Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pogorszenie jakości oleju silnikowego - opel - błąd

Featured Replies

Napisano

Taki błąd mi wyrzuca jak w temacie

Pogorszenie jakości oleju silnikowego - błąd stały

Opel Meriva 1.3 cdti 55KW 2010r

Czy ktoś wie z czym to się w ogóle je, gdzie szukać przyczyny i jak to działa?

Sam olej ma 2kkm.

Napisano

> Taki błąd mi wyrzuca jak w temacie

> Pogorszenie jakości oleju silnikowego - błąd stały

> Opel Meriva 1.3 cdti 55KW 2010r

> Czy ktoś wie z czym to się w ogóle je, gdzie szukać przyczyny i jak to działa?

> Sam olej ma 2kkm.

podłączyć komputer i skasować serwis olejowy, jezdzic dalej

Napisano
  • Autor

> podłączyć komputer i skasować serwis olejowy, jezdzic dalej

Aha, czyli po prostu skasować "kontrolkę z kluczykiem" ok rozumiem. Zmyliło mnie to "pogorszenie jakości"

Napisano

> Aha, czyli po prostu skasować "kontrolkę z kluczykiem" ok rozumiem. Zmyliło mnie to "pogorszenie

> jakości"

Tak ewentualnie wyłączyć opcje sprawdzania "jakości" oleju. W opcomie jest taka opcja.

Napisano

> Pogorszenie jakości oleju silnikowego - błąd stały

> Opel Meriva 1.3 cdti 55KW 2010r

> Czy ktoś wie z czym to się w ogóle je, gdzie szukać przyczyny i jak to działa?

> Sam olej ma 2kkm.

A ten silnik ma DPF?

Jeśli tak, to może przez to dostało się niespalone paliwo do oleju i jest wymagana wymiana ...

Jaki stan oleju na bagnecie? Nie jest za dużo?

Napisano
  • Autor

> A ten silnik ma DPF?

> Jeśli tak, to może przez to dostało się niespalone paliwo do oleju i jest wymagana wymiana ...

> Jaki stan oleju na bagnecie? Nie jest za dużo?

Ma DPF, co do oleju to nie wiem bo osobiście tego auta nie diagnozowałem. Kolega mi taki błąd przekazał. We wtorek będę się nim "bawił"

Napisano

> Ma DPF, co do oleju to nie wiem bo osobiście tego auta nie diagnozowałem. Kolega mi taki błąd

> przekazał. We wtorek będę się nim "bawił"

Spr. czy oleju nie jest ponad MAX. Jeśli tak, to do wymiany.

Warto też dbać, by DPF dopalał się do końca, kiedy przychodzi na to pora.

Tak słyszałem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Spr. czy oleju nie jest ponad MAX. Jeśli tak, to do wymiany.

> Warto też dbać, by DPF dopalał się do końca, kiedy przychodzi na to pora.

> Tak słyszałem

A wytłumaczysz mi co właściwie oznacza ten błąd?

Jest jakiś fizyczny czujnik sprawdzający "jakość" oleju czy po prostu po pewnym przebiegu wyrzuca jako "serwis olejowy"???

Napisano

Oznacza że jest paliwo w oleju silnikowym. 2 tysiące kilometrów a i tak do wymiany...

Napisano

> A wytłumaczysz mi co właściwie oznacza ten błąd?

> Jest jakiś fizyczny czujnik sprawdzający "jakość" oleju czy po prostu po pewnym przebiegu wyrzuca

> jako "serwis olejowy"???

Nie ma żadnego czujnika sprawdzającego jakość oleju. Komputer na podstawie, cyklu pracy silnika (ilość rozruchów, ilość wypaleń DPF/ilość niedopaleń itp) oblicza sobie mniej więcej że olej nadaje się do wymiany.

Napisano

> Nie ma żadnego czujnika sprawdzającego jakość oleju. Komputer na podstawie, cyklu pracy silnika

> (ilość rozruchów, ilość wypaleń DPF/ilość niedopaleń itp) oblicza sobie mniej więcej że olej

> nadaje się do wymiany.

dokładnie tak.

Napisano
  • Autor

> Oznacza że jest paliwo w oleju silnikowym. 2 tysiące kilometrów a i tak do wymiany...

