Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pęknięcia na ścinie z k-g

Featured Replies

Napisano

jakieś 10 lat temu całe pomieszczenie zrobione z płyt kartonowo gipsowych na łączeniach tylko siatka zbrojąca, dziś na wszystkich połączeniach są widoczne pęknięcia na farbie. Niby mają tylko mikrometry, ale są widoczne. Nie chcę kuć wszystkiego aby nakładać fizelinę, może wystarczy jakaś farba lateksowa czy coś...

nie mam siły, wczoraj zacekolowałem pęknięcia, zamalowałem zwykłą farbą i dziś znowu pojawiły się pęknięcia w tych samych miejscach.

Napisano

to może zrób rowek jakimś śrubokrętem tak na 1cm szerokość i zastosuj albo modne ostatnio jakieś uszczelniacze między regips a ścianę lub po taniości wpsikaj trochę pianki montażowej - ale nie wiem czy to coś da - ja bym tak z tym walczył

Napisano
  • Autor

> to może zrób rowek jakimś śrubokrętem tak na 1cm szerokość i zastosuj albo modne ostatnio jakieś

> uszczelniacze między regips a ścianę lub po taniości wpsikaj trochę pianki montażowej - ale

> nie wiem czy to coś da - ja bym tak z tym walczył

myślałem o piance, ale boję się, czy mi płyty nie podniesie jak zacznie pęcznieć.

Napisano

>

> nie mam siły, wczoraj zacekolowałem pęknięcia, zamalowałem zwykłą farbą i dziś znowu pojawiły się

> pęknięcia w tych samych miejscach.

Wystarczy użyć "Acrylic Latex Caulk with Silicone"

287133872-caulking.jpg

niestety nie wiem jaki jest polski odpowiednik ale gwarantuję ,że na minimalne pęknięcia załatwi to twój problem.

Jest to w pełni malowalne więc możesz kupić np. biały.

Po przejechaniu szczelin po prostu placem przecierasz wilgotną gąbką i po wyschnięciu malujesz.

HanYs

post-6361-14352521480928_thumb.jpg

Napisano

> tylko mikrometry, ale są widoczne. Nie chcę kuć wszystkiego aby nakładać fizelinę, może

> wystarczy jakaś farba lateksowa czy coś...

Ja na takie pęknięcia daję Akryl-Putz Flex (szpachla z włóknem szklanym. Moim zdaniem daje radę. Ale najpierw trzeba trochę starej szpachli zdrapać w miejscu pękania, potem to zaszpachlować i można malować.

Napisano

> Ja na takie pęknięcia daję Akryl-Putz Flex (szpachla z włóknem szklanym. Moim zdaniem daje radę.

> Ale najpierw trzeba trochę starej szpachli zdrapać w miejscu pękania, potem to zaszpachlować i

> można malować.

Ja stosuję coś podobnego - fibrelastic najlepiej w tubie do wyciskania. Też z włóknami i naprawdę daje radę.

Napisano

...

> niestety nie wiem jaki jest polski odpowiednik...

Silakryl, ale nic to nie da, bo farba na nim popęka.

Pozdrawiam.

Napisano

> ...

> Silakryl, ale nic to nie da, bo farba na nim popęka.

> Pozdrawiam.

Ten który poleciłem używam od 10 lat i farba na nim nie pęka, a świetnie się sprawdza w małych szczelinach i miejscach/łączeniach które "pracują".

HanYs

Napisano

> Ten który poleciłem używam od 10 lat i farba na nim nie pęka, a świetnie się sprawdza w małych

> szczelinach i miejscach/łączeniach które "pracują".

Pewnie masz elastyczną farbę?

Pozdrawiam.

Napisano

> Ten który poleciłem używam od 10 lat i farba na nim nie pęka, a świetnie się sprawdza w małych

> szczelinach i miejscach/łączeniach które "pracują".

A czy po jakimś czasie biała farba nie łapie żółtawego koloru względem reszty ściany??

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> myślałem o piance, ale boję się, czy mi płyty nie podniesie jak zacznie pęcznieć.

Przyjechał gość, niespecjalnie zdziwiony, opukał płyty i okazało się, że praprzyczyną pękania jest klejenie płyt do muru na kilka "pac" z których część się nie przykleiła do muru. Na szybko nic się nie da poradzić, więc wydrapana poprzednia spoina, siatka i gips, jutro cekol i szukamy farby lateksowej.

Napisano

> ...szukamy

> farby lateksowej.

To akurat szybko pójdzie. Są w każdym sklepie z farbami.

Pozdrawiam.

Napisano

> Przyjechał gość, niespecjalnie zdziwiony, opukał płyty i okazało się, że praprzyczyną pękania jest

> klejenie płyt do muru na kilka "pac" z których część się nie przykleiła do muru. Na szybko nic

> się nie da poradzić, więc wydrapana poprzednia spoina, siatka i gips, jutro cekol i szukamy

> farby lateksowej.

jeżeli klej nie trzyma to nawierca się otwory w płycie i wstrzykuje sie piankę niskorozprężną....przetestowane - działa

Napisano

> jeżeli klej nie trzyma to nawierca się otwory w płycie i wstrzykuje sie piankę

> niskorozprężną....przetestowane - działa

i jeszcze można dodać kilka kołków rozporowych i na lata ok.gif

Napisano

> jeżeli klej nie trzyma to nawierca się otwory w płycie i wstrzykuje sie piankę

> niskorozprężną....przetestowane - działa

jeżeli klei się płyty to zawsze sie je kołkuje - to rozwiązuje problem grinser006.gif a jeśli autor "już tak ma zrobione"to pokusiłbym się zakołkowanie+piana.Będzie kilka dziur do zaszpachlowania,a w łączenia akryl(choc najlepiej byłoby je zafizelinować).

Napisano

> jeżeli klei się płyty to zawsze sie je kołkuje - to rozwiązuje problem a jeśli autor "już tak ma

> zrobione"to pokusiłbym się zakołkowanie+piana.Będzie kilka dziur do zaszpachlowania,a w

> łączenia akryl(choc najlepiej byłoby je zafizelinować).

dziwne rzeczy piszesz...nigdy nie kołkowałem klejonych płyt gipsowych i jakoś trzymało, może dlatego że przed położeniem kleju na ścianę w miejscu jego nałożenia został tynk okuty do cegły, pustaka czy czegoś tam co jest pod tynkiem...

Napisano
  • Autor

> dziwne rzeczy piszesz...nigdy nie kołkowałem klejonych płyt gipsowych i jakoś trzymało, może

> dlatego że przed położeniem kleju na ścianę w miejscu jego nałożenia został tynk okuty do

> cegły, pustaka czy czegoś tam co jest pod tynkiem...

na właśnie, u mnie prawdopodobnie zostały położone na starą łuszczącą się farbę.

Napisano

> na właśnie, u mnie prawdopodobnie zostały położone na starą łuszczącą się farbę.

facepalm%5B1%5D.gif

na takie podłoże to się nawet farby nie kładzie

Napisano

i punkty klejenia trzeba zlac wodą.A kiedyś możesz się zdziwić klejąc na prefabrykwany beton grinser006.gif ja kołkuje zawsze i tyle.