Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie są objawy padniętego DPFa???

Featured Replies

Napisano

Jak w tytule. auto od kilku dni czasami muli nie miłosiernie max 3 tys. obrotów i 110/h jedyny wyświetlany komunikat na kompie po zczytaniu zatkany filtr DPF ostatnio kilkakrotnie przerwane wypalanie zbyt krótka trasa. Eger jest zaślepiony klapy wirowe czyszczone ze dwa miesiące temu sterowanie zrzucone. Po mocnym przegazowaniu bardzo nie wiele spalin wydobywa się z rury wydechowej. jakieś sugestie?

Napisano

> Jak w tytule. auto od kilku dni czasami muli nie miłosiernie max 3 tys. obrotów i 110/h jedyny

> wyświetlany komunikat na kompie po zczytaniu zatkany filtr DPF ostatnio kilkakrotnie przerwane

> wypalanie zbyt krótka trasa. Eger jest zaślepiony klapy wirowe czyszczone ze dwa miesiące temu

> sterowanie zrzucone. Po mocnym przegazowaniu bardzo nie wiele spalin wydobywa się z rury

> wydechowej. jakieś sugestie?

Wypalić serwisowo, jesli się jeszcze da i wymienic oliwe w silniku.

Napisano

przegonić auto na jakimś dłuższym dystansie utrzymując obroty silnika ok 2500-3000 obr/min 4 lub 5 bieg, jeżeli to nie pomoże to zostaje albo serwis fiata albo serwis który zajmuje się filtrami cząstek stałych i spróbują wyczyścić go po przez wymuszone czyszczenie komputerem, jeżeli filtr jest zabity na "amen" pozostaje kupno nowego ok 7tyś, lub wywalenie go z wgraniem nowego softu który pomija dpf-a

Napisano
  • Autor

ale czy takie mogą być objawy padniętego filtra bo raz jest dobrze a raz masakra, czy szukać gdzie indziej?

Komp pokazuje 94% zatkania

Napisano

to odłącz jeszcze przepływomierz i sprawdź jak auto się zachowuje, chociaż piszesz że z rury wydobywa się mało spalin....

Napisano

> ale czy takie mogą być objawy padniętego filtra bo raz jest dobrze a raz masakra, czy szukać gdzie

> indziej?

> Komp pokazuje 94% zatkania

Zatkanie 94% nie powinno generować żadnych problemów.

Napisano
  • Autor

nie udało się wypalić komputerowo nie reaguje w ogóle na polecenie wypalania ani stacjonarnie ani w czasie jazdy, check zaświeca się nadal ale teraz około 10 km jak wracałem było wszystko ok. Nowy objaw zaobserwowany coś syczy przy dodawaniu gazu jakby schodziło powietrze pod maską (żona twierdzi że tak było i wcześniej jak tracił moc) Pewnie przyjdzie wywalić DPFa, już zacząłem szukać ale w Płocku jakoś nie widzę.

Napisano

> nie udało się wypalić komputerowo nie reaguje w ogóle na polecenie wypalania

A czym próbowałeś wymusić wypalanie - FES-em czy czymś innym ?

Napisano
  • Autor

a nie mam pojęcia mechanik próbował

w warsztacie to miał taką jakąś dużą stację diagnostyczną confused.gif a jak pojechaliśmy w trasę to podłączył lapka i wtedy chyba FES-em ale co i jak nie wiem.

Napisano

> ale czy takie mogą być objawy padniętego filtra bo raz jest dobrze a raz masakra, czy szukać gdzie

> indziej?

> Komp pokazuje 94% zatkania

To zadne zatkanie wg mnie co nie znaczy, ze nie mogles przerwac iles razy.

Sprawdz ile milelo od ostatniego wypalania DPFa to daje jakies sugestie.

Zeby filtr wypalil sie przy 94% krotki odcinek to zbyt malo, uklad musi sie dobrze nagrzac, dluga prosta i.....inaczej nie pojdzie chyba, ze masz 105% to i na postoju odpali proces.

