Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa paliwowa od benzyniaka do X20DTL?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ostatnio trochę czytałem o pompach w X20DTL. Ja na szczęście mam po regeneracji już, ale zaciekawił mnie pomysł dodania drugiej pompy paliwowej ale od benzyniaka. Ponoć pomaga to w odpowietrzaniu układu. Jakie są wasze zdania na ten temat? Czy warto zastanowić się nad taką modyfikacją? Czy założenie drugiej pompy ma jeszcze jakieś plusy prócz lżejsze odpowietrzanie?

Napisano

> Witam,

> Ostatnio trochę czytałem o pompach w X20DTL. Ja na szczęście mam po regeneracji już, ale zaciekawił

> mnie pomysł dodania drugiej pompy paliwowej ale od benzyniaka. Ponoć pomaga to w

> odpowietrzaniu układu. Jakie są wasze zdania na ten temat? Czy warto zastanowić się nad taką

> modyfikacją? Czy założenie drugiej pompy ma jeszcze jakieś plusy prócz lżejsze odpowietrzanie?

jest wiele diesli które mają pompę dodatkową w zbiorniku, w Oplach występuje np w Omegach z silnikami 2.5 D więc taka modyfikacja mogłaby mieć sens. Kwestia dorobienia odpowiedniego sterowania i zastosowania odpowiedniej pompy. Bo taka wprost od benzyny dość szybko mogłaby się skończyć z uwagi na to, że nie byłoby żadnego by-passu,

brat

EDIT no chyba że jest jakiś by-pass - o którym nie wiem bo nie znam schematu budowy układu paliwowego.

Napisano
  • Autor

W układach paliwowych jest jakiś zaworek, dzięki któremu paliwo krąży (nadmiar wraca do zbiornika) ale to na pewno wiesz. Czy to nie wystarczyło by? Sam ON sądzę, że dobrze by konserwował pompę. Wyczytałem, ze pompy benzynowe niektóre pasują plug&play. A dobrze myślę, że druga pompa odciążyła by delikatnie pompę oryginalną, która jak wiadomo tłoczy pod dużym ciśnieniem ale ma problemy z zasysaniem paliwa?

Napisano

bratPit, zwykle pompa ma zaworek nadciśnieniowy, ale jest on ustawiony na ciśnienie, które zwykle nie występuje podczas normalnej pracy.

Akurat w przypadku DTLa można taki zabieg zastosować z praktycznie każdą pompą paliwa, bo pompa wstępna wytwarza ciśnienie ok 20 barów. Jednak ze względu na dobro pompy elektrycznej należy jej dać regulator ciśnienia. Myślę, że 2-3 bary w zupełności wystarczą. Jedyny problem jaki widzę, to konieczność dorobienia dodatkowego króćca w baku do odprowadzenia przelewu.

Chociaż przy pompie w baku i tak będziesz musiał wymienić pokrywę, żeby doprowadzić do niej prąd, więc i dodatkowy króciec się znajdzie.

Napisano
  • Autor

Hmmm, szkoda że nie ma manuala żadnego na ten temat.

Czy taki zabieg jest trudny ? Czy taki laik jak ja dałby sobie z tym radę ? Czy potrzebny jest do tego jakiś sprzęt warsztatowy ?

Napisano

Spotkałem kiedyś taki temat, bodajże na którymś forum Vectry. Był nawet opis z czego można wykorzystać pompę. Dobrze poszukasz to znajdziesz ok.gif

Możesz też napisać do autora filmiku na YT:

Napisano

> bratPit, zwykle pompa ma zaworek nadciśnieniowy, ale jest on ustawiony na ciśnienie, które zwykle

> nie występuje podczas normalnej pracy.

OK, po prostu zastanawiam się jakie może być logiczne uzasadnienie dla faktu, że przy LPG pompy paliwowe padają, a przy jeździe na benzynie nie. Jednocześnie wiele osób, którym padła pompa paliwa przy LPG zarzeka się na wszystkie świętości, że nigdy nie jeździli bez paliwa w baku. Oczywiście gazownicy twierdzą, że to bzdura, choć sami przyznają z drugiej strony że mają czasem telefony, jak się uruchamia awaryjnie auto na gazie,

brat

Napisano
  • Autor

A i o tym się też naczytałem. Fakt faktem, że więcej samochód własnie na LPG przyjeżdża z uszkodzona pompą paliwową.

