Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Plany GM na 2016 - juz wiadomo dlaczego ... - EU zwyciezyla.

Featured Replies

Napisano

A wiec wydalo siezlosnik.gif[...]

31factories_600.jpg

Artykul w - Wall Street Journal - platna subscipcja - warto czytac gazete po poludniuzlosnik.gif[...]

1 20% zmniejszy sie produkcja w fabrykach GM South Korea - czyli te klepiace Aveo/Cruze/Captiva/Malibu etc

2 GM zamknie napewno trzy fabryki, mozliwe, ze cztery - dwie w Ozbuu.gif30.GIF i Bochum w D + mozliwe, ze jeszcze jedna idea.gif

3 wraz ze zniknieciem Chevy z EU, czesc produkcji zostanie przeniesiona na Ozidea.gif, po tym jak miejscowe dwie fabryki pojda30.GIF[...] - a wiec jestesmy winni, ze Chevy z EU wychodzihehe.gif[...]

A teraz powody:

-1 - EU slabnaca sprzedaz i ktoras od lat ogromna strata Opel/Vauxhall - glupie jest budowanie konkurencji wg koncernnu zamiast walczyc uzbroj_zlo.gif - Chevy zjadal duza czesc klientow Opel, a prz tym koszt operacyjny nie byl maly - w perspektywie finansowej, za 3Q 2013[...]

[...] zysk spadl 61% do US$ 299mil (+)

[...] - gdyby nie GM Operation China - 3Q 2013 zakonczyli by strata US$ 100 (-) czyli praktycznie patrzac sprzedaz w China ich ratujeok.gif[...]

- 2 przeniesienie produkcji z KOR do krajow o zdesperowanych ludziach i mniejszym koszcie ... - tak to mozna wskrocie nazwac[...]

[...]Korea ma problem - wzrastajacy koszt produckji - dla akcjonariuszy nono.gif,

-rosnace podatki - tez nono.gif,

-rosnacy koszt logisics - bardzo nono.gif,

-niestabilnosc polityczna - tez zle ...

[..] i dlatego od 1/2 polowy 2014 Opel Mokka bedzie klepany w Habla Espanol201_man_with_a_mustache_and_wearing_hat.gif zamiast w Korea ...

Dochodza dwie Oz fabryki, gdzie niebieski skladacz silnikow dzieki zwiazkom zawodowym dostaje srednio AU$ 100,000lizak.gif - z GM Holden tracacym ok AU$ 4k na sztuce wyprodukowanego auta... facepalm%5B1%5D.gif[...]

[...] i mamy obrazold.gif[...]

-3 - zmiany w akcjach - kiedy US Gov. pozbyl sie uduzalow GM - prywatni posaidacze akcji domagaja sie dividends od swoich akcji ... i to jest w zasadzie glowny powod ...001.gif[....]

Bo GM nie jest od robienia aut, tylko od przynoszenia zyskom akcjonariuszom - co jest w zasadzie naturalnelizak.gif[...]

Artukul by By Jeff Bennett - WSJ - + Rob Taylor - Canberra

Napisano

Biorą pod uwagę, że robią nijakie auta nijak nie przystające do tego czym Chevrolet był latach 50/60 - to niech lepiej zajmą się... branżą bankową? Ich karty będą się od czasu do czasu się psuły, będą wykonane z plastiku którym można podciąć sobie żyły (wygodne w czasach tzw. kryzysu zlosnik.gif ) a co 3 lata będą zwalniali 50% pracowników po czym zatrudniali 2 razy więcej w tanich krajach outsourcingowych: Indie zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> Biorą pod uwagę, że robią nijakie auta nijak nie przystające do tego czym Chevrolet był latach

> 50/60 - to niech lepiej zajmą się... branżą bankową?

Patrzac na wyniki finasowe GM to pieknie nie jest001.gif[...]

Praktycznie tylko dwa rynki im przynosza zysk - USDM i ChinaDMidea.gif[...] - reszta to pad.gif[...]

Ich karty będą się od czasu do czasu się

> psuły, będą wykonane z plastiku którym można podciąć sobie żyły

A co jak Opel np dalej bedzie mial straty zlosnik.gif?

(wygodne w czasach tzw.

> kryzysu )

- prawdziwe i smutne001.gif[...]

