Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Listwa do paneli podłogowych

Featured Replies

Napisano

Chciałbym "odciąć" panele podłogowe w pokojach, od przedpokoju. Żeby były różne kolorystycznie.

O ile w sklepach jest dużo listew do terakoty, glazury, to nie widziałem typowej listwy podłogowej do paneli.

Podłoga panelowa "pływa", więc chyba listwa powinna być w kształcie litery H-poziomo z dużym 1,5 cm co najmniej zakładem w którym chowałaby się krawędź paneli.

Dobrze kombinuję? Czy też można to inaczej i bardziej estetycznie wykonać?

Poradźcie, bo robota stoi, a nie mam żadnego pomysła na inną opcję niż ta powyższa. No i gdzie taką listwę kupić? Byłoby miodzio, gdyby jej górna powierzchnia była lekko zaokrąglona confused.gif. Są takie listwy?

287336748-sshot-2.jpg

Mam obawy, że porwałem się z motyką na słońce oslabiony.gif

Napisano

Pełno tego w Castoramach i innych marketach w działach z podłogami...

Ja szukam czegoś podobnego, tylko giętego i "schodowe" - aby druga strona była zgięta pod kątem 90 stopni.

Napisano

> Chciałbym "odciąć" panele podłogowe w pokojach, od przedpokoju. Żeby były różne kolorystycznie.

> O ile w sklepach jest dużo listew do terakoty, glazury, to nie widziałem typowej listwy podłogowej

> do paneli.

> Podłoga panelowa "pływa", więc chyba listwa powinna być w kształcie litery H-poziomo z dużym 1,5 cm

> co najmniej zakładem w którym chowałaby się krawędź paneli.

> Dobrze kombinuję? Czy też można to inaczej i bardziej estetycznie wykonać?

> Poradźcie, bo robota stoi, a nie mam żadnego pomysła na inną opcję niż ta powyższa. No i gdzie taką

> listwę kupić? Byłoby miodzio, gdyby jej górna powierzchnia była lekko zaokrąglona . Są takie

> listwy?

> Mam obawy, że porwałem się z motyką na słońce

Są, ale nie H. Jest sama góra i kołki wsuwane pod listwą.

Napisano

Szukaj tutaj, może coś znajdziesz: www.cezar.eu

Napisano

> Są, ale nie H. Jest sama góra i kołki wsuwane pod listwą.

Nie wprowadzaj kolegi w błąd..

Listw łączeniowych jest cała masa również w kształcie litery H. To standardowa listwa do łączenia paneli z panelami. Polecam kupić metalową listwę łączeniową.

klikamy

Napisano

> Nie wprowadzaj kolegi w błąd..

> Listw łączeniowych jest cała masa również w kształcie litery H. To standardowa listwa do łączenia

> paneli z panelami. Polecam kupić metalową listwę łączeniową.

waytogo.gif

IMO nie ma takie potrzeby.

U siebie układałem panele na styk w progu drzwi i na to szła listwa tylko od góry.

Napisano

> IMO nie ma takie potrzeby.

> U siebie układałem panele na styk w progu drzwi i na to szła listwa tylko od góry.

Oczywiście, jednak nie polecam listew z ukrytymi kołkami montażowymi, po prostu z czasem szybki montaż obrusza się i listwy zaczynają się ruszać. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> klikamy

Super! Dzieki.

Nawet nie wiedziałem że są takie z ukrytym mocowaniem smile.gif. To chyba rozwiązuje moje problemy w 100%.

Napisano

Nie lepiej dać w progu przekładkę z korka 0,5cm?

Prawie nie widac połączenia.

Napisano

> Oczywiście, jednak nie polecam listew z ukrytymi kołkami montażowymi, po prostu z czasem szybki

> montaż obrusza się i listwy zaczynają się ruszać.

A takie z ukrytym mocowaniem można jakoś w ogóle bezpiecznie zdemontować?

Napisano

> A takie z ukrytym mocowaniem można jakoś w ogóle bezpiecznie zdemontować?

Można - kątówką zlosnik.gif

Napisano

> IMO nie ma takie potrzeby.

> U siebie układałem panele na styk w progu drzwi i na to szła listwa tylko od góry.

rwcik jest jest

zalezy jaka dlugosc podlogi - jakby na przeciwko tego progu w obie strony-ja zrobilem najpierw na styk w progu i potem miałem rzeźbienie bo mi az podłoga wstawała bo własnie na łączeniu na progu nie miało jak pracować a się skumulowało na długości z dwóch pomieszczeń i jeszcze korytarz

Napisano

> rwcik jest jest

> zalezy jaka dlugosc podlogi - jakby na przeciwko tego progu w obie strony-ja zrobilem najpierw na

> styk w progu i potem miałem rzeźbienie bo mi az podłoga wstawała bo własnie na łączeniu na

> progu nie miało jak pracować a się skumulowało na długości z dwóch pomieszczeń i jeszcze

> korytarz

Pod listwą można dać przerwę dylatacyjną.

Napisano

> A takie z ukrytym mocowaniem można jakoś w ogóle bezpiecznie zdemontować?

Bez problemu i to wielokrotnie. Element wchodzący w plastikowy kołek to nie jest typowy wkręt, tylko rodzaj profilowanego kołka.

Listwę podważamy w miejscach gdzie są kołki i spokojnie wychodzi.