Czyli mamy dwie przeciwstawne teorie ;-) jakos opcja z "obliczaniem" stanu oleju bardziej do mnie przemawia niz Twoja cfaniaczek.gifgrinser006.gif

Napisano

Podaj nr błędu

> Sam olej ma 2kkm.

Przy jego wymianie była kasowana inspekcja?

Napisano

> Podaj nr błędu

> Przy jego wymianie była kasowana inspekcja?

Zapewne było to P253F taki jak u mnie. A co śmieszniejsze u mnie nie dało się skasować inspekcji metodą gaz/hamulec/przycisk (choć wcześniej się dawało). Nawet opcom nie dał rady. Gdzieś czytałem że metodą gaz hamulec przycisk da się skasować inspekcje tylko 5 razy czy jakoś tak. Później tylko tech. Nie wiem ile w tym prawdy, bo wyłączyłem w opcomie opcje dotyczącą jakości oleju.

Napisano
  • Autor

> Zapewne było to P253F taki jak u mnie. A co śmieszniejsze u mnie nie dało się skasować inspekcji

> metodą gaz/hamulec/przycisk (choć wcześniej się dawało). Nawet opcom nie dał rady. Gdzieś

> czytałem że metodą gaz hamulec przycisk da się skasować inspekcje tylko 5 razy czy jakoś tak.

> Później tylko tech. Nie wiem ile w tym prawdy, bo wyłączyłem w opcomie opcje dotyczącą jakości

> oleju.

Inspekcja nie była kasowana.

Znajomy "coś mieszał" auto-com'em ale nie było mnie przy tym - we wtorek zobaczę.

Napisano

> Inspekcja nie była kasowana.

> Znajomy "coś mieszał" auto-com'em ale nie było mnie przy tym - we wtorek zobaczę.

W fiatowskich Miltijetach z filrem DPF masz dwie niezależne inspekcje olejowe do skasowania. Pierwsza to standardowa inspekcja serwisowa przebieg/czas, natomiast druga dotyczy degradacji oleju i nalezy skasować ją osobno. Ponieważ Opel w swoich autach jako CDTI mintuje fiatowskie Miltijety, to pewnie jest tak samo.

Napisano
  • Autor

> W fiatowskich Miltijetach z filrem DPF masz dwie niezależne inspekcje olejowe do skasowania.

> Pierwsza to standardowa inspekcja serwisowa przebieg/czas, natomiast druga dotyczy degradacji

> oleju i nalezy skasować ją osobno. Ponieważ Opel w swoich autach jako CDTI mintuje fiatowskie

> Miltijety, to pewnie jest tak samo.

I myślisz, że taki auto-com mi to skasuje?

Napisano

> I myślisz, że taki auto-com mi to skasuje?

Nie mam pojęcia, w Fiatach kasuje to Examiner lub płatna wersja MES.

Napisano

> Inspekcja nie była kasowana.

I tu bym szukał przyczyny. Skąd auto ma wiedzieć, że oliwa była zmieniana skoro nie skasowano inspekcji? Ano znikąd, wiec liczy sobie uruchomienia i inne czynniki degradujące olej od poprzedniego kasowania inspekcji i wyszło mu że np: po 17 tyś oliwa do wymiany. A ze przy 15 tyś była wymiana to pikuś skoro nikt nie raczył o tym kompa samochodowego poinformować.

btw

U mni e czasami nawet po 8 tyś jest wymiana bo tak sobie to komp wylicza

> Znajomy "coś mieszał" auto-com'em ale nie było mnie przy tym - we wtorek zobaczę.

to może coś dorobił biglaugh.gif

Napisano

> Zapewne było to P253F taki jak u mnie.

Jest na to procedura naprawcza w Oplu nr 2260

. cyt:

Quote:

Na podstawie kilku analiz wykryto, że rozcieńczenie oleju wynika z wielu przerwanych cykli regeneracji filtru DPF. Każdy cykl regeneracji filtru DPF automatycznie powoduje rozcieńczenie niewielkiej ilości oleju olejem napędowym, w wyniku czego następuje zwiększenie poziomu oleju silnikowego, a w konsekwencji zmniejszenie jego żywotności. Stan oleju jest kontrolowany przez moduł ECU za pośrednictwem układu monitorowania stanu oleju, który powoduje wyświetlenie komunikatu „INSP” w zestawie wskaźników, informującego o konieczności udania się do najbliższego punktu obsługi w celu przeprowadzenia serwisu (zgodnie z informacjami w instrukcji obsługi), gdy tylko żywotność oleju osiągnie poziom 3%. Uwaga: Aby uniknąć uszkodzeń silnika, w pojazdach wyposażonych w filtr DPF powinno być montowane urządzenie monitorujące stan oleju.