-a co 3 lata będą zwalniali 50% pracowników po czym zatrudniali 2 razy więcej w

> tanich krajach outsourcingowych: Indie

Teraz kolej na Spainclown.gif - bezrobotnych 25% to bedzie tanio...

Coz u mnie mozna winic zwiazki zawodowe, w KOR podobniechaja.gif[...]

Napisano

> Patrzac na wyniki finasowe GM to pieknie nie jest[...]

> Praktycznie tylko dwa rynki im przynosza zysk - USDM i ChinaDM[...] - reszta to [...]

A co im szkodzi pozostać w USA i Chinach?

Chiny to rynek, który wchłonie ogromną ilość aut.

Co więcej, Chińczycy nie mają zakorzenionego - Opel = rdza i branie oleju przez silnik więc GM miałby fresh start smile.gif Do przemyślenia.

> Ich karty będą się od czasu do czasu się

> A co jak Opel np dalej bedzie mial straty ?

Tam musi być chociaż kilkudziesięciu managerów potrafiących klikać w Excelu - dadzą radę smile.gif

> (wygodne w czasach tzw.

> - prawdziwe i smutne[...]

> -a co 3 lata będą zwalniali 50% pracowników po czym zatrudniali 2 razy więcej w

> Teraz kolej na Spain - bezrobotnych 25% to bedzie tanio...

> Coz u mnie mozna winic zwiazki zawodowe, w KOR podobnie[...]

Oj tam, zwykły wyzysk w ramach międzynarodowej korporacji produkującej takie sobie produkty zlosnik.gif

Czasami zaczynam myśleć że związki zawodowe to nie jest tak zły pomysł jak się wydaje.

Napisano

> Co więcej, Chińczycy nie mają zakorzenionego - Opel = rdza i branie oleju przez silnik

Przeczytałem to , i tak sobie pomyślałem ,,pewnie jakiś użytkownik folcwagena w tedeiku". Patrze w rubrykę samochód: Skoda Octavia TDI idea.gifhehe.gif ".

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A co im szkodzi pozostać w USA i Chinach?

To, ze GM China oopiera sie na innym markach w zasadziezlosnik.gif

Chevy, Buick, + lokalnych Baujoun, Wuling, Jiefangzlosnik.gif

Opel tez jest ale odnioslem wrazenie, ze nie jest tak wazny...

teraz popatrzmy, jesli EU nie wchlonie produkcji Opel to kto?old.gif

-Asia Pacific odpada - jest Chevy

-USDM - ditto - jest Chevy

> Chiny to rynek, który wchłonie ogromną ilość aut.

Zgodaok.gif

> Co więcej, Chińczycy nie mają zakorzenionego - Opel = rdza i branie oleju przez silnik więc GM

> miałby fresh start Do przemyślenia.

Ale VeeDud dali po 270747800-sex.gif[...] - zlosnik.gif, czyli jesli bedzie mial problemy z Opel jak z VeeDub to te miliony $$$ jakie VeeDud zaplacil za DSG beda mala kwota...

> Tam musi być chociaż kilkudziesięciu managerów potrafiących klikać w Excelu - dadzą radę

zlosnik.gif

> Oj tam, zwykły wyzysk w ramach międzynarodowej korporacji produkującej takie sobie produkty

> Czasami zaczynam myśleć że związki zawodowe to nie jest tak zły pomysł jak się wydaje.

I tak i nie, nie sadze, zeby facet ktory skladal auto zaslugiwal na 6 cyfrowa $$$001.gif[...], a skutek jest taki, ze zadna firma nie bedzie sprzedawac produktu, na ktorym traci...

Napisano

> To, ze GM China oopiera sie na innym markach w zasadzie

> Chevy, Buick, + lokalnych Baujoun, Wuling, Jiefang

> Opel tez jest ale odnioslem wrazenie, ze nie jest tak wazny...

> teraz popatrzmy, jesli EU nie wchlonie produkcji Opel to kto?

> -Asia Pacific odpada - jest Chevy

> -USDM - ditto - jest Chevy

Opel musi umrzeć i kastrowanie Chevroleta nic tu nie pomoże. To jest tylko kwestia czasu.

> (...)

Napisano

> Przeczytałem to , i tak sobie pomyślałem ,,pewnie jakiś użytkownik folcwagena w tedeiku". Patrze w

> rubrykę samochód: Skoda Octavia TDI ".

