Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pokrowiec samochodowy - relikt czy jednak warto ?

Featured Replies

Napisano

Witam Kolegów,

Auto będzie stało pod chmurką od mniej więcej października do końca zimy. Samochód to Astra H Kombi. Czy pokrowce oferowane np. TU maja jakikolwiek sens, to znaczy chronią w jakimś stopniu lakier, część wody spływa po nich faktycznie - generalnie warto wydać te dziesiąt złotych?

Są pokrowce po 50zł ale i 150zł - czy różnica taka jest adekwatna do jakości...

A może wręcz przeciwnie auto pod takim pokrowcem będzie zachowywać się jak ogórek kiszony w beczce i spowoduje to tylko problemy?

Paweł

Napisano

> Witam Kolegów,

> Auto będzie stało pod chmurką od mniej więcej października do końca zimy. Samochód to Astra H

> Kombi. Czy pokrowce oferowane np. TU maja jakikolwiek sens, to znaczy chronią w jakimś

> stopniu lakier, część wody spływa po nich faktycznie - generalnie warto wydać te dziesiąt

> złotych?

> Są pokrowce po 50zł ale i 150zł - czy różnica taka jest adekwatna do jakości...

> A może wręcz przeciwnie auto pod takim pokrowcem będzie zachowywać się jak ogórek kiszony w beczce

> i spowoduje to tylko problemy?

> Paweł

ja bym po prostu auto umył, porzadnie nawoskował jakimiś szpejami i olał pokrowce. Raz widziałem ile było wilgoci pod takim pokrowcem. W jednym miejscu lakier został nawet uszkodzony

IMO nie warto.

Napisano

W warunkach jesienno-zimowych ta szmata będzie nieustannie mokra. Chcesz to codziennie ściągać i zakładać na koniec dnia? Pierniczenia będzie z tym co niemiara. A nawet jakby auto miało tylko stać to taka ciągła sauna chyba więcej zaszkodzi niż jak auto stoi pod chmurą i wiatr zapewnia przewiew. A po pierwsze to tylko auto, blacha na czterech kołach a nie małe dziecko na pierwszym spacerze w swoim życiu. smile.gif

Napisano

> Raz widziałem

> ile było wilgoci pod takim pokrowcem. W jednym miejscu lakier został nawet uszkodzony

> IMO nie warto.

W Łodzi ustrzeliłem takiego Malucha zlosnik.gif

szmatek002.jpg

szmatek005.jpg

Komentarz niepotrzebny? zlosnik.gif

Napisano

> ja bym po prostu auto umył, porzadnie nawoskował jakimiś szpejami i olał pokrowce. Raz widziałem

> ile było wilgoci pod takim pokrowcem. W jednym miejscu lakier został nawet uszkodzony

> IMO nie warto.

Dokładnie tak. Przy czym podczas zimy można kilkukrotnie powtórzyć zabieg mycia i woskowania. Na pewno to będzie zdrowsze od pokrowca.

Napisano

Pokrowiec ma sens ale taki wykonany z brezentu i przewiewny. Nie te badziewia.

Sam obserwuję gościa który trzyma pod takimi prlowskimi trochę połatanymi z brezentu trzyma dwa zabytkowe auta. Auta wyglądają świetnie.

Natomiast takie plastikowe plandeki to nie wiem - wiem że na pewno trzeba je dobrze zabezpieczyć żeby podczas wiatru nie wytarły lakieru.

Napisano

Zdecydowanie bez pokrowca. Umyc, nawoskowac, wyjac akumulator i niech stoi. Osobicie zaparkowalbym z dala od duzych ulic zeby sol na niego nie sypali. Przy roztopie wlozyc akumulator i jechac na myjnie.

Napisano

> W Łodzi ustrzeliłem takiego Malucha

> Komentarz niepotrzebny?

Na wiosnę gość odkryje malca, popatrzy na rdzę i pomyśli - a jakbym nie przykrył, to dopiero by gnił smile.gif

Napisano

Żeby taki pokrowiec miał sens musiał by być wykonany z materiału przepuszczającego parę a nie wpuszczającego wilgoci, a wtedy byłby niestety sporo droższy.

Napisano

> Żeby taki pokrowiec miał sens musiał by być wykonany z materiału przepuszczającego parę a nie

> wpuszczającego wilgoci, a wtedy byłby niestety sporo droższy.

No są takie wykonane z Goretexu, z membranami i tak dalej. Ale kosztują dużo, bardzo dużo. Taniej jest oddać na wiosnę do blacharza na poprawki. Zresztą prawie pewne jest, że dobry pokrowiec po prostu od razu zakoszą zlosnik.gif I trzeba kupować pokrowiec na pokrowiec hehe.gif

Napisano

> wiem że na pewno trzeba je dobrze zabezpieczyć

> żeby podczas wiatru nie wytarły lakieru.

Ja planuję w tym roku przez całą zimę nie ruszać Malara...

Stoi w garażu, więc wiatr mu nie grozi i chyba założę o ten pokrowiec wink.gif

2l2n.jpg