Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wywala mi bezpiecznik co robić

Featured Replies

Napisano

No właśnie wczoraj z wieczora nagle wyłączył mi się jeden bezpiecznik w domu, zrobiło się jakieś zwarcie. Zasila parę gniazdek w prani, kotłowni i kuchni. Wszystko podłączałem i nic nie pomogło. Co dalej ? Odkręcać po kolei wszystkie gniazdka i sprawdzać czy macie jakieś inne pomysły mniej pracochłonne ?

Napisano

> No właśnie wczoraj z wieczora nagle wyłączył mi się jeden bezpiecznik w domu, zrobiło się jakieś

> zwarcie. Zasila parę gniazdek w prani, kotłowni i kuchni. Wszystko podłączałem i nic nie

> pomogło. Co dalej ? Odkręcać po kolei wszystkie gniazdka i sprawdzać czy macie jakieś inne

> pomysły mniej pracochłonne ?

Wywala na pustych kontaktach?

Napisano
  • Autor

> Wywala na pustych kontaktach?

tak

Napisano

> tak

Ja bym podzielił obwód na dwa (rozpiąć całkiem jeden kontakt), podpiął obydwa i sprawdził, który wywala. Podejrzany znowu na dwa itd.

Napisano
  • Autor

> Ja bym podzielił obwód na dwa (rozpiąć całkiem jeden kontakt), podpiął obydwa i sprawdził, który

> wywala. Podejrzany znowu na dwa itd.

dzięki, zabiorę się za to od strony skrzynki a nie gniazdek ok.gif

Napisano

> dzięki, zabiorę się za to od strony skrzynki a nie gniazdek

Sprawdź czy pod odkreceniu przewodów idących do gniazdek od bezpiecznika będzie wywalać czy nie.

Bezpieczniki też sie czasami psują..

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Sprawdź czy pod odkreceniu przewodów idących do gniazdek od bezpiecznika będzie wywalać czy nie.

> Bezpieczniki też sie czasami psują..

> Krawiec

no tak, dzikusy pojechały na wakacje, myślałem, że będzie wolne popołudnie a tu spędzę czas ze śrubokrętem zlosnik.gif i kombinerkami zlosnik.gif

Napisano

> No właśnie wczoraj z wieczora nagle wyłączył mi się jeden bezpiecznik w domu, zrobiło się jakieś

> zwarcie. Zasila parę gniazdek w prani, kotłowni i kuchni. Wszystko podłączałem i nic nie

> pomogło. Co dalej ? Odkręcać po kolei wszystkie gniazdka i sprawdzać czy macie jakieś inne

Masz koty? zlosnik.gif

Napisano

> dzięki, zabiorę się za to od strony skrzynki a nie gniazdek

Jeżeli bezpiecznik po odłączeniu od niego obwodu nie będzie wywalał, to radzę zacząć od mniej więcej połowy długości obwodu. Ja kiedyś zacząłem od początku, a to dokładnie ostatnie gniazdko zostało zasikane przez kotkę i robiło zwarcie zlosnik.gif

Napisano

Zmierz jaki prąd płynie przez bezpiecznik, gdy wszystkie urządzenia z tego obwodu są powyłączane. Gdy okaże się, że coś płynie konkretnego płynie, to można mierzyć prąd np. w połowie instalacji, albo odłączać jej fragmenty i sprawdzać, czy już się odłączyło uszkodzone miejsce.

Podobny sposób pomiaru zamiast na przewodach fazowych można próbować robić na przewodzie ochronnym, czy nawet w ostateczności na przewodzie neutralnym, ale u Ciebie przewód fazowy powinien wszystko wyjaśnić.

Problem możesz mieć, gdy usterka jest przemijająca, ale nawet wtedy prąd nie powinien maleć totalnie do zera - dla pewności możesz sprawdzić jaki prąd płynie przez bezpiecznik w nieuszkodzonych obwodach, żeby mieć jakieś odniesienie, bo kilka-kilkanaście mA prądu pojemnościowego może płynąć.