Skoda to nie nie holz-wagen zlosnik.gif przynajmniej jeśli chodzi o image hehe.gif

Napisano

> To, ze GM China oopiera sie na innym markach w zasadzie

> Chevy, Buick, + lokalnych Baujoun, Wuling, Jiefang

> Opel tez jest ale odnioslem wrazenie, ze nie jest tak wazny...

> teraz popatrzmy, jesli EU nie wchlonie produkcji Opel to kto?

> -Asia Pacific odpada - jest Chevy

> -USDM - ditto - jest Chevy

Może niech poprzestaną na Oplu Corsa i Astra, wystarczy - nie muszą od razu robić limuzyn - coś jak Phaeton dla VW - niesprzedawalny bo marka nie ma wizerunku na rynku limuzyn.

> Ale VeeDud dali po [...] - , czyli jesli bedzie mial problemy z Opel jak z VeeDub to te miliony $$$

> jakie VeeDud zaplacil za DSG beda mala kwota...

VW - ktoś tam w dziale RD ostatnimi czasy chyba oszalał, 2.0 TDI PD, DSG, łańcuchy w TSI - przyjęli młodych gniewnych czy po prostu są spy.gif z Opla i chcą położyć VW na łopatkach? wink.gif

> I tak i nie, nie sadze, zeby facet ktory skladal auto zaslugiwal na 6 cyfrowa $$$[...], a skutek

> jest taki, ze zadna firma nie bedzie sprzedawac produktu, na ktorym traci...

OZI, byłem w Mlada Boleslav - widziałem jak wygląda montaż końcowy Fabii - wolę żeby zarabiali dobrze ale żeby auta były sensownie zmontowane a nie "na chama".

Napisano
  • Autor

> Opel musi umrzeć i kastrowanie Chevroleta nic tu nie pomoże. To jest tylko kwestia czasu.

> > (...)

Ja ego niewiemzlosnik.gif, przepisalem w skrocie co przeczytalem.

Mozliwe, ze EU spisza na stratyniewiem.gif - i sprzedadza do jakiego obcinacza palcowzlosnik.gif, jak troche Opel podtucza...

Zapowiada sie ciekawe 3 lata ... - ale jesli wierzyc autorowi decyzja zostala juz podjeta jakis czas czemu, kiedy GM postanowil, ze nie bedzie nowego Cruze Made in Korea...

Output ma sie zmniejszyc z 850,000 aut jakie klepie GM Korea do 600-650,000idea.gif[...]

Teraz popatrzmy - nowy Cruze bedzie klepany:

-GM Brasil - San Paulo - mamy na rynek Mercosur - jeden kontynent zaspokojony

-GM US - Lordstown - USDM/Canada - ok.gif,

-Shanghai GM - ChinaDM - ok.gif,

-GM Russia - Saint Petersburg

Czli EU zostaje Opel a jak ten nie dostarczy touzbroj_zlo.gif[...]

Napisano
  • Autor

> Może niech poprzestaną na Oplu Corsa i Astra,

U mnie nic innego sie nie sprzedawalo niz Astrazlosnik.gif, a i ta marniehehe.gif[...]

wystarczy - nie muszą od razu robić limuzyn - coś jak

> Phaeton dla VW -

No wlasnie, a jak sprzedaz Limo w EUhmm.gif - bo np dzis wyczytalem, ze w Nov/2013 prywatni klienci w D kupili 7% VeeDub Passatold.gif - 93% to flotazlosnik.gif[...]

niesprzedawalny bo marka nie ma wizerunku na rynku limuzyn.

Ale jednak taka Skoda Superb jakos w EU ciagniezlosnik.gifniewiem.gif[...]

> VW - ktoś tam w dziale RD ostatnimi czasy chyba oszalał, 2.0 TDI PD, DSG, łańcuchy w TSI - przyjęli

> młodych gniewnych czy po prostu są z Opla i chcą położyć VW na łopatkach?

Koszt na sztuceold.gif sie liczy. Mialem okazje poznac pare osob dosc wysoko w piramidcezlosnik.gif jednego z producentow zlosnik.gif i mi tlumaczyl, ze jesli moga zaoszczedzic $5 na sztuce to od razu = $1mil oszczednosci001.gif[...]

> OZI, byłem w Mlada Boleslav - widziałem jak wygląda montaż końcowy Fabii - wolę żeby zarabiali

> dobrze ale żeby auta były sensownie zmontowane a nie "na chama".

