Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Elektryka - Dlaczego ja to mam?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Przy moich przeróbkach instalacji nie omieszkałem zaglądnąć do skrzynki bezpieczników/przekaźników pod maską i zacząłem się zastanawiać dlaczego właściwie ja mam przekaźnik i bezpiecznik występujący przy silnikach diesla? yikes.gif

Chodzi o przekaźnik wskazany strzałkami opisany jako "K14_X125 podgrzewanie filtra paliwa (diesel)" tylko dlaczego ja mam go zamontowanego?

DSC01884s_for_zps863fe9cd.jpg

Przy okazji pytanie czy ktoś ma pojęcie do czego służą wtyczki

na podszybiu przywiązana do silnika wycieraczek 2-pinowa

DSC01915s_zps7dcb60ee.jpg

na ścianie grodziowej od strony silnika w komorze po lewej stronie:

DSC01916s_zps95583131.jpg

i po prawej stronie (taka sama jak ta przy silniku wycieraczek

DSC01917s_zpsa259a785.jpg

a także taka w okolicach silniczka obiegu wewnętrznego

DSC01913s_zps510e57a9.jpg

brat

Napisano

> na ścianie grodziowej od strony silnika w komorze po lewej stronie:

Od fabrycznego alarmu, czujnik zamknięcia maski.

Napisano

> dlaczego ja mam go zamontowanego?

Bo bez tego nie działało by sprzęgło sprężarki klimy skromny.gif

> w okolicach silniczka obiegu wewnętrznego

Do centralki monitorowania ciśnienia w kołach.

Napisano

> na podszybiu przywiązana do silnika wycieraczek 2-pinowa

od czujnika smrodu z jelcza

Napisano

> od czujnika smrodu z jelcza

zlosnik.gifgrinser006.gifhehe.gifyay.gifhahaha.gifzlosnik.gifgrinser006.gifhehe.gifyay.gifhahaha.gifzlosnik.gifgrinser006.gifhehe.gifyay.gifhahaha.gifzlosnik.gifgrinser006.gifhehe.gifyay.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

> Od fabrycznego alarmu, czujnik zamknięcia maski.

ciekawe czy jest zatem cała instalacja pod alarm?

muszę prześledzić schematy co by było potrzeba do alarmu smile.gif

Napisano
  • Autor

> Bo bez tego nie działało by sprzęgło sprężarki klimy

hmm w schematach które mam nie ma połączenia do klimy z tego przekaźnika niewiem.gif

> Do centralki monitorowania ciśnienia w kołach.

mam DDS i rozumiem, że to monitorowanie spadku ciśnienia w oponach, a monitorowanie ciśnienia to pomiar na bieżąco wartości ciśnienia?

Napisano
  • Autor

nie, czujnik jakości powietrza jest zamontowany na środku podszybia i jest podłączony,

to złącze jest przy samym silniku przyczepione o_O

Napisano

> mam DDS i rozumiem, że to monitorowanie spadku ciśnienia w oponach, a monitorowanie ciśnienia to

> pomiar na bieżąco wartości ciśnienia?

DDS bierze informację z ABS - jak spadnie ciśnienie to zmienia się obwód koła a za tym i prędkość obrotowa koła

DDS nie jest systemem mierzącym bezpośrednio cisnienie w kołach a jedynie w sposób pośredni określa spadek ciśnienia

Napisano

> nie, czujnik jakości powietrza jest zamontowany na środku podszybia i jest podłączony,

> to złącze jest przy samym silniku przyczepione o_O

hm u mnie jest tylko ta a czujnika nie mam, od czego wiec ona jest?

Napisano
  • Autor

> hm u mnie jest tylko ta a czujnika nie mam, od czego wiec ona jest?

pytanie jest zasadne o tyle, że nie wiem co mogłoby się tam jeszcze na podszybiu znaleźć i to przy silniku wycieraczek? jakiś podgrzewacz płynu do spryskiwaczy, grzane dysze? niewiem.gif

Napisano

> pytanie jest zasadne o tyle, że nie wiem co mogłoby się tam jeszcze na podszybiu znaleźć i to przy

> silniku wycieraczek?

Wtyczka do spryskiwaczy reflektorów? Montowali takie coś w AH hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Wtyczka do spryskiwaczy reflektorów? Montowali takie coś w AH

też nie to, mam spryskiwacze i pompa wysokiego ciśnienia jest na zbiorniku i wtyczka do niej przychodzi z wiązki spod skrzynki z bezpiecznikami i przekaźnikami.

Sprawdziłem też EPC pod kątem występowania podgrzewacza płynu i/lub podgrzewanych dysz ale ani jedno ani drugie nie występuje w Astrze.

Napisano

> Witajcie,

> Przy moich przeróbkach instalacji nie omieszkałem zaglądnąć do skrzynki bezpieczników/przekaźników

> pod maską i zacząłem się zastanawiać dlaczego właściwie ja mam przekaźnik i bezpiecznik

> występujący przy silnikach diesla?

