Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najskuteczniejsze zabezpieczenie antykradzieżowe?

Featured Replies

Napisano

> Podeślij na pw.

> Co do pilota to i tak nie da się go raczej podczepić do kluczyka bo będzie się tłukł w czasie

> jazdy.

Mozna kupic taki z przyciskami w kluczyku i dorobic grot. Pod warunkiem, ze nie ma fabrycznego immo w motocyklu.

Napisano

> Mozna kupic taki z przyciskami w kluczyku i dorobic grot. Pod warunkiem, ze nie ma fabrycznego immo

> w motocyklu.

Kolega coś pisał o kontrolce która chyba sugeruje że ma immo, ale w sumie taką pastylkę też się chyba da wydłubać i przełożyć hmm.gif

Pewnie zależy to od tego czy fabryczny kluczyk jest rozkładany, bo jak nie to może być problem jeśli pastylka jest w nim zatopiona.

Napisano

> Kolega coś pisał o kontrolce która chyba sugeruje że ma immo, ale w sumie taką pastylkę też się

> chyba da wydłubać i przełożyć

> Pewnie zależy to od tego czy fabryczny kluczyk jest rozkładany, bo jak nie to może być problem

> jeśli pastylka jest w nim zatopiona.

Oczywiscie pod warunkiem, ze sie nie uszkodzi tego immo i w nowym kluczyku jest na niego miejsce. Szkoda tez niszczyc fabryczny kluczyk jesli jest nierozbieralny.

Napisano

> Oczywiscie pod warunkiem, ze sie nie uszkodzi tego immo i w nowym kluczyku jest na niego miejsce.

> Szkoda tez niszczyc fabryczny kluczyk jesli jest nierozbieralny.

128x128xIdeaLight.gif.pagespeed.ic.aQxQsxv633.png

Można kupić pastylkę i zakodować

Napisano

> Co do alarmu to myślę o takim z powiadomieniem w pilocie.

> klik

> Uśmierci to aku, czy nie będzie takiego problemu?

> Może polecicie coś dobrego i przyjaznego dla aku?

Kazdy usmierci, inna sprawa, ze elektronika w nowszych moto tez zabija aku. Dlatego lepiej odlaczac zasilanie jesli motocykl stoi nieuzywany dluzszy czas (nawet 3 tyg).

Napisano

> Wyrob sobie nawyk sprawdzania zawsze, czy blokada jest na tarczy. Latwo ja przeoczyc i wtedy jak

> ruszysz, to paciak

albo pogieta tarcza

Napisano

> Widzialem nawet takie sznurki od blokady do kierownicy, ja masz zaczepiony o kierownice, to sobie

> przypominasz, ze jest blokada

przypominaczoxfordf2.jpg

W połączeniu z pikającym disc lockiem niezawodne połączenie cool.gif

Napisano

> W połączeniu z pikającym disc lockiem niezawodne połączenie

A widzisz. Widziałem wczoraj coś takiego na zaparkowanym motocylku w okolicach pracy i zastanawiałem się o co chodzi hehe.gif Ja mam z zabezpieczeń AC, łańcuch i blokadę kierownicy icon_rolleyes.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

> Cenna rada

> Ale ponoć ruszenie motocykla powoduje włączenie alarmu, więc może nie da się o niej zapomnieć

Wystarczy lekko ruszyć kierownica a alarm już pika, po około 5 sek. zaczyna wyć.

Napisano

> Kazdy usmierci, inna sprawa, ze elektronika w nowszych moto tez zabija aku. Dlatego lepiej odlaczac

> zasilanie jesli motocykl stoi nieuzywany dluzszy czas (nawet 3 tyg).

Chyba nie każdy. Są przecież alarmy, które po określonym czasie czuwania, przechodzą w stan uśpienia z minimalnym poborem prądu. Wszystkie czujniki są aktywne, wyłącza się tylko odbiornik fal radiowych w motocyklu. Żeby rozbroić alarm w stanie uśpienia, trzeba włączyć i wyłączyć zapłon i w ciągu 5 sekund rozbroić alarm.

Ja mam alarm tego typu i nie zauważyłem, żeby mi zjadało akumulator. Motocykl stał tak uzbrojony chyba ze dwa miesiące i normalnie odpalił.

Napisano

> Chyba nie każdy. Są przecież alarmy, które po określonym czasie czuwania, przechodzą w stan

> uśpienia z minimalnym poborem prądu. Wszystkie czujniki są aktywne, wyłącza się tylko

> odbiornik fal radiowych w motocyklu. Żeby rozbroić alarm w stanie uśpienia, trzeba włączyć i

> wyłączyć zapłon i w ciągu 5 sekund rozbroić alarm.

> Ja mam alarm tego typu i nie zauważyłem, żeby mi zjadało akumulator. Motocykl stał tak uzbrojony

> chyba ze dwa miesiące i normalnie odpalił.

Wiesz, nawet jak alarm pobiera 5mA to dla akumulatora o pojemnosci 10Ah nie jest malo. Do tego jesli moto posiada jakas elektronike, cyfrowe zegary itd, to tez dodatkowo zjada aku. U siebie jak mierzylem, to sumarycznie wyszlo chyba z 15mA. Jeden aku sobie zalatwilem przez dlugi postoj oslabiony.gif

Napisano

> Wiesz, nawet jak alarm pobiera 5mA to dla akumulatora o pojemnosci 10Ah nie jest malo. Do tego

> jesli moto posiada jakas elektronike, cyfrowe zegary itd, to tez dodatkowo zjada aku. U siebie

> jak mierzylem, to sumarycznie wyszlo chyba z 15mA. Jeden aku sobie zalatwilem przez dlugi

> postoj

W trybie uspienia jest to 0,8mA (wg instrukcji). Tak jak juz pisalem, postoj okolo 2 miesieczny i nic sie nie stalo, motocykl odpalil a akumulator nadal wytrzymuje dwutygodniowe postoje z zalaczonym alarmem.

Ja bym tak nie straszyl tym rozladowywaniem akumulatora...

Napisano

> Wiesz, nawet jak alarm pobiera 5mA to dla akumulatora o pojemnosci 10Ah nie jest malo. Do tego

> jesli moto posiada jakas elektronike, cyfrowe zegary itd, to tez dodatkowo zjada aku. U siebie

> jak mierzylem, to sumarycznie wyszlo chyba z 15mA. Jeden aku sobie zalatwilem przez dlugi

> postoj

EDIT:juz nic grinser006.gif

Napisano

> Co do alarmu to myślę o takim z powiadomieniem w pilocie.

> klik

> Uśmierci to aku, czy nie będzie takiego problemu?

> Może polecicie coś dobrego i przyjaznego dla aku?

mialem takie ustrojstwo, zasieg calkiem OK, powiadamial przez kilka scian budynku, ogolnie bylem zadowolony do czasu, az z dnia na dzien sie zepsulo - i tyle bylo grinser006.gif