Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe Clio.

Featured Replies

Napisano

spróbuj przycisnac jakiegos dealera, teraz jako ze jest chyba dwóch importerów (VW i Iberia)

to VW daje sensowne rabaty z tego co kumpel mowił

52.100 kosztuje po katalogowej promocji Ibiza SC FR 1.2 TSI 105 KM

moze oni troche zejdą z ceny, Ty troche dorzucisz i będzie fajny silniczek z ładnym nadwoziem smile.gif

Ibiza podejrzewam tez potem lepiej będzie trzymać cenę niż Clio

Napisano

Wiem że sporo osób ma alergię na Fiaty (zwłaszcza ci którzy nimi nie jeździli), ale Punto z silnikami o podobnej mocy (69 / 77 KM) można kupić prawie 10 tysięcy taniej niż Clio (przyczyna jest prosta: Clio jest nowe na rynku, a Punto nie).

Ceny można zobaczyć tu:

stock fiatów

Napisano

Ale Punto to juz stary samochod....Ciezko go porownywac dzis do nowych modeli...

Napisano

Nie chcesz Audi nawet za darmo?

No normalnie w PL sie w D..ch poprzewracalo yikes.gif

Napisano
  • Autor

> Wiem że sporo osób ma alergię na Fiaty (zwłaszcza ci którzy nimi nie jeździli), ale Punto z

> silnikami o podobnej mocy (69 / 77 KM) można kupić prawie 10 tysięcy taniej niż Clio

> (przyczyna jest prosta: Clio jest nowe na rynku, a Punto nie).

Ale najtańsze Clio to jest kosmos przy najbardziej wypasionym Punto. Clio było by dla mnie samochodem idealnym, gdyby nie:

- brak wnęki na koło w bagażniku

- mały schowek w desce

- obleśna cerata na bokach i tyłach foteli (podobno praktyczne) facepalm%5B1%5D.gif

- konsola środkowa w kształcie deski od kibla hehe.gif

Idę jeszcze zobaczyć Rio, Swifta i Ibizę, jak coś mi się tam nie spodoba, wsadzam 10 tys. w Lanosa i zostawiam na kolejne 10 lat. zlosnik.gif

Napisano

> Ale najtańsze Clio to jest kosmos przy najbardziej wypasionym Punto. Clio było by dla mnie

> samochodem idealnym, gdyby nie:

> - brak wnęki na koło w bagażniku

> - mały schowek w desce

> - obleśna cerata na bokach i tyłach foteli (podobno praktyczne)

> - konsola środkowa w kształcie deski od kibla

> Idę jeszcze zobaczyć Rio, Swifta i Ibizę, jak coś mi się tam nie spodoba, wsadzam 10 tys. w Lanosa

> i zostawiam na kolejne 10 lat.

Fajna jest 208. Bierz Fabie 1.2TSI +DSG.

Napisano

> Wersja "zen", 1,2/75KM, biały . Decyzja w zasadzie już podjęta, ale że nie jest to 100% tylko

> jakieś 99 , to zapytam - czy można dzisiaj sensowniej wydać 44 tysiące na nowy samochód?

> Wiem, że nie będzie miało takiego "buta" jak Lanos SX, ale z wiekiem przestałem się ścigać .

> Reszta w tym Clio wydaje się być o.k.

Skoro decyzja już "w zasadzie podjęta", to kupuj ok.gif.

U mnie na "placu boju" były 3 auta: corsa, clio 4 i fiesta po lifcie. Corsa odpadła pierwsza- nawet nie zrobiliśmy jazdy próbnej. Renault clio 4 z wyglądu dla nas REWELACYJNE, szczególnie z czerwonym kolorem serduszka.gif. Niestety ma za dużo minusów: beznadziejny widok do tyłu z wnętrza auta podczas cofania; mułowaty silnik 1,2 l; 75 KM; gigantyczna turbo dziura podczas ruszania autem z silnikiem 0,9 l; 90 KM; koszmarnie drogi kredyt.

Wybraliśmy fiestę po lifcie z litrowym ecoboostem 100 KM ( aby podnieść moc do 125 KM wystarczy... pojechać do ASO ok.gif ). Żona za kierownicę clio nawet nie wsiadła, a do fiesty od razu ok.gif. O wiele droższa fiesta wychodzi w kredycie FCE Banku taniej niż clio.

