Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak ustalić czyja jest droga?

Featured Replies

Napisano

Czy można gdzieś w necie sprawdzić kto jest odpowiedzialny za utrzymanie danej drogi?

Napisano

> Czy można gdzieś w necie sprawdzić kto jest odpowiedzialny za utrzymanie danej drogi?

zamiejscowy wydzial geodezji

Napisano

> Czy można gdzieś w necie sprawdzić kto jest odpowiedzialny za utrzymanie danej drogi?

internetowe strony regionalnych ZDP i ZDW

Napisano

Trzeba przeszukac strony Urzedu Miasta, Gminy, Zarzadu Drog Powiatowych, Wojewodzkich, Krajowych.

W obrebie miast (chyba grodzkich) wszystkie drogi z wyjatkiem prywatnych utrzymuje Miasto.

Czasami sa przypadki dziwnych umow cedujacych utrzymanie z wlasciciela drogi na inny organ.

Napisano

Numerek drogi dwucyfrowy to pewnie droga krajowa. Numerek trzycyfrowy to wojewódzka. Numerek czterocyfrowy to powiatowa. Pięciocyfrowy to gminna.

Napisano
  • Autor

> Numerek drogi dwucyfrowy to pewnie droga krajowa. Numerek trzycyfrowy to wojewódzka. Numerek

> czterocyfrowy to powiatowa. Pięciocyfrowy to gminna.

O, to juz coś. Gorzej, że nie mogę znaleźć mapy na której są ponumerowane te gminne.

Napisano

> O, to juz coś. Gorzej, że nie mogę znaleźć mapy na której są ponumerowane te gminne.

Niektóre gminy mają spisy. bip.costam.pl

Możesz też podejść od http://maps.geoportal.gov.pl/

Wyciągniesz numer działki - a potem trzeba sprawdzać w gminie, czyja.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Wysłałem pismo (w sprawie tragicznego stanu drogi) do Urzędu Gminy ale jednak się pomyliłem - droga jest powiatowa.

Gmina przesłała to moje pismo do Zarządu Dróg Powiatowych i do mojej informacji ale niestety, siedziba tego ZDP jest już w innej miejscowości a tam raczej moja droga nikogo nie poruszy...

Inna sprawa, że to akurat jest miejscowość, gdzie ja pracuję - a drogowcy przyjeżdżają do mnie na badania techniczne rotfl.gif

Napisano

> Inna sprawa, że to akurat jest miejscowość, gdzie ja pracuję - a drogowcy przyjeżdżają do mnie na

> badania techniczne

To brzmi jak zapowiedź pogorszenia się stanu technicznego ich taboru... grinser006.gifhehe.gifcfaniaczek.gif

Napisano

telefon na policję wystarczy i uzyskasz informację, kto zarządza danym odcinkiem

Napisano

> telefon na policję wystarczy i uzyskasz informację, kto zarządza danym odcinkiem

To jakiś żart? Chciałem im dać zarobić, robiąc jednocześnie porządek z ciężarówkami (parkowanie z art. 49.2.5), to mnie dyżurny olał... a tu miał by się gratis drogą przejmować? grinser006.gifhehe.gifrotfl.gif