Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ościeżnica regulowana do grubych ścian.

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Wykańczam mieszkanie na piętrze w domu jednorodzinnym typu kostka i zbliża się powoli montaż drzwi wewnętrznych do pokoi.

Wstępnie jestem zdecydowany na porta drzwi, tylko jest jedno ale.

Otwory drzwiowe raz, że są niskie więc będzie cięcie drzwi, ich szerokość nie pozwala na montaż klasycznych ościeżnic, więc pozostają regulowane, ale na ścianie szerokości 40 cm będą wyglądały delikatnie mówiąc źle. Niestety tak kiedyś budowano i akurat mam po bokach dwa kominy. Macie jakieś inne pomysły?

Próbuję sobie to wyobrazić, ale nie mogę znaleźć zdjęć.

A może macie jakieś inne pomysły?

Napisano

Witam.

Sam stałem przed takim dylematem. Mam w mieszkaniu dwa otwory drzwiowe w ścianie nośnej. 34cm szerokości.

Byłem u znajomych, oni mają zamontowane wąskie ościeżnice w takich otworach i dla mnie, wygląda to źle.

Zdecydowałem się na szerokie ościeżnice regulowane. Efekt jest o niebo lepszy. U mnie, podczas remontu, zostały otwory powiększone, dodane belki poziome itd aby miało to ręce i nogi. Otwory oryginalnie miały 192x95 po zdemontowaniu starych ościeżnic. Nowe bodajże 208x98. Takie były wymagania nowych drzwi. Bo zdemontowaniu starych ościeżnic, skuciu tynku itd okazało się, że mam wykończone otwory w łuk cegłami, które można było wyciągnąć gołymi rękami.

Napisano
  • Autor

> oryginalnie miały 192x95 po zdemontowaniu starych ościeżnic. Nowe bodajże 208x98. Takie były

> wymagania nowych drzwi. Bo zdemontowaniu starych ościeżnic, skuciu tynku itd okazało się, że

> mam wykończone otwory w łuk cegłami, które można było wyciągnąć gołymi rękami.

U mnie jak mnie pamięć nie myli będzie chyba 195x90, więc mi najbardziej porta podchodzi bo wymaga najmniejszego otworu. Z resztą już wybrałem model. Miałbyś jakieś fotografie jak to wygląda po montaży już nowych drzwi z ościeżnicami?

W dużym pokoju mam ścianę szerokości 29 cm i z drugiej strony od komina właśnie 40, więc w tym miejscu będzie docięta, żeby to zgrać z węższą ścianą. Problem tkwi w kuchni, bo tam mam 2 kominy w nośnej po 40 cm szerokości i będzie mały tunel. Łazienka i mały pokój mają w miarę normalne ściany po 20 cm chyba.

Napisano

> Witajcie

> Wykańczam mieszkanie na piętrze w domu jednorodzinnym typu kostka i zbliża się powoli montaż drzwi

> wewnętrznych do pokoi.

> Wstępnie jestem zdecydowany na porta drzwi, tylko jest jedno ale.

> Otwory drzwiowe raz, że są niskie więc będzie cięcie drzwi, ich szerokość nie pozwala na montaż

> klasycznych ościeżnic, więc pozostają regulowane, ale na ścianie szerokości 40 cm będą

> wyglądały delikatnie mówiąc źle. Niestety tak kiedyś budowano i akurat mam po bokach dwa

> kominy. Macie jakieś inne pomysły?

> Próbuję sobie to wyobrazić, ale nie mogę znaleźć zdjęć.

> A może macie jakieś inne pomysły?

Czemu nie można klasycznych ościeżnic?

U siebie montowałem w otworach o grubości ponad 25cm.

Licowałem z jednej strony, a z drugiej szła obróbka glifów z kątownikami wzmacniającymi narożniki.

Napisano
  • Autor

> Czemu nie można klasycznych ościeżnic?

> U siebie montowałem w otworach o grubości ponad 25cm.

> Licowałem z jednej strony, a z drugiej szła obróbka glifów z kątownikami wzmacniającymi narożniki.

Z tym problemu bym nie miał, tylko mam za wąskie otwory montażowe. Szerokość to 89-90 cm bez tynku już. Musiał bym skuwać ściany z obu stron w tym komin z cegły. Minimalny otwór montażowy pod ościeżnice to 91 cm. Nie bardzo widzę kucie tego. Dodatkowo samo skrzydło z przylgami już ma 84,5 cm. a przy otworze 89 to trochę skromnie to wyjdzie. Mniejsze drzwi nie wchodzą w grę.

Napisano

> Witajcie

> Wykańczam mieszkanie na piętrze w domu jednorodzinnym typu kostka i zbliża się powoli montaż drzwi

> wewnętrznych do pokoi.

> Wstępnie jestem zdecydowany na porta drzwi, tylko jest jedno ale.

> Otwory drzwiowe raz, że są niskie więc będzie cięcie drzwi, ich szerokość nie pozwala na montaż

> klasycznych ościeżnic, więc pozostają regulowane, ale na ścianie szerokości 40 cm będą

> wyglądały delikatnie mówiąc źle. Niestety tak kiedyś budowano i akurat mam po bokach dwa

> kominy. Macie jakieś inne pomysły?

> Próbuję sobie to wyobrazić, ale nie mogę znaleźć zdjęć.

> A może macie jakieś inne pomysły?

Wyślę Ci popołudniu zdjęcia szerokich ościeżnic porty, zobaczysz jak to wygląda.

Napisano

akurat znalazłem w phonie troche niewyraźne zdjęcie z DRE

287282215-20121123400.jpg

post-50051-14352522156562_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki za fotę. Mniej więcej tak to sobie wyobrażałem. Będę miał trochę jaśniejesze drzwi. ok.gifsmile.gif

Napisano

> Dzięki

Sorki, wczoraj nie zdążyłem. Nie mam 40cm, jedna (dzielona) to 50 cm, dwie pozostałe to 30cm:

50cm:

287283279-IMAG0348.jpg

287283279-IMAG0351.jpg

30cm:

287283279-IMAG0349.jpg

287283279-IMAG0350.jpg

287283279-IMAG0352.jpg

post-24647-14352522158652_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki 20.GIF

Już mam pogląd jak to może wyglądać wink.gif Bardzo mi pomogłeś!