Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zacisk hamulca tylnego

Featured Replies

Napisano

zacisk tylny przyszedł z regeneracji ,chciałem wkręcić tłoczek żeby się schował całkowicie bo zakładałem nowe klocki, i tłoczek wkręca się lekko ale nie ma oporu na końcu,tylko mogę go sobie wkręcać tak do znudzenia,czy tak ma być hmm.gif,klocki założone, zacisk odpowietrzony, hamulce są, ale niema teraz ręcznego , a przed regeneracją zacisku był ręczny hamulec , czy reklamować zacisk?czy szukać przyczyny gdzie indziej?

Napisano

Z tymi zaciskami z którymi miałem do czynienia to można kręcić bez końca.

Linki masz właściwie naciągnięte?

Napisano
  • Autor

linek nie podciągałem, myślałem że jak założę zacisk to będzie ręczny w takim stopniu jak przed regeneracja zacisku, jutro zdejmę koła i wszystko jeszcze raz posprawdzam czy syn wszystko dobrze pozakładał zlosnik.gif

Napisano

> linek nie podciągałem, myślałem że jak założę zacisk to będzie ręczny w takim stopniu jak przed

> regeneracja zacisku, jutro zdejmę koła i wszystko jeszcze raz posprawdzam czy syn wszystko

> dobrze pozakładał

a po założeniu zacisku zanim zaczęliście odpowietrzać to założyliście linkę hamulca ręcznego i tyle razy ruszali aż skasował się luz pomiędzy tłoczkiem a klockami?

bo niektóre typy zacisków nie lubią jak się je odpowietrza zanim dosunie się tłoczek do klocków.

pozdr

Napisano
  • Autor

najpierw odpowietrzaliśmy, a po całej procedurze dopiero sprawdziliśmy ręczny , i dźwignia ręcznego luźno chodzi i świeciła się kontrolka hamulca na desce wskaźników, po pewnym czasie kontrolka zgasła, płyn hamulcowy w zbiorniczku jest na max

Napisano

> zakładałem nowe klocki, i tłoczek wkręca się lekko ale nie ma oporu na końcu,tylko mogę go

> sobie wkręcać tak do znudzenia,czy tak ma być

Tak, tak to działa ok.gif

Napisano

Audi?

Napisano
  • Autor

staruszek zlosnik.gifnissan primera combi ,a oznaczenie chyba W10 96r.

Napisano

> staruszek nissan primera combi ,a oznaczenie chyba W10 96r.

no to jest to zacisk z gatunku co trzeba wcześniej ręcznym wysunać tłoczek.

W mechanizmie ręcznego jest taka "pastylka" (taki zaokrąglony krótki pręcik) który jest pomiędzy dźwignią ręcznego i samoregulatorem.

Jeśli się tłoczek szybko wysunie a mechanizm samoregulatora nie zdąży się "wykręcić" to wtedy ta pastylka spada .

pozdr

Napisano
  • Autor

> no to jest to zacisk z gatunku co trzeba wcześniej ręcznym wysunać tłoczek.

> W mechanizmie ręcznego jest taka "pastylka" (taki zaokrąglony krótki pręcik) który jest pomiędzy

> dźwignią ręcznego i samoregulatorem.

to zapewne pod autem trzeba szukać tego pręcika?

Napisano

> to zapewne pod autem trzeba szukać tego pręcika?

w środku zacisku - nie wypada na zewnątrz.

zobacz czy przy ruszaniu dźwignią wysuwa się tłoczek - jeśli nie - na pewno coś nie tak jest w samym zacisku.

pozdr

Napisano

a nie ma tam jak w starych mazdach śrubki do regulacji odległości tłoczka od klocków?

Napisano

> a nie ma tam jak w starych mazdach śrubki do regulacji odległości tłoczka od klocków?

nie - zacisk w nissanie jest bardziej zbliżony do tych montowanych w hondach.

pozdr