Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawór wodny - podłączenie

Featured Replies

Napisano

Muszę wymienić zawór przyłączeniowy do baterii zlewozmywakowej. Dysponuję taśmą teflonową i pakułami lnianymi (włóknem czesanym). Co wybrać?

Taśma prostsza w użyciu ale jak z trwałością?

Napisano

> Muszę wymienić zawór przyłączeniowy do baterii zlewozmywakowej. Dysponuję taśmą teflonową i

> pakułami lnianymi (włóknem czesanym). Co wybrać?

> Taśma prostsza w użyciu ale jak z trwałością?

Ja wolę na pakuły.

Taśma potrafi się ślizgać, zssunąć no.gif

Napisano

> ...Co wybrać?

Na pakuły najlepiej z pastą trudniej źle zamontować. Jakkolwiek nawiniesz, nawet bardzo cienko to będzie raczej OK.

Z trwałością nie ma problemu ale trzeba mieć pewna wprawę. Nawiniesz za mało będzie nieszczelne. Za dużo nie skręcisz. Lubi się tez ślizgać. No i właściwie nie jest demontowalne i ponownie montowalne a na pakuły możesz powtórnie połączyć.

Też wolę pakuły a taśma to ostateczność.

Napisano

ja robię tak:

jak będzie widoczne to miejsce - np. podłączenie grzejnika (C22) to taśma

jak schowane (w ścianie, pod szafką, ect.) to pakuły

Napisano

> ja robię tak:

> jak będzie widoczne to miejsce - np. podłączenie grzejnika (C22) to taśma

> jak schowane (w ścianie, pod szafką, ect.) to pakuły

Z ciekawości, z czego to wynika?

Przecież oba robi się tak, że nic nie widać.

Napisano

> Muszę wymienić zawór przyłączeniowy do baterii zlewozmywakowej. Dysponuję taśmą teflonową i

Czas na zmiany. Ja polecę Ci nić Loctite55 do uszczelniania gwintów, która

zastępuje konopie, pasty oraz taśmy PTFE.

Więcej informacji po kliknięciu!

Napisano
  • Autor

> Czas na zmiany. Ja polecę Ci nić Loctite55 do uszczelniania gwintów, która

> zastępuje konopie, pasty oraz taśmy PTFE.

> Więcej informacji po kliknięciu!

Miałbym chyba do końca życia... Na jeden zawór nie pyli mi sie kupować, pewnie i dobrej, nici za 50 dych...

Napisano

Pakuły i pasta.

Pasta na gwint pakuły i na to pasta. Oczywiście gwinty trzeba poszorować brzeszczotem na początku.

Napisano

Mam część instalacji wodnej skręcaną na pakuły, a część (cały biały montaż) na taśmę. Po 18 latach nic nie cieknie.

Napisano
  • Autor

> Mam część instalacji wodnej skręcaną na pakuły, a część (cały biały montaż) na taśmę. Po 18 latach

> nic nie cieknie.

Zrobiłem na taśmę. Wygrało lenistwo i szybkość montażu. Jakby co przerobię na pakuły...

Napisano

> Z ciekawości, z czego to wynika?

jak to kol. Lucyfer napisał - biały montaż

> Przecież oba robi się tak, że nic nie widać.

tak, to pokaż mi grzejnik z podłączeniem bocznym gdzie nie widać co jest użyte do połączenia

Napisano

> tak, to pokaż mi grzejnik z podłączeniem bocznym gdzie nie widać co jest użyte do połączenia

Widać, ale trzeba się przyjrzeć. Taśmę możesz tam gdzie wystaje obedrzeć, tak samo jak możesz opalić pakuły.

Napisano

> Zrobiłem na taśmę. Wygrało lenistwo i szybkość montażu. Jakby co przerobię na pakuły...

Jeżeli od razu nie cieknie, to szanse że pocieknie są minimalne.

