Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne zachowanie samochodu po najechaniu na smołe

Featured Replies

Napisano

Czy uczucie latania samochodu po drodze, gdy najedziemy na smołę np. w przypadku łaty, lub łączenia drogi jest normalne? Dzieje się to tylko gdy droga jest mokra.

Napisano

Raczej nie. Sprawdź amortyzatory i luzy w zawieszeniu.

Napisano

> Czy uczucie latania samochodu po drodze, gdy najedziemy na smołę np. w przypadku łaty, lub łączenia

> drogi jest normalne? Dzieje się to tylko gdy droga jest mokra.

Zdarza się i zależy od opon. Na śliskiej smole mogą tracić przyczepność, tak jakbyś kołem na kawałek lodu wjechał.

Napisano
  • Autor

> Raczej nie. Sprawdź amortyzatory i luzy w zawieszeniu.

wszystko jest OK z zawieszeniem, sprawdzane

Napisano
  • Autor

> tuleje tylnego zawieszenia

zawieszenie jest OK, bardziej czuć przód auta niż tył.

Napisano

> Zdarza się i zależy od opon. Na śliskiej smole mogą tracić przyczepność, tak jakbyś kołem na

> kawałek lodu wjechał.

E, no bez przesady, żeby opony na prostej traciły przyczepność, nawet na smole i jak jest mokro? spineyes.gif Chyba chińskie albo bieżnikowane hehe.gif

Napisano

> E, no bez przesady, żeby opony na prostej traciły przyczepność, nawet na smole i jak jest mokro?

> Chyba chińskie albo bieżnikowane

W pierwszym poście nie ma mowy o tym, że droga jest prosta. Jeśli lata na prostej to sprawdziłbym też geometrię.

Napisano
  • Autor

> Zdarza się i zależy od opon. Na śliskiej smole mogą tracić przyczepność, tak jakbyś kołem na

> kawałek lodu wjechał.

tak obstawiam, aktualnie są opony Vredestein Ultrac Sessanta, lada dzień będą zimówki i sprawdzę czy to wina opon ok.gif

Napisano
  • Autor

> W pierwszym poście nie ma mowy o tym, że droga jest prosta. Jeśli lata na prostej to sprawdziłbym

> też geometrię.

mowa o drodze prostej, auto nie traci przyczepności,

tylko takie uczucie jak by auto miało uciekać na boki.

geometra była ustawiana i nie pomogło.

Napisano

> W pierwszym poście nie ma mowy o tym, że droga jest prosta. Jeśli lata na prostej to sprawdziłbym

> też geometrię.

Nawet jak droga nie jest prosta - na normalnych oponach przy sprawnym zawieszeniu (i jeżeli poruszamy się samochodem, a nie Fiatem 126p), nic nie powinno rzucać nawet na mokrej smole (przy normalnej prędkości, oczywiście). Coś musi być nie tak - albo opony, albo zawieszenie.

Napisano
  • Autor

> E, no bez przesady, żeby opony na prostej traciły przyczepność, nawet na smole i jak jest mokro?

> Chyba chińskie albo bieżnikowane

no drodze bez smoły jest Ok, na sporych kałużach również zlosnik.gif

sprawdzone zlosnik.gif

tylko na smole jest dziwne uczucie jak by auto miało uciekać na bok, opony to Vredestein Ultrac Sessanta 235/45R18

Napisano

> no drodze bez smoły jest Ok, na sporych kałużach również

> sprawdzone

> tylko na smole jest dziwne uczucie jak by auto miało uciekać na bok, opony to Vredestein Ultrac

> Sessanta 235/45R18

Sprawdź po zmianie opon. Albo jeździj wolniej grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdź po zmianie opon. Albo jeździj wolniej

w tym tyg zmieniam na zimowe koła, to sprawdzę wink.gif

wczoraj wieczorem jak wracałem do domu, na drodze gdzie jest sporo smoły wylanej zlosnik.gif nie było żadnego auta spróbowałem mocno hamować oraz mocno kręcić kierownicą i było OK tylko podczas jazdy prosto jest to uczucie spineyes.gif

Napisano

> mowa o drodze prostej, auto nie traci przyczepności,

> tylko takie uczucie jak by auto miało uciekać na boki.

> geometra była ustawiana i nie pomogło.

No to jeśli nie geometria to opony. Niektóre bieżniki lubią "uciekać" np. asymetryczne. A ta sessanta to bardzo asymetryczny bieżnik.

Założę się, że na zimówkach problem zniknie.