To moje zdanie z obserwacji jedynie u mnie

Napisano

> Nowy objaw zaobserwowany coś syczy przy dodawaniu gazu jakby schodziło powietrze pod maską

> (żona twierdzi że tak było i wcześniej jak tracił moc)

MIalem podobnie ale to byl objaw const...owe syczenie dawalo pekniecie(widoczne po naciskami) tej grubej gumowej rury kolo aku, takie kolanko.

Ale dlaczego raz dobrze raz nie?

A moze dmuchawka juz nie domaga?

Ciekawe jak temat sie rozegra.

Napisano

DPF w fiacie nie pada, chyba, że pójdzie olej "gorą" i go stopisz dalszą jazdą.

Ja jak mi się zatkał totalnie (w wyniku kilku uszkodzeń - dziura w wężyku łączącym DPF z czujnikiem ciśnienia, oraz przeprogramowania ECU w serwisie - nowszy soft) rozjechał mi się zupełnie. Zatkał się, ECU pokazywał inne zatkanie i nieadekwatne wskazania z czujnika ciśnienia, auto już nie chciało wchodzić na obroty (jakby nie było turbiny -bo nie było smile.gif nie miała siły wepchnąć powietrza)

DPF suchy można wypłukać. Wyjąłem go (60PLN) i kupiłem 20kg czterochloroetylenu (~300), duże wiadro, sprężarka i płukanko pod ciśnieniem w jedną i w drugą kilkanaście razy, trzeba ten czterochloroetylen filtrować co jakiś czas, np. przez złożoną wielokrotnie flanelę, bo sadzy wypłukuje sporo. Jak po kolejnym przefiltrowaniu i płukaniu prawie przeźroczystym rozpuszczalnikiem, jest już łatwo go przepchnąć przez DPF i wypływa bez sadzy - wylać (z tłumika), i przedmuchać. Nie wozić tłumika w aucie bo nie wywietrzysz potem.

Po założeniu ciśnienie na wolnych obrotach- max 8mBar.

W kompie zarządzam wymianę DPF i od ponad roku trasy, miasto - nie wywala błędu. Dopala w mieście, nawet nie wiem kiedy. W trasie spalanie z 6,4 spadło mi do mniej niż 5,6 (zimą, 4 osoby + bagaż)

Oczywiście wężyk do czujnika ciśnienia najpierw wymieniłem. smile.gif

Gdzieś już to opisywałem na forum...

Napisano

> nie udało się wypalić komputerowo nie reaguje w ogóle na polecenie

> wypalania ani stacjonarnie ani w czasie jazdy,

Jak ciśnienie w DPF przekroczy 600mBar - nie wypalisz stacjonarnie.

> Nowy objaw zaobserwowany coś syczy przy dodawaniu gazu jakby schodziło

> powietrze pod maską

U mnie to był przepalony wężyk silikonowy od DPF do czujnika ciśnienia, który jest na grodzi komory (podszybie wewnątrz komory silnika). Dostęp jedynie z kanału/podnośnika...

To była główna przyczyna wszystkich problemów z DPF, z którymi borykałem się prawie rok (jakieś dwa lata temu)..

Napisano

> przegonić auto na jakimś dłuższym dystansie utrzymując obroty silnika ok 2500-3000 obr/min 4 lub 5

> bieg, jeżeli to nie pomoże to zostaje albo serwis fiata albo serwis który zajmuje się filtrami

> cząstek stałych i spróbują wyczyścić go po przez wymuszone czyszczenie komputerem, jeżeli

> filtr jest zabity na "amen" pozostaje kupno nowego ok 7tyś, lub wywalenie go z wgraniem nowego

> softu który pomija dpf-a

7 tys. za nowy filtr to coś za dużo smile.gif Może kiedy to była nowość albo w jakimś ASO... Teraz już nawet poniżej 2 tys. można kupić:

http://www.mister-auto.pl/pl/filtr-sadzy...OL-C041021.html

Napisano

Ja bym wycioł DPF i Erg i masz spokój do końca użytkowania auta. Najlepsza i najtańsza inwestycja ,a tak będziesz tylko kombinował .Jeśli by auto po zagranicy jeżdziło inna sprawa,ale jeśli w PL to bym się ani nie zastanawiał smile.gif

