Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

żarzenie dziennych - jak wyeliminować

Featured Replies

Napisano

Zamontowałem światła DRL z serwisu aukcyjnego.

Zamontowane są przez przekaźnik 1U, czyli impuls po stacyjce załącza światła.

Załączenie świateł pozycyjnych wyłącza światła DRL - tak ma działać wbudowany automat.

W teorii, bo w praktyce wygląda to tak:

na zgaszonym silniku światła świecą OK i załączenie postojówek wyłącza DRL całkowicie.

Na pracującym silniku załączenie pozycyjnych nie powoduje całkowitego zgaśnięcia DRl - żarzą się troszkę co widać.

Wyczytałem, że powodem są kiepskie przetwornice w światełkach.

Żeby to ominąć pomyślałem, że dam w szereg po przekaźniku załączającym przekaźnik przełączający, gdzie impuls ze świateł pozycyjnych będzie całkowicie odłączał zasilanie od DRL a styk od tzw. automatu świateł wywalę i po krzyku.

Ktoś ma lepszy pomysł?

Napisano

> Zamontowałem światła DRL z serwisu aukcyjnego.

A jakie dokładnie?

> Zamontowane są przez przekaźnik 1U, czyli impuls po stacyjce załącza światła.

taki? Jeśli tak to

Quote:

Miniaturowy przekaźnik samochodowy z bardzo wrażliwymi cewkami.

]

Jak taki wrażliwy to raczej nie do samochodu, gdzie występują drgania. zlosnik.gif Może styki raz stykają raz nie na skutek drgań pojazdu?

> Załączenie świateł pozycyjnych wyłącza światła DRL - tak ma działać wbudowany automat.

> W teorii, bo w praktyce wygląda to tak:

> na zgaszonym silniku światła świecą OK i załączenie postojówek wyłącza DRL całkowicie.

> Na pracującym silniku załączenie pozycyjnych nie powoduje całkowitego zgaśnięcia DRl - żarzą się

> troszkę co widać.

> Wyczytałem, że powodem są kiepskie przetwornice w światełkach.

A radia Ci nie zakłocają?

> Żeby to ominąć pomyślałem, że dam w szereg po przekaźniku załączającym przekaźnik przełączający,

> gdzie impuls ze świateł pozycyjnych będzie całkowicie odłączał zasilanie od DRL a styk od tzw.

> automatu świateł wywalę i po krzyku.

> Ktoś ma lepszy pomysł?

Chyba tak trzeba zrobić. Ewentualnie kup normalny przekaxnik samochodowy, taki jak np. ten, wywal ten 1U i podłacz zasilanie świateł DRL przez niego jak pisałem w tym wątku

Napisano

Wyrzucić chińskie dziadostwo i:

1. Kupić coś porządnego

2. Jeździć na światach mijania. I tak zima już idzie.

Napisano
  • Autor

Nie taki, zwykly przekaznik zwierny, kiedys nazywany typ 541, ma zmostkowane styki 87 i 87a. Taki porzebuje bo jeden styk zasila drl a drugi cos inngo.

Nie moge zastosowqc sqmego przekaznika przelaczajacego jak pokazales bo nie chce dodatkowo niepotzebnie obciazac fabrycznej instalacji.

U siebie polozylem osobny przewod pradowy z aku do przekaznika a sterujacy po stacyjce z wlacznika szyby ogrzewanej.uz

Nie wiem po co na zalqczonym schemacie zabezpieczono styk sterujacy a pradowy jest bez bezpiecznika.

Taki wlasnie przekaznik jak pokazales planuje rzucic w szereg po swoim. tym sposobem omine automat lamp i calkowice odetne zasilanie po zalaczeniu pozycyjnych.

Napisano
  • Autor

> Wyrzucić chińskie dziadostwo i:

> 1. Kupić coś porządnego

Po co? Skoroto ma tylko swiecic i miec hmo na kloszu? Tamto porzadne jak piszesz zapewne tez jest chinskie.

> 2. Jeździć na światach mijania. I tak zima już idzie.

Objawnij prosze

Napisano

> 2. Jeździć na światach mijania. I tak zima już idzie.

Czy ja dobrze rozumiem, że w zimie nie można jeździć na dziennych?

Napisano

> Nie taki, zwykly przekaznik zwierny, kiedys nazywany typ 541, ma zmostkowane styki 87 i 87a. Taki

> porzebuje bo jeden styk zasila drl a drugi cos inngo.

Tzn.co?

> Nie moge zastosowqc sqmego przekaznika przelaczajacego jak pokazales bo nie chce dodatkowo

> niepotzebnie obciazac fabrycznej instalacji.

Nie bardzo rozumiem niewiem.gif

> U siebie polozylem osobny przewod pradowy z aku do przekaznika a sterujacy po stacyjce z wlacznika

> szyby ogrzewanej.uz

Znaczy przedniej? Co to jest "uz"? yikes.gif

> Nie wiem po co na zalqczonym schemacie zabezpieczono styk sterujacy a pradowy jest bez

> bezpiecznika.

?????

Bezpiecznik jest w obwodzie styków prądowych zlosnik.gif

> Taki wlasnie przekaznik jak pokazales planuje rzucic w szereg po swoim. tym sposobem omine automat

> lamp i calkowice odetne zasilanie po zalaczeniu pozycyjnych.

