Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeróbka reflektorów

Featured Replies

Napisano

Całe życie nabijałem się z "zenonów" ale jako, że nie ma markowych zamienników do R6, to kusi mnie taka przeróbka hmm.gif :

klik

Taki efekt by mnie interesował:

c971872a206d1c55med.jpg

Najważniejsze to to, że oba reflektory świeciłyby razem, znudziło mi się już tłumaczenie wszystkim, że nie przepaliła mi się żarówka...

Spodziewam się linczu cfaniaczek.gif, ale argumentem przemawiającym "za" jest to, że w nocy praktycznie nie jeździłem i pewnie za dużo jeździć nie będę! cfaniaczek.gif

Co wy na to?

Napisano

> Całe życie nabijałem się z "zenonów" ale jako, że nie ma markowych zamienników do R6, to kusi mnie

> taka przeróbka :

> klik

> Taki efekt by mnie interesował:

> Najważniejsze to to, że oba reflektory świeciłyby razem, znudziło mi się już tłumaczenie wszystkim,

> że nie przepaliła mi się żarówka...

> Spodziewam się linczu , ale argumentem przemawiającym "za" jest to, że w nocy praktycznie nie

> jeździłem i pewnie za dużo jeździć nie będę!

> Co wy na to?

Poczekaj jeszcze, aż w Tesco będzie promocja na świecące wentyle.

Napisano

Trzeba było od razu kupić taką, z nieco ładniejszymi lampami:

white.jpg

wpysk.gif

Napisano
  • Autor

> Poczekaj jeszcze, aż w Tesco będzie promocja na świecące wentyle.

Uważam, że twój ironiczny wpis jest krzywdzący foch.gif, ponieważ wentyle odnoszą się do aspektu wizualnego old.gif, a akurat czarne wkłady reflektorów nie są IMO niczym wiejskim! ok.gif

Dopuszczam jedynie krytykę zastosowanej w tym rozwiązaniu chałupniczej technologii zwanej potocznie "ZENON"! nono.gifcfaniaczek.gif

> Trzeba było od razu kupić taką, z nieco ładniejszymi lampami:

Gdyby nie ta rynna to kto wie wpysk.gifwink.gif

Napisano

> Całe życie nabijałem się z "zenonów" ale jako, że nie ma markowych zamienników do R6, to kusi mnie

> taka przeróbka :

> klik

> Najważniejsze to to, że oba reflektory świeciłyby razem, znudziło mi się już tłumaczenie wszystkim,

> Spodziewam się linczu , ale argumentem przemawiającym "za" jest to, że w nocy praktycznie nie

> Co wy na to?

Ale pytasz czy warto, czy jak zwykle zarzucasz temat żeby w trakcie burzliwej dyskusji stwierdzić, że i tak zrobisz jak Ci się podoba?

Napisano

> Gdyby nie ta rynna to kto wie

9a60f1352c172bfa928b1ab224998465.jpg

Nie taka zła rynna, jak ją pomalują grinser006.gif

Napisano

jeśli chodzi o efekt wizualny to pytasz bo nie masz swojego zdania jak 80% kobiet i szukasz potwierdzenia czy się chcesz pochwalić?

A tak poważnie to zależy jak chcesz używać motocykla, jeśli planujesz nim jazdę za granice kraju odradzam bo możesz mieć problemy podczas kontroli szczególnie za zachodnią granicą, zresztą kumaty diagnosta też będzie miał z tym problem zanim przywali pieczątkę o przeglądzie.

Zrobisz jak chcesz ale muszę przyznać że wygląda to drapieżnie smile.gif

Napisano
  • Autor

Wizualnie to nie mam wątpliwości, bardziej chodziło mi o kwestię "zenony w motocyklach", bo jak wyglądają opinie na temat zenonów w puszkach to wiem.

Kwestia oślepiania,itp.

Napisano

Co się przejmujesz oślepianiem?

Ile Cię widzi statystyczny kierowca? 3s? 5s?

clown.gif

Napisano
  • Autor

Jak gumuję to 0s. wink.gif

Napisano

> taka przeróbka :

> klik

> Co wy na to?

Ale takie są gotowe rozwiązania czy trzeba mocną robić druciarnię??

Ja już załatwiłem sobie reflektor od Q7 i będę przez zimę rzeźbił zlosnik.gif

Może coś uda się wyrzeźbić zlosnik.gif

Ja się tam nie zastanawiam czy komuś się będzie podobać czy nie tylko będę robił i koniec. Kwestia tylko czy będzie to się spisywać tak jak należy niewiem.gif Tylko ja zrobię jedną soczewkę jako mijania i jeden odbłyśnik jako drogowe. Niestety nie udało mi się załatwić lampy biksenonowej oslabiony.gif

Jeszcze poszukam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Są gotowe z Chin na ebayu ale to pewnie podobna "jakość".

klik

Markowego nic nie znalazłem.

Napisano

> Są gotowe z Chin na ebayu ale to pewnie podobna "jakość".

> klik

> Markowego nic nie znalazłem.

No, jakość może być mizerna a cena spora no.gif

Tylko z drugiej strony czy własna rzeźba będzie lepsza?? hmm.gif

Napisano

Jak dla mnie to motocyklistow jezdzacych z takim drucianym oswietleniem powinni sciagac z drogi, zabierac DR i ostro okarac lacznie z zakazem dalszej jazdy.

