Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SC 1.2 8v - huczy,stuka w okolicy skrzyni na biegu jałowym

Featured Replies

Napisano

Witam

Jakieś 4 miesiące bym remont skrzyni ( Nowe łożyska + synch. 2 biegu + olej tutela ZC ). Ostatnio zauważyłem że na biegu jałowym po dłuższe jeździe coś stuka,huczy w okolicy skrzyni - silnika na biegu jałowym. Po wcisnieciu sprzęgła jest cisza.

Najciekawsze jest to że na zimnym sie nic nie robi dopiero jak sie zagrzeje słychać to wyraznie. Łożysko oporowe odpada skoro na wcisnietym sprzegle jest cisza a łożyska w skrzyni chyba też skoro są wszystkie nowe? nalot od czasu poskładania z 2,5 tys.

Jeszcze jedna ciekawa sprawa jest taka że zaczeło sie to od czasu wibracji podczas ruszania. Wymieniłem wszystkie poduszki ale nic nie pomogło.... podczas ruszania wibruje cała deska trzeba ruszać na dłużej przytrzymanym sprzęgle :/

Ogolnie to zabiera sprzeglo bardzo nerwowo i nawet podczas zmany biegu na wyzszy jest szarpniecie nie wspomnie juz o jezdzie na 1 biegu gdzie nie mozna poruszac sie ze stala predkoscia mp w orku bo kazde dotkniecie gazu i spuszczenie odrazu szarpie calym autem.

Prosze o porade i pocieszenie że to nie skrzynia zlosnik.gif

Napisano

Tarcza sprzęgła się sypnęła

Napisano

> Tarcza sprzęgła się sypnęła

albo pękła (lub pękły) sprężyny w słoneczku.

Napisano
  • Autor

> albo pękła (lub pękły) sprężyny w słoneczku.

Pocieszyliście mnie troche grinser006.gif

Jeździć z tym az pójdzie całkiem cz robić?

Napisano

Jak jesteś przygotowny na unieruchomienie auta w najmniej oczekiwanym momencie, to jeździć do końca grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jak jesteś przygotowny na unieruchomienie auta w najmniej oczekiwanym momencie, to jeździć do końca

CO do wibracji to zgodze sie że sprzegło ale to stukanie huczenie po nagrzaniu też? Czy skrzynia again frown.gif ?

Jeszcze putanie jak ew. wyglada sprawa ze sprzezglem z 16v?

Napisano

Kiedyś coś takiego u kumpla w Punto występowało i winowajcą było łożysko wyciskowe. Wypięło się z mocowania i latało sobie luźno pomiędzy widełkami a dociskiem.

Napisano

Wiesz może jakiej firmy było zakładane sprzegło i łożysko ? Docisk też był wymieniony ?

Napisano

Komplet Valeo 821457.

Napisano

Hmm. moze jakiś wadliwy towar i tyle. Bo to że szumi na biegu jałowym to napewno jest lozysko na sprzęgle, po wciśnięciu powinna być cisza bo łożysko jest dociskanei nie ma luzów. Natomiast szarpanie mogłoby wskazywać na uszkodzony docisk sprzęgła wink.gif

Napisano
  • Autor

> Hmm. moze jakiś wadliwy towar i tyle. Bo to że szumi na biegu jałowym to napewno jest lozysko na

> sprzęgle, po wciśnięciu powinna być cisza bo łożysko jest dociskanei nie ma luzów. Natomiast

> szarpanie mogłoby wskazywać na uszkodzony docisk sprzęgła

Wspomne że na zimnym jest cisza. Dopiero po lekkimpiecowaniu na luzie slychac huczenie i stukanie. Po nasicnieciu sprzegla i puszczaniu za kazdym razem jest inny dzwiek czasem nawet na chwile jest cisza.

Jak wyglada sprawa ze sprzeglem z 16v? Wiem ze doscisk jest mocniejszy i ze sie miesci ale sa jakies modyfikacje potrzebne zeby to 190 na 180 nalożyc?

Napisano

> Wspomne że na zimnym jest cisza. Dopiero po lekkimpiecowaniu na luzie slychac huczenie i stukanie.

> Po nasicnieciu sprzegla i puszczaniu za kazdym razem jest inny dzwiek czasem nawet na chwile

> jest cisza.

> Jak wyglada sprawa ze sprzeglem z 16v? Wiem ze doscisk jest mocniejszy i ze sie miesci ale sa

> jakies modyfikacje potrzebne zeby to 190 na 180 nalożyc?

Leży mi zamach od 16v i sprzęgło z 8v to dziś sprawdzę jak to do siebie pasuje.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Nagrałem przy okazji filmik na którym słychać stukanie/klekotanie a po wciśnięciu sprzegła jest cisza. Przysłuchajcie się uważnie.

Napisano

to samo u mojej matuli w puntku jest, obstawiam ze sprzegło do wymiany.

Napisano

stawiam na docisk i/ew. łożysko oporowe

Napisano

dokładnie to samo miałem docisk się skończył tzn łożysko się zapadało w docisk 20.GIF

Napisano

Przecie na spocie mówił że to łożysko oporowe grinser006.gif