P.S. wracajac do filmiku z tego co pamiętam to autor jej nie zakładał tylko jakiś warsztat mu ją założył wraz z dziwnym metalowym filtrem. Ale spróbuję napisać do niego.

Napisano

> A i o tym się też naczytałem. Fakt faktem, że więcej samochód własnie na LPG przyjeżdża z

> uszkodzona pompą paliwową.

wiesz co, może nie mam jakiegoś wybitnego doświadczenia bo dział częsci prowadziłem 4 lata, ale przez te 4 lata mieliśmy na serwisie 1 (słownie jeden) samochód z uszkodzoną pompą paliwa jeżdżący na PB95, a dziesiątki na LPG. Owszem, na pewno w tej grupie byli ludzie którzy mogli jeździć bez paliwa - ale z drugiej strony ile tych osób? w końcu odpala się i tak na benzynie. Ja sam ostrzegałem kuzyna, kumpla i też im padły pompy po czasie i im akurat wierzę, że nie jeździli bez paliwa. Tylko brak mi wiedzy do ustalenia przyczyn takiego stanu rzeczy niestety sciana.gif

brat

Napisano
  • Autor

A pompa paliwowa po przełączeniu na gaz chodzi dalej czy nie? bo jeśli nie to może zbyt krótki czas jej działania niekorzystnie na nią wpływa. Teorii może być wiele jak i czynników, które powodują padnie pomp.

Napisano

> A pompa paliwowa po przełączeniu na gaz chodzi dalej czy nie? bo jeśli nie to może zbyt krótki czas

> jej działania niekorzystnie na nią wpływa. Teorii może być wiele jak i czynników, które

> powodują padnie pomp.

owszem chodzi cały czas i tu jest cały widz.

Gdy rozmawiasz z gazownikami o możliwości zrobienia odcięcia to od razu spotkasz się z kontrą, że nic się nie dzieje, że jest obejście i pompa pracuje tak jak na benzynie, co więcej dadzą Ci kilka powodów dlaczego NIE należy odcinać pompy. Dla mnie to kuriozalne, ale tak jest. A ja po prostu obserwuję całą sytuację z zaciekawieniem.

Sam będę montował LPG i sam dorobię odcięcie pompy - po co się kopać z koniem?

brat

Napisano
  • Autor

> Sam będę montował LPG i sam dorobię odcięcie pompy - po co się kopać z koniem?

W sumie zgodzę się z Tobą, trochę bez sensu by paliwo krążyło nieustannie bez celu.

Napisano

Ja widzę poważniejszy problem. W tych silnikach powrót z wtryskiwaczy poprowadzony jest do zasilania pompy, przez to między innymi ciężko się go odpowietrza. ten układ trzeba by było przerobić najlepiej prosto do baku. A dla pompy bym założył zawór w samym baku tak aby nadmiar paliwa lał się bezpośrednio do niego.

Moim zdaniem pompy przy LPG padają z powodu pracowania pod dużym obciążeniem gdyż na listwie jest stałe ciśnienie paliwa, którego silnik nie zużywa. Taka moja teoria

Napisano

> Moim zdaniem pompy przy LPG padają z powodu pracowania pod dużym obciążeniem gdyż na listwie jest

> stałe ciśnienie paliwa, którego silnik nie zużywa.

I to jest bardzo duże prawdopodobieństwo waytogo.gif

Napisano

> Taka moja teoria

Pozwolę sobie uznać ją za błędną skromny.gif.

Pompa ma wydatek sporo przekraczający to co silnik może połknąć.

Nie ma dla niej znaczenia czy wtryskiwacze pracują, czy nie. Regulator utrzymuje takie samo ciśnienie i pompa pracuje pod stałym obciążeniem. Problemem jest mały poziom paliwa w baku i jego mała rotacja. Ludzie chcą jeździć na LPG i instalacje przełączają się na to paliwo najszybciej jak to możliwe. Zwykle ok. 30*C. W tym czasie przejedziesz powiedzmy 500m. A w baku 15-20L. Z paliwa z czasem wytrącają się różne nieprzyjemne rzeczy, np: woda, która lubi osiadać na dnie, skąd zasysa ją pompa. A ta wymaga czystego paliwa do chłodzenia i smarowania.

Odłączanie pompy ma swoje plusy, ale ma też poważne minusy, zwłaszcza w połączeniu z naszymy fachoffcamy od gazuuu.