Jak chcesz smile.gif

nadal nie napisałes co to za lampy i czy zakłocają radio

Napisano

> Ktoś ma lepszy pomysł?

Prześledzić i ewentualnie zmienić miejsce podłączenia zasilania i masy dla swiateł dziennych. Jesli na akumulatorze jest dobrze, a po uruchomieniu silnika robią sie jaja, to winne są różnice napięć w instalacji i na masie powstające w wyniku przepływu prądów w instalacji i nadwoziu.

Napisano

Odnaleźć wszystkie masy nadwozia/silnika, odkręcić, oczyścić i przykręcić z powrotem.

Napisano

Zamoontuj sobie świeczki w reflektorach. Nie będziesz nikogo raził, światło dla policji będzie ok.gif Jak będziesz je sam produkował, to pewnie taniej wyjdzie, a jaka oszczędność na paliwie idea.gif

Napisano

> Zamoontuj sobie świeczki w reflektorach. Nie będziesz nikogo raził, światło dla policji będzie

> Jak będziesz je sam produkował, to pewnie taniej wyjdzie, a jaka oszczędność na paliwie

Masz tydzień na zrobienie biznesplanu dla kolegi. czerwona.gif

Napisano

> Masz tydzień na zrobienie biznesplanu dla kolegi.

Ojoj Liwek Liwek napisz jaki pkt. regulaminu krajowy złamał facepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Ojoj Liwek Liwek napisz jaki pkt. regulaminu krajowy złamał

to po co on te bzdety nie na temat pisał

Napisano
  • Autor

> Tzn.co?

a coś mam, ważne, że pobiera okoo 1 - 1,5 A

> Nie bardzo rozumiem

inaczej,

nie chcę ingerować w fabryczna instalację elektryczną samochodu.

Pociągnąłem przewód od aku, założyłem na nim bezpiecznik 7,5A do przekaźnika na styk prądowy (30).

Sterowanie "+"wziłąęm z kostki radia, gdzie "+" pojawia się po przekręceniu kluczyka (85) ale zamierzam go przenieść na styk od załącznika ogrzewanej szyby przedniej - tam "+" będzie dopiero po uruchomieniu silnika ok.gif

masa na kariserii (86), w tym samym punkcie podłączona jest masa od DRL.

(87) zasilanie świateł DRL (na przewodzie beziecznik 5A), na (87A) zasilanie mojego czegoś a na przewodzie również bezpiecznik 5A.

przekaźnik: przekaznik-samochodowy-12v-30a-zwierny-4141-liming-z-uchwytem.jpg

Światła jakiś tekst takie o mają swój automat.

Więc przewód od automatu wędruje na "+" od pozycyjnych.

Wszystko jest dobrze do momentu uruchomienia silnika, kiedy napięcie wali w górę na 14V - wtedy owe przetworniczki nie ogarniają tematu i DRL żarzą.

Dlatego wymyśliłem, że w szerwg po moim przekaźniku, który pokazałem wyżej zapodam przekaźnik o taki:

przekaznik%20samochodowy.jpg

i teraz prąd ze styku 87 pierwszego przekaźnika idzie na styk (30) drugiego i stąd stykiem (87A) do świateł DRL.

styk (86) masa, styk (85) to "+" od pozycyjnych, który odłączy zasilanie DRL.

w ten sposób całkowicie odetnę U na światłach DRL i nie będzie żadnych żarzeń.

czy tak?

> Znaczy przedniej? Co to jest "uz"?

będzie z przedniej ok.gif

a "uz" sorki - nie wiem co to - pisałem z telefonu zlosnik.gif

> ?????

> Bezpiecznik jest w obwodzie styków prądowych

sorki, mój błąd, masz rację ok.gif

> Jak chcesz

> nadal nie napisałes co to za lampy i czy zakłocają radio

nie zakłócają ani radioodbiornika ani rtf ok.gif

Napisano
  • Autor

> Prześledzić i ewentualnie zmienić miejsce podłączenia zasilania i masy dla swiateł dziennych.

zasilanbie przez przekaźnik idzie z aku,

masa - sam zrobiłem punkt, podłączony w nim jest przekaźnik i drl ok.gif

> Jesli na akumulatorze jest dobrze, a po uruchomieniu silnika >robią sie jaja, to winne są

> różnice napięć w instalacji i na masie powstające w wyniku >przepływu prądów w instalacji i

> nadwoziu.

Słysałem, że to wina tanich przetwornic w światłach DRL, że nie radzą sobie z przyrostem napięcia i ów automat nie odłącza do końca świateł. Możliwe?

Napisano

> zasilanbie przez przekaźnik idzie z aku,

> masa - sam zrobiłem punkt, podłączony w nim jest przekaźnik i drl

> Słysałem, że to wina tanich przetwornic w światłach DRL, że nie radzą sobie z przyrostem napięcia i

> ów automat nie odłącza do końca świateł. Możliwe?

Poczytaj to

Może spróbuj z tym stabilizatorem? hmm.gif

Tylko może lepiej 78S12 na 2 A i radiator oraz kondensatory 0,33uF na wejściu i 0,1uF na wyjsciu wg katalogu.