Czyli mowisz, ze jest zlehmm.gif?

GM tez ma problemy z posklepaniemhmm.gif - nie zaleznie czy placisz mu $20k czy $100k na rok.

Porownujac jak skrecony jest moj Aurion z Melbourne a GM z Adelaide - widac roznice, patrzac na odstepy miedzy plastikami001.gif[...]

Aaa, ci z Toyota zarabiaja mniejzlosnik.gif[...]

Napisano

> Ale jednak taka Skoda Superb jakos w EU ciagnie[...]

Bo poszli jak Opel pierwszymi Omegami - duża limuzyna / kombi za małe pieniądze.

> Koszt na sztuce sie liczy. Mialem okazje poznac pare osob dosc wysoko w piramidce jednego z

> producentow i mi tlumaczyl, ze jesli moga zaoszczedzic $5 na sztuce to od razu = $1mil

> oszczednosci[...]

A potem wydają kilkadziesiąt milionów na naprawy bo jakaś rurka nie jest wsadzona tak jak powinna być wink.gif

> Czyli mowisz, ze jest zle?

> GM tez ma problemy z posklepaniem - nie zaleznie czy placisz mu $20k czy $100k na rok.

> Porownujac jak skrecony jest moj Aurion z Melbourne a GM z Adelaide - widac roznice, patrzac na

> odstepy miedzy plastikami[...]

> Aaa, ci z Toyota zarabiaja mniej[...]

Porównując Octavię 2003 z Mlada Boleslav a Superba 2003 z Kvasin - różnica w poskładaniu jest ogromna.

O różnicy materiałów się nie wypowiem - inne klasa auta.

Napisano
  • Autor

> Bo poszli jak Opel pierwszymi Omegami - duża limuzyna / kombi za małe pieniądze.

Tylko pytanie czy EU chce duze Limoniewiem.gif???

> A potem wydają kilkadziesiąt milionów na naprawy bo jakaś rurka nie jest wsadzona tak jak powinna

> być

Pewnie i tak od podatku jest odpishahaha.gif, a i tak klient zaplaci...palacz.gif... lub chlodna kalkulacja jak z VeeDud - bardziej oplaca sie walczyc niz DSG wymienic001.gif[...]

Co ciekawe w Audi nie bylo wiekszego problemu z takimi samymi problemami jak w VeeDub, ale i klient inny001.gif (czytaj bardziej go na prawnika stac = bardziej upierdliwyzlosnik.gif) ...

> Porównując Octavię 2003 z Mlada Boleslav a Superba 2003 z Kvasin - różnica w poskładaniu jest

> ogromna.

> O różnicy materiałów się nie wypowiem - inne klasa auta.

hmm.gif z tym mnie zadziwiles, ze jest poskladana gorzej. materialy - coz tam gdzie mowie o tych $5 to to ma zastosowanie... 001.gif[...] Od taki jest 2010-2020 proces produkcji - kup, posuje sie = wyrzuc = kup nastepne ...

IMVHO patrzac za 10 lat beda jakies jeszcze niedobitki drive.gif z lat 90tych a te z 2010 beda juz przerobione na zyletkihehe.gif[...]

Ot takie czasyspineyes.gif

Napisano

> (...)

> Czli EU zostaje Opel a jak ten nie dostarczy to[...]

No właśnie. Z EU rynku nie wyżyje. Bo rynek za mały i zbyt wymagający. IMO nie mają szans.

Napisano

> Tylko pytanie czy EU chce duze Limo???

Ja chcę, przy moim wzroście w EU kompaktach nie tak łatwo posadzić kogoś za mną - a nie po to kupuje się kompaktowe kombii żeby mieć 3 osobowe auto z bagażnikiem zlosnik.gif Dopiero Octavia III ma sensowną ilość miejsca z tyłu - wykombinowanie tego zajęło im aż 3 generacje od 1996 roku do 2013 - 17 lat, to są dopiero "długo przemyślane" rozwiązania wink.gif

> Pewnie i tak od podatku jest odpis, a i tak klient zaplaci...... lub chlodna kalkulacja jak z

> VeeDud - bardziej oplaca sie walczyc niz DSG wymienic[...]

> Co ciekawe w Audi nie bylo wiekszego problemu z takimi samymi problemami jak w VeeDub, ale i klient

> inny (czytaj bardziej go na prawnika stac = bardziej upierdliwy) ...

