Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ustawienia sekwencji do oceny

Featured Replies

Napisano

Jako, że sekwencja to wyższa szkoła jazdy w porównaniu z II generacją (a taką bawiłem się do tej pory), poproszę szanowne grono o rzucenie fachowym okiem na ustawienia i mapy. Instalacja to Stag 4, Valtek 3 Ohm (czerwone) i Tomasetto Alaska. Autko gdzie ów zestaw jeździ to Passat B5 1.6.

57a3f344df4332eam.jpg

960bf5f0bdb7f98am.jpg

e203660ed5ad09b5m.jpg

Napisano

Za duże dysze, i wskutek tego za mały mnożnik. W takim zestawieniu komp. gazowy trochę działa jak loteria.

Napisano
  • Autor

Chodzi to całkiem przyzwoicie, spalanie raczej w normie, przyspieszenie też. Chodzi mi po głowie myśl o wymianie listwy na inną, lepszą tylko nie wiem, czy warto.

PS. Znowuż naszły mnie wątpliwości co do Twojego stwierdzenia: odchyłka mieści się w granicach poniżej +/-10% (może nawet 8), a to wg instrukcji świadczy o dobrym zestrojeniu. Jednocześnie nie do końca odpowiada mi praca na LPG od przełączenia na gaz (30 st.) do osiągnięcia powiedzmy 40-45 stopni.

Napisano

> Chodzi to całkiem przyzwoicie, spalanie raczej w normie, przyspieszenie też. Chodzi mi po głowie

> myśl o wymianie listwy na inną, lepszą tylko nie wiem, czy warto.

To że chodzi przyzwoicie , to nie znaczy że jest dobrze.

Ciśnienie robocze w programie ma się pokrywać z prawdziwym. Robocze masz ustawione na 1,35 a prawdziwe 1,24. Koniecznie to zmień.

Mnożnik jest za niski , będzie się zapętlać.

Możesz zmniejszyć ciśnienie na reduktorze , zmniejszyć dysze lub skok tłoczka wtryskiwacza. Najłatwiej zmniejszyć ciśnienie na reduktorze , kalibracja i mnożnik ( ta żółta linia ) ma się zaczynać w okolicach 1,2. Ciśnienie minimalne zmniejsz na 0,40.

Wtryskiwacze możesz wymienić , tylko po co? Rozebrać te co masz , wymyć , skalibrować i będzie dobrze.

Napisano
  • Autor

> To że chodzi przyzwoicie , to nie znaczy że jest dobrze.

> Ciśnienie robocze w programie ma się pokrywać z prawdziwym. Robocze masz ustawione na 1,35 a

> prawdziwe 1,24. Koniecznie to zmień.

OK, ale przecież ciśnienie robocze zmienia się w zależności od obciążenia silnika i innych czynników. Tu masz screen z 840 obr/min.

> Mnożnik jest za niski , będzie się zapętlać.

Nie wyrzuca żadnego błędu na ten temat, nic takiego nie było nawet w pamięci sterownika.

> Możesz zmniejszyć ciśnienie na reduktorze , zmniejszyć dysze lub skok tłoczka wtryskiwacza.

> Najłatwiej zmniejszyć ciśnienie na reduktorze , kalibracja i mnożnik ( ta żółta linia ) ma się

> zaczynać w okolicach 1,2. Ciśnienie minimalne zmniejsz na 0,40.

Łopatologicznie i upierdliwie zapytam: co mi to da względem osiągów silnika lub jego spalania?

> Wtryskiwacze możesz wymienić , tylko po co? Rozebrać te co masz , wymyć , skalibrować i będzie

> dobrze.

No, to już tłumaczę: bo to przecież Valteki, a jak poczytać to najlepiej zamontować Hanę lub coś z podobnej półki, ale znowuż: co mi to da?

Napisano

> OK, ale przecież ciśnienie robocze zmienia się w zależności od obciążenia silnika i innych

> czynników. Tu masz screen z 840 obr/min.

