Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ulga remontowa 2013

Featured Replies

Napisano

co obejmuje ?

do jakiej kwoty ?

za odpowiedzi w temacie dziekuje zlosnik.gif

Napisano

> co obejmuje ?

> do jakiej kwoty ?

> za odpowiedzi w temacie dziekuje

mówisz o odliczeniu Vatu budowlanego ? , bo jezeli tak to obejmuje materiały które chyba do 2004 roku były objęte 7% VATem a teraz są 23% i tez nie wszystkie , jest niby lista ale dużo zależy od danego US.

Co do kwoty to są dość wysokie tak że cięzko je przekroczyć , nie pamiętam z głowy.

Napisano

> co obejmuje ?

> do jakiej kwoty ?

Nie ma czegos takiego. Ulga skonczyla sie pare ladnych lat temu wink.gif

Napisano

> co obejmuje ?

> do jakiej kwoty ?

Właśnie próbuję ogarnąć podobny temat i jestem w trakcie lektury.

linka

Napisano

> Właśnie próbuję ogarnąć podobny temat i jestem w trakcie lektury.

> linka

Punkt 11 z tej (nowe) listy mnie rozwalił hahaha.gif.

Najgorzej, że nie wiadomo jak z tym odliczeniem vatu będzie po 2013, bo niby jest projekt ustawy, ale jeszcze nie uchwalony. Z drugiej strony czytałem gdzieś interpretacje, że liczy się moment rozpoczęcia rozliczania, więc niby faktury mogły być wystawiane także po 2013 - ale jakoś w to nie wierzę (była to interpretacja pani urzędnik, przytoczona na forum).

Jeżeli to wejdzie i będzie można rozliczyć faktury do 2013 to znów pod koneic roku będzie sajgon w składach i sklepach z mat. bud tongue.gif

Napisano

> Punkt 11 z tej (nowe) listy mnie rozwalił .

> Najgorzej, że nie wiadomo jak z tym odliczeniem vatu będzie po 2013, bo niby jest projekt ustawy,

> ale jeszcze nie uchwalony. Z drugiej strony czytałem gdzieś interpretacje, że liczy się moment

> rozpoczęcia rozliczania, więc niby faktury mogły być wystawiane także po 2013 - ale jakoś w to

> nie wierzę (była to interpretacja pani urzędnik, przytoczona na forum).

> Jeżeli to wejdzie i będzie można rozliczyć faktury do 2013 to znów pod koneic roku będzie sajgon w

> składach i sklepach z mat. bud

Z drugiej strony brak tej ulgi moze troche 'wynagrodzi' zarejestrowane ekipy budowlane i przykroci panow Mietkow - majac taka ekipe dogadana i tak zaplaci sie 8% ok.gif i nie bedzie co odzyskiwac...

Napisano

nie wiem co sie skończyło ale w tym roku dostałem zwrot vatu za budowę !

i zbieram dalej faktory bo 2013 to chyba koniec rozliczania vatu za budowy i remonty

Napisano

> Z drugiej strony brak tej ulgi moze troche 'wynagrodzi' zarejestrowane ekipy budowlane i przykroci

> panow Mietkow - majac taka ekipe dogadana i tak zaplaci sie 8% i nie bedzie co odzyskiwac...

ale co ma piernik do wiatraka ?

Mozna budowac z legalna ekipa, ale bez materialow.

Napisano

> nie wiem co sie skończyło ale w tym roku dostałem zwrot vatu za budowę !

> i zbieram dalej faktory bo 2013 to chyba koniec rozliczania vatu za budowy i remonty

to dostales i nie wiesz za co grinser006.gif

Ulga remontowa/budowlana skonczyla sie bodajze w 2005r, odliczenie vatu na niektore mat. bud. zapewne w tym roku tongue.gif

Napisano

> ale co ma piernik do wiatraka ?

> Mozna budowac z legalna ekipa, ale bez materialow.

Juz teraz to srednio korzystne, bo sie trzeba ze zwrotem bujac..

Po 2013 to bedzie juz tylko glupota jesli sie bedzie bralo legalna ekipe i materialy na 'pelny' VAT.

Przy nielegalnej ekipie nawet nie bedzie cienia szansy na zakup z 8%, czyli suma sumarum za materialy moze wyjsc sporo drozej.