> Chodzi o przekaźnik wskazany strzałkami opisany jako "K14_X125 podgrzewanie filtra paliwa (diesel)"

> tylko dlaczego ja mam go zamontowanego?

Być może ktoś zmieniał UEC?

> Przy okazji pytanie czy ktoś ma pojęcie do czego służą wtyczki

> na podszybiu przywiązana do silnika wycieraczek 2-pinowa

> na ścianie grodziowej od strony silnika w komorze po lewej stronie:

> i po prawej stronie (taka sama jak ta przy silniku wycieraczek

> a także taka w okolicach silniczka obiegu wewnętrznego

> brat

Wtyczka szara z zieloną gumką po stronie kierowcy służy do podłączenia syreny autoalarmu.

Napisano
  • Autor

> Być może ktoś zmieniał UEC?

oczywiście pewności mieć nie mogę jednak nie wygląda żeby coś w tej okolicy było grzebane.

> Wtyczka szara z zieloną gumką po stronie kierowcy służy do podłączenia syreny autoalarmu.

no i teraz jasne, teraz pozostaje kwestia wtyczki na podszybiu,

Napisano

> oczywiście pewności mieć nie mogę jednak nie wygląda żeby coś w tej okolicy było grzebane.

> no i teraz jasne, teraz pozostaje kwestia wtyczki na podszybiu,

Przekładki UEC nie poznasz, chyba, że ktoś obrobi śruby torx trzymające moduł.

Jak będziesz miał op-coma zobacz datę produkcji UEC, czy się zgadza z innymi modułami (mniej-więcej).

Napisano
  • Autor

> Przekładki UEC nie poznasz, chyba, że ktoś obrobi śruby torx trzymające moduł.

> Jak będziesz miał op-coma zobacz datę produkcji UEC, czy się zgadza z innymi modułami

> (mniej-więcej).

a jak się najlepiej dobrać do wiązek pod tą skrzynką ?

zastanawiam się nad wymianą świateł dziennych led na moduł świateł dziennych wykorzystujący światła drogowe, ale to już wymaga większego przekopania się po wiązkach do których jest niestety bardzo słaby dostęp,

brat

Napisano

> hmm w schematach które mam nie ma połączenia do klimy z tego przekaźnika

Bo masz złe schematy 270751858-jezyk.gif

> mam DDS i rozumiem, że to monitorowanie spadku ciśnienia w oponach, a monitorowanie ciśnienia to

> pomiar na bieżąco wartości ciśnienia?

Zgadza się. DDS pokazuje tylko znaczny ubytek powietrza, a TPMS monitoruje ciśnienie czujnikami w kołach.

Napisano
  • Autor

> Bo masz złe schematy

no dzięki hahaha.gif myślałem, że jak mam dla rocznika odpowiadające mojemu rocznikowi modelowemu to będzie OK.

> Zgadza się. DDS pokazuje tylko znaczny ubytek powietrza, a TPMS monitoruje ciśnienie czujnikami w

> kołach.

uff to dobrze, że nie mam monitorowania ciśnienia tylko DDS wink.gif

Napisano

> Bo masz złe schematy

Sprawdzałem wczoraj w TISie i nie znalazłem powiązania przekaźnika o którym mowa ze sprzęgłem kompresora.

Napisano

Połączenie wygląda następująco:

(+) -> bezpiecznik FE17 -> przekaźnik klimy K8_X125 -> sprzęgło -> (-)

Napisano

> Połączenie wygląda następująco:

> (+) -> bezpiecznik FE17 -> przekaźnik klimy K8_X125 -> sprzęgło -> (-)

A jak się ma to do przekaźnika K14_X125 ?

Napisano

K14 występuje w dieslu. W benzyniakach, w tym samym miejscu występuje K8.

Napisano

> K14 występuje w dieslu. W benzyniakach, w tym samym miejscu występuje K8.

A mnie się wydaje, że przekaźnik K8_X125 to ten, oznaczony symbolem K11 na zdjęciu poniżej:

fusebox_front.jpg

Napisano

A wg mnie K11 to przekaźnik K4_X125 - od klaksonu.

Napisano

To o tyle zastanawiające, że do sprzęgła sprężarki nie dawali "pełnych" przekaźników ale "połówki", prąd niewielki to i duży przekaźnik niepotrzebny, a jak wiadomo ci od samochodów to umieją oszczędzać.

Napisano

Myślę, że rozwiązaniem naszego sporu jest obecność modułu REC, od którego zależy co i czym jest sterowane. Opisane przeze mnie znaczenie przekaźników dotyczy obecności modułu REC, a taki moduł kolega bratPit z racji bogatego wyposażenia posiada.

Napisano

Dokładnie to miałem dopisać. Jeśli jest REC to masz rację waytogo.gif, a jeżeli, po wyjęciu przekaźnika K11, zniknie klakson, to ja wink.gif.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie to miałem dopisać. Jeśli jest REC to masz rację , a jeżeli, po wyjęciu przekaźnika K11,

> zniknie klakson, to ja .