Autem jeździmy 8 m-cy i silnik rewelka! Średnie spalanie w chłodne dni ok. 5,6 l/100 km. Minus taki, że nie można wziąć czerwonego lakieru metalicznego, ale skoro wolisz biały, to możesz wziąć nawet perłę.

• 7 miesięcy później...
Napisano

> Mam od kilku tygodni te nowe clio.

> Ja bym nie brał 1,2 na.

> Weź 0.9 albo 1,2 t

> Ja mam doposazonego zen, kombi 0,9

> Daje radę jak na takie małe autko a spalanie mnie mile zaskoczyło.

Odgrzewając kotleta grinser006.gif

Opowiedz o jeździe tego 0.9. Jakie osiągi, spalanie, ogólne wrażenia z jazdy ok.gif

Napisano
  • Autor

> Opowiedz o jeździe tego 0.9. Jakie osiągi, spalanie, ogólne wrażenia z jazdy

Jak już odgrzałeś grinser006.gif, to masz spalanie mojego 1,2 z półrocza zlosnik.gif.

287784480-Przechwytywanie.JPG

biglaugh.gif

post-103354-1435252451785_thumb.jpg

Napisano

> Jak już odgrzałeś , to masz spalanie mojego 1,2 z półrocza .

Co tam spalanie grinser006.gif Jak przyspiesza?

Napisano
  • Autor

> Co tam spalanie Jak przyspiesza?

Jak mu się depnie, to przyspiesza zlosnik.gif. Po przesiadce z Lanosa 1,6 myślałem, że Clio to muł, ale nauczyłem się nim jeździć i jest w porządku ok.gif. Brakuje trochę kopa na piątce, ale przecież można wrzucić czwórkę grinser006.gif. 0,9 TCe trochę lepiej ciągnie od dołu, albo inaczej - mniej trzeba cisnąć. Wciskali mi w salonie za niewielką dopłatą, ale jak się przejechałam, pomyślałem o turbo, chłodnicach oleju, intercoolerach itp. facepalm%5B1%5D.gif wybrałem 1,2. Ile to spali mniej? Pół litra? hehe.gif Ostatnie tankowanie wyjeżdżam na totalnym eco drivingu, na kompie mam średnie 4,8 a pokrywa się z apką na Androida z dokładnością 0,1l. Następne będzie z butem, zobaczymy jaka będzie różnica.

Napisano

> Jak mu się depnie, to przyspiesza . Po przesiadce z Lanosa 1,6 myślałem, że Clio to muł, ale

> nauczyłem się nim jeździć i jest w porządku . Brakuje trochę kopa na piątce, ale przecież

> można wrzucić czwórkę . 0,9 TCe trochę lepiej ciągnie od dołu, albo inaczej - mniej trzeba

> cisnąć. Wciskali mi w salonie za niewielką dopłatą, ale jak się przejechałam, pomyślałem o

> turbo, chłodnicach oleju, intercoolerach itp. wybrałem 1,2.

1.2 odpada bo tak grinser006.gif Jeździłeś 0,9? Jakie wrażenia?

Jak z hałasem w Clio? Czytałem, że na trasie głośno szczególnie w kombi które mnie interesuje

Napisano

> 1.2 odpada bo tak Jeździłeś 0,9? Jakie wrażenia?

Ja jeździłem Co prawda na jeździe próbnej ale jednak. smile.gif Jak na taka małą popierdułke to byłem pozytywnie zaskoczony. Zwłaszcza osiągami z dołu obrotów. U góry wiadomo że silnik spuchnie ale dół był jak nie przymierzając jakiś 1.6 Do miasta IMHO dobry wybór. Na trasie jest jednak słabo . Od 100 km/h do 120 kmh autko w 3 osoby szło dosć ociężale.

Napisano

> Ja jeździłem Co prawda na jeździe próbnej ale jednak. Jak na taka małą popierdułke to byłem

> pozytywnie zaskoczony. Zwłaszcza osiągami z dołu obrotów. U góry wiadomo że silnik spuchnie

> ale dół był jak nie przymierzając jakiś 1.6

Wygląda ciekawie hmm.gif Jak odgłosy pracy i ogólne wyciszenie?