Napisano

> Juz teraz to srednio korzystne, bo sie trzeba ze zwrotem bujac..

> Po 2013 to bedzie juz tylko glupota jesli sie bedzie bralo legalna ekipe i materialy na 'pelny'

> VAT.

> Przy nielegalnej ekipie nawet nie bedzie cienia szansy na zakup z 8%, czyli suma sumarum za

> materialy moze wyjsc sporo drozej.

powiedz mi co ma piernik do wiatraka piszesz o ekipach budowlanych , panach Mietkach . A temu odliczeniu podlegaja materiały które kiedyś były objęte 7% VATem a teraz są 23% .

Jeżeli budujesz z swoich materiałów to od Ciebie zależy gdzie je kupisz. Kupisz w Castoramie , hurtowniach budowlanych masz fakturę na 23% to odliczasz VAT od różnicy 23-7 % i tyle w temacie , no oczywiście jest lista co wolno odliczyć i widzi misię US .

Inna bajka jak kupujesz materiał z robotą to samo przez się masz fakturę na 8% i nic z tego nie odliczasz.

Napisano

> powiedz mi co ma piernik do wiatraka piszesz o ekipach budowlanych , panach Mietkach .

Jest jeszcze trzecia opcja, ale skoro jestes taki stanowczy to na pewno o niej doskonale wiesz.

A i zeby nie bylo - ja odnioslem sie do sytuacji po 2013, kiedy (zapewne) odliczen roznicy VATu juz nie bedzie.

Napisano

> co obejmuje ?

Linkę Kolega powyżej podesłał. Ja natomiast od siebie dodam, że interpretacja tej listy zależy często od dobrego dnia danego urzędnika icon_rolleyes.gif

Mnie przyczepili się np do farb - już nie pamiętam interpretacji i nie kłóciłem się bardzo bo wyszło, że jakieś tam grosiki stracę. Na dodatek czekałem na zwrot prawie 4 miesiące hehe.gif

Napisano

> Po 2013 to bedzie juz tylko glupota jesli sie bedzie bralo legalna ekipe i materialy na 'pelny'

> VAT.

> Przy nielegalnej ekipie nawet nie bedzie cienia szansy na zakup z 8%, czyli suma sumarum za

Jak bierzesz materiały przez ekipę to to jest właśnie średnio korzystne. Bo ekipa skasuje Cię za materiały brutto czyli z 23% vatem + jeszcze jakaś marża, czego sobie nie odliczysz bo dostaniesz fakturę na usługę 8%. A oni sobie Twój vat odliczą. Bardziej się opłaca budować ze swoich materiałów. Ze zwrotu przy poważniejszej pracy czasem opłaci się całą robociznę.

Napisano

> Jak bierzesz materiały przez ekipę to to jest właśnie średnio korzystne.

Ale ja nie mowie o sytuacji kiedy mowisz 'Panie majster kup mi pan to i tamto'.

Pisze o sytuacji kiedy to TY kupujesz i placisz za materialy, a majster ze skladem robia tak zeby bylo dobrze wink.gif

Napisano

> Mnie przyczepili się np do farb - już nie pamiętam interpretacji i nie kłóciłem się bardzo bo

> wyszło, że jakieś tam grosiki stracę.

Farby przed 2004 rokiem miały stawkę podstawową 22%, więc nie należał się zwrot różnicy VAT.

Napisano

> to dostales i nie wiesz za co

> Ulga remontowa/budowlana skonczyla sie bodajze w 2005r, odliczenie vatu na niektore mat. bud.

> zapewne w tym roku

to ulga podatkowa to cos inego niz zwrot vatu?

Napisano

> Ale ja nie mowie o sytuacji kiedy mowisz 'Panie majster kup mi pan to i tamto'.

> Pisze o sytuacji kiedy to TY kupujesz i placisz za materialy, a majster ze skladem robia tak zeby

> bylo dobrze

Nie nadążam crazy.gif

Idziesz do sklepu, kupujesz materiały, płacisz za nie tyle ile kosztują i nie bierzesz faktury?

To już całkiem bez sensu niewiem.gif

Napisano

> Nie nadążam

> Idziesz do sklepu, kupujesz materiały, płacisz za nie tyle ile kosztują i nie bierzesz faktury?

