Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ładowanie akumulatora

Featured Replies

Napisano

Witam, czy można podłączyć prostownik celem podładowania go przed okresem zimowym bez odpięcia go od przewodów na klemach,

rozumiem że trzeba najpierw "uśpić komputer" , samochód to Peugeot 307 SW, dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Napisano

> Witam, czy można podłączyć prostownik celem podładowania go przed okresem zimowym bez odpięcia go

> od przewodów na klemach,

> rozumiem że trzeba najpierw "uśpić komputer" , samochód to Peugeot 307 SW, dziękuję za odpowiedzi i

> pozdrawiam.

Jeżeli będzie to normalny, sprawny prostownik, to można.

Napisano

> Jeżeli będzie to normalny, sprawny prostownik, to można.

Zgadza się, ale ja zawsze jak podpinam prostownik ( przeważnie na noc ) to zdejmuję klemę ujemną żeby spać spokojnie.

Napisano
  • Autor

> Zgadza się, ale ja zawsze jak podpinam prostownik ( przeważnie na noc ) to zdejmuję klemę ujemną

> żeby spać spokojnie.

a co wtedy dzieje się z komputerem i jego pamięcią ???, czy po takim rozłączeniu trzeba go od nowa programować ???

Napisano

Jedyną rzeczą jaką muszę później wykonać jest ustawienie daty i godziny na zegarku oraz wpisanie kodu do radia. Na pewno nie trzeba potem nic programować, ale niech się jeszcze ktoś wypowie żeby nie było na mnie hhe grinser006.gif

Napisano

> Jedyną rzeczą jaką muszę później wykonać jest ustawienie daty i godziny na zegarku oraz wpisanie

> kodu do radia. Na pewno nie trzeba potem nic programować, ale niech się jeszcze ktoś wypowie

> żeby nie było na mnie hhe

Jeśli ta 307 ma sekwencyjne podnośniki szyb, to trzeba je będzie na nowo zaprogramować, żeby np. zamykać szyby z pilota.

I tyle.

Napisano

> Witam, czy można podłączyć prostownik celem podładowania go przed okresem zimowym bez odpięcia go

> od przewodów na klemach,

> rozumiem że trzeba najpierw "uśpić komputer" , samochód to Peugeot 307 SW, dziękuję za odpowiedzi i

> pozdrawiam.

Nie odpinałem klem z aku i działa wszystko bez problemu, jedni sie boją inni nie, czytałem o tym i nie znalazłem przypadków uszkodzeń

Napisano

Spokojnie ładuj bez odłączania. Nie wiem co na to teoria, ale praktycznie już w 4 autach tak ładowałem bez strat własnych wink.gif

Napisano

> Spokojnie ładuj bez odłączania. Nie wiem co na to teoria, ale praktycznie już w 4 autach tak

> ładowałem bez strat własnych

+1

Ładowałem tak wszystkie swoje auta i nigdy nic.

Nawet mi do głowy nie przyszło zdejmować klemy.

Napisano

odpinanie klem ma sens w przypadku awarii prostownika i puszczeniu zbyt dużego prądu ale domyślam się, że takie urządzenia też mają jakieś zabezpieczenia.

Napisano

A w ogóle dlaczego ładujecie akumulatory "przed sezonem zimowym"? Jeśli ktoś ma bilans energetyczny ujemny w aucie to trzeba naprawić układ ładowania, nawet jeżdząc krótkie dystanse energii nie zabraknie.. A poza tym- jeśli ma jej brakowac to ładowanie co dzień a nie jak to tutaj sie nazywa "przed sezonem" to absolutnie bez sensu. Odpinanie klem- chodzi o to, że generalnie akumulator jest dośc dyżum buforem energii i ew. nieprawidłowości, tętnienia, skoki napięcia jest w stanie przyjąć na siebie, ale jak wiemy połaczenie akumulator-klema może się z czasem pogorszyć i co wtedy? I wtedy mamy w najgorszym wypadku chiński prostowniczek podpięty nie do akumulatora ale przede wszystkim do instalacji z "czuwajacą" elektroniką. Skutek może być różny. Producent nie wie jaki prostownik będziesz podłaczał i dla zabezpieczenia sie doradza odpięcie instalacji od akumulatora.