Napisano
  • Autor

> Wygląda ciekawie

Nawet bardzo! Nie ma dzisiaj na rynku nowego samochodu, za którym tak bardzo rozglądają się inni kierowcy i przechodzące laski grinser006.gif.

> Jak odgłosy pracy i ogólne wyciszenie?

Powyżej 120/h jest głośno, ale w normie dla tego segmentu. Poza tym w radio jest opcja zwiększania siły głosu do prędkości, więc tak się tego nie odczuwa grinser006.gif. Kupuj, póki mało tego jeździ zlosnik.gif. Nowe Clio świetnie się sprzedaje, za pięć lat naciągną z niemcowni grinser006.gif, będzie co drugi samochód na ulicy i czar pryśnie hehe.gif.

Napisano

> 1.2 odpada bo tak Jeździłeś 0,9? Jakie wrażenia?

> Jak z hałasem w Clio? Czytałem, że na trasie głośno szczególnie w kombi które mnie interesuje

ehhh

jak jedziesz zgodnie z przepisami po jednopasie np mragowo olsztyn to spalanko mialem 4,2 2+1

normalnie jadac ponizej 5

troche autostrady i expresowki 120, 130+ ponizej 6

przy 130 jest cisza

180 max

trzeba krecic zeby jechalo

36813573537587364530.jpg

Napisano

> 180 max

> trzeba krecic zeby jechalo

Daj spokój ze spalaniem grinser006.gif Jak przyspieszenia na biegach? Idzie jakoś od 2000 czy ciągłe redukcje?

Napisano

> Daj spokój ze spalaniem Jak przyspieszenia na biegach? Idzie jakoś od 2000 czy ciągłe redukcje?

dla mnie to mul bo na codzien mam 200+km

to auto raczej nastraja do spokojnej jazdy i oszczedzania

cos tam idzie, raczej trzeba wachlowac zeby bylo dynamicznie

pasztetowi tdi 110 daje rade zlosnik.gif

przedni zawias jest glosny no.gif

Napisano

> Wersja "zen", 1,2/75KM, biały . Decyzja w zasadzie już podjęta, ale że nie jest to 100% tylko

> jakieś 99 , to zapytam - czy można dzisiaj sensowniej wydać 44 tysiące na nowy samochód?

> Wiem, że nie będzie miało takiego "buta" jak Lanos SX, ale z wiekiem przestałem się ścigać .

można kupić Aveo, w tej kasie z upustem powinieneś trafić z silnikiem 1.4 ok.gif

Napisano

> za aveo ludzie sie nie ogladaja

a za Clio się oglądają? yikes.gifzlosnik.gif

mi, np. pasuje stylistyka Aveo zlosnik.gif

Napisano

> można kupić Aveo, w tej kasie z upustem powinieneś trafić z silnikiem 1.4

Gdzie? yikes.gif W W-wie pod salonami stoją tylko Ople

Napisano

> można kupić Aveo, w tej kasie z upustem powinieneś trafić z silnikiem 1.4

Nowych juz nie ma.

Napisano

> Gdzie? W W-wie pod salonami stoją tylko Ople

aha to nie wiedziałem zlosnik.gif

Napisano

> Nowych juz nie ma.

schodzą jak ciepłe bułeczki czy jak? zlosnik.gif

Napisano

> schodzą jak ciepłe bułeczki czy jak?

Chevrolet zwija manatki, sprzedaz zakoncza na naszym kontynencie w 2015. Zrobili za dobre i za tanie samochody w stosunku do Opla .. grinser006.gif No i chyba nie oplacalo im sie dostosowywac silnikow do absurdalnych norm w EU...

Napisano

> a za Clio się oglądają?

> mi, np. pasuje stylistyka Aveo

z calym szacunkiem ale te aveo troche zalatuje i do tego ta deska oink.gif

Napisano

a my w tym tygodniu odbieramy serce.gif Clio Techno Feel serce.gif

Jak przeglądaliśmy salony, wyszło że Clio to najsensowniejsze rozwiązanie. Plus dobre rabaty "na twarz", na miejscu.

W rywalizacji brały udział Fabia, 208, Polo, C3 i Punto.

Clio przegrywa silnikiem 1.2 75KM (rzutując na nasze potrzeby to wcale nie taka wada), ale wygrywa wyposażeniem, wyglądem i ceną za to wszystko. Aha, i gwarancja 4 lata.

