Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F zgasła podczas jazdy i nie odpala

Featured Replies

Napisano

Witam.

Tak jak w temacie Astra F z silnikiem C16NZ zgasła podczas jazdy i nie odpala. Podczas jazdy zaświeciła się kontrolka od check engine i samochód zgasł (akurat dojeżdżałem do skrzyżowania więc zwolniłem jednak nie pamiętam czy zredukowałem już bieg). Odpalił na holu jednak pracował okrutnie nierówno, obrotomierz wskazywał ciągle 0 obr. choć wcześniej działał normalnie, samochód nie reagował na pedał gazu. Silnik pracował dopóki sprzęgło było wciśnięte, po puszczeniu sprzęgła od razu gasł.

Sprawdziłem pompę paliwa, przekaźnik zaskakuje, pompa podaje paliwo (leci ono raczej leniwie, nie wiem czy tak powinno być), podczas pracy pompy słychać dziwny bulgot. Komputer wymruguje tylko kod 12 czyli rozpoczęcie odczytu poza tym nie ma nic więcej. Dodam jeszcze że gdy samochód był sprawny kontrolka od check engine po włączeniu zapłonu zapalała się gasła na około sekundę i zapalała się ponownie, teraz natomiast po włączeniu zapłonu zapala się natychmiast i nie gaśnie. Pasek rozrządu jest zsunięty tak jak na zdjęciu choć był on tak od zawsze..

ZDJĘCIE

Jakieś porady?

Pozdrawiam.

post-157895-1435252201501_thumb.jpg

Napisano

> pracował okrutnie nierówno, obrotomierz wskazywał ciągle 0 obr.

Czujnik WK do sprawdzenia, ewentualnie jego podłączenie do ECM. Pozdr.

Napisano

Wprawdzie ten silnik jest bezkolizyjny, ale ja bym z takim paskiem nie jeździł.

Co do meritum, to - jak wspomniał master22221 - czujnik indukcyjny w aparacie zapłonowym. Otwórz go i zobacz, czy cewka w środku i inne graty są sztywno zamocowane, czy przewody nie spróchniały.

Napisano
  • Autor

A więc sprawa wygląda tak iż podmieniłem aparat zapłonowy w celu sprawdzenia na inny z nowym modułem i jeszcze inny używany a samochód jak nie odpalał tak nie odpala. Sprawdziłem i nie ma iskry z cewki. Pompa paliwowa pracuje jednak świece nie są zalane, wlewałem paliwo prosto w gardziel i to również nic nie zmienia. Podmieniałem na szrocie również komputer na identyczny i nic to nie zmienia.

Tak na marginesie sygnał nakazujący cewce "wytworzyć iskrę" idzie od stacyjki czy steruje tym wszystkim moduł zapłonowy? Zastanawia mnie czarny kabel który idzie ze środka kabiny do cewki.

Napisano

Jeśli podasz temu silnikowi paliwo, to powinien odpalić nawet bez komputera, na samym module zapłonowym. Skoro iskry nie ma, to:

- włącz zapłon i kabelkiem podłączonym do + dotykaj na chwilkę do pinu modułu zapłonowego, oznaczonego P. Powinna powstawać iskra na świecy (tę podłącz oczywiście bezpośrednio do cewki, z pominięciem rozdzielacza). Jeśli nie ma to,

- sprawdź, czy na włączonym zapłonie jest 12V na czerwonym kabelku przy module.

- podłącz zamiast cewki zapłonowej coś innego: małą żarówkę, elektromagnes 12V, elektrozaworek itp. Zobacz, czy to coś miga, stuka itp, przy próbie odpalenia.

Napisano
  • Autor

> Jeśli podasz temu silnikowi paliwo, to powinien odpalić nawet bez komputera, na samym module

> zapłonowym. Skoro iskry nie ma, to:

> - włącz zapłon i kabelkiem podłączonym do + dotykaj na chwilkę do pinu modułu zapłonowego,

> oznaczonego P. Powinna powstawać iskra na świecy (tę podłącz oczywiście bezpośrednio do cewki,

> z pominięciem rozdzielacza). Jeśli nie ma to,

> - sprawdź, czy na włączonym zapłonie jest 12V na czerwonym kabelku przy module.

> - podłącz zamiast cewki zapłonowej coś innego: małą żarówkę, elektromagnes 12V, elektrozaworek itp.

> Zobacz, czy to coś miga, stuka itp, przy próbie odpalenia.

Dzięki za radę oto jak wygląda sprawa: jest iskra na świecy oraz słychać wtryskiwacz i czuć paliwem po połączeniu kabelkiem P i + (dzieje się to na wszystkich aparatach zapłonowych jakie mam), na czerwonym kabelku jest 12,95V. Przytykałem również kabelek C do masy i wtedy również powstaje iskra. Więc już nie wiem co może być.

