Cinek Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Ponieważ przerobiłem różne wariacje kurczaka i mielonego, celowo nabyłem schab w plastrach. Założenia: 1. Robienie go w panierce odpada - za proste. 2. Mięso może się spokojnie marynować do jutra 3. I żeby nie było za ostre - żona nie lubi pikantnych potraw, ja lubię ale nie powinienem takich jeść. 4. Najwazniejsze - żeby efekt finalny nie ucieszył jedynie psa. Przepisów w necie masa, ale z doświadczenia wiem że niektóre są wpuszczaniem czytelników na minę. Polecicie coś sprawdzonego? I najlepiej żeby składniki były łatwo dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widaw Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Najprostszy schabowy to najsmaczniejszy schabowy. Wszelkie kombinacje są w tym przypadku niewskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinek Napisano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 > Najprostszy schabowy to najsmaczniejszy schabowy. Wszelkie kombinacje są w tym przypadku > niewskazane. Może być jak piszesz. A tymczasem mar(y)nuje się w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amazaque Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 > Najprostszy schabowy to najsmaczniejszy schabowy. Całkowicie się zgadzam , schab poza zrobieniem klasycznego kotleta można tylko spieprzyć . Fakt, że jakieś bitki w sosie czy cały upieczony w liściach kapusty też daje radę, ale nie ma jak klasyka, jeszcze jak jest z kością . Karczek też jest o.k. Do cudowania i eksperymentowania jest wiele innych mięs . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golec20 Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 > Ponieważ przerobiłem różne wariacje kurczaka i mielonego, celowo nabyłem schab w plastrach. > Założenia: > 1. Robienie go w panierce odpada - za proste. > 2. Mięso może się spokojnie marynować do jutra > 3. I żeby nie było za ostre - żona nie lubi pikantnych potraw, ja lubię ale nie powinienem takich > jeść. > 4. Najwazniejsze - żeby efekt finalny nie ucieszył jedynie psa. > Przepisów w necie masa, ale z doświadczenia wiem że niektóre są wpuszczaniem czytelników na minę. > Polecicie coś sprawdzonego? I najlepiej żeby składniki były łatwo dostępne. Schabowy to schabowy. w panierce i smazony. koniec! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amazaque Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 > Schabowy to schabowy. w panierce i smazony. koniec! Ale możemy przy okazji popolemizować - jajko mąka, czy jeszcze tarta bułka czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris_66 Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 > Ale możemy przy okazji popolemizować - jajko mąka, czy jeszcze tarta bułka czy nie? schabowy to schabowy - oprószony mąką i usmażony , do tego nie rozbijać tylko cienko pokroić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amazaque Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 > schabowy to schabowy - oprószony mąką i usmażony , do tego nie rozbijać tylko cienko pokroić Czasem jak mi się przejedzą tradycyjne, to sobie właśnie kroję w paseczki, marynuję chwilę w kostce rosołowej plus pieprz i robię coś a'la gyros . Albo saute robię "brizol" jak mam doła i akurat w danym momencie nie akceptuję ceny polędwicy wołowej w osiedlowym sklepiku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pieter2 Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Wczoraj robiłem faszerowany, ale trzeba kupić w kawałku, plastry są za cienkie, żeby kieszonki ponacinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 > Ponieważ przerobiłem różne wariacje kurczaka i mielonego, celowo nabyłem schab w plastrach. > Założenia: > 1. Robienie go w panierce odpada - za proste. > 2. Mięso może się spokojnie marynować do jutra > 3. I żeby nie było za ostre - żona nie lubi pikantnych potraw, ja lubię ale nie powinienem takich > jeść. > 4. Najwazniejsze - żeby efekt finalny nie ucieszył jedynie psa. > Przepisów w necie masa, ale z doświadczenia wiem że niektóre są wpuszczaniem czytelników na minę. > Polecicie coś sprawdzonego? I najlepiej żeby składniki były łatwo dostępne. Rozbij i przypraw, włóż do środka trochę mielonego, ser żółty, paprykę (ja nie daję jej tylko do swojej porcji, reszta rodziny je), ogórek, zawiń wszystko, przymocuj wykałaczkami, zalej sosem jaki lubisz (można posypać serem, albo zrobić serową pierzynkę) i zapiecz. Mi smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 > Wczoraj robiłem faszerowany, ale trzeba kupić w kawałku, plastry są za cienkie, żeby kieszonki > ponacinać. Zależy od grubości plastra Jeśli ma około 1,5-2cm to spokojnie da się ponacinać i powpychać różne cuda do środka. Trzeba mieć tylko dobry nóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianB Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Podsmaż bez niczego na patelni, wrzuć do garnka cebulę na maśle, potem dorzucić mięcho pokrojone w większe kawałki, zalać śmietaną, soli pieprzu i niech się dusi z godzinę-1,5 aż mięso będzie kruche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amazaque Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 > Rozbij i przypraw, włóż do środka trochę mielonego, ser żółty, paprykę (ja nie daję jej tylko do > swojej porcji, reszta rodziny je), ogórek, zawiń wszystko, przymocuj wykałaczkami, zalej sosem > jaki lubisz (można posypać serem, albo zrobić serową pierzynkę) i zapiecz. > Mi smakuje Mi żona moja na pierwszej randce zaserwowała właśnie jakieś wyszukane danie (chciała przyszpanować ) w postaci "kanapki" składającej się z warstw - schab, ananas, jajko, ser i już nie pamiętam co tam dalej było, jakiś dżem? . Powiedziałem wtedy, że wolał bym to wszystko osobno, nawet na osobnych talerzach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinek Napisano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Wątek dodany do ulubionych, będę sprawdzał Wasze przepisy, przyznam że wyglądają....czyta się je....no w każdym razie