Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odsysacz oleju

Featured Replies

Napisano

> Allegro

> Czy taki wynalazek nada się do auta?

Może i tak, ale nawet profesjonalne odsysarki gorzej odsysają olej niż po prostu spuszczenie go przez korek w misce

Napisano

moze i sie nada. Jak kiedys przelalem przy wymianie to zwykla duza strzykawka i kawalek rurki zalatwil sprawe. Kupilem w pol godziny za chyba cale 10 zl.

A jak masz zamiar tak wymieniac to chyba szkoda zachodu.

Napisano
  • Autor

> moze i sie nada. Jak kiedys przelalem przy wymianie to zwykla duza strzykawka i kawalek rurki

> zalatwil sprawe. Kupilem w pol godziny za chyba cale 10 zl.

Jak to, pół godziny kupowałeś?

> A jak masz zamiar tak wymieniac to chyba szkoda zachodu.

Szczególnie jak sie korek spustowy nie chce odkręcić frown.gif

Napisano

> Szczególnie jak sie korek spustowy nie chce odkręcić

I to ma być problem? Ściągaj miskę grinser006.gif wylejesz olej, oczyścisz wewnątrz, czym doprowadzisz prawie że do ekstazy fanów pozbywania się całkowicie, totalnie i do końca starego oleju z silnika biglaugh.gif

Może przy okazji uda Ci się na ciepło korek ruszyć bbq.gifgrinser006.gif

Napisano

> Jak to, pół godziny kupowałeś?

Jak nie chce, obrobiłeś podejście pod klucz?

Napisano

> Jak to, pół godziny kupowałeś?

normalnie, apteka poprosilem o strzykawke, do marketu budowlanego i kupilem rurke. Ile takie zakupy zajmuja? niewiem.gif

no to moze to naprawic a nie kombinowac? zlosnik.gif

Napisano

> Allegro

Moim zdaniem za słabe podciśnienie uzyskasz żeby porządnie odessać olej. Nie lepiej podjechać do warsztatu i zrobić wymianę? Przecież większość warsztatów korzysta z wysysarki. Za wymianę oleju i filtra zapłacisz mniej niż za to urządzenie z wysyłką.

Napisano

> normalnie, apteka poprosilem o strzykawke, do marketu budowlanego i kupilem rurke. Ile takie zakupy

> zajmuja?

Wystarczyła apteka. Prosić strzykawkę + zestaw do kroplówki. smile.gif

Napisano

Nawet jak ta odsysarka pociągnie olej, to musisz jeszcze mieć jakiś "bagnet" w postaci metalowej rurki która z całą pewnością osiągnie dno miski olejowej. Moim zdaniem za dużo z tym zachodu. Albo doprowadź korek do porządku, albo jedź do warsztatu. Jak kupisz u nich olej, a drogo nie mają to wymiana i tak jest gratis. Olej silnikowy, nawet gorący niechętnie się ciągnie takimi cienkimi wężykami.

Napisano
  • Autor

> Jak nie chce, obrobiłeś podejście pod klucz?

łeb śruby jest cały pokaleczony, ale złapałem żabka hydraulicznai śruba puściła yay.gif

Napisano

> Allegro

za taka kase to jest elektryczny podłaczany do klem firmy BAAS. Ja pije browara a sprzęt ssa,... śsie hmm.gif zasysa smile.gif Tylko oliwa musi być gorąca to łatwiej idzie.

Napisano
  • Autor

> za taka kase to jest elektryczny podłaczany do klem firmy BAAS. Ja pije browara a sprzęt ssa,...

> śsie zasysa Tylko oliwa musi być gorąca to łatwiej idzie.

CHyba pomyliłeś nazwę wink.gif

BAAS

O to chodziło? Niestety chyba juz nie ma

Napisano
  • Autor

> Jak kupisz u nich olej, a drogo nie

> mają to wymiana i tak jest gratis.

No to napiszcie jakie sa ceny tych olejów z wymianą

Wyszukiwarka zwraca np. Feuvert

oraz to

Akurat do mojego silnika wchodzi nieco ponad 5 l

Filtr oleju (wkład) niecałe 20 PLN

Czyli całośc we włąsnym zakresie 90 PLN. Doskonale rozumiem że szkoda sie pieprzyć za niewielkie (przynajmniej dla niektórych) pieniądze. Ale jak da sie coś zrobić samemu to czemu nie? Akurat lubie majsterkowanie smile.gif

Co do olejów to wielokrotnie było na forum, że wszystkie sprzedawane w PL to praktycznie to samo, więc nie ma sensu przepłacac za zagraniczne marki, a w moim przypadku dodatkowo Kia zaleca własnie Lotos smile.gif

No i było tez o przypadkach, gdy w warsztacie wlewali nie wiadomo jaki olej. Albo że z beczki z napisem Castrol nalewano klientowi cos znacznie tańszego shocked.gif

Napisano

majsterkowanie majsterkowaniem ale po wymianie oleju zostaje... olej. Probilem co z tym zrobic.

Ja bym musial to jakos przechowac, potem podrzucic do gminy w punkcie odbioru odpadow niebezpiecznych. Otwarte w dziwnych godzinach... Czasami szkoda sie szarpac.

Jakies klocki czy inne pierdoly to sobie mozna pogrzebac bo do tego nie trzeba miec kanalu/najazdu i mozna sobie hobbystycznie w garazu podlubac.

Napisano
  • Autor

> majsterkowanie majsterkowaniem ale po wymianie oleju zostaje... olej. Probilem co z tym zrobic.

Było na forum - oddac w warsztacie, podobno przyjmą z pocałowaniem ręki

> Ja bym musial to jakos przechowac, potem podrzucic do gminy w punkcie odbioru odpadow

> niebezpiecznych. Otwarte w dziwnych godzinach... Czasami szkoda sie szarpac.

