Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panele, układanie - łączenia między pokojami

Featured Replies

Napisano

Mam do położenia około 80m2 paneli 4 pomieszczenia. Między każdym pomieszczeniem są drzwi bez progów o szerokości ramy 40cm, a drzwi mają 140szerx250cm wys.

Teraz jak to przejść docinać na wymiar i przejść normalnie przez drzwi na styk czy jak?

Wszędzie jest ten sam poziom podłogi.

Panele układane prostopadle do ściany z oknem, a drzwi też są prostopadle do ściany z oknem do okien, więc jak coś to przez ramę .

Napisano

> Mam do położenia około 80m2 paneli 4 pomieszczenia. Między każdym pomieszczeniem są drzwi bez

> progów o szerokości ramy 40cm, a drzwi mają 140szerx250cm wys.

> Teraz jak to przejść docinać na wymiar i przejść normalnie przez drzwi na styk czy jak?

> Wszędzie jest ten sam poziom podłogi.

> Panele układane prostopadle do ściany z oknem, a drzwi też są prostopadle do ściany z oknem do

> okien, więc jak coś to przez ramę .

może zrób bez dylatacji na drzwiach jeśli wszędzie te same panele dajesz

Napisano

A nie chcesz położyć jednolicie te 80 m?

Jeśli nie ma znacznych uskoków / nierówności posadzki między pomieszczeniami to po co coś docinać na styk i kombinować .

Należy jednak dać trochę luzu do 2mm docinając panel w kształt futryny aby nie był wciśnięty ciasno.

Napisano

> A nie chcesz położyć jednolicie te 80 m?

> Jeśli nie ma znacznych uskoków / nierówności posadzki między pomieszczeniami to po co coś docinać

> na styk i kombinować .

> Należy jednak dać trochę luzu do 2mm docinając panel w kształt futryny aby nie był wciśnięty

> ciasno.

można dobrać silikon pod kolor i ładnie wypełnić lukę

Napisano

...

> Teraz jak to przejść docinać na wymiar i przejść normalnie przez drzwi na styk czy jak?

U siebie zrobiłem na korek 0,5cm.

d47ec5445dad.jpg

Niby można było po całości ale chodziło o to aby: "złamać" tą płaszczyznę i dopasować do kierunku padania światła i kształtu pomieszczenia.

Napisano

> ...

> U siebie zrobiłem na korek 0,5cm.

> Niby można było po całości ale chodziło o to aby: "złamać" tą płaszczyznę i dopasować do kierunku

> padania światła i kształtu pomieszczenia.

i to jest w takim przypadku najrozsądniejsze rozwiązanie

Napisano

> Mam do położenia około 80m2 paneli 4 pomieszczenia. Między każdym pomieszczeniem są drzwi bez

> Panele układane prostopadle do ściany z oknem, a drzwi też są prostopadle do ściany z oknem do

Ja robiłem szparę dylatacyjną w progu i na to dałem listwy - do kupienia w marketach (wiszą przy stosiku z panelami) Te listwy mają kołki wsuwane pod listwą, że ich nie widać na zewnątrz.

Napisano

> Mam do położenia około 80m2 paneli 4 pomieszczenia.

Ja na dwa pokoje + zawiły zakątek korytarza (w sumie jakieś 40m^2) dałem jednolicie.

Dylatacje tylko przy ścianach (aczkolwiek starałem się, żeby równe około 1 cm.)

Lata minęły i wszystko cacy.

Niedawno zdejmowałem listwy do malowania i widziałem, że specjalnie się nie poprzesuwała podłoga.

Niby jest ryzyko, ale u mnie się opłaciło. Jest ładniej i wygodniej niż z robieniem progów.

Napisano

> Ja na dwa pokoje + zawiły zakątek korytarza (w sumie jakieś 40m^2) dałem jednolicie.

> Dylatacje tylko przy ścianach (aczkolwiek starałem się, żeby równe około 1 cm.)

> Lata minęły i wszystko cacy.

> Niedawno zdejmowałem listwy do malowania i widziałem, że specjalnie się nie poprzesuwała podłoga.

> Niby jest ryzyko, ale u mnie się opłaciło. Jest ładniej i wygodniej niż z robieniem progów.

mam podobnie lecz 75m2 i 4 lata odpukac nic grinser006.gif

Napisano

Ja połączyłem pod drzwiami za pomocą listwy "E". Spełnia funkcję dylatacji, zakrywa nierówności przycięcia paneli i wygląda estetycznie (IMHO).

Tu do poczytania.

http://www.epodloga.pl/ogolnie.php?artykul=listwa_progowa_-_czyli_laczymy_ze_soba_podlogi

Jak chcesz to zrobię fotkę u siebie.

Napisano
  • Autor

> Ja robiłem szparę dylatacyjną w progu i na to dałem listwy - do kupienia w marketach (wiszą przy

> stosiku z panelami) Te listwy mają kołki wsuwane pod listwą, że ich nie widać na zewnątrz.

no mam teraz taką i z jednej strony się wypięła na 3mm nie da się jej dobić bo tak czy inaczej po chwili odstaje, a wyciągnąć też się nie da bo musiałbym ja na tzw chama wyrwać (fakt wyglądają ładnie ale tylko jednorazowo) 4 lata wytrzymałą

Napisano
  • Autor

> można dobrać silikon pod kolor i ładnie wypełnić lukę

jestem przeciwnikiem silikonu smile.gif od 4:55

gość niby juror fachowiec, a taka fuszerkę odwalił z silikonem. Nawet za darmo nie dałbym mu nic zrobić.

Napisano

> jestem przeciwnikiem silikonu od 4:55

> gość niby juror fachowiec, a taka fuszerkę odwalił z silikonem. Nawet za darmo nie dałbym mu nic

> zrobić.

wiesz....dobrał taki kolor silikonu że lepiej by to wyglądało jakby nic tam nie dał

Napisano
  • Autor

> wiesz....dobrał taki kolor silikonu że lepiej by to wyglądało jakby nic tam nie dał

dlatego nie biorę fachowców tylko wole sam to zrobić