Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC - spózniona wpłata raty

Featured Replies

Napisano

Jest taka sytuacja. OC opłacane jest w dwóch ratach. No i druga rata została zapłacona z tygodniowym opóźnieniem. Czy w takiej sytuacji "właścicielowi" OC mogą grozić jakieś sankcje ze strony TU lub kogokolwiek innego?

Napisano

Ja teraz też przestrzeliłem termin.. prawie o miesiąc.. i nic. Przysłali pocztą przypomnienie o zapłacie (jeśli wpłacono proszę się tym nie przejmować bla bla bla) i tyle.

Napisano
  • Autor

> żadne- chyba, że kilka złotych odsetek

ale z tymi odsetkami to trzeba teraz czekać pewnie na pismo z TU ?

Napisano

> ale z tymi odsetkami to trzeba teraz czekać pewnie na pismo z TU ?

nie wiem zlosnik.gif Mi się miesiące pomyliły, myślałem, że w lipcu, a faktycznie było w czerwcu. Pani z TU zadzwoniła, że nie odnotowali wpłaty II raty i o odsetkach brzęczała. Wpłaciłem tak jak miałem na kwitku, potem polisę przedłużałem w tym samym TU i nikt się o nie nie upomniał ok.gif

Napisano
  • Autor

> nie wiem Mi się miesiące pomyliły, myślałem, że w lipcu, a faktycznie było w czerwcu. Pani z TU

> zadzwoniła, że nie odnotowali wpłaty II raty i o odsetkach brzęczała. Wpłaciłem tak jak miałem

> na kwitku, potem polisę przedłużałem w tym samym TU i nikt się o nie nie upomniał

głupio byłoby trafić do rejestru dłużników za kilka złotników... wink.gif

Napisano

Też kiedyś zapłaciłem 3 tygodnie po terminie i nic nigdy nie przyszło żeby płacić odsetki czy kary ok.gifpalacz.gif

Napisano

> Jest taka sytuacja. OC opłacane jest w dwóch ratach. No i druga rata została zapłacona z

> tygodniowym opóźnieniem. Czy w takiej sytuacji "właścicielowi" OC mogą grozić jakieś sankcje

> ze strony TU lub kogokolwiek innego?

Nic nie grozi, OC dalej działa.

Za 3 tygodnie spóźnienia (płaciłem w siedzibie TU) dostałem 1.40PLN odsetek.

Napisano

> Jest taka sytuacja. OC opłacane jest w dwóch ratach. No i druga rata została zapłacona z

> tygodniowym opóźnieniem. Czy w takiej sytuacji "właścicielowi" OC mogą grozić jakieś sankcje

Nie powinno być problemów. ok.gif

Napisano

Mi się ubzdurało, że OC kończy mi się jakoś pod koniec września. W połowie września zorientowałem się, że jednak skończyło mi się w sierpniu zlosnik.gif Natychmiast zapłaciłem składkę na kolejny rok, żadnego upomnienia ani odsetek do dziś nie dostałem.

Napisano

Generalnie nic.

Nawet odsetek Ci nie doliczą bo nie mają jak za bardzo.

Napisano

Nie. Ustawa regulująca zasady ubezpieczenia OC mówi jasno, że polisa zawierana jest na 12 miesięcy (mówimy o standardowym pojeździe) i na tyle ubezpieczyciel zapewnia ochronę. To nie polisa AC, gdzie ubezpieczyciel mógłby się wypiąć w razie szkody.

Napisano

Za tydzień to raczej groszy, no ale to zależy oczywiście od wysokości OC (i pojemności silnika grinser006.gif )

Swoją drogą ciekawe, że wysokość OC zależy właśnie od silnika a nie od ilości przejechanych w roku km...

Napisano

> Swoją drogą ciekawe, że wysokość OC zależy właśnie od silnika a nie od ilości przejechanych w roku

> km...

Bo pojemność można dość dokładnie (teoretycznie ofkors) ustalić. Gdyby było tak, jak piszesz (czyli od ilości przebytych km), to by się nagle okazało, że auta nie jeżdżą w PL w ogóle... grinser006.gifhehe.gif

Napisano

No niby tak, ale np tam gdzie robię przeglądy w SKP pytają o przebieg. Dziś byłem i pan mówi, ze od poprzedniego naszego spotkania zrobiłem 11kkm (myślałem, że więcej) więc wydaje mi się, że to jest do ustalenia...no ale rzeczywiście, żyjemy w polskim kraju a tu wszystko jest możliwe... zlosnik.gif