Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegląd bez tablic auta sprowadzonego i tablice próbne

Featured Replies

Napisano

Pytanie 1. Znajomy twierdzi że od początku roku nie można zrobić przeglądu auta które nie posiada tablic rejestracyjnych. Prawda to czy nie bardzo? Bo kupiłem auto w rzeszy i planowałem jutro pojechac laweta na przegląd ale tak to mogę się tylko naciąć na koszty jak mi odmówią.

Pytanie 2. Czy wydadzą mi tablice próbne (polskie czrwone) jesli nie mam tłumaczeń Brifu i jeszcze nic nie jest popłacone mam tylko umowe polsko niemiecką (dwujęzyczna) i OC polskie?

Napisano

Poczytaj moje wątki

klik

Pod koniec czerwca 2013 sprowadzałem Espaca z DK i był on na tablicach wywozowych duńskich.

Tak jak już pisałem na jednej stacji mnie pognali na innej przegląd zrobiłem bez przeszkód.

Napisano

> Pytanie 1. Znajomy twierdzi że od początku roku nie można zrobić przeglądu auta które nie posiada

> tablic rejestracyjnych. Prawda to czy nie bardzo? Bo kupiłem auto w rzeszy i planowałem jutro

> pojechac laweta na przegląd ale tak to mogę się tylko naciąć na koszty jak mi odmówią.

Prawda, niestety nie zrobisz tak przeglądu.

> Pytanie 2. Czy wydadzą mi tablice próbne (polskie czrwone) jesli nie mam tłumaczeń Brifu i jeszcze

> nic nie jest popłacone mam tylko umowe polsko niemiecką (dwujęzyczna) i OC polskie?

Niestety nie.

Napisano

> Pytanie 1. Znajomy twierdzi że od początku roku nie można zrobić przeglądu auta które nie posiada

> tablic rejestracyjnych. Prawda to czy nie bardzo? Bo kupiłem auto w rzeszy i planowałem jutro

> pojechac laweta na przegląd ale tak to mogę się tylko naciąć na koszty jak mi odmówią.

Co prawda w moim przypadku był to motocykl ale musiałem załatwiać tablice próbne, nie można było zawieźć motocykla na stację lawetą.

> Pytanie 2. Czy wydadzą mi tablice próbne (polskie czrwone) jesli nie mam tłumaczeń Brifu i jeszcze

> nic nie jest popłacone mam tylko umowe polsko niemiecką (dwujęzyczna) i OC polskie?

Praktycznie, żeby dostać próbne tablice musisz już mieć komplet przetłumaczonych dokumentów.

Jedyne czego może Ci brakować to właśnie przegląd.

Żeby było ciekawiej - na stacji będziesz musiał te dokumenty pokazać jeszcze raz (w moim przypadku diagnostę interesowały praktycznie tylko włoskie papiery motocykla i tylko z nich korzystał). Później wracasz do urzędu znowu z kompletem dokumentów (mimo, że za pierwszym razem zrobią sobie ksero) i dodatkowo papierami od diagnosty.

Aha - oczywiście ZNOWU nie dostaniesz twardego dowodu tylko miękki i po miesiącu Twardy zlosnik.gif

Tak, żeby naszym urzędnikom się nie nudziło smile.gif

Ciekawe czy nie dałoby się tego skomplikować bardziej? smile.gif

Przecież wszyscy mamy sporo czasu, nie musimy pracować tylko możemy sobie jeździć po urzędach i załatwiać papierki zlosnik.gif

Aha - pamiętaj, żeby pojazd ubezpieczyć najpóźniej w dniu pierwszej rejestracji (ja na wszelki wypadek ubezpieczyłem już w dniu zakupu).

Napisano
  • Autor

No to mam dla was zagadkę.

We Wrocławiu mają taką logikę wydawania tablic dla aut z importu.

Jeśli chce tablice próbne polskie żeby zrobić przegląd to musze mieć przetłumaczone dokumenty, Zaświadczenie z US i zaświadczenie z Celnego, Zapłacony podatek recyklingowy.

Jeśli jednak mam zrobiony przegląd to do rejestracji wystarcza mi przetłumaczone dokumenty a resztę mogę donieść przy odbiorze twardego dowodu.

Zastanawiam się gdzie tu logika i dlaczego przegląd ma aż takie znaczenie przy innym podejściu do rejestracji auta.

Napisano

>

> Jeśli jednak mam zrobiony przegląd to do rejestracji wystarcza mi przetłumaczone dokumenty a resztę

> mogę donieść przy odbiorze twardego dowodu.

Pierwszy raz się spotykam z czymś takim, żeby do rejestracji auta nie trzeba było mieć kompletu dokumentów

Napisano
  • Autor

> Pierwszy raz się spotykam z czymś takim, żeby do rejestracji auta nie trzeba było mieć kompletu

> dokumentów

Też mnie to zaskoczyło. Pani twierdzi że wystarczy że doniosę przy odbieraniu dowodu "twardego". W sumie niby logiczne ale dlaczego inaczej jest traktowane auto bez przeglądu.