Postawic pod drzwiami i odjechać zlosnik.gif

Napisano

> Było na forum - oddac w warsztacie, podobno przyjmą z pocałowaniem ręki

nadal jest problem kanalu/najazdu. No i jak i tak mam byc w warsztacie to mozna od razu wymienic olej. To bardzo tania usluga.

> Postawic pod drzwiami i odjechać

a pozniej jakis mlody gniewny dla frajdy albo rozleje albo podpali...

Napisano

> Allegro

Mam bardzo podobny, ale końcówkę ma z pancerzyka linki hamulcowej - sztywną i zarazem elastyczną.

Co do samego ssania - jest wystarczające aby odessać olej - ważne aby rurka weszła do dna miski.

U mnie w bryce jest szykana w postaci zagięcia aby uniemożliwić pełne odessanie.

http://autokacik.pl/showflat.php?Number=286383628

Ostatnio dorobiłem pompę próżniową z agregatu lodówki do tego odsysacza i jest super.

A służy do kosiarek, łódki i bryk, gdzie nie ma szykany w rurce bagnetu.

Napisano

> łeb śruby jest cały pokaleczony, ale złapałem żabka hydraulicznai śruba puściła

No dokładnie. Daj nowy korek, nową podkładkę i nie dokręcaj na chama.

Napisano
  • Autor

> No dokładnie. Daj nowy korek, nową podkładkę i nie dokręcaj na chama.

Tam jest gwint M14x1,5; chyba dokupie w Castoramie, bo mi się nie chce zamawiac głupiej śruby w necie za kilkanaście zł

A podkładka wygląda na dobrą smile.gif

Napisano

> majsterkowanie majsterkowaniem ale po wymianie oleju zostaje... olej. Probilem co z tym zrobic.

Kiedyś na orlenie były pojemniki, zlewasz do butelki i zostawiasz w beczce.

Ale fakt, nadal pozostaje kwestia kanału.

Napisano
  • Autor

> Kiedyś na orlenie były pojemniki, zlewasz do butelki i zostawiasz w beczce.

> Ale fakt, nadal pozostaje kwestia kanału.

Ktos kiedyś pisał, że na wsi mu się zepsuł samochód, ludzie wskazali mu mechanika, okazało sie że za kanał słuzył tam wykopany w ziemi dół wielkosci grobu rotfl.gif

Napisano

> Ktos kiedyś pisał, że na wsi mu się zepsuł samochód, ludzie wskazali mu mechanika, okazało sie że

> za kanał słuzył tam wykopany w ziemi dół wielkosci grobu

A zestaw narzędzi składał się z młotka, obcęgów i siekiery?

Napisano

> Tam jest gwint M14x1,5; chyba dokupie w Castoramie, bo mi się nie chce zamawiac głupiej śruby w

> necie za kilkanaście zł

> A podkładka wygląda na dobrą

Tylko, żeby powierzchnia łba była gładka i prostopadła do gwintu bo będzie ciec

Napisano
  • Autor

> A zestaw narzędzi składał się z młotka, obcęgów i siekiery?

nie pamiętam, trzeba by poszukac w archiwum

Ale jak mówi stare porzekadło "bez młota nie robota" smile.gif

Napisano

> CHyba pomyliłeś nazwę

oj tam wink.gif...

> O to chodziło?

Tak

>Niestety chyba juz nie ma

jest na alledrogo.

Napisano

> nadal jest problem kanalu/najazdu.

W samochodach bardzo brzydkich jak masz w podpisie zapewne tak. biglaugh.gif Ale akurat w niektórych tych ciut ładniejszych biglaugh.gif wymiana przez miskę to dużo roboty bo trzeba odkręcić i zdjąć dolną osłonę silnika a to jest ciut upierdliwe bo jest milion śrubek, kawał plastiku do wytargania i oczywiście brak otworu serwisowego do wymiany oliwy. A wymiana przez odessanie to ściągnięcie przez pociągnięcie plastikowej osłony góry silnika, odkręcenie kluczem 32 filtra dostępnego od góry silnika i wpuszczenie sondy przez bagnet - również od góry silnika. Producent nie przewidział wymiany przez korek w misce.

Napisano

> W samochodach bardzo brzydkich jak masz w podpisie zapewne tak. Ale akurat w niektórych tych ciut

> ładniejszych wymiana przez miskę to dużo roboty bo trzeba odkręcić i zdjąć dolną osłonę

> silnika a to jest ciut upierdliwe bo jest milion śrubek, kawał plastiku do wytargania i

> oczywiście brak otworu serwisowego do wymiany oliwy.

W niektórych ładnych autach silnik jest tak nisko że nie zdejmiesz miski bez porządnego rozbebeszenia przedniego zawieszenia/układu kierowniczego.

> A wymiana przez odessanie to ściągnięcie

> przez pociągnięcie plastikowej osłony góry silnika, odkręcenie kluczem 32 filtra dostępnego od

> góry silnika i wpuszczenie sondy przez bagnet - również od góry silnika. Producent nie

> przewidział wymiany przez korek w misce.

Dokładnie. W ładnych autach wysysasz olej a filtr jest dostępny bezproblemowo od góry ok.gif

Napisano

> Jeszcze z ciekawości - klucze przydatne przy wymianie oleju

> Jak widac niektóre potrafią sporo kosztować

Zgadza się. Dobrać trzeba do swojego samochodu. W jednych jest podejście ręka i nic nie trzeba, w innych nawet drogim kluczem nie podejdziesz. W clio III podobno jest tak głupie podejście do filtra, że tylko specjalistyczny klucz podchodzi.

W clio II kwadrat do korka wyciąłem ze śruby kół od malucha.

W astrze korek był na torxa.