Leczy sie to zmianą softu ECU biglaugh.gif

Corsa-D Z13DTH: począwszy od TIS 2000-DVD, wersja 92

pewnie kontrolka sie będze później zapalać hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Astra-H, nie jest planowana aktualizacja shocked.gif A to nygusy. Auto wyszło ze sprzedaży to można olać klientów

Napisano
  • Autor

> I tu bym szukał przyczyny. Skąd auto ma wiedzieć, że oliwa była zmieniana skoro nie skasowano

> inspekcji? Ano znikąd, wiec liczy sobie uruchomienia i inne czynniki degradujące olej od

> poprzedniego kasowania inspekcji i wyszło mu że np: po 17 tyś oliwa do wymiany. A ze przy 15

> tyś była wymiana to pikuś skoro nikt nie raczył o tym kompa samochodowego poinformować.

> btw

> U mni e czasami nawet po 8 tyś jest wymiana bo tak sobie to komp wylicza

> to może coś dorobił

Młody jest lewy i nie wiem czego się po nim spodziewać. Tak jak pisałem, we wtorek obadam sprawę.

Na bank olej był wymieniany 2 tys temu i nie była kasowana inspekcja.

Napisano
  • Autor

> Nie mam pojęcia, w Fiatach kasuje to Examiner lub płatna wersja MES.

Auto-Com nie podołał frown.gif

Próbowałem kasować i bez rezultatu.

Napisano

> Auto-Com nie podołał

> Próbowałem kasować i bez rezultatu.

Albo serwisowy TECH2 albo zamiennik OP-COM. Niczym innym nie zrobisz. Poziom oleju ani jego stan nie mają znaczenia, wskaźnik wylicza życie oleju na podstawie uruchomień silnika i wypaleń (udanych lub nie) filtra DPF. Można tą funkcję wyłączyć, nazywa się Kontrolą żywotności oleju.

Napisano

> Albo serwisowy TECH2 albo zamiennik OP-COM. Niczym innym nie zrobisz. Poziom oleju ani jego stan

> nie mają znaczenia, wskaźnik wylicza życie oleju na podstawie uruchomień silnika i wypaleń

> (udanych lub nie) filtra DPF. Można tą funkcję wyłączyć, nazywa się Kontrolą żywotności oleju.

Ma znaczenie.

Jeśli oleju przybyło, to trzeba go wymienić.

Napisano
  • Autor

> Sprawdzałeś stan oleju na bagnecie - nie jest ponad max?

Nie. Olej jest ok pod wzgl. ilości, koloru i smaku hehe.gif

Napisano

> Nie. Olej jest ok pod wzgl. ilości, koloru i smaku

Chodzi o to, że źle dopalając DPF w oleju potrafi znaleźć się paliwo.

Jeśli stan na bagnecie podnosiłby się, to zgodnie ze wskazaniem komputera należałoby go wymienić a DPF wypalić w trybie serwisowym.

Napisano
  • Autor

> Chodzi o to, że źle dopalając DPF w oleju potrafi znaleźć się paliwo.

> Jeśli stan na bagnecie podnosiłby się, to zgodnie ze wskazaniem komputera należałoby go wymienić a

> DPF wypalić w trybie serwisowym.

Nie podnosi się.

Napisano

> Ma znaczenie.

> Jeśli oleju przybyło, to trzeba go wymienić.

Nie ma znaczenia dla funkcji zwanej Kontrolą żywotności oleju, bo o tym jest mowa, a nie o stanie oleju.

Napisano

> Nie ma znaczenia dla funkcji zwanej Kontrolą żywotności oleju, bo o tym jest mowa, a nie o stanie

> oleju.

Dwie różne sprawy, ale ich źródło to samo. Tak czy siak użytkownik musi zastanowić się, co jest przyczyną i jakieś kroki podjąć.