Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy da sie wciąć w rurę 1/2", podobne jak do sieci wodociąg.

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie.

Hmm, muszę przyłączyć się do istniejącego pionu wono-kanalizacyjnego. Mam to zrobić bez zakręcania wody w budynku. hmm.gif

Istnieją podobne rozwiązania na tak cienkie rury stalowe, jak do grubych rur wodociągowych z tworzywa? Bo nigdy nie spotkałem czegoś takiego. Ewentualnie coś co pozwoliłoby skrócić czas zakręcenia wody na tyle, że nikt nie zauważy?

Druga sprawa to rura kanalizacyjna. Normalna 110-tka ale przez całą kondygnację nie ma łączenia. Da się wciąć jakimś gotowym rozwiązaniem? Dla ułatwienia, to ostatnie piętro ale odpowietrzenie idzie na dach.

Napisano

> Druga sprawa to rura kanalizacyjna. Normalna 110-tka ale przez całą kondygnację nie ma łączenia. Da

> się wciąć jakimś gotowym rozwiązaniem? Dla ułatwienia, to ostatnie piętro ale odpowietrzenie

> idzie na dach.

mufa-110-mm.jpg

Napisano

> Witam serdecznie.

> Hmm, muszę przyłączyć się do istniejącego pionu wono-kanalizacyjnego. Mam to zrobić bez zakręcania

> wody w budynku.

> Istnieją podobne rozwiązania na tak cienkie rury stalowe, jak do grubych rur wodociągowych z

> tworzywa? Bo nigdy nie spotkałem czegoś takiego. Ewentualnie coś co pozwoliłoby skrócić czas

> zakręcenia wody na tyle, że nikt nie zauważy?

> Druga sprawa to rura kanalizacyjna. Normalna 110-tka ale przez całą kondygnację nie ma łączenia. Da

> się wciąć jakimś gotowym rozwiązaniem? Dla ułatwienia, to ostatnie piętro ale odpowietrzenie

> idzie na dach.

z kanalizą to się da - masz odpowiednie łączniki i pozostanie kwestia wycięcia kawałka rury

z wodą jakoś nie widzę rozwiązania bez wyłączenia wody

Napisano

Wodę najlepiej na chwilę zakręcić, albo można też najpierw zamontować obejmę, a potem sprawnie wywiercić otwór i od razu wkręcić zawór, ale trzeba się liczyć z kilkunastolitrowym potopem.

http://allegro.pl/gebo-anb-obejma-naprawcza-1-2-z-odej-1-2-gw-i3770734959.html

Samowiercących obejm, to do stali raczej nie ma, chociaż chyba jest jakaś metoda stosowana przy gazociągach, że do rury pod ciśnieniem są w stanie dospawać trójnik, ale tego nie jestem pewny.

Napisano

> Wodę najlepiej na chwilę zakręcić, albo można też najpierw zamontować obejmę, a potem sprawnie

> wywiercić otwór i od razu wkręcić zawór, ale trzeba się liczyć z kilkunastolitrowym potopem.

> http://allegro.pl/gebo-anb-obejma-naprawcza-1-2-z-odej-1-2-gw-i3770734959.html

> Samowiercących obejm, to do stali raczej nie ma, chociaż chyba jest jakaś metoda stosowana przy

> gazociągach, że do rury pod ciśnieniem są w stanie dospawać trójnik, ale tego nie jestem

> pewny.

A nie pojda z woda opilki komus np. do zmywarki, albo co gorsza kotla CO?

Napisano

> A nie pojda z woda opilki komus np. do zmywarki, albo co gorsza kotla CO?

Zmywarka, kocioł powinny mieć filtry na wejściu.

Po każdej awarii w terenie do instalacji wodociągowej mogą dostać się różne drobiny.

Napisano
  • Autor

> Wodę najlepiej na chwilę zakręcić, albo można też najpierw zamontować obejmę...

ok.gif Na takie coś liczyłem. Jak zakręcę w dzień na kilka minut to może nikt się nie zorientuje.

Dziękuję pięknie. 20.GIF

Napisano

> Witam serdecznie.

> Hmm, muszę przyłączyć się do istniejącego pionu wono-kanalizacyjnego. Mam to zrobić bez zakręcania

> wody w budynku.

Może zamrażarką do rur zamrozić pod i nad miejscem wejścia w rurę. Jest tylko jeden problem, bo podczas mrożenia nie powinno być przepływu wody.

Napisano

> Na takie coś liczyłem. Jak zakręcę w dzień na kilka minut to może nikt się nie zorientuje.

> Dziękuję pięknie.

Ja kiedyś rozwiesiłem kartki na wejściach do klatek schodowych, że przez godz. nie będzie wody.

W tym czasie hydraulik sobie poradził i nikt nie protestował smile.gif

Napisano
  • Autor

> Może zamrażarką do rur zamrozić pod i nad miejscem wejścia w rurę. Jest tylko jeden problem, bo

> podczas mrożenia nie powinno być przepływu wody.

W sumie dla wprawnego hydraulika wstawienie trójnika też nie zajmie dużo czasu ale zapomniałem dodać, że pion jest w wąskiej (30 cm.) wnęce, głębokiej na prawie metr. Ciężko podejść z narzędziami.

Taka obejma załatwia sprawę. Tak ją sobie nawet wyobrażałem.

smile.gif

Napisano
  • Autor

W tej kwestii chyba nie pozostanie nic innego? Myślałem, że może są rury specjalnie zwężane na końcu, aby wpuścić w istniejącą po odcięciu bez kielicha. Bo tak krawędź trzeba będzie dobrze wyszlifować, żeby się później jakiś syf nie zaczepił.