Może to prawda, że części do Audi to I class, VW II class - Skoda/ Seat - QC failed grinser006.gif

> z tym mnie zadziwiles, ze jest poskladana gorzej. materialy - coz tam gdzie mowie o tych $5 to to

> ma zastosowanie... [...] Od taki jest 2010-2020 proces produkcji - kup, posuje sie = wyrzuc =

> kup nastepne ...

> IMVHO patrzac za 10 lat beda jakies jeszcze niedobitki z lat 90tych a te z 2010 beda juz

> przerobione na zyletki[...]

> Ot takie czasy

Dzięki temu, że Skoda jest zawsze kilka lat za VW to akurat może wyjść jej na dobre, przemyślane (przestarzałe = dopracowane) rozwiązania będą pracowały na jej korzyść cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> No właśnie. Z EU rynku nie wyżyje. Bo rynek za mały i zbyt wymagający. IMO nie mają szans.

Za maly jesli popatrzysz na ich kosztyhmm.gif, wymagajacy - napewno ale i cholernie uregulowany - do przesady, czyli zabijajacy konkurencjehmm.gif[...]

IMVHO tez zdechna, ale ja nie jestesm ich klientem, wiec ciezko mi to porfelowo oceniczlosnik.gif[...]

Juz pare razy mowilem, ze czacha.gif, a tu prosze Chevy ubili, a oni dalej zyjahehe.gif[...]

Ludziom zycze jak najlepiej, bo niesitety kazda taka zmiana wiaze sie z czyjas strata ...buu.gif, ale produkty - tak jak mowi t_kucyk - fajnie by bylo jakby zyli tak jak w latach kiedy Omega sie sprzedawala ...

Napisano
  • Autor

> Ja chcę, przy moim wzroście w EU kompaktach nie tak łatwo posadzić kogoś za mną -[...]

Ja tez chce dalej drive.gif duzym sedan ale niestety lud woli SUV,001.gif[...] czyli zostalismy jednostamibuu.gif, ergo majac do wyboru mala popierdowke np Ford Focus, Corolla czy cos ide i kupuje Pathfinder z 3.5l silnikiem i spora ilosca powietrza do wozeniazlosnik.gif[...]

2014_nissan_pathfinder_first_drive_07-1031-m:610x450.jpg

Ty masz niestety ograniczony wybor001.gif... bo bys musial BMW X5 kupiczlosnik.gif

> Może to prawda, że części do Audi to I class, VW II class - Skoda/ Seat - QC failed

Czytajac o Audi to raczej czesci te samezlosnik.gif, obsluga klienta lepsza001.gif[...]

> Dzięki temu, że Skoda jest zawsze kilka lat za VW to akurat może wyjść jej na dobre, przemyślane

> (przestarzałe = dopracowane) rozwiązania będą pracowały na jej korzyść

waytogo.gif najlepsze, ze to jest pewnie prawdahmm.gif, generalnie majac dzis do wyboru VeeDud vs Skoda , kupilbym Skoda... 001.gif[...]

Skoda Amarok brzi calkiem nie zlewink.gif

4375779276_5b9393c8c9_z.jpg

Napisano

> Za maly jesli popatrzysz na ich koszty, wymagajacy - napewno ale i cholernie uregulowany - do

> przesady, czyli zabijajacy konkurencje[...]

I właśnie to jest jego największy problem. Regulacje i podatki powodują, że nowe modele są przekomplikowane i bardzo kosztowne.

> IMVHO tez zdechna, ale ja nie jestesm ich klientem, wiec ciezko mi to porfelowo ocenic[...]

Ja bym Opla może i kupił, gdyby:

- Antara była większa

- Insignia była większa

- Astra była... Nie wiem jaka. Inna. hehe.gif

> Juz pare razy mowilem, ze , a tu prosze Chevy ubili, a oni dalej zyja[...]

Ale to polityka, nie racjonalny ekonomiczny rachunek. Bo ekonomicznie byłoby pozbyć się Opla i inwestować w Chevroleta właśnie. Bo w Europie furorę robią tanie marki, nie klasa średnia próbująca na siłę udawać premium.

> Ludziom zycze jak najlepiej, bo niesitety kazda taka zmiana wiaze sie z czyjas strata ..., ale

> produkty - tak jak mowi t_kucyk - fajnie by bylo jakby zyli tak jak w latach kiedy Omega sie

> sprzedawala ...