Jedyna instalacja w domu, którą przerabiałem z taśmy na pakuły to było rozprowadzenie sprężonego powietrza.

Napisano

> jak to kol. Lucyfer napisał - biały montaż

> tak, to pokaż mi grzejnik z podłączeniem bocznym gdzie nie widać co jest użyte do połączenia

Żaden problem. Zawsze tak robię. Pakuł nawet nie trzeba opalać.

c8a2073f6663.jpg

Pod lupą widać i można się domyślić. Bez lupy nie ma szans.

Napisano

Taśmą bardzo trudno jest zrobić szczelne połączenie. Jak masz czas i chęci na wielokrotne poprawianie to możesz używać taśmy.

Jeśli chcesz załatwić sprawę szybko i skutecznie - tylko pakuły + pasta.

Napisano

> Taśmą bardzo trudno jest zrobić szczelne połączenie. Jak masz czas i chęci na wielokrotne

> poprawianie to możesz używać taśmy.

> Jeśli chcesz załatwić sprawę szybko i skutecznie - tylko pakuły + pasta.

Dla amatorów jest jeszcze połączenie 2w1 sznurek teflonowy. Ale to tak dla wspomnienia skoro kolega ma już pakuły to nie ma co mieszać. Napluć i nakręcić wink.gif

Napisano

> Taśmą bardzo trudno jest zrobić szczelne połączenie. Jak masz czas i chęci na wielokrotne

icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Bardzo ciekawa teoria...

Zawsze używam taśmy do tego typu armatury i nie ma żadnych problemów, wielokrotnych prób itd.

Łatwo, niezawodnie i przede wszystkim czysto.

Napisano

> Bardzo ciekawa teoria...

> Zawsze używam taśmy do tego typu armatury i nie ma żadnych problemów, wielokrotnych prób itd.

> Łatwo, niezawodnie i przede wszystkim czysto.

Nie teoria, tylko praktyka.

Jeszcze 3 miesiące temu też uważałem że taśma teflonowa jest doskonałym uszczelnieniem.

Do czasu aż musiałem wymienić kilka głowic w grzejnikach i okazało się, że na 20 połączeń tylko 3 nie ciekły.

A robiłem wszystko zgodnie ze sztuką.

Poszedłem do sklepu hydraulicznego i tam sprzedawca powiedział, że hydraulicy nie stosują teflonu z powodu, że gwint go często tnie i przecieka. Ważne jest aby nie dokręcić za słabo lub za mocno. A weź dokręć odpowiednio, jak masz utrzymać kąt przyłącza.

A pakuły jak to pakuły - mają tolerancję kilka obrotów na gwincie i ciężko coś spartolić.

A jak masz dobrą pastę do pakuł to i gładko się wkręcają i nic nie wystaje z połączenia.

Napisano

A jak nawijałeś tą taśmę teflonową? Normalnie owijałeś "jak taśmą", czy owijałeś ją ściśniętą "jak sznurek". Kiedyś też poprawiałem jedno połączenie chyba z 5 razy - nadal ciekło i znalazłem jakiś poradnik, że niby tą taśmę powinno się ścisnąć i nawijać jak sznurkiem dodatkowo kilkukrotnie krzyżując nawijane zwoje.

Napisano
  • Autor

> Jeśli chcesz załatwić sprawę szybko i skutecznie - tylko pakuły + pasta.

Jest szczelnie, nic nie cieknie. Za pierwszym razem się udało.

Napisano

> Czas na zmiany. Ja polecę Ci nić Loctite55 do uszczelniania gwintów, która

> zastępuje konopie, pasty oraz taśmy PTFE.

> Więcej informacji po kliknięciu!

potwierdzam z ta nicia

jest ok

Napisano

Posiadam dokładne odwzorowanie co do taśmy teflonowej.

Zawsze wszystko miało być ładnie i cacy.

Odkąd używam pakuł to już nie chcę patrzeć na taśmę teflonową.