W samochodach zenony oslepiaja, a w motocyklach to juz w ogole tragedia sick.gif. Przy przyspieszaniu przod unosi sie do gory i takie zenon ostro daje innym po oczach.

Kolejna sprawa to brak homologacji. Zaloz, narobisz sie, porozkrecach plastiki, owiewki itd, miski Cie drapna i bedzie jeszcze raz wszystko rozkrecal. Szkoda pracy.

Chyba tylko jeden czy dwa motocykle maja fabrycznie xenon i to sa jakies nowe modele, chyba BMW.

Napisano

To jest zrobione na soczewce pod ksenon, więc odcięcie będzie ok to tez oślepiać nie będzie.

Wiadomo, że poziomowania nie ma ale raz ustawione będą ok.

Napisz do gościa z ebaya czy te zamienniki mają homologacje pod ksenon. Jak mają to brać te z ebaya jak nie to robić przeróbke bo taniej a i tak niezgodne z prawem smile.gif

Napisano

> To jest zrobione na soczewce pod ksenon, więc odcięcie będzie ok to tez oślepiać nie będzie.

bedzie, bo reflektor motocykla jest _na_lini_ wzroku wiekszosci puszkarzy

> Wiadomo, że poziomowania nie ma ale raz ustawione będą ok.

nie, nie beda, bo bedziesz ju musial przestawiac ile razy wezmiesz bagaz albo 'plecaczka' na poklad, no chyba ze latasz tylko i wylacznie sam, ale tu tez bym polemizowal czy raz ustawione bedzie dobrze na wieki

> Napisz do gościa z ebaya czy te zamienniki mają homologacje pod ksenon. Jak mają to brać te z ebaya

homologacje? przeciez to samorobka oparta o reflektory dostarczone przez wlasciciela motocykla

edyta: linki mi sie pomotaly... mimo wszystko ... chiny i homologacja? wolne zarty, no chyba ze uwazasz ze odpowiedni znaczek wtrysniety u chinczyka jest rownoznaczny z homologacja na jakis rynek...

> jak nie to robić przeróbke bo taniej a i tak niezgodne z prawem

czyli olej prawo rob co ci sie podoba... faaaajnie

Napisano

> bedzie, bo reflektor motocykla jest _na_lini_ wzroku wiekszosci puszkarzy

Powiedz to 90% samochodów dostawczych smile.gif

> nie, nie beda, bo bedziesz ju musial przestawiac ile razy wezmiesz bagaz albo 'plecaczka' na

> poklad, no chyba ze latasz tylko i wylacznie sam, ale tu tez bym polemizowal czy raz ustawione

> bedzie dobrze na wieki

RSSSSSSSSSSSSSSS wpsominał, że plecaka nie bierze nigdy.

> homologacje? przeciez to samorobka oparta o reflektory dostarczone przez wlasciciela motocykla

> edyta: linki mi sie pomotaly... mimo wszystko ... chiny i homologacja? wolne zarty, no chyba ze

> uwazasz ze odpowiedni znaczek wtrysniety u chinczyka jest rownoznaczny z homologacja na jakis

> rynek...

Chodzi o czepianie sie policji - jest znaczek jest homologacja.

> czyli olej prawo rob co ci sie podoba... faaaajnie

Zawsze jezdzisz motocyklem 50km/h i odpowiednio na innych drogach ?

Napisano
  • Autor

> RSSSSSSSSSSSSSSS wpsominał, że plecaka nie bierze nigdy.

Nigdy nie mów nigdy old.gif

autostopowiczka-137652372510.jpg

Co do oślepiania to rzeczywiście mógłbym ustawić strumień światła bardzo nisko bo jak wspominałem rzadko jeżdżę po zmroku, a jak nawet to w mieście drogi są oświetlone.

Pozostaje kwestia policial.gif, ale jak będą się chcieli do czegoś przyczepić to zaczną od wydechu.

Dziwi mnie, że producenci tacy jak hella nie robią nic homologowanego do motocykli? Zbyt mały rynek?

Napisano

Taka spasiona?

Przecież przyspieszenie do setki o 2-3 s. wzrośnie, z takim ciężarem hehe.gif

Napisano

> Powiedz to 90% samochodów dostawczych

ale spodziewam sie ze 100% fabrycznie zainstalowanych w nich xenonow ma autopoziomowanie i nawet jesli jest doladowany, czy krzywo stoi to lampy swieca tak zeby olsnienie bylo 'akceptowalne' przynajmniej z punktu widzenia homologacji/przepisow/innych wymogow

> RSSSSSSSSSSSSSSS wpsominał, że plecaka nie bierze nigdy.

smile.gif zapomnialem grinser006.gif

> Chodzi o czepianie sie policji - jest znaczek jest homologacja.

niby jest, ale ja sie dokladnie nie znam jak z ta homologacja do konca jest...

> Zawsze jezdzisz motocyklem 50km/h i odpowiednio na innych drogach ?

"zawsze" wink.gif moj 'staruszek' ze mna na pokladzie wiecej po prostu nie bardzo potrafi, a mnie nie bardzo sie chce go zmuszac do nadmiernego wysilku wink.gif

Napisano

> Taka spasiona?

> Przecież przyspieszenie do setki o 2-3 s. wzrośnie, z takim ciężarem

Jeszcze bys szarpal jak jehowy klamke zlosnik.gifgrinser006.gif