Napisano

> Wodę najlepiej na chwilę zakręcić, albo można też najpierw zamontować obejmę, a potem sprawnie

> wywiercić otwór i od razu wkręcić zawór, ale trzeba się liczyć z kilkunastolitrowym potopem.

Hmm pomysł może i dobry, ale trzeba użyć wiertarki innej niż elektryczna. Wiercenie w czymś z czego wyleci potop elektrycznym sprzętem chyba za mądre nie jest ok.gifclown.gif

Napisano

> Hmm pomysł może i dobry, ale trzeba użyć wiertarki innej niż elektryczna. Wiercenie w czymś z czego

> wyleci potop elektrycznym sprzętem chyba za mądre nie jest

można użyć wiertarko- wkrętarki na baterie.

ostre wiertło potrzebuje kilkunastu obrotów i dziura gotowa wink.gif

Napisano

> Hmm pomysł może i dobry, ale trzeba użyć wiertarki innej niż elektryczna. Wiercenie w czymś z czego

> wyleci potop elektrycznym sprzętem chyba za mądre nie jest

Można użyć elektrycznych narzędzi, tylko że odpowiednich, bo raczej nikt wiertarką na korbę nie będzie kręcił zlosnik.gif Wkrętarka akumulatorowa stwarza bardzo znikome zagrożenie, więc można z rozwagą używać.

Dobrym pomysłem jest też wycięcie z jakiejś gumy, czy plastiku krążka zakładanego na wiertło - wtedy gdy przewierci się rurę, to strumień wody nie poleci prosto w elektronarzędzie i operatora.

Przy wierceniu, czy cięciu rur trzeba też pamiętać, że nawet jak są one odcięte na głównym zaworze, ale znajduje się w nich woda, to słup wody może posiadać dość istotne ciśnienie.

No i ostatnia sprawa, o której niektórzy mogą zapomnieć przy demontażu, czy cięciu rur - ocenić ile wody może znajdować się w instalacji, bo przecięcie zwykłej rury, odciętej od zasilania może spowodować, że z całego pionu zleci kilkaset litrów wody.

Napisano

> W sumie dla wprawnego hydraulika wstawienie trójnika też nie zajmie dużo czasu ale

Jasne, hydraulik może mieć wprawę i być w stanie szybko wstawić trójnik, tylko gorzej, jak okaże się, że problemem są rury, które np. łamią się przy próbie nagwintowania. Wtedy prosta robota może urosnąć do niezłego problemu, gdy pracuje się przy jakiejś istotnej rurze.

Jak chce się wstawić trójnik do stalowych rur, to warto być przygotowanym na wymianę całego odcinka rury - po prostu nigdy nie wiadomo co się zastanie - szczególnie, gdy instalacja nie jest nowa.

Napisano

> można użyć wiertarko- wkrętarki na baterie.

> ostre wiertło potrzebuje kilkunastu obrotów i dziura gotowa

Jeżeli rury są odpowiednio stare, to wystarczy gwóźdź i młotek zlosnik.gif

Napisano

> wody w budynku.

Oczywiście: wystarczy zakręcić tylko pion, gdzie planujesz coś robić, nie trzeba odcinać całego budynku.

Koledzy podsuwają różne rozwiązania, ale jakoś tego "pod parą" robić nie widzę...

Napisz może jakieś konkrety: skoro chcesz się wcinać w instalację, to rura biegnie gdzie: na dach? Masz zasilanie z góry, jak w wieżowcach? niewiem.gif Adaptujesz poddasze?

> idzie na dach.

Jeśli łączenie będzie powyżej "linii zanurzenia" grinser006.gif czyli nie będzie miało kontaktu z cieczami i ciałami zestalonymi hehe.gif to możesz zastosować mufę wskazaną przez kolegę kuriana. Jeśli jednak masz zamiar zrobić łączenie nisko, to możesz dać tzw. mufę długą. Ma ona kielich ~3x długości normalnego kielicha, wstawiasz ją wciskając maksymalnie do góry i następnie w dół, do rury z normalnym kielichem.

Sam stosowałem taką mufę, gdy wymieniałem odcinek kanalizacji na I piętrze: moja rura miała łączenia, ale kielich był chyba zrobiony palnikiem, na prostym odcinku rury, bez uszczelki... screwy.gif

Napisano
  • Autor

> Oczywiście: wystarczy zakręcić tylko pion...

Tak pewnie zrobię.

> Masz zasilanie z góry, jak w wieżowcach? Adaptujesz poddasze?

Coś w tym stylu. Ostatnie piętro wieżowca. Kanaliza biegnie fi110 na dach. Wodne jeszcze nie wiem po co biegną do sufitu. Dowiem się jak rozkuję wnękę.

> Jeśli łączenie będzie powyżej "linii zanurzenia" czyli nie będzie miało kontaktu z cieczami i

> ciałami zestalonymi to możesz zastosować mufę wskazaną przez kolegę kuriana...

Tak właśnie będzie.

Ogólnie temat uważam za załatwiony.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję za podpowiedzi.

Napisano

> Coś w tym stylu. Ostatnie piętro wieżowca. Kanaliza biegnie fi110 na dach. Wodne jeszcze nie wiem

> po co biegną do sufitu.

ZTCW to budynki wysokie, czyli wieżowce, z reguły mają hydroforownię i woda leci z góry - to by tłumaczyło Twoją rurkę biegnącą do sufitu.

W tej sytuacji prawdopodobnie wystarczy wyłączyć hydrofor i woda nie poleci. Spełnisz tym samym dosłownie warunek niezakręcania wody... grinser006.gif