Straci ktoś i tak. Jeśli nie Niemiec z Russelsheim to jakiś Koreańczyk. I ten drugi na pewno wyjdzie na tym gorzej.

Napisano
  • Autor

> I właśnie to jest jego największy problem. Regulacje i podatki powodują, że nowe modele są

> przekomplikowane i bardzo kosztowne.

1.0l z cisnieniem 10,000 bar i przy jak najwiekszych oszczedniosciach w materiale dlugo napewno nie pozyjezlosnik.gif[...]

Z reszta nawet nie trzeba to takich extremalnych przykladow chodzic, Merc A Class i jego budowa modulowa npzlosnik.gif - ergo co 6 lat i tak musisz kupic nowe auto, bo koszt naprawy przekracza granice oplacalnoscilizak.gif[...]

> Ja bym Opla może i kupił, gdyby:

> - Antara była większa

Captiva 5 = Made in Korea - nie liczy siezlosnik.gif, to Deawoo/Chevy

> - Insignia była większa

Nie moglem uwierzyc jak waskie jest to autopanic.gif[...]

> - Astra była... Nie wiem jaka. Inna.

Astra hmm.gif - klientem nie jestem - w ogole na auto male nie jestem klientemzlosnik.gif - ale to by byl chyba jedyny produkt ktory mozna byc kupic...

Co sie stalo z dobrymi strymi czasami - Omega byla, Frontera (nie wazne ze Isuzu), Jackaroo - jakkolwiek to sie u Opel nazywalohehe.gif[...]

digiads_car_ads_105885_1.jpg

A dzispad.gif[...] Generacja iPad przejela wszystko001.gif[...]

> Ale to polityka, nie racjonalny ekonomiczny rachunek. Bo ekonomicznie byłoby pozbyć się Opla i

> inwestować w Chevroleta właśnie. Bo w Europie furorę robią tanie marki, nie klasa średnia

> próbująca na siłę udawać premium.

Juz oficjalnie nie jest premiumhehe.gif, teraz jest dla ludulizak.gif[...] - pardon, od 2016 bedzie dla luduzlosnik.gif[...]

> Straci ktoś i tak. Jeśli nie Niemiec z Russelsheim to jakiś Koreańczyk. I ten drugi na pewno

> wyjdzie na tym gorzej.

To jest inny GM ... - wrecz pisze sie o rewolucji pokolen teraz - czyli mozemy miec model yyy tani - jak najwiekszy zysk na sztuke, a reszta sie nie liczy001.gif[...]

No coz Trailblazer juz nie dostanieszzlosnik.gif[...]

holden-colorado_729-620x349.jpg

Bedziesz sie musial na Isuzu przerzucic -zlosnik.gif - jesli zadebiutuje w EU001.gif[...]

Isuzu-MU-X-5.jpg

2014_isuzu_mu_x_review_thailand_00-1108-m:930x584.jpg

2014_isuzu_mu_x_review_thailand_01-1108-m:930x584.jpg

2014_isuzu_mu_x_review_thailand_12-1108-m:930x584.jpg

2014_isuzu_mu_x_review_thailand_18-1108-m:930x584.jpg

Napisano

> A dzis[...] Generacja iPad przejela wszystko[...]

W ostatniej reklamie Insigni chwalą się mnogością aplikacji hahaha.gif

Jakby to było w samochodzie najważniejsze. A nie jest, bo kierowca w czasie jazdy naprawdę nie ma czasu na obsługę wyświetlaczy. Już samo wybranie numeru telefonu z menu na tyle zajmuje, że czasem zapominam o obserwowaniu drogi.

Napisano

> 1.0l z cisnieniem 10,000 bar i przy jak najwiekszych oszczedniosciach w materiale dlugo napewno nie

> pozyje[...]

I na pewno nie pojedzie jak V6, niezależnie od tego jak bardzo będzie nam to wmawiał marketing.

hehe.gif

> Z reszta nawet nie trzeba to takich extremalnych przykladow chodzic, Merc A Class i jego budowa

> modulowa np - ergo co 6 lat i tak musisz kupic nowe auto, bo koszt naprawy przekracza granice

> oplacalnosci[...]

Byle by przez te 6 lat przejeździł bezawaryjnie, o co coraz trudniej teraz.

