Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana szczęk hamulcowych recznego

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Czy przy wymianie szczek powinno też się kupić ZESTAW MONTAŻOWY i wymienić te wszystkie sprężynki.

tak / nie

od czego to zależy hmm.gif

Napisano

> Witam

> Czy przy wymianie szczek powinno też się kupić ZESTAW MONTAŻOWY i wymienić te wszystkie sprężynki.

> tak / nie

> od czego to zależy

Z tym zestawem montażowym jest trochę tak jak z pompą wody przy wymianie rozrządu. Skoro i tak to rozbierasz (a nie robi się tego często) to wymieniasz wszystko, żeby mieć spokój do następnego interwału szczęk...

Napisano

> Witam

> Czy przy wymianie szczek powinno też się kupić ZESTAW MONTAŻOWY i wymienić te wszystkie sprężynki.

> tak / nie

> od czego to zależy

czasami zestaw jest już zamontowany na szczękach tzn jest w kpl.,

Napisano

> czasami zestaw jest już zamontowany na szczękach tzn jest w kpl.,

Tak jest w przypadku samoregulatorów ciernych, jakie były np. stosowane w maluchu. A nie wiem, czy pytanie tytułowe tego dotyczyło, czy wszelkich innych spiralek ściągających szczęki do kupy... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Tak jest w przypadku samoregulatorów ciernych, jakie były np. stosowane w maluchu. A nie wiem, czy

> pytanie tytułowe tego dotyczyło, czy wszelkich innych spiralek ściągających szczęki do kupy...

Chodzi o KUPNO zestawu montazowego ok.gif

Szczeki sa same

Napisano

Wymieniać je przy każdej wymianie szczęk - to dla mnie "lekka" przesada. Ja wymieniam tylko i wyłącznie, gdy stwierdzę, że spełniają swoje zadanie niewystarczająco należycie. I nie zawsze wiąże się to z wymianą szczęk. Jak miałem nubirę i wymieniałem opony razem z felgami, to do bębnów i tak zawsze zaglądałem.

Napisano
  • Autor

> Wymieniać je przy każdej wymianie szczęk - to dla mnie "lekka" przesada. Ja wymieniam tylko i

> wyłącznie, gdy stwierdzę, że spełniają swoje zadanie niewystarczająco należycie. I nie zawsze

> wiąże się to z wymianą szczęk. Jak miałem nubirę i wymieniałem opony razem z felgami, to do

> bębnów i tak zawsze zaglądałem.

auto ma z tylu hamulce tarczowe a reczny jest na szczekach

wiec rozbieranie tego za kazdym razem przy zmianie opon uwazam za chore...

nalot auta 250 tys km i szczeki + sprezynki sa od nowosci

Napisano

> Tak jest w przypadku samoregulatorów ciernych, jakie były np. stosowane w maluchu. A nie wiem, czy

> pytanie tytułowe tego dotyczyło, czy wszelkich innych spiralek ściągających szczęki do kupy...

kupując szczęki do punciaka był wybór solo albo wstępnie uzbrojone w sprężynki, do forestera też można kupić gołe, albo ze sprężynkami.

Więc raczej nie tyczy się to tylko malucha wink.gif

Napisano

> auto ma z tylu hamulce tarczowe a reczny jest na szczekach

> wiec rozbieranie tego za kazdym razem przy zmianie opon uwazam za chore...

> nalot auta 250 tys km i szczeki + sprezynki sa od nowosci

to nastaw się na wymianę, bo mogą być już skorodowane, albo przy demontażu strzelą.