Napisano
  • Autor

EGR mam zaślepiony, filtr wywalę na początku sierpnia przy okazji wywalę też definitywnie klapy wirowe, rozglądam się za warsztatem w Płocku lub pobliżu, na razie namierzyłem jeden w Łowiczu. (czy jak wywalę DPF to muszę coś robić z tym wężykiem, mówić o nim tym kolesiom co będą to robić? )

Napisano
  • Autor

> Jak ciśnienie w DPF przekroczy 600mBar - nie wypalisz stacjonarnie.

> U mnie to był przepalony wężyk silikonowy od DPF do czujnika ciśnienia, który jest na grodzi komory

> (podszybie wewnątrz komory silnika). Dostęp jedynie z kanału/podnośnika...

> To była główna przyczyna wszystkich problemów z DPF, z którymi borykałem się prawie rok (jakieś dwa

> lata temu)..

Spytam jeszcze raz bo w piątek DPF idzie do wycięcia jak wywalę definitywnie filtr to muszę coś robić z tym wężykiem silikonowy od DPF do czujnika ciśnienia???

Napisano

> Spytam jeszcze raz bo w piątek DPF idzie do wycięcia jak wywalę definitywnie filtr to muszę coś

> robić z tym wężykiem silikonowy od DPF do czujnika ciśnienia???

No ale nie masz tego w usłudze? yikes.gif

Przecież nie możesz wywalić DPF-u bez wycięcia z programu a jeśli wytniesz z programu to możesz/powinieneś czujnik ciśnienia który jest pod maską i wężyki wywalić

Napisano

> No ale nie masz tego w usłudze?

> Przecież nie możesz wywalić DPF-u bez wycięcia z programu a jeśli wytniesz z programu to

> możesz/powinieneś czujnik ciśnienia który jest pod maską i wężyki wywalić

Wężyki powinny zostać jako atrapa w razie kontroli. Dodam jeszcze, że wkład mozna sprzedać za około 500 zł.

Napisano
  • Autor

> Wężyki powinny zostać jako atrapa w razie kontroli. Dodam jeszcze, że wkład mozna sprzedać za około

> 500 zł.

O bardzo dziękuję za podpowiedź, czujnik i wężyk zostawię jako atrapa, a wkład powiem żeby mi oddali, to może chociaż częściowo sobie zrekompensuję wydatek, a gdzie takie ustrojstwa się sprzedaje?

Napisano

> O bardzo dziękuję za podpowiedź, czujnik i wężyk zostawię jako atrapa, a wkład powiem żeby mi

> oddali, to może chociaż częściowo sobie zrekompensuję wydatek, a gdzie takie ustrojstwa się

> sprzedaje?

Katalizatory na Alledrogo

Napisano
  • Autor

Po zabiegu został mi wkład filtra (foto w załączniku), ale mechanior powiedział że nadaje się tylko do wyrzucenia, więc nie bardzo się orientuję czy znajdzie się jakiś chętny i na co to komu jak prześwitu faktycznie zero nawet jak się podświetla z drugiej strony.

Napisano

> Po zabiegu został mi wkład filtra (foto w załączniku), ale mechanior powiedział że nadaje się tylko

> do wyrzucenia, więc nie bardzo się orientuję czy znajdzie się jakiś chętny i na co to komu jak

> prześwitu faktycznie zero nawet jak się podświetla z drugiej strony.

Możesz go nawet porąbać młotkiem, ceny to nie zmieni.

Napisano

Zawarte w nim pierwiastki i metale szlachetne są bardzo cenne ... nie wiem ile za kg teraz płaca ale nawet kilkaset zł możesz dostać ... Skup katalizatorów cennik

Napisano
  • Autor

Dzięki, poszukałem i podzwoniłem ale wszędzie pytają o jakiś numer GM z obudowy u mnie jest to nie do rozczytania ale poszukałem w Gogle i znalazłem Nr GMF 139 czy to o to chodzi?