuje pogląd, że takie metody dezynfekcji są mało skuteczen, ponieważ za klika tygodni znowu zaczyna śmierdzieć. Zgadzam się z tym, tylko z jednym "ale" - jeśli na parowniku i kanałach nawiewowych osadzi się bardzo duża ilość pleśni i in. to rzeczywiście psikanie takimi preparatami nic nie daje. Jeśli natomiast robi się to regularnie i nie dojdzie do osadzenia na parowniku dużej ilości grzybków, to przynosi to efekt, o czym sam się przekonałem.

post-8372-14352468365905_thumb.jpg

Napisano

> Zgadzam się z tym, tylko z jednym "ale" - jeśli na parowniku i kanałach nawiewowych osadzi się bardzo duża ilość pleśni i in. to rzeczywiście psikanie takimi preparatami nic nie daje. Jeśli natomiast robi się to regularnie i nie dojdzie do osadzenia na parowniku dużej ilości grzybków, to przynosi to efekt, o czym sam się przekonałem.

Mnie śmierdzi od nowości, czyli od momentu jak wyjechałem nowym samochodem z salonu. crazy.gif Auto miało przebieg 4 (cztery) kilometry. I żadna dezynfekcja ani w warsztacie ani samemu nie pomaga na dłużej niż 2 miesiące. crazy.gif

Napisano

> a czy trzeba zdejmować kratki nawiewu, czy ten wężyk da radę wcisnąć

> w te kratki? i jaki to środek dokładnie jest? Możesz podać nazwę

> i orientacyjną cenę?

Wężyk wchodzi w kratkę, nazywa się Plak coś tam, charakterystyczny jest ten biały wężyk, jak go zobaczysz to będziesz wiedział że to to. Niestety nie pamiętam ile za niego płaciłem.

Napisano

> Wężyk wchodzi w kratkę, nazywa się Plak coś tam, charakterystyczny

> jest ten biały wężyk, jak go zobaczysz to będziesz wiedział że

> to to. Niestety nie pamiętam ile za niego płaciłem.

Atas Plak, cena około 20 zł - preparat dostępny np. w Norauto ok.gif

Napisano

> Mnie śmierdzi od nowości, czyli od momentu jak wyjechałem nowym

> samochodem z salonu. Auto miało przebieg 4 (cztery) kilometry.

> I żadna dezynfekcja ani w warsztacie ani samemu nie pomaga na

> dłużej niż 2 miesiące.

Właśnie miałem to napisać o swoim przypadku.

Napisano
  • Autor

> warto bo wtedy śmieci nie wpadają do środka

> jest tylko problem, że wtedy słabsza wentylacja jest i trza

> wentylatora na wyższym biegu używać, aby szyby nie parowały

> no i co 30kkm trza filtr zmieniać, a co 15kkm warto go wyjąć i

> odkurzyć

Poszukam takiego filtra jednak albo zrobie jakieś rękodzieło zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Na kąciku Astry polecają pończochę albo pieluchę zamiast

W akcie desperacji i rozpaczy i do tego sie posunę zlosnik.gif

Napisano

> Auto miało przebieg 4 (cztery) kilometry.

> I żadna dezynfekcja ani w warsztacie

> ani samemu nie pomaga na dłużej niż 2 miesiące.

Kiedyś była (chyba na Motokąciku) dyskusja na ten temat i faktycznie były takie przypadki. W takiej sytuacji, jeśli auto jest na gwarancji starałbym się wyegzekwować od salonu wszelkimi możliwymi sposobami, aby wyeliminowali to zjawisko.

Mnie taka sytuacja na szczęście nie spotkała, przez 2 - 3 miesiące w samochodzie utrzymywał się jedynie specyficzny zapach "nowego auta". Do tej pory nie mam problemu z nieprzyjemnymi zapachami z nawiewów i to chyba dlatego, o czym pisałem wcześniej, że regularnie serwisuję klimatyzację. Dezynfekcję robię we własnym zakresie, jest to w miarę proste, można to zrobić w garażu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.