brzmią smakowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pieter2 Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 > Rozbij i przypraw, włóż do środka trochę mielonego, ser żółty, paprykę (ja nie daję jej tylko do > swojej porcji, reszta rodziny je), ogórek, zawiń wszystko, przymocuj wykałaczkami, zalej sosem > jaki lubisz (można posypać serem, albo zrobić serową pierzynkę) i zapiecz. > Mi smakuje Ja to panieruję jak zwykłego schabowego. Jak panierka się trochę podpiecze, wyjmuję wykałaczki. Pyszne są też z farszem z grzybów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 > Ja to panieruję jak zwykłego schabowego. Jak panierka się trochę podpiecze, wyjmuję wykałaczki. > Pyszne są też z farszem z grzybów. O widzisz... Nie próbowałam tak jeszcze Grzybów sobie ostatnio nazbierałam dwa koszyki Część ususzyłam, a część zamroziłam - będę próbować z grzybami, bo dotychczas robiłam tylko schabowego po kowalsku (jeśli chodzi o grzyby oczywiście). Swoją drogą robiłeś kiedyś "schabowe z grzybów" ? Odgotowane w osolonej wodzie kapelusze prawdziwków się panieruje jak schabowego i na patelnię - pychota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golec20 Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 > Ale możemy przy okazji popolemizować - jajko mąka, czy jeszcze tarta bułka czy nie? Miecho w make, potem w jajko na koncu w bulke. Skorka po usmazeniu kotleta idealnie wtedy odchodzi od mieska i mozna ja wszamac na samym poczatku. chrupiaca i pyszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kretul Napisano 2 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 A mi najbardziej smakuje schab w cieście. Jajko wymieszać z mąką, wodą, przyprawami według gustu (można nawet dać trochę majeranku lub innego ziela, ja uwielbiam przyprawę do schoarmy). Ja dodaję trochę bułki tartej i z łyżkę mąki ziemniaczanej, można też poeksperymentować z mąką kukurydzianą. Jak się w tym wytarmosi schaba i potem usmaży na średnim ogniu to palce lizać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pieter2 Napisano 2 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 > Swoją drogą robiłeś kiedyś "schabowe z grzybów" ? Odgotowane w osolonej wodzie kapelusze > prawdziwków się panieruje jak schabowego i na patelnię - pychota! Nie robiłem, ale zbliża się sezon, więc spróbuję. Dzięki za przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomx1 Napisano 2 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Ja mięso tylko trochę rozbijam, ale do panierki daje co chwile co innego. Polecam np dodać sezamu lub płatków kukurydzianych, czosnek w plasterkach lub mielony też daje rade i ogolnie co jest pod reką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinek Napisano 2 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 > Podsmaż bez niczego na patelni, wrzuć do garnka cebulę na maśle, potem dorzucić mięcho pokrojone w > większe kawałki, zalać śmietaną, soli pieprzu i niech się dusi z godzinę-1,5 aż mięso będzie > kruche. Miałem plastry więc zdecydowałem się na Twój wariant. Pokroiłem to co się zamarynowało na kostkę, podsmażyłem na patelni. O smażeniu cebuli na maśle zapomniałem, po prostu wrzuciłem ją do gotującej się śmietany mimo tego fajnie się ugotowała i całość jest słodka. Wyszło zajebiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianB Napisano 2 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 > Miałem plastry więc zdecydowałem się na Twój wariant. > Pokroiłem to co się zamarynowało na kostkę, podsmażyłem na patelni. O smażeniu cebuli na maśle > zapomniałem, po prostu wrzuciłem ją do gotującej się śmietany mimo tego fajnie się ugotowała > i całość jest słodka. > Wyszło zajebiście. No i elegancko. Ja właśnie próbuję ugotować swoją pierwszą w życiu zupę - z kurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinek Napisano 2 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 > No i elegancko. > Ja właśnie próbuję ugotować swoją pierwszą w życiu zupę - z kurek. Smacznego. Mi się już nie chce ich zbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pieter2 Napisano 2 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 > Smacznego. Mi się już nie chce ich zbierać. Człowiek kurek nie trawi. Dają dobry smak, ale nic poza tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinek Napisano 2 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 > Człowiek kurek nie trawi. Dają dobry smak, ale nic poza tym. Nie tylko kurek. Grzyby są częściowo strawiane, ale ich ściany komórkowe składają się z chityny (z tej samej co pancerze żuków ) której człowiek nie trawi w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pieter2 Napisano 2 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 > Nie tylko kurek. Grzyby są częściowo strawiane, Ale kurka nawet częściowo, co zjesz to wydalisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amazaque Napisano 2 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 > Ale kurka nawet częściowo, co zjesz to wydalisz Ale to samo zjawisko masz z potencjalnie strawialnymi surowcami - wieczorem puszka kukurydzy czy paczka orzeszków ziemnych, rano wychodzi "snickers" . W czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pieter2 Napisano 2 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 > W czym problem? A czy my z czegoś robimy problem? O kurkach sobie dyskutujemy i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwiatek Napisano 3 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 a ta smitana to jaka i ile??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinek Napisano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 > a ta smitana to jaka i ile??? Eeee.....nie wiem wpadłem do sklepu i poprosiłem panią o taką śmietanę jaką zalewa się śledzie. Aż poszedłem sprawdzić - śmietanka 12%. Kupiłem litr, ale na to trochę schabowego (360g) i jedną dużą cebulę starczyło 0,5 litra w małym garnku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.