Napisano

> Chevrolet zwija manatki, sprzedaz zakoncza na naszym kontynencie w 2015. Zrobili za dobre i za

> tanie samochody w stosunku do Opla .. No i chyba nie oplacalo im sie dostosowywac silnikow

> do absurdalnych norm w EU...

Chca wykreować Opla jako markę premium (proszę się nie śmiać) a Chevy podbierał klientów Oplowi (tak jakby tylko te dwie marki były na rynku). O silnikach to nie prawda bo mogą stosować silnika Opla.

Napisano

> z calym szacunkiem ale te aveo troche zalatuje i do tego ta deska

raczej ma pozytywne opinie, nawet bardzo ale gust jest jak wiadomo co więc jak dla mnie EOT ok.gif

Napisano

> a my w tym tygodniu odbieramy Clio Techno Feel

Który salon?

Napisano

> Jak mu się depnie, to przyspiesza . Po przesiadce z Lanosa 1,6 myślałem, że Clio to muł, ale

> nauczyłem się nim jeździć i jest w porządku . Brakuje trochę kopa na piątce, ale przecież

> można wrzucić czwórkę . 0,9 TCe trochę lepiej ciągnie od dołu, albo inaczej - mniej trzeba

> cisnąć.

Dziś jeździłem Capturem z tym silnikiem. Wrażenia naprawdę ok.gif Oczywiście nie jest to rakieta ale przyspiesza sprawnie. Wyciszenie silnika ok.gif Dopiero wsłuchiwanie się w silnik przy manewrowaniu na parkingu pokazuje 3-cylindrowy piard ale... radio było wyłączone. W normalnej eksploatacji chyba nie do zauważenia hmm.gif

Natomiast oglądając Clio trochę zdziwił mnie brak miejsca na nogi z tyłu. W Fabii jest lepiej admin.gif Z przodu za to super, bardzo przestronnie.

Napisano

> Dziś jeździłem Capturem

Captur w srodku jest jakis przyjemniejszy i przestronniejszy .. ale i cena wieksza

Napisano

> Captur w srodku jest jakis przyjemniejszy i przestronniejszy .. ale i cena wieksza

Captur z tyłu ma przesuwaną tylną kanapę- może stąd owa przestronność. Bo reszta to Clio.

Napisano

> Captur z tyłu ma przesuwaną tylną kanapę- może stąd owa przestronność. Bo reszta to Clio.

Ale jak dasz ją do przodu to idzie prawie do oparć foteli yikes.gif

Napisano

> Captur z tyłu ma przesuwaną tylną kanapę- może stąd owa przestronność. Bo reszta to Clio.

na pewno elementy wnetrza oraz wymiary (z przodu) sa takie same? wydawalo mi sie ze cos jest inaczej niz w Clio

no jednak nie jest to to samo co Clio, rozstaw osi jest wiekszy jak i pozostale wymiary .. tak tez wlasnie czulem ze jest przestronniej

Napisano

> Który salon?

Na Jerozolimskich przy Reducie.

Masz tam kogoś albo powinienem coś dodatkowo sprawdzić?

Napisano

> Na Jerozolimskich przy Reducie.

Też tam byłem. Spoko obsługa ok.gif

Napisano

> Na Jerozolimskich przy Reducie.

> Masz tam kogoś albo powinienem coś dodatkowo sprawdzić?

Tam kupiłem swojego. Sprzedaż super, ale na przeglądy śmigać do Renault Mory. Serwis tam o wiele lepszy.

Napisano

> spróbuj przycisnac jakiegos dealera, teraz jako ze jest chyba dwóch importerów (VW i Iberia)

> to VW daje sensowne rabaty z tego co kumpel mowił

> 52.100 kosztuje po katalogowej promocji Ibiza SC FR 1.2 TSI 105 KM

... Jechałes tym choć raz? Proszę cię. Myślałem ze zęby mi wylecą na pierwszych torach tramwajowych. a mózg i organy wracały mi na swoje miejsca jeszcze 2 dni po jeździe próbnej. W ŻYCIU ! Amortyzacja tego auta polega na uginaniu się opony, nie da się tym jeździć moim zdaniem. Fakt trzyma się drogi,ale jakim kosztem.