Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tłumiki - polećcie coś.

Featured Replies

Napisano

Szukam do Fiata Idea końcowego tłumika.

Problem w tym, że potrzebuję oryginalny, drugi problem w tym żeby ten oryginalny nie kosztował nie wiadomo ile.

Obecnie mam tłumik, jest on nowy, którego zamontował poprzedni właściciel. Tu kryje się trzeci problem, bo tłumik ten dedykowany jest głównie do Fiata Punto i do modelu Idea nie bardzo chce pasować.

Jest nieznacznie inaczej wyprofilowany i podczas jazdy po nierównościach uderza o podwozie. Próbowałem to jakoś poprawić ale nic to nie dało. Dalej stuka, dlatego potrzebuję oryginalny tłumik.

Tak wygląda oryginalny:

tlumik-koncowy-imasaf.jpg

A tak wygląda ten co mam:

287113899-t%B3umik.jpg

Polećcie jakiś sklep gdzie mógłbym kupić w miarę tanio dobrej jakości i trwały tłumik. Możę być nawet jakiś firmowy.

Napisano
Taniej będzie ciężko znaleźć. Do Fiata Idea robi Bosal na pierwszy montaż i ten tłumik, to jakby oryginał. Alternatywnie w Idei stosuje się tańszy zamiennik polskiego Asmeta, który podchodzi z Punto, ale jak widać jest on prawie pasujący.
Napisano

Stuka o podwozie, czy o belkę zawieszenia?

Jest to normalne w Punto 2 przy nieprawidłowym montażu grinser006.gif

Podegnij wieszaki w końcowym, wymień gumy na środkowym i końcowym oraz sprawdź połączenie środkowego i końcowego ok.gif

Ostatnio wymieniałem w P2fl swoim środkowy i wieszaki/uszczelki/kryzy - po wymianie cisza i nic nie stuka, nie puka ok.gif

Napisano

A jak próbowałeś poprawić ?

Patrzyłeś gdzie stuka i wymieniłeś wieszaki ?

Napisano
  • Autor

> A jak próbowałeś poprawić ?

> Patrzyłeś gdzie stuka i wymieniłeś wieszaki ?

Sam poprawiałem, obracałem na złączu itp. W serwisie wymienili mi wieszaki na trochę inne, bardziej sztywne, trochę nawet wygięli rurę od tłumika. Niby jest ciut lepiej ale dalej stuka.

Napisano
  • Autor

> Stuka o podwozie, czy o belkę zawieszenia?

O nadwozie od spodu.

> Jest to normalne w Punto 2 przy nieprawidłowym montażu

Poprawiałem na różne sposoby, w serwisie też poprawiali. Jest trochę lepiej ale dalej stuka gdy jedzie się po nierównym.

> Podegnij wieszaki w końcowym, wymień gumy na środkowym i końcowym oraz sprawdź połączenie

> środkowego i końcowego

Kombinowałem na różne sposoby i nic.

> Ostatnio wymieniałem w P2fl swoim środkowy i wieszaki/uszczelki/kryzy - po wymianie cisza i nic nie

> stuka, nie puka

Punto i Idea, niby to samo ale jednak parę drobnych różnic jest.

Napisano

> Sam poprawiałem, obracałem na złączu itp. W serwisie wymienili mi wieszaki na trochę inne, bardziej

> sztywne, trochę nawet wygięli rurę od tłumika. Niby jest ciut lepiej ale dalej stuka.

a doginaliście na obniżonej belce, czy na pojeździe "lekko załadowanym"?

polecam wrzucić na kanapę 2 pasażerów rosłych i dopiero przymiarki robić zlosnik.gif

różnica kilku mm może powodować stuki, piszę to ja, właściciel 3, a w sumie 5 Fiatów z tym samym kłopotem swiety.gifzlosnik.gif

Napisano

> Szukam do Fiata Idea końcowego tłumika.

> Problem w tym, że potrzebuję oryginalny, drugi problem w tym żeby ten oryginalny nie kosztował nie

> wiadomo ile.

> Obecnie mam tłumik, jest on nowy, którego zamontował poprzedni właściciel. Tu kryje się trzeci

> problem, bo tłumik ten dedykowany jest głównie do Fiata Punto i do modelu Idea nie bardzo chce

> pasować.

> Jest nieznacznie inaczej wyprofilowany i podczas jazdy po nierównościach uderza o podwozie.

> Próbowałem to jakoś poprawić ale nic to nie dało. Dalej stuka, dlatego potrzebuję oryginalny

> tłumik.

> Tak wygląda oryginalny:

> A tak wygląda ten co mam:

> Polećcie jakiś sklep gdzie mógłbym kupić w miarę tanio dobrej jakości i trwały tłumik. Możę być

> nawet jakiś firmowy.

Tłumik który masz bardzo przypomina mi polonezowski. zlosnik.gif