> Captiva 5 = Made in Korea - nie liczy sie, to Deawoo/Chevy

No, u nas Captiva (7) wygrywała z nią wszystko w cuglach. Zresztą wyniki sprzedaży mówią same za siebie. Opla nikt nie chciał.

> Nie moglem uwierzyc jak waskie jest to auto[...]

Ja myślałem że w klasie średniej nie ma auta ciaśniejszego z tyłu niż Renault Laguna. Ale Oplowi się udało.

hehe.gif

> Astra - klientem nie jestem - w ogole na auto male nie jestem klientem - ale to by byl chyba

> jedyny produkt ktory mozna byc kupic...

Sam nie wiem dlaczego ale wolałbym chyba co innego. niewiem.gif

> Co sie stalo z dobrymi strymi czasami - Omega byla, Frontera (nie wazne ze Isuzu), Jackaroo -

> jakkolwiek to sie u Opel nazywalo[...]

Monterey. Też Isuzu ale całkiem fajne. Ja bym się przyjrzał z bliska Omedze gdyby była taka w ofercie. Bo Insignia jest stanowczo za mała.

> A dzis[...] Generacja iPad przejela wszystko[...]

> Juz oficjalnie nie jest premium, teraz jest dla ludu[...] - pardon, od 2016 bedzie dla ludu[...]

Pożyjemy, zobaczymy. Ale do 2016 palety modeli nie zmienią a to co jest dziś to nie robi wrażenia (przynajmniej na mnie).

> To jest inny GM ... - wrecz pisze sie o rewolucji pokolen teraz - czyli mozemy miec model yyy tani

> - jak najwiekszy zysk na sztuke, a reszta sie nie liczy[...]

> No coz Trailblazer juz nie dostaniesz[...]

I tak mi się nie podoba. zlosnik.gif

> Bedziesz sie musial na Isuzu przerzucic - - jesli zadebiutuje w EU[...]

A to całkiem ciekawe. Chociaż w środku trochę toporne. Ale trudno gdybać jeśli nie znamy największego argumentu: ceny.

hehe.gif

Napisano
  • Autor

> W ostatniej reklamie Insigni chwalą się mnogością aplikacji

> Jakby to było w samochodzie najważniejsze.

A to globalny trendzlosnik.gif - Pandora, My Link etc - znajduje to przydatne - inaczej - czesc tego znajduje przydatna, a na reszta po prostu nie mam czasuhahaha.gif, tak jak nie mam czasu sync MS Office z iCloud i z Android, wszystkie 3 ... zastepuje mi ... to001.gif[...]

41JkQGYxiXL._SX300_.jpg

Ale tacy jak ja juz pewno dinosaur-ami sahahaha.gif[...]

A nie jest, bo kierowca w czasie jazdy naprawdę nie ma

> czasu na obsługę wyświetlaczy. Już samo wybranie numeru telefonu z menu na tyle zajmuje, że

> czasem zapominam o obserwowaniu drogi.

Clkowita prawdahehe.gif, ja po prostu wywalam niej waznych ludzi/sprawy do mailbox ...001.gif - potem patrze. jesli nie zadzwonili z powrotem = nie waznehahaha.gif[...]

Napisano
  • Autor

> I na pewno nie pojedzie jak V6, niezależnie od tego jak bardzo będzie nam to wmawiał marketing.

Nie jestzlosnik.gif i nigdy nie bedzie ...

> Byle by przez te 6 lat przejeździł bezawaryjnie, o co coraz trudniej teraz.

No coz, nie bede juz o VeeDub pisalhehe.gif[...] Juz mnie niektorzy i tak za to nie nawidza001.gif[...]

> No, u nas Captiva (7) wygrywała z nią wszystko w cuglach. Zresztą wyniki sprzedaży mówią same za

> siebie. Opla nikt nie chciał.

hmm.gif Chevy ma sprzedaz na poziomie 200,000 sztuk w EU. Opel prawie 1 mil - wiec nieidea.gif[...]

Dane za 2012: 172,100 - w porownaniu do 2011 spardek o 2.5% (-)

Opel - 834,800 - wlaczajac Vauxhall w UK.

Dane pochodza z European Automobile Manufacturers Association (pdf)

Widac EU na zachodzie nie chce Chevyhmm.gif[...] bo za 10 miesiecy 2013 sprzedaz Chevy w EU zatankowala 17% (-) do 1.2% calosci rynku.

