Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne zachowanie samochodu po najechaniu na smołe

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> A końcówki drążka ci ostatnio nie wymieniali?

były wymienianie jakiś czasu temu + górne wahacze + zbieżność

Napisano

Taki efekt jak opisujesz mam u siebie, ale na tyle.

Przyczyna jest lekki camber, tak okolo 3 stopnie.

Tyle ze ja mam kapcie 235, wiec to tez moze miec wplyw.

Miekkie gumy w wahaczach plus lekko zmieniona zbieznosc tez by mogly dawac takie efekty.

Napisano
  • Autor

> Taki efekt jak opisujesz mam u siebie, ale na tyle.

> Przyczyna jest lekki camber, tak okolo 3 stopnie.

> Tyle ze ja mam kapcie 235, wiec to tez moze miec wplyw.

> Miekkie gumy w wahaczach plus lekko zmieniona zbieznosc tez by mogly dawac takie efekty.

jutro lecą zimowe koła, sprawdzę czy jest poprawa wink.gif

U mnie tez są 235 wink.gif

Napisano

> Tak gdy wjadę jedną stroną.

> Jak wjadę na smołę stroną kierowcy to ucieka w prawo ( mam nadzieje że nie pomyliłem )

To oznaczać może zbyt dużą rozbieżność.

Gdyby po najechaniu stroną kierowcy uciekało w lewo, to zbyt dużą zbieżność.

Przy czym statyczna geometria może być dobra a zmieniać się podczas obciążeń w wyniku jazdy i np. rozbitych tulei metalowo-gumowych itp. luzów.

Napisano
  • Autor

> To oznaczać może zbyt dużą rozbieżność.

> Gdyby po najechaniu stroną kierowcy uciekało w lewo, to zbyt dużą zbieżność.

> Przy czym statyczna geometria może być dobra a zmieniać się podczas obciążeń w wyniku jazdy i np.

> rozbitych tulei metalowo-gumowych itp. luzów.

Dla mnie to czarna magia zlosnik.gif

Jutro po zmianie opon będę testował, mam nadzieje że będzie deszcz tongue.gif

Napisano

> Dla mnie to czarna magia

> Jutro po zmianie opon będę testował, mam nadzieje że będzie deszcz

To proste. Jeśli jest jakiś luz w zawieszeniu to nawet przy prawidłowej geometrii, kąty mogą się nieco zmieniać.

Jeśli to FWD to przy napędzie ma tendencję do pogłebiania zbieżności. Nawet jeśli nie ma luzów. Na samej sprężystości materiałów. Dlatego FWD ustawiane są lekko rozbieżnie lub na zero.

W RWD, nienapędzany, pchany przód ma tendencje do rozjeżdżania się i pogłębiania rozbieżności podczas jazdy, dlatego zwykle ustawiony jest lekko zbieżnie lub na zero.

I teraz jeśli koła są za bardzo zbieżne i lewym, przednim najeżdżasz na coś bardziej śliskiego, prawe mające dobrą przyczepność, kieruje auto lekko w lewo.

Kiedy oba mają dobra przyczepność znoszenie się bilansuje.

I odwrotnie przy rozbieżnych.

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za wytłumaczenie piwo.gifpiwo.gifsmile.gif

Napisano

> Czy uczucie latania samochodu po drodze, gdy najedziemy na smołę np. w przypadku łaty, lub łączenia

> drogi jest normalne? Dzieje się to tylko gdy droga jest mokra.

Na pewno to nie wina samochodu, to po prostu tarcie na różnych powierzchniach.

To jest tak samo jakbyś zimą najechał na zamarzniętą cienką strużkę lub plamę wody.

Po prostu różnica przyczepności na danej powierzchni. Smołowa łata jest o wiele bardziej gładka od normalnej nawierzchni.

Do tego woda i stąd różnica.

Podobnie jest gdy czasami jadąc po autostradzie, podczas deszczu, na łukach wyprofilowanie jezdni powoduje spływanie wody z zewnętrznej części łuku do wewnętrznej.

Podczas szybkiej jazdy gdy wjedzie się na taką cienką warstwę spływającej wody to da się odczuć inną przyczepność. Tym bardziej, że jedzie się po łuku.

Napisano

> Na pewno to nie wina samochodu, to po prostu tarcie na różnych powierzchniach.

> To jest tak samo jakbyś zimą najechał na zamarzniętą cienką strużkę lub plamę wody.

> Po prostu różnica przyczepności na danej powierzchni. Smołowa łata jest o wiele bardziej gładka od

> normalnej nawierzchni.

> Do tego woda i stąd różnica.

> Podobnie jest gdy czasami jadąc po autostradzie, podczas deszczu, na łukach wyprofilowanie jezdni

> powoduje spływanie wody z zewnętrznej części łuku do wewnętrznej.

> Podczas szybkiej jazdy gdy wjedzie się na taką cienką warstwę spływającej wody to da się odczuć

> inną przyczepność. Tym bardziej, że jedzie się po łuku.

Trochę racji masz, tyle tylko, że moje stare padło po takich łatach jechało jak po sznurku i dopiero po wymianie końcówki drążka i ustawieniu zbieżności zaczęło tańczyć. To nawet nie taniec był. To było wrażenie, że fotel spod tyłka ucieka, bo kierownica nawet nie drgnęła, a auto prosto jak po sznurku jechało. Co ciekawe. Takie wrażenie było też wtedy, gdy najeżdżało się, nawet wolno, na miejsce w którym kiedyś była kałuża i po wyschnięciu pozostał piasek. Zbieżność sprawdzałem dwa razy w różnych miejscach i zawsze było ok. Doszedłem jednak do wniosku, że stare padło tak sfatygowane jest, że trzeba tę zbieżność zepsuć, i faktycznie, po przekręceniu śruby raz w lewo, raz w prawo po pół obrotu trafiłem na miejsce, gdzie wrażenie ucieczki fotela ustało i teraz jest ok, chociaż przyrządy pokazują, że zbieżności daleka jest od ideału. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Chciałem dziś sprawdzić na zimówkach, jednak nie padało i droga sucha zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Wczoraj wieczorem było mokro, na kołach zimowych jest wszystko OK smile.gifsmile.gif

Napisano

> Wczoraj wieczorem było mokro, na kołach zimowych jest wszystko OK

No i masz odpowiedź: asymetryczne letnie pewnie ściągają w jedną stronę na śliskim.

Napisano
  • Autor

> No i masz odpowiedź: asymetryczne letnie pewnie ściągają w jedną stronę na śliskim.

całe szczęście, już się balem że włoski wynalazek daje ciała grinser006.gifzlosnik.gif