I rozumiem, że to ja mam testować na swoim ukochanym samochodzie? uzbroj_zlo.gif

no dobra, zrobię to dla dobra nauki wink.gif

Napisano

Chciales poszpanowac nowym modelem to do roboty sprawdzic grinser006.gif

Bo tez mnie zastanawia jak jest w tak wyposazonym aucie, z tym ze te co ja dostaje teraz czasami w lapy to Vauxhall - w nich to dopiero ksiegowi mieszaja hehe.gif w porownaniu do Opla.

Napisano

Przy okazji Vauxhalla to może kolega się orientuje czym różni się syrena Power Sounder w fabrycznym alarmie od tej spotykanej u nas w Europie?

Napisano

> Przy okazji Vauxhalla to może kolega się orientuje czym różni się syrena Power Sounder w fabrycznym

> alarmie od tej spotykanej u nas w Europie?

Przy tym akurat nie grzebalem do tej pory, wiec nie powiem.

Mialem co prawda grzebac sie w jakims auto-alarmie co moim zdaniem byla wina zainstalowanej syreny, ale po telefonicznym kontakcie z klientem poradzilem mu wymiane i wiecej sie nie odezwal - wiec organoleptycznie nie mialem jej w rekach.

Chwilowo nie pracuje w warsztacie, mam dzialalnosc tu w UK i moi klienci podjezdzaja do mnie na podjazd, jak sie trafi jakas Astra to obejrze syrene z ciekawosci.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie to miałem dopisać. Jeśli jest REC to masz rację , a jeżeli, po wyjęciu przekaźnika K11,

> zniknie klakson, to ja .

Salomonowe rozwiązanie - dziś wyjąłem 4 przekaźniki - w/g rysunku powyżej były to K3, K4, K8, K11 i klakson dalej był hehe.gif

Jeżeli chodzi zaś o klimatyzację to nie miałem szansy sprawdzić... bo nie wiem jak się włącza sprężarkę na stałe niewiem.gif jest przycisk auto i rozumiem, że wtedy włącza jak potrzeba, no chyba, że się ustawi ręcznie zimniej niż jest na zewnątrz to wówczas też chyba włączy niewiem.gif

Napisano

No i wszystko jasne. Kol. rostex miał rację.

A sprężarkę włącza się mostkując styki 30 i 87 w gnieździe przekaźnika, a nie jakimś tam przyciskiem wink.gif.

Napisano
  • Autor

> No i wszystko jasne. Kol. rostex miał rację.

> A sprężarkę włącza się mostkując styki 30 i 87 w gnieździe przekaźnika, a nie jakimś tam

> przyciskiem .

chyba jest za późno dziś bo dalej nie wiem po co mam przekaźnik o który pytałem, no nic, może jutro poczytam od nowa wątek,

zastanawia mnie inna rzecz, prześledziłem dziś menu settings radioodbiornika i zastanawia mnie po co jest menu ustawiania poziomu głośności EXternal In skoro na obudowie tego radia opisane piny są tylko dla DABa? Właśnie dla DABa?

DSC01926s_zps8f30597b.jpg

DSC01927s_zps50d3f3da.jpg

DSC01928s_zpsaafbc11c.jpg

Napisano
  • Autor

przedmiotowy czujnik jakości powietrza :-)

DSC01933s_zpsabbac2e2.jpg

Napisano

> Właśnie dla DABa?

To jest wejście mono dla zestawu telefonicznego.

Napisano
  • Autor

> To jest wejście mono dla zestawu telefonicznego.

o! widzisz, właśnie miałem podłączyć zestaw do radia - rozumiem, że jak dam wyjście głośnikowe na to wejście, podłączę sygnał z zestawu - mute do radia - to wtedy będzie gadać przez radio? :-)

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> To jest wejście mono dla zestawu telefonicznego.

odgrzeję nieco temat, powalczyłem wczoraj z moim CDC40 i udało mi się podłączyć zestaw głośnomówiący - podpiąłem sygnał wyciszający radio do pinu opisanego TEL MUTE - co powoduje wyciszenie radia, natomiast sygnał głośnikowy zestawu głośnomówiącego wpiąłem na piny Ph+ i Ph- i zestaw gada przez głośniki radia yay.gif

teraz pytania dalsze, jak zmusić żeby radio miało uaktywnione wejście audio przewidziane z tunera DAB? smile.gif

A także, zakładając że sekcja pinów zaznaczona na różowo to sekcja wyjść, to czy pinach twin audio oznaczonych RSA L, RSA R, jest sygnał z przedwzmacniacza toru audio? sprawdzał to ktoś? mi już wczoraj brakło czasu, bo być może ten sygnał wykorzystałbym do wzmacniacza pod subwoofer,

DSC01883s_opis_zps0204df6d.jpg