Napisano
  • Autor

> to nastaw się na wymianę, bo mogą być już skorodowane, albo przy demontażu strzelą.

tak tez chyba zrobię...

jakie by nie były to kupie i się wymieni na nowe smile.gif

Napisano

> nalot auta 250 tys km i szczeki + sprezynki sa od nowosci

Podejrzewam, że te szczeki beda dobre bo jak nie jezdzisz na zaciągniętym recznym to one się nie zużywają,

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam, że te szczeki beda dobre bo jak nie jezdzisz na zaciągniętym recznym to one się nie

> zużywają,

są do wymiany tongue.gif

bo przy ostatniej wymianie klocków były takie sobie a teraz trzeba znowu wymienić klocki i na pewno nie wytrzymają już tego kompletu klocków zlosnik.gif

Napisano

> są do wymiany

> bo przy ostatniej wymianie klocków były takie sobie a teraz trzeba znowu wymienić klocki i na pewno

> nie wytrzymają już tego kompletu klocków

Polecam klocki ceramiczne, IMHO warto dopłacić do komfortu posiadania czystych felg... ok.gif

A w mojej e39 szczeki po ponad 300kkm przestały istnieć, regulatory były zapieczone, a sprężyny i mocowania mocno zardzewiałe. Ja wymieniłem komplet.

Napisano

Należy zaznaczyć, że szczęk nie wymieniamy tak często jak klocków, z tego względu warto wydać te 30-50zł więcej a nie mieć problemów ze skorodowanymi blaszkami, sprężynkami etc.

Ja przy kupnie szczęk biorę także podstawowy zestaw montażowy składający się ze sprężyn i blaszek oraz zawleczek, a samoregulatory czyszczę i smaruję.

Napisano

dlatego w takim toczydle jak e46 nie mozna zapominać o ręcznym,

trzeba go używac bo tutaj powiedzenie "nieużywany organ zanika" jest jak najbardziej na miejscu

Napisano

> Należy zaznaczyć, że szczęk nie wymieniamy tak często jak klocków, z tego względu warto wydać te

> 30-50zł więcej a nie mieć problemów ze skorodowanymi blaszkami, sprężynkami etc.

> Ja przy kupnie szczęk biorę także podstawowy zestaw montażowy składający się ze sprężyn i blaszek

> oraz zawleczek, a samoregulatory czyszczę i smaruję.

Dokładnie tak.

Napisano
  • Autor

> Polecam klocki ceramiczne, IMHO warto dopłacić do komfortu posiadania czystych felg...

> A w mojej e39 szczeki po ponad 300kkm przestały istnieć, regulatory były zapieczone, a sprężyny i

> mocowania mocno zardzewiałe. Ja wymieniłem komplet.

regulator czy rozpieracz?

Napisano

> regulator czy rozpieracz?

Z jednej strony regulator, a z drugiej rozpieracz... biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Z jednej strony regulator, a z drugiej rozpieracz...

rodzer waytogo.gif

Napisano

> są do wymiany

> bo przy ostatniej wymianie klocków były takie sobie a teraz trzeba znowu wymienić klocki i na pewno

w twoim aucie z tego co wiem jest tarczo bęben, zatem co mają klocki do szczek?

Napisano
  • Autor

> w twoim aucie z tego co wiem jest tarczo bęben, zatem co mają klocki do szczek?

czytasz trochę ze zrozumieniem??? zlosnik.gif

albo zacznij brać po pół grinser006.gif

Napisano

> czytasz trochę ze zrozumieniem???

> albo zacznij brać po pół

Quote:

są do wymiany

bo przy ostatniej wymianie klocków były takie sobie a teraz trzeba znowu wymienić klocki i na pewno nie wytrzymają już tego kompletu klocków

do wymiany klocków ściągasz tarcze? skąd wiesz w jakim stanie są szczeki nie ściągając tarczobębna?

Napisano
  • Autor

> Quote:

> są do wymiany

> do wymiany klocków ściągasz tarcze? skąd wiesz w jakim stanie są szczeki nie ściągając tarczobębna?

...a nie dało rady sie domyśleć ze pewnie wymienialem tez tarcze... biglaugh.gif

taaa... grinser006.gif

wiem ze jest ciezko ale się trzeba trochę ogarniać tongue.gif

Napisano

koszt niewielki a będziesz miał sprawny ręczny. Domyślam się że przy rozbieraniu sprężynki pękną lub będą monolitem prawie nierozciągającym się

Napisano
  • Autor

szczeki i sprezynki kupioone, będa wymieniane smile.gif