@Edit

Mam przyczynę - pękł wałek rozrządu.

Napisano

Szybkie pytanie:

czy wymiana tego pękniętego wałka polega tylko,powiedzmy, na załozeniu nowej obudowy z całym wałkiem, czy stało się też coś z zaworami - poprzestawiały się?

Napisano

> czy stało się też coś z zaworami - poprzestawiały się?

Z tego co ja kojarzę wystarczy jak ustawisz koła na znakach, założysz pasek i możesz jechać dalej.

Jak inni koledzy pisali "Dobrze, że to C16NZ" zaworom nic się nie stało.

Po zdjęciu obudowy wałka wszystkie zawory pójdą do góry, przy zakładaniu nowej obudowy wałek ustawi je w pozycje prawidłowe.

PZDR VEN

Napisano

Tak, to C16NZ.

W tej chwili jest tak, że wałek z obudową nie pasuje- tak twierdzi ten, co to montuje - słucham na bieżąco relacji tel. hehe.gif

Dobrze kombinuję, że należy założyć całą tę obudowę z wałkiem, dokręcać ostrożnie i patrzeć co się dzieje - powinno samo wszystko sie naprowadzić do właściwego położenia.

Napisano

> Dobrze kombinuję, że należy założyć całą tę obudowę z wałkiem, dokręcać ostrożnie i patrzeć co się

> dzieje - powinno samo wszystko sie naprowadzić do właściwego położenia.

Wpierw należałoby wycisnąć kompensatory (popychacze), wtedy bez żadnego zgrzytu wszystko uda się założyć. Przy rozruchu należałoby odłączyć pompę paliwa (wyjąć bezpiecznik), oczywiście po wcześniejszym ustawieniu kół rozrządu i założenia paska. Zakręcić rozrusznikiem aby kompensatory napełniły się olejem i wtedy zawory się ustawią tak jak powinny.

PZDR VEN

Napisano

Z tą odłączoną pompą paliwa to chodzi o to, żeby najpierw - zakręciwszy rozrusznikiem - napełnić popychacze olejem?

Napisano

> Z tą odłączoną pompą paliwa to chodzi o to, żeby najpierw - zakręciwszy rozrusznikiem - napełnić

> popychacze olejem?

Tak dla bezpieczeństwa, w sumie nie pamiętam jak u siebie to robiłem, ale chyba nie odłączałem pompy tylko odpaliłem silnik odrazu po złożeniu głowicy. Na początku silnik nie skakał i syczał ale po 2 minutach wszystko wróciło normy i ładnie pracował.

d6or.jpg

A tak ja wyciskałem kompensatory.

PZDR VEN

Napisano

No, niby dało się ów nieszczęsny wałek założyć, ale auto nie chce odpalić! Wszystko wydaje się być w porządku: iskra jest , paliwo podaje, rozrząd ustawiony prawidłowo, kręci równo, ale nie zapala!

Co jeszcze mogło paść?

• 1 miesiąc później...
Napisano

WItam!

Wiem, że to nie pora na porady, ale pili mnie mocno!

Parch w końcu odpalił po wymianie tego wałka, ale że kopcił mocno to teraz wymieniłem mu pierścienie, zrobiłem głowice; wszystko złożone na spokojnie i bez pośpiechu, sprawdzane po 3 razy - ale auto nie odpala - za cholerę! Kręci ładnie - na chwilę jakby próbuje zapalić - ale nic!

Rozrząd ustawiony prawidłowo, iskra na świecach jest, paliwo podaje, podmieniłem inny aparat zapłonowy - to samo!

Wertuję forum od wczoraj i wydaje mi się, że wszystko jest podłączone prawidłowo, wszystko posprawdzałem - ale efektów brak. I dalszych pomysłów! Silnik to C16NZ, więc ten najprostszy.

Może podrzucicie jakąś świeżą myśl, bo inaczej spalę parcha!

pozdrawiam

Napisano

Nie pozamieniałeś przewodów WN na świecach z aparatu zapłonowego?

Czy przy kilku próbach odpalenia świece są mokre od benzyny?

Czy nie przestawiłeś zapłonu?

Próbowałeś odpalić auto z popychu, może moduł zapłonowy padł?

Sprawdź jeszcze raz wszystkie przewody od podciśnień, czy czasem nie są źle podłączone i czy wszystkie.

Jak masz możliwość nagraj filmik komory silnika przy próbie odpalenia, wiele na słuch można ocenić.

PZDR VEN