Napisano

Ja miałem uszkodzony bezpiecznik. Wyłączał mi się bez powodu. Zamieniłem go z innym i w ten spoób to zdiagnozowałem.

Napisano
  • Autor

> Masz koty?

nie zlosnik.gif to znaczy pod łóżkiem się znajda, ale kabla nie przegryza i do gniazdka nie nasikają zlosnik.gif

Napisano

> nie to znaczy pod łóżkiem się znajda, ale kabla nie przegryza i do gniazdka nie nasikają

Może impreza jakaś niedawno była? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Może impreza jakaś niedawno była?

aż taki pijany nie byłem, żeby sikać na gniazdka grinser006.gif Kiedyś przez 5 lat uczęszczałem do technikum elektrycznego więc wiem co można stracić sikając na druty pod napięciem hahaha.gif

Napisano

> Kiedyś przez 5 lat uczęszczałem do technikum

> elektrycznego

Acha, i zakładasz wątek pt. "Wywala mi bezpiecznik co robić" hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Acha, i zakładasz wątek pt. "Wywala mi bezpiecznik co robić"

No wiesz szkoła, szkołą a praktyka to całkiem coś innego niż teoria grinser006.gif. Szkołę kończyłem 20 lat temu i nigdy w tym zawodzie nie pracowałem zlosnik.gif A porady które dostałem są całkiem niezłe zlosnik.gif

Napisano

To jest na pewno bezpiecznik,czy różnicówka? Jeszcze raz przeglądnij wszystkie gniazdka, czy w nich coś nie siedzi i ew czy poza gniazdkami nie masz podłączonego jakiegoś innego obwodu np jakiegoś oświetlenia, gdzie jest spalona żarówka. One często podczas przepalenia powodują zwarcie.

Napisano

Zobacz czy nie są zawilgnięte gdzieś ściany bo jak piszesz jest to obwód w pomieszczeniach gdzie występuje takie ryzyko

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany. Zwierało nowe gniazdko potrójne natynkowe. Fabryczne mostki zrobione z jakiejś cienkiej linki, nadającej się chyba tylko do światełek na choinkę, przewody się nagrzały i zwarła faza z masą. Wyglądało solidnie, a nie wytrzymało małego hydroforu do podlewania ogrodu chyba 1100 albo 1300 watów. Nic wyczyściłem i jakoś działa, hydrofor podłączony do tego gniazdka do którego dołączone jest zasilanie, muszę kupić nowe ale najpierw w sklepie rozkręcę i zobaczę co siedzi w środku.

Napisano

> Problem rozwiązany. Zwierało nowe gniazdko potrójne natynkowe. Fabryczne mostki zrobione z jakiejś

> cienkiej linki, nadającej się chyba tylko do światełek na choinkę, przewody się nagrzały i

> zwarła faza z masą. Wyglądało solidnie, a nie wytrzymało małego hydroforu do podlewania ogrodu

> chyba 1100 albo 1300 watów. Nic wyczyściłem i jakoś działa, hydrofor podłączony do tego

> gniazdka do którego dołączone jest zasilanie, muszę kupić nowe ale najpierw w sklepie rozkręcę

> i zobaczę co siedzi w środku.

No właśnie, tak wygląda montaż gniazdka przez wydawało by się osobę która wie wszystko. Bo co to jest trzy przewody.Nie Panowie, tak nie jest, i naprawdę jak się komuś wydaje że można sobie samemu zamontować gniazdko jest w błędzie.

Ale ................................................................. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> No właśnie, tak wygląda montaż gniazdka przez wydawało by się osobę która wie wszystko. Bo co to

> jest trzy przewody.Nie Panowie, tak nie jest, i naprawdę jak się komuś wydaje że można sobie

> samemu zamontować gniazdko jest w błędzie.

> Ale .................................................................

Nie osłabiaj! Do tego nie trzeba nadzwyczajnych umiejętności!

Napisano
  • Autor

> No właśnie, tak wygląda montaż gniazdka przez wydawało by się osobę która wie wszystko. Bo co to

> jest trzy przewody.Nie Panowie, tak nie jest, i naprawdę jak się komuś wydaje że można sobie

A o co chodzi Ci o trzy przewody ? Bo nie bardzo wiem ?