Nic się nie zmienia. Ciśnienie robocze , to ciśnienie przy którym była robiona autokalibracja.

> Nie wyrzuca żadnego błędu na ten temat, nic takiego nie było nawet w pamięci sterownika.

Bo błędów z tego powodu nie będzie

> Łopatologicznie i upierdliwie zapytam: co mi to da względem osiągów silnika lub jego spalania?

Może nic , ale bedzie tak jak byc powinno.

> No, to już tłumaczę: bo to przecież Valteki, a jak poczytać to najlepiej zamontować Hanę lub coś z

> podobnej półki, ale znowuż: co mi to da?

Valtek nie jest taki zły jak mówią , ale dobry też nie jest smile.gif . Ale odpowiednio skalibrowane i z odrobiną dbałości , będą działać długo i namiętnie. A w Twoim przypadku zmiana na inne wtryskiwacze nic nie da.

Napisano

> ... Łopatologicznie i upierdliwie zapytam: co mi to da względem osiągów silnika lub jego spalania?

Prawdopodpbnie nic, ale np pod względem kultury pracy, szczególnie na wolnych obrotach już tak - krótsze czasy wtrysków, to mniejsza dokładność ilości podawanego lpg. Zwiększenie czasu wtrysków zwiększa precyzję podawanego lpg.

Z kolei zmniejszenie ciśnienia lpg powoduje wydłużenie czasu pracy całej instalacji - mniejsze ciśnienie - to mniejsze obciążenie wtryskiwaczy, przewodów, złączy, ale także i reduktora ...

> No, to już tłumaczę: bo to przecież Valteki, a jak poczytać to najlepiej zamontować Hanę lub coś z podobnej półki, ale znowuż: co mi to da?

A tutaj już spalanie i obciążenie termiczne poszczególnych cylindrów może być różne - komputer benzyny nie będzie pokazywał błędów, a w cylindrach będzie różnie ...

Z valtekami jest problem bo wymagają kalibracji - nawet te prosto z fabryki ...

Jak Ci już padną to polecam wymianę na REGi - cena podobna, a kalibracja nie jest wymagana ...

Napisano

> Jak Ci już padną to polecam wymianę na REGi - cena podobna, a kalibracja nie jest wymagana ...

Nie ma sensu pchać się w REGi, one z kolei mają podobno upierdliwą przypadłość zmiany wydatku w funkcji temperatury. Mozna to korygować w sterownikach poprzez korektę temperatury ale lepiej od razu kupić Hany i mieć spokój na długo. Tym bardziej że już nie są drogie.

Napisano

>Instalacja to Stag 4, Valtek 3 Ohm (czerwone) i Tomasetto Alaska. Autko gdzie ów zestaw jeździ to Passat B5 1.6.

Standardowy zestaw druciarza, który pakowany jest pewnie u "fachowca" do każdego auta. Alaska za słaba do Passata 1.6. Silnik nie jest porażająco mocny, ale to duża fura i z butem w podłodze gazu pewnie leje sporo. Mnożnik bez sensu, ale fachowcowi nie chciało się kombinować. Jedyne co widać, że zmniejszył ciśnienie na parowniku i doszedł do wniosku że wystarczy ... Ciekawe jak nawierty i cała reszta, ale sądząc po tym co widać to więcej rzeczy jest do poprawy. Jeździć będzie jeździło ...

Napisano
  • Autor

> Standardowy zestaw druciarza, który pakowany jest pewnie u "fachowca" do każdego auta. Alaska za

> słaba do Passata 1.6. Silnik nie jest porażająco mocny, ale to duża fura i z butem w podłodze

> gazu pewnie leje sporo. Mnożnik bez sensu, ale fachowcowi nie chciało się kombinować. Jedyne

> co widać, że zmniejszył ciśnienie na parowniku i doszedł do wniosku że wystarczy ... Ciekawe

> jak nawierty i cała reszta, ale sądząc po tym co widać to więcej rzeczy jest do poprawy.