Napisano

> tablic rejestracyjnych...

Od października 2012 auto na badaniu technicznym musi mieć tablice zgodne z dowodem rejestracyjnym.

Jeśli masz oryginalne, zgodne z zagranicznym dowodem to nie ma problemu.

Jeśli masz jakieś inne, niezgodne z briefem czy innym dowodem z zagranicy to najpierw musisz wziąć tablice tzw: "próbne", bo to się chyba nazywa rejestracja czasowa.

Pozdrawiam.

Napisano

> No to mam dla was zagadkę.

> We Wrocławiu mają taką logikę wydawania tablic dla aut z importu.

> Jeśli chce tablice próbne polskie żeby zrobić przegląd to musze mieć przetłumaczone dokumenty,

> Zaświadczenie z US i zaświadczenie z Celnego, Zapłacony podatek recyklingowy.

> Jeśli jednak mam zrobiony przegląd to do rejestracji wystarcza mi przetłumaczone dokumenty a resztę

> mogę donieść przy odbiorze twardego dowodu.

> Zastanawiam się gdzie tu logika i dlaczego przegląd ma aż takie znaczenie przy innym podejściu do

> rejestracji auta.

Bartek nie ma logiki, płacisz za próbne 80zł i potem ponad 200 za rejestrację ostateczną, tak nas nabijają w butelkę. Dopiero co rejestrowałem swoje auto i dokładnie tak to wygląda

• 8 miesięcy później...
Napisano

przepraszam za odgrzewanie starego watku. Mam pytanko. Kupuje auto z wloch. Tablic oryginalnych brak, sa tylko te piekne dorabiane z allegro. Sprzedajacy wykonal juz na nich badanie techniczne pierwsze w kraju. Jak teraz ma napisac oswiadczenie,aby bylo ono dobre ?? Wystarczy ze napisze ze auto zostala sprowadzone na oryginalnych blachach, zrobiono przeglad a potem zostaly zgubione ?? Nie usmiecha mi sie brac tablic probnych, jechac znow na przeglad i dopiero rejestrowac. Strata pieniedzy

Napisano

Nikogo w WK to nie obchodzi. Piszesz oświadczenie, że nie masz oryginalnych tablic i tyle.

Kwit z pierwszego badania w Polsce masz, więc problemu nie ma.

Napisano

Ja zrobiłbym tak: kupiłbym auto tak jak jest a zarejestrował u siebie jako samochód bez tablic.

Ja 2 tygodnie temu miałem tak, kupiłem samochód z Włoch, który był jeszcze na próbnych (po przeglądzie i z wszystkimi papierami), przyjechałem do domu tablice odesłałem handlarzowi (bo tylko on mógł je zwrócić) a auto zarejestrowałem jako auto sprowadzone bez tablic.

Napisano

> Nikogo w WK to nie obchodzi.

w moim WK obchodzi - zrobiłeś przegląd w SKP na tablicach to je oddaj. co WK to obyczaj

Napisano

> przepraszam za odgrzewanie starego watku. Mam pytanko. Kupuje auto z wloch. Tablic oryginalnych

> brak, sa tylko te piekne dorabiane z allegro. Sprzedajacy wykonal juz na nich badanie

> techniczne pierwsze w kraju. Jak teraz ma napisac oswiadczenie,aby bylo ono dobre ?? Wystarczy

> ze napisze ze auto zostala sprowadzone na oryginalnych blachach, zrobiono przeglad a potem

> zostaly zgubione ?? Nie usmiecha mi sie brac tablic probnych, jechac znow na przeglad i

> dopiero rejestrowac. Strata pieniedzy

Ciekawe tylko jak zrobił przegląd na "wyklejankach". Ja jak sprowadzam auto z włoch to przegląd na próbnych polskich. Bez tego nikt mi przeglądu nie zrobi ( na przykładzie kilku stacji kontroli pojazdów w Krakowie).

Napisano

> Prawda, niestety nie zrobisz tak przeglądu.

nieprawda zrobi przegląd ale go nie przejdzie więc dostanie kwit aby pojawić się jeszcze raz z tablicami zlosnik.gif

Napisano

> Ciekawe tylko jak zrobił przegląd na "wyklejankach". Ja jak sprowadzam auto z włoch to przegląd na

> próbnych polskich. Bez tego nikt mi przeglądu nie zrobi ( na przykładzie kilku stacji kontroli

> pojazdów w Krakowie).

nie ma już próbnych - są tymczasowe.

BTW - masz tymczasowe do danego pojazdu czy tymczasowe na firmę? u mnie otrzymanie tymczasowych wiąże się z drogą przez mękę. po co na co, stos papierów, faktury etc, by na końcu usłyszeć NIE.

można mieć tymczasowe badawcze, ale trzeba coś badać smile.gif