Opel/Vauxhall spadl tylko 3% i maja 6.7% w calosci EU rynkuidea.gif[...]

Inna sprawa, ze $1bil idzie dla dealer-ow ktorych ma w EU 1,900hmm.gif - troche ich to bedzie kosztowac...

> Ja myślałem że w klasie średniej nie ma auta ciaśniejszego z tyłu niż Renault Laguna. Ale Oplowi

> się udało.

Fakt, to bylo makabrycznie waskiepanic.gif[...]

> Sam nie wiem dlaczego ale wolałbym chyba co innego.

> Monterey. Też Isuzu ale całkiem fajne. Ja bym się przyjrzał z bliska Omedze gdyby była taka w

> ofercie. Bo Insignia jest stanowczo za mała.

Juz nie ma i nie bedzie001.gif, moze Impala zbradujazlosnik.gif[[...]

> Pożyjemy, zobaczymy. Ale do 2016 palety modeli nie zmienią a to co jest dziś to nie robi wrażenia

> (przynajmniej na mnie).

No coz, u mnie to moze od 2016 wygladac takhahaha.gif

chevrolet-1208-450x240.jpg

gm_ad_dealer_shot_fuel_still_lightened-1208-460x272.png

> I tak mi się nie podoba.

A spelnia twoje paremetryzlosnik.gif Diesel 147kW - 500Nm, Made in Korea i Chevywink.gif[...]

> A to całkiem ciekawe. Chociaż w środku trochę toporne. Ale trudno gdybać jeśli nie znamy

> największego argumentu: ceny.

Ja sie zastanawiam, czy kiedys nie porzucic Toyota na takie cosniewiem.gif[...]

Napisano

> Nie jest i nigdy nie bedzie ...

> No coz, nie bede juz o VeeDub pisal[...] Juz mnie niektorzy i tak za to nie nawidza[...]

Mnie to nie boli. Nawet jak mi napiszesz, że mój Chevy to crap, ja i tak będę z niego zadowolony. Bo jedzie tak jak mi się podoba i zapłaciłem tyle ile chciałem (a nawet mniej niż chciałem spineyes.gifhehe.gif).

> Chevy ma sprzedaz na poziomie 200,000 sztuk w EU. Opel prawie 1 mil - wiec nie[...]

Miałem na myśli Captiva vs. Antara. Tych drugich praktycznie nie ma a Captiv trochę jeździ. Z innymi modelami pewnie jest zupełnie inaczej, bo Insignie się sprzedają na pewno lepiej niż Malibu. Co do Astry vs. Cruze to nie wiem. Chyba jedno i drugie schodzi.

> Dane za 2012: 172,100 - w porownaniu do 2011 spardek o 2.5% (-)

> Opel - 834,800 - wlaczajac Vauxhall w UK.

> Dane pochodza z European Automobile Manufacturers Association (pdf)

> Widac EU na zachodzie nie chce Chevy[...] bo za 10 miesiecy 2013 sprzedaz Chevy w EU zatankowala

> 17% (-) do 1.2% calosci rynku.

> Opel/Vauxhall spadl tylko 3% i maja 6.7% w calosci EU rynku[...]

> Inna sprawa, ze $1bil idzie dla dealer-ow ktorych ma w EU 1,900 - troche ich to bedzie kosztowac...

Dalej jakoś tego nie widzę. Wszyscy robią kasę na tanich markach a Opel chce być drogi.

crazy.gif

> Fakt, to bylo makabrycznie waskie[...]

Mnie bardziej bolało, że z tyłu nie ma gdzie nóg podziać, dach opiera się o głowę a przez okna nic nie widać bo są poniżej linii wzroku.

hehe.gif

> Juz nie ma i nie bedzie, moze Impala zbraduja[[...]

Nie sądzę. W EU duże sedany się nie sprzedają. Tu jeżdżą kombi i hatchbacki.

spineyes.gif

> No coz, u mnie to moze od 2016 wygladac tak

> A spelnia twoje paremetry Diesel 147kW - 500Nm, Made in Korea i Chevy[...]

> Ja sie zastanawiam, czy kiedys nie porzucic Toyota na takie cos[...]

W sumie fajne auto może być. Ciekawe jak z wyposażeniem i wykończeniem wnętrza. Bo najnowsza Captiva po faceliftingu AD 2013 to już robi bardzo fajne wrażenie.