> Jeździć będzie jeździło ...

Ja już z takim zestawem kupiłem, bo zapewne zakładając sam zdecydowałbym się na coś ciut innego. Ale jak się nie ma co się lubi... Więc póki jeździ nie sprawiając problemów to będzie jeździć, jak przyjdzie wymienić parownik to pewnie wrzucę jakiś z większym zapasem mocy, jak skończą się wtryski to nie będę tych regenerować (taki zamiar mam na dziś) tylko wpadną jakieś lepsze a koniec końców na dziś pewnie zostanie jak było i niech jeździ, tym bardziej że to zwykły dupowóz a nie Bóg wie co.

Napisano

Miałem w takim b5 alaske, valteki zolte i sterownik Zenith i chodzilo to bez problemu, ale ten motor ogolnie to padaka i po pol roku sprzedałem bo zawsze coś w nim było do roboty...

Napisano
  • Autor

> Miałem w takim b5 alaske, valteki zolte i sterownik Zenith i chodzilo to bez problemu, ale ten

> motor ogolnie to padaka i po pol roku sprzedałem bo zawsze coś w nim było do roboty...

Ogólnie to jak nie ma się wiele do powiedzenia to wypada milczeć zamiast pierdoły pociskać kolego. Jednak skoro tak piszesz, to po niedzieli oddam wóz na myjkę, psiknę plakiem opony, pogonię w niedzielę następną w Słomczynie, a potem zwrócę się do Ciebie po poradę, co nabyć w zamian.

Taki specjalista jak Ty na pewno doradzi.

I ktoś mi powie, że AK nie stało się niczym forum Onetu... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

??? A nie jest czasem odwrotnie? smile.gif

Ale co do pracy Valteków 3 Ohm przy takim mnożniku, to faktycznie może być duża loteria dla biegu luzem/marnego obciążenia. Po prostu te wtryski nie są stworzone do w miarę precyzyjnej pracy dla tak niskich wartości czasu wtrysku LPG.

Napisano

A nie jest odwrotnie - że będzie się zapętlać przy za dużym mnożniku?

> Możesz zmniejszyć ciśnienie na reduktorze , zmniejszyć dysze lub skok tłoczka wtryskiwacza.

> Najłatwiej zmniejszyć ciśnienie na reduktorze , kalibracja i mnożnik ( ta żółta linia ) ma się

> zaczynać w okolicach 1,2. Ciśnienie minimalne zmniejsz na 0,40.

Przy maksymalnym obciążeniu mnożnik powinien być w okolicach jednego.

> Wtryskiwacze możesz wymienić , tylko po co? Rozebrać te co masz , wymyć , skalibrować i będzie dobrze.

ok.gif

Napisano

Pojeździsz to zobaczysz...

Napisano
  • Autor

> Pojeździsz to zobaczysz...

Jak kupisz padlinę, to i 1.9 TDI na klapie ani 250D w MB nie pomoże. Natomiast jeśli chcesz kwestionować trwałość i prostotę owego 1.6, to rób to wobec kogo innego. I jest to tylko moja opinia, bo CÓŻ w tym silniku może zepsuć się, jak tam NIC szczególnego nie ma?

Napisano

Nie ma co brać tego ambicjonalnie. Poza tym to offtopic.gif Nic nie wnosi do problemu.

Wracając do tematu, to sugerowałbym dać mniejsze dysze i/lub skalibrować Waldki na mniejszy skok i powinno być lepiej. Takie moje zdanie.

Napisano

> A nie jest odwrotnie - że będzie się zapętlać przy za dużym mnożniku?

> Przy maksymalnym obciążeniu mnożnik powinien być w okolicach jednego.

Dokładnie tak jak piszesz. Zapętla przy wysokim mnożniku a z kolei przy niskim na valtekach będzie falowanie obrotów z gaśnięciem po wysprzęgleniu włącznie bo valteki to wolne szitowate elektrozaworki za 120zł a nie wtryskiwacze.