Napisano

> Nawet jak droga nie jest prosta - na normalnych oponach przy sprawnym zawieszeniu (i jeżeli

> poruszamy się samochodem, a nie Fiatem 126p), nic nie powinno rzucać nawet na mokrej smole

> (przy normalnej prędkości, oczywiście). Coś musi być nie tak - albo opony, albo zawieszenie.

Obstawiam opony, też takie kiedyś miałem. Najbardziej było czuć na mocno pomalowanych i mokrych przejściach dla pieszych. Jak auto wjechało kołami na pasy następowało uczucie lekkiego odjeżdżania tyłu w bok.

Napisano
  • Autor

> No to jeśli nie geometria to opony. Niektóre bieżniki lubią "uciekać" np. asymetryczne. A ta

> sessanta to bardzo asymetryczny bieżnik.

> Założę się, że na zimówkach problem zniknie.

uff mam nadzieje, bo dziwne jest to uczucie grinser006.gif

generalnie te opony są do pupy, jak nowe to ok ale jak tylko zjadą się troszkę to są głośne frown.gif a na mokrym trakcji brak sick.gif

Napisano

> No to jeśli nie geometria to opony. Niektóre bieżniki lubią "uciekać" np. asymetryczne. A ta

> sessanta to bardzo asymetryczny bieżnik.

> Założę się, że na zimówkach problem zniknie.

Też mi się tak wydaje. Mam profil 215 i na koleinach przy letnich oponach (asymetryczny bieżnik) ściąga jak cholera, na zimówkach tego nie ma. Może na smole jest tak samo? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Obstawiam opony, też takie kiedyś miałem. Najbardziej było czuć na mocno pomalowanych i mokrych

> przejściach dla pieszych. Jak auto wjechało kołami na pasy następowało uczucie lekkiego

> odjeżdżania tyłu w bok.

dokładnie mam tak teraz, tylko przód ucieka oslabiony.gif

Napisano

> dokładnie mam tak teraz, tylko przód ucieka

Załóż zimówki i zobacz. Jeśli masz symetryczny bieżnik zjawisko powinno zniknąć.

Napisano

> dokładnie mam tak teraz, tylko przód ucieka

To przetestuj na zimówkach, jak będzie OK, to wywal te letnie. Ja do asymetrycznych już nie wrócę, wywalam po tym sezonie (sprzedam, bo bieżnik jeszcze OK), może na normalne drogi się nadają, ale nie na polskie crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Też mi się tak wydaje. Mam profil 215 i na koleinach przy letnich oponach (asymetryczny bieżnik)

> ściąga jak cholera, na zimówkach tego nie ma. Może na smole jest tak samo?

u mnie przy 235 w koleinach (jak na foto)MASAKRA, moja serce.gif nie daje rady utrzymać kierownicy frown.gif

287293731-Przechwytywanie.PNG

Napisano

> u mnie przy 235 w jest (jak na foto)MASAKRA, moja nie daje rady utrzymać kierownicy

No bo taki profil to nie na nasze drogi, niestety no.gifcrazy.gif

Napisano
  • Autor

> Załóż zimówki i zobacz. Jeśli masz symetryczny bieżnik zjawisko powinno zniknąć.

asymetryczna opona jest w czymś lepsza? bo w przyszłym roku czeka mnie zakup nowych letnich i chyba nie chcę już asymetrycznych

Napisano

> To przetestuj na zimówkach, jak będzie OK, to wywal te letnie. Ja do asymetrycznych już nie wrócę,

> wywalam po tym sezonie (sprzedam, bo bieżnik jeszcze OK), może na normalne drogi się nadają,

> ale nie na polskie

Ja wolę asymetryczne, bo symetryczne dla odmiany ząbkują i hałasują. Tak źle i tak niedobrze.

crazy.gif

Napisano
  • Autor

> No bo taki profil to nie na nasze drogi, niestety

opona/felga jest oryginalna. Nie cuduję z oponami wink.gif trzymam wymiary fabryczne.

zimówki mam 17stki 215.

Napisano

> asymetryczna opona jest w czymś lepsza? bo w przyszłym roku czeka mnie zakup nowych letnich i chyba

> nie chcę już asymetrycznych

Zależy od auta. Łatwiej sobie poradzić z ząbkowaniem bo można zamienić lewą z prawą i toczy się w przeciwnym kierunku. Niektóre auta mają tendencję do ząbkowania opon.

Napisano

> tylko na smole jest dziwne uczucie jak by auto miało uciekać na bok,

Dzieje się tak, gdy wjedziesz na smołę jedną stroną?