> To już całkiem bez sensu

Biore fakture - na 8%. Sklep sprzedaje razem z robocizna Twojej ekipy. Oczywiscie nie mowie tutaj o 2 workach cementu, ale przy powaznych remontach, budowach itp ok.gif

Napisano

> Punkt 11 z tej (nowe) listy mnie rozwalił .

> Najgorzej, że nie wiadomo jak z tym odliczeniem vatu będzie po 2013, bo niby jest projekt ustawy,

> ale jeszcze nie uchwalony. Z drugiej strony czytałem gdzieś interpretacje, że liczy się moment

> rozpoczęcia rozliczania, więc niby faktury mogły być wystawiane także po 2013 - ale jakoś w to

> nie wierzę (była to interpretacja pani urzędnik, przytoczona na forum).

> Jeżeli to wejdzie i będzie można rozliczyć faktury do 2013 to znów pod koneic roku będzie sajgon w

> składach i sklepach z mat. bud

nic nie wiadomo jak będzie - sam już słyszałem o 4 różnych wersjach jakie mają być....

na jesieni powinna być jasna sprawa jak to będzie

Napisano

> co obejmuje ?

> do jakiej kwoty ?

jutro Ci podeślę fajny poradnik (musze go ściągnąć z roboty)

na razie poczytaj tutaj

jak będziesz mieć pytania to wal na priv - aktualnie vzm-ami się zajmuję na codzień

Napisano

> Właśnie próbuję ogarnąć podobny temat i jestem w trakcie lektury.

> linka

nie czytaj rzeczy wypisywanych na portalach tylko oficjalne info na stronie min. finansów (link podałem w poprzednim poscie).

portale czasem takie głupoty wypisują że aż się sznurówki prostują... a potem ludzie składają wnioski z takimi głupotami wypisanymi że szkoda gadać biglaugh.gif a jak wzywasz do poprawki to z mordą że na ynternecie czytali biglaugh.gif

Napisano

> mówisz o odliczeniu Vatu budowlanego ? , bo jezeli tak to obejmuje materiały które chyba do 2004

> roku były objęte 7% VATem a teraz są 23% i tez nie wszystkie , jest niby lista ale dużo zależy

> od danego US.

> Co do kwoty to są dość wysokie tak że cięzko je przekroczyć , nie pamiętam z głowy.

limity obecnie są takie że przy remoncie trzeba mieć około 120 kpln brutto wartości materiałów podlegających odliczeniu zaś przy budowie około 300 kpln wydatków podlegających odliczeniu (o ile dobrze pamiętam)

tak iwec o tyle o ile przy budowie teoretycznie jeszcze idzie wyrobić limit, to przy remoncie już nie bardzo

Napisano

> VAT.

Tylko z tego co sie orientuje za wszytsko 8% faktury nie dostaniesz. wiosna robilem rozeznanie, dostalem oferty 6 ekip. 5 standardowo place za robocizne + kupuje materialy. Jedna z racji ze ma sklad budowlany to zaproponowala materialy razem z robocizna i vatem 8%, ale byla drozsza niz najdrozsza z pozostalych opcji (z vatem 23%). Dodatkowo z rozmowy wynikalo, ze czesc rzeczy musze sam lub oni w moim imieniu zalatiwaja jak np beton czy piach i wtedy placi sie 23% tongue.gif

Nie wiem czy tylko oni tak mieli, czy poprostu na niektore rzeczy inaczej sie nie da.

Dodatkowo i tak jak sie zamawia np piach to moje pytanie ile za samochod zwiru ? Odp: 600zl, pytam sie z faktura ? Nie jezeli potrzebuje pan fakture to trzeba doliczyc vat. Chyba nie musze mowic, ktore opcje wybierze wiekszosc inwestorow grinser006.gif.

Napisano

> to ulga podatkowa to cos inego niz zwrot vatu?

tak

Napisano

> Dodatkowo i tak jak sie zamawia np piach to moje pytanie ile za samochod zwiru ? Odp: 600zl, pytam

> sie z faktura ? Nie jezeli potrzebuje pan fakture to trzeba doliczyc vat. Chyba nie musze

> mowic, ktore opcje wybierze wiekszosc inwestorow .

Zwiry, betony i inne ciezko policzalne artykuly daja zawsze pewne pole manewru zlosnik.gif