Nie zdarzył mi się wyciek z pakuł a jeżeli chodzi o taśmę to cieszyłem się jak dziecko z lizaka że w końcu się udało uszczelnić połączenie.

Do wyboru albo pakuła albo sznurek loctite

Napisano

> Nie zdarzył mi się wyciek z pakuł

No widzisz, a ja ostatnio poprawiałem "fachowcófff" z firmy Kogucik (ale nie ja ich wybrałem, tylko spółdzielnia... sick.gif), po których sączyła się woda z łączenia uszczelnionego suchymi pakułami...

> Do wyboru albo pakuła albo sznurek loctite

Ja użyłem kleju Distal rapid wklejając śrubunek licznika do WZ-ki... grinser006.gif działa niezawodnie biglaugh.gifwaytogo.gif

A co do fachowcófff - zdołali nawet tak zgrzać rurki, że ciekło z połączenia... facepalm%5B1%5D.gif a na fotce poniżej próbka ich możliwości, niczym nie skrępowanej weny twórczej, kiedy zorientowali się, że wycięli zbyt dużo i nie skończą roboty... hehe.gifrotfl.gif

Wymiana 4 pionów wody (łącznie 10 mieszkań) zajęła im 11 dni roboczych (słownie: jedenaście) pad.gif

287340687-KopiaSAM_0381.JPG

post-109606-14352522452749_thumb.jpg

Napisano

Pozdrów fachowców smile.gif)) samo uszczelnienie pakułą nie wystarcza wink.gif trzeba też przygotować gwint i oczywiście pasta smile.gif

Boże na odcinku 0,5 m 4 mufy PORAŻKA, szkoda im było chyba gruchy smile.gif))

My w 6 dni wymieniamy piony wod-kan w kuchni i łazience od A do Z w blokach 4p.

Inspektor chodził i im to odebrał?

Pozdro

Napisano

> Pozdrów fachowców ))

> Boże na odcinku 0,5 m 4 mufy PORAŻKA, szkoda im było chyba gruchy ))

Podjeżdżali dostawczakiem, sądziłem, że podejmując się takich robót mają tam narzędzia i materiały również na wypadek "W". Jak się okazało całe ich oprzyrządowanie to były 2 zgrzewarki, obcinaczki do rur plastikowych, kątówka, 1 klucz płaski 27/30 i 30/32 oraz 2 klucze do rur i młotek... facepalm%5B1%5D.gif a na pytanie o piłę lisi ogon zrobili miny takie: icon_eek.gif

Kiedy wykręcili rurkę kalecząc gwint (bo krótka była) a następnie musieli odtworzyć ten fragment instalacji, to... pojechali do sklepu hehe.gif nie było krótszego odcinka niż 20cm, to, że nie zmieszczę się wtedy z szafką, bo licznik odstaje od ściany - co ich to obchodzi, przecież za tydzień skończą robotę... sciana.gif

> Inspektor chodził i im to odebrał?

Finalnie dali odcinek jak się należy, pion wymienili.

A inspektor chodził... 6 tygodni po zakończeniu prac, kiedy już wszyscy dawno wrócili do pierwotnych ustawień w kuchni i WC: ludzie mają te szachty instalacyjne zasłonięte/zabudowane, niektórzy mają wręcz (mało rozsądnie) zamurowane, więc niewiele chyba zobaczył... hmm.gifhehe.gif (w kuchni np. muszę wysunąć piec, przesunąć szafkę ze zlewem, uprzednio demontując węże wody, odpływ, zdjąć szafkę wiszącą, odłączyć halogeny, więc to nie jest ot tak sobie hop siup).

Napisano

Masakra hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Teraz w sobotę przeprowadzaliśmy się na nowy blok (z bloku do bloku) to przeprowadzka zajęła nam 6 godzin, narzędzia, materiał, sprzątanie po sobie.

Są firmy i firemki smile.gif))

Co to za spółdzielnia? zlosnik.gif