W którą stronę ściąga: w stronę łaty, czy odwrotnie?

Próbowałeś najazdu (o ile jest taka duża łata smoły grinser006.gif) oboma kołami jednocześnie?

Napisano

> Ja wolę asymetryczne, bo symetryczne dla odmiany ząbkują i hałasują. Tak źle i tak niedobrze.

Nic nie ząbkuje i nie hałasuje. Zależy od auta (zawieszenia), ja mam wielowahacz i nie ząbkują ok.gif A asymetryczne na nasze drogi się nie nadają crazy.gif

Napisano
  • Autor

> To przetestuj na zimówkach, jak będzie OK, to wywal te letnie. Ja do asymetrycznych już nie wrócę,

> wywalam po tym sezonie (sprzedam, bo bieżnik jeszcze OK), może na normalne drogi się nadają,

> ale nie na polskie

z tego co pamiętam z poprzedniej jazdy na zimowych oponach w koleinach było sporo łatwiej trzymać kierownice ok.gif pozostaje jeszcze temat smoły wink.gif mam nadzieje że również to zniknie

Napisano
  • Autor

> Zależy od auta. Łatwiej sobie poradzić z ząbkowaniem bo można zamienić lewą z prawą i toczy się w

> przeciwnym kierunku. Niektóre auta mają tendencję do ząbkowania opon.

jak jest problem z ząbkowaniem opony asymetrycznej to wina auta czy opona tak ma?

Napisano

> jak jest problem z ząbkowaniem opony asymetrycznej to wina auta czy opona tak ma?

Wina auta.

Napisano
  • Autor

> Dzieje się tak, gdy wjedziesz na smołę jedną stroną?

> W którą stronę ściąga: w stronę łaty, czy odwrotnie?

> Próbowałeś najazdu (o ile jest taka duża łata smoły ) oboma kołami jednocześnie?

Tak gdy wjadę jedną stroną.

Jak wjadę na smołę stroną kierowcy to ucieka w prawo ( mam nadzieje że nie pomyliłem zlosnik.gif )

Nie mam nigdzie takiej dużej łaty wylanej smoła grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Wina auta.

Hmm, gdzieś kiedyś widziałem problem ząbkowania opon w 159.

Aczkolwiek zimowe są OK hmm.gif

Może dziady źle zbieżność ustawili?

Napisano

> Hmm, gdzieś kiedyś widziałem problem ząbkowania opon w 159.

> Aczkolwiek zimowe są OK

> Może dziady źle zbieżność ustawili?

Ząbkowanie wynika nie tyle ze zbieżności, co z pracy zawieszenia. Po prostu niektóre auta ząbkują, inne nie.

Napisano

> Hmm, gdzieś kiedyś widziałem problem ząbkowania opon w 159.

> Aczkolwiek zimowe są OK

> Może dziady źle zbieżność ustawili?

Ząbkowanie występuje właśnie gdy wszystkie parametry są w najlepszym porządku. Im bardziej w porządku i im lepsze zawieszenie tym większa szansa na wyząbkowanie opony.

Paradoks.

Napisano
  • Autor

> Ząbkowanie wynika nie tyle ze zbieżności, co z pracy zawieszenia. Po prostu niektóre auta ząbkują,

> inne nie.

Wychodzi że masz rację ok.gif

Musze poczytać jak to jest w moim wynalazku clown.gif

Napisano
  • Autor

> Ząbkowanie występuje właśnie gdy wszystkie parametry są w najlepszym porządku. Im bardziej w

> porządku i im lepsze zawieszenie tym większa szansa na wyząbkowanie opony.

> Paradoks.

icon_eek.gif

tego się nie spodziewałem hehe.gif

Napisano

> Nic nie ząbkuje i nie hałasuje. Zależy od auta (zawieszenia), ja mam wielowahacz i nie ząbkują A

> asymetryczne na nasze drogi się nie nadają

W Lacetti też jest wielowahacz i ząbkują. Nie ma reguły.

Napisano

> W Lacetti też jest wielowahacz i ząbkują. Nie ma reguły.

Jest reguła. Po prostu zależy od auta. Jak producent coś spieprzył, to będzie ząbkować, tyle.

Napisano

> tego się nie spodziewałem

Ząbkowanie występuje na tylnej osi w autach przednionapędowych. Wynika z tego, że opona zawsze pracuje tak samo - jest wleczona przez samochód. Na przedniej osi podczas przyspieszania i hamowania czoło oraz tył klocków bieżnika pracują na zmianę, co powoduje ich równomierne zużywanie.