Przegrzały się przewody podłączone w fabryce smirk.gif

Napisano

to napisz jak Twoim zdaniem powinno się montować gniazdka, a jak nie to takie wypowiedzi zachowaj dla siebie

Napisano

> Nie osłabiaj! Do tego nie trzeba nadzwyczajnych umiejętności!

Jasne, więc jakie przyczyny usterki? grinser006.gif

Napisano

> to napisz jak Twoim zdaniem powinno się montować gniazdka, a jak nie to takie wypowiedzi zachowaj

> dla siebie

Tak właśnie zrobię, zachowam dla siebie. Fachowcy. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> Jasne, więc jakie przyczyny usterki?

dobra tadek napisze Ci trzeci raz może wreszcie się kapniesz smirk.gif Gniazdo potrójne natynkowe wygląda tak

jakiś tekst

Jak kupisz takie coś w sklepie to te gniazdka są ze sobą połączone + z +, masa z masą i uziemienie z uziemieniem, żebyś nie musiał samemu tego robić. Przewód ze ściany (trzy żyły)podłączasz tylko do jednego. Przepaliły mi się te połączenia pomiędzy gniazdkami zamontowane pewnie w chińskiej fabryce. Nie było żadnego błędu w podłączeniu smirk.gif

Napisano

> Tak właśnie zrobię, zachowam dla siebie. Fachowcy.

nie zachowuj dla siebie tylko poducz kolegów z forum

Napisano

Sam montaż gniazdka do tego nic nie ma. A nie dziwi Cię, dlaczego do handlu trafiają gniazdka nie spełniające wymagań technicznych?

Napisano

OK, a łącznik do żyrandola można? Żeby było trudniej - seryjny... grinser006.gifhehe.gifcfaniaczek.gif

A można samemu wymieniać osprzęt na nowy, w tych samych miejscach? Pewnie też nie... no to już nie napiszę, że dzisiaj sąsiadowi uruchomiłem odkurzacz, bo w nim "zwierzątka" od regulacji siły ssania padły... grinser006.gif teraz ssie z max mocą aż miło oink.gif ale pewnie tego też nie można... hmm.gifbiglaugh.gif

Napisano

> nie zachowuj dla siebie tylko poducz kolegów z forum

Czy Ty zwariowałeś - chcesz żeby kol. Tadek sam sobie chleb odbierał - przecież nie od dzisiaj wiadomo że tylko elektryk flachowiec może wymienić/założyć gniazdo czy łącznik.

Napisano
  • Autor

> Czy Ty zwariowałeś - chcesz żeby kol. Tadek sam sobie chleb odbierał - przecież nie od dzisiaj

> wiadomo że tylko elektryk flachowiec może wymienić/założyć gniazdo czy łącznik.

a no tak nie spojrzałem do profilu zlosnik.gif Kolejny fachowiec, nie do końca wie o co chodzi ale i tak wie najlepiej zlosnik.gif Ale jakoś żadnej rady nie dał smirk.gif

Napisano

> nie zachowuj dla siebie tylko poducz kolegów z forum

Przecież napisałem:

Quote:

Jeszcze raz przeglądnij wszystkie gniazdka, czy w nich coś nie siedzi

niewiem.gif

Napisano

> Czy Ty zwariowałeś - chcesz żeby kol. Tadek sam sobie chleb odbierał - przecież nie od dzisiaj

> wiadomo że tylko elektryk flachowiec hehe.gif może wymienić/założyć gniazdo czy łącznik.

Ludzie, elektryka to przede wszystkim odpowiedzialność. Wejdźcie sobie na forum ISE.pl to zobaczycie w galerii "fachową" robotę. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Ludzie, elektryka to przede wszystkim odpowiedzialność. Wejdźcie sobie na forum ISE.pl to

> zobaczycie w galerii "fachową" robotę.

I sporo tego w wykonaniu ludków z uprawnieniami zlosnik.gif