Na tylnej osi im bardziej opona porusza się idealnie prosto (w nowoczesnych autach bardziej) tym bardziej ma stałe warunki pracy - jest wleczona dokładnie pod tym samym kątem. Zużywa się więc bieżnik tylko z jednej strony, co powoduje że klocki wyglądają (w uproszczeniu) jak koło zębate. I to powoduje hałas.

Rozwiązaniem jest częsta zamiana opon tył-przód. Ale jeśli dużo jeździsz to zdąży wyząbkować i po zamianie trzeba się co najmniej parę tysięcy kilometrów przemęczyć żeby na przedniej osi się starło. W tym czasie oczywiście wyząbkuje tył.

Oponę asymetryczną po prostu zamieniasz lewą z prawą i toczy się w przeciwnym kierunku.

Napisano

> Jest reguła. Po prostu zależy od auta. Jak producent coś spieprzył, to będzie ząbkować, tyle.

Paradoksalnie, im bardziej NIE SPIEPRZONE tym większa podatność na ząbkowanie.

Napisano

> Paradoksalnie, im bardziej NIE SPIEPRZONE tym większa podatność na ząbkowanie.

To co producent spieprzył u mnie, skoro nie ząbkuje (przebieg 100kkm, nigdy nic nie ruszane)? hmm.gif

Napisano

> To co producent spieprzył u mnie, skoro nie ząbkuje (przebieg 100kkm, nigdy nic nie ruszane)?

Nic nie spieprzył. Być może użytkujesz auto w innych warunkach. Podatność na ząbkowanie będzie też inna w aucie jeżdżącym w mieście po zróżnicowanej nawierzchni, a inna w aucie robiącym długie trasy po prostych autostradach.

Do tego są też opony mniej lub bardziej podatne na ząbkowanie. Porównaj np.

firestone_firehawk_700_fs.jpgtoyo-proxes-t1-r-p_14179671vb.jpg

Te bieżniki pracują zupełnie inaczej. Kombinacja samochodu + warunków jazdy + opon daje różne wyniki. Dlatego jednym ząbkują a innym nie.

Napisano

> Nic nie spieprzył. Być może użytkujesz auto w innych warunkach. Podatność na ząbkowanie będzie też

> inna w aucie jeżdżącym w mieście po zróżnicowanej nawierzchni, a inna w aucie robiącym długie

> trasy po prostych autostradach.

> Do tego są też opony mniej lub bardziej podatne na ząbkowanie. Porównaj np.

> Te bieżniki pracują zupełnie inaczej. Kombinacja samochodu + warunków jazdy + opon daje różne

> wyniki. Dlatego jednym ząbkują a innym nie.

Może ok.gif 80% przebiegu robię po autostradach, więc pewnie jest inaczej, niż w mieście. Klocki wymieniam po 80 kkm, tarcze nigdy, opony po 90 kkm grinser006.gif

Napisano

> Może 80% przebiegu robię po autostradach, więc pewnie jest inaczej, niż w mieście.

IMO najwięcej do powiedzenia mają tu producenci opon. Ząbkowanie będzie najbardzie chyba zależne od kształtu bieżnika.

Napisano

> IMO najwięcej do powiedzenia mają tu producenci opon. Ząbkowanie będzie najbardzie chyba zależne od

> kształtu bieżnika.

Nie wiem, trzeba by zrobić jakieś badania. IMHO raczej zawieszenie, niż bieżnik, ale specem nie jestem.

Napisano

> Nie wiem, trzeba by zrobić jakieś badania. IMHO raczej zawieszenie, niż bieżnik, ale specem nie

> jestem.

Ja dużo jeżdżę więc zwykle na jedno auto zużywam ok. czterech kompletów opon. W Lacettim jedne mi ząbkowały, inne nie. Np. fabryczne Hankooki ząbkowały lekko, Fuldy Carat Progresso wyząbkowały mocno, a Barumy Bravurisy 2 wcale. Zimówki też nie ząbkowały.

Auto oczywiście było cały czas w takim samym stanie technicznym.

Napisano
  • Autor

Rozumiem, dzięki za wyjaśnienie.

Właśnie jechałem autem, i ta sama droga już sucha, po najechaniu na smołe jest OK czyli tylko na mokrym, więc stawiam również na opony ok.gif

Napisano

> Czy uczucie latania samochodu po drodze, gdy najedziemy na smołę np. w przypadku łaty, lub łączenia

> drogi jest normalne? Dzieje się to tylko gdy droga jest mokra.

A końcówki drążka ci ostatnio nie wymieniali?