Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renowacja - stół drewniany

Featured Replies

Napisano

Święta przynoszą ze sobą nowe wyzwania na najbliższy okres grinser006.gif

Żona, chcąc pomóc babci wyprasowała jej koszulę na blacie stołu drewnianego - lakierowanego. Podłożyła tylko ręcznik + obrus

Stół po prasowaniu wygląda jak na załączonych zdjęciach.... wygląda jakby odparzył się lakier. Wcześniej były już jakieś rysy, w tych głębszych widać pod spodem jasny kolor drewna / sklejki / forniru czy cuś

jak naprawić babci stół ? wink.gif szlifierka oscylacyjna i nowa bejca / lakierobejca, czy zmywacz do farb ??

287408484-IMAGE00091.jpg

287408484-IMAGE00092.jpg

post-30142-14352522736813_thumb.jpg

Napisano

ale to chyba politura jest, a nie lakier. Jesli tak, to na youtubie znajdziesz instrukcje (nietrywialne) renowacji politury. Troche zabawy z tym jest, ale w marketach budowlanych widzialem potrzebne materialy.

Napisano
  • Autor

> ale to chyba politura jest, a nie lakier. Jesli tak, to na youtubie znajdziesz instrukcje

> (nietrywialne) renowacji politury. Troche zabawy z tym jest, ale w marketach budowlanych

> widzialem potrzebne materialy.

nie wiem czy to politura. Jeżeli mówimy o tym czymś na wysoki połysk z czego wszyscy mieli kiedyś "meblościanki" w domu, to to chyba nie to.

Powłoka w miejscu tych jasnych plam zrobiła się lekko szorstka w porównaniu ze zdrowymi miejscami

Napisano

> jak naprawić babci stół ?

A te obgryzienia na łączeniu z czarną kantą - to Cię nie przeraża? To chyba jest uszkodzenie mechaniczne...?

Zostaw, jak jest, obrus zrobi resztę roboty grinser006.gif ewentualnie ubytki zaszpachlować i tapeta samoprzylepna... biglaugh.gif

Napisano

> A te obgryzienia na łączeniu z czarną kantą - to Cię nie przeraża? To chyba jest uszkodzenie

> mechaniczne...?

> Zostaw, jak jest, obrus zrobi resztę roboty ewentualnie ubytki zaszpachlować i tapeta

> samoprzylepna...

i wieś spiewa i tanczy z tapeta .

jeszcze zapomniałes zaproponowac silikonu

Napisano
  • Autor

> A te obgryzienia na łączeniu z czarną kantą - to Cię nie przeraża? To chyba jest uszkodzenie

> mechaniczne...?

to jest element wzoru czyt. zamysł fabryczny twórcy

Napisano

> nie wiem czy to politura. Jeżeli mówimy o tym czymś na wysoki połysk z czego wszyscy mieli kiedyś

> "meblościanki" w domu, to to chyba nie to.

> Powłoka w miejscu tych jasnych plam zrobiła się lekko szorstka w porównaniu ze zdrowymi miejscami

sa wersje bardziej i mniej blyszczace. Stoly przewaznie sie politurowalo.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Politura

Napisano

> i wieś spiewa i tanczy z tapeta .

Nie wiem, czy babcia właścicielka stołu jest członkinią lokalnego odłamu Koła Gospodyń Wiejskich, ale skoro masz takie info, to pewnie wieś tańczy i śpiewa zgromadzona wokół tego stołu... grinser006.gifhehe.gif

> jeszcze zapomniałes zaproponowac silikonu

Nie zapomniałem, lecz nie znalazłem zastosowania dla silikonu w tym przypadku. Ograniczyłem się do szpachlówki, ale masz rację: może być na bogato szpachlówka natryskowa biglaugh.gifyay.gif

Napisano

> Stół po prasowaniu wygląda jak na załączonych zdjęciach.... wygląda jakby odparzył się lakier.

> Wcześniej były już jakieś rysy, w tych głębszych widać pod spodem jasny kolor drewna / sklejki

> / forniru czy cuś

> jak naprawić babci stół ? szlifierka oscylacyjna i nowa bejca / lakierobejca, czy zmywacz do farb

> ??

Bawiłem się w szybkie odnowienie nóg stołu z poobijaną politurą. Delikatnie drobnym pilnikiem do drewna zdjąłem ~1mm warstwę politury. Warstwa ozdobnej sklejki ma również około 1mm. Papierem ściernym "80" przetarłem na gładko i na to jasna lakierobejca.

Po 5ciu latach wygląda to tak:

287414250-Zdjęcie0538(800x600).jpg

Napisano

> Bawiłem się w szybkie odnowienie nóg stołu z poobijaną politurą. Delikatnie drobnym pilnikiem do

> drewna zdjąłem ~1mm warstwę politury. Warstwa ozdobnej sklejki ma również około 1mm. Papierem

> ściernym "80" przetarłem na gładko i na to jasna lakierobejca.

> Po 5ciu latach wygląda to tak:

bylo ostrzec, ze robiles zdjecie gabka do naczyn...

Napisano

> Bawiłem się w szybkie odnowienie nóg stołu z poobijaną politurą.

a to foto to "przed" czy "po" zlosnik.gif

Napisano

> a to foto to "przed" czy "po"

Po 5-ciu latach od operacji. Nogi były poprawiane reszta stołu została w oryginale. Ogólnie mebel ma około 50-ciu lat.

Załączam fotkę w świetle dziennym.

287415982-Zdjęcie0539(600x800).jpg

Napisano

> Po 5-ciu latach od operacji. Nogi były poprawiane reszta stołu została w oryginale. Ogólnie mebel

> ma około 50-ciu lat.

> Załączam fotkę w świetle dziennym.

albo aparat albo renowacja do poprawy zlosnik.gif

Napisano

Szlifierka taśmowa i olejowanie bym zrobił.

Napisano

> Szlifierka taśmowa i olejowanie bym zrobił.

O ile to lite drewno, a nie fornir.

Napisano

> O ile to lite drewno, a nie fornir.

To tylko zmatowić drobnym papierem i położyć lakier.

Napisano

> O ile to lite drewno, a nie fornir.

odpryski na brzegu świadczą o tym, że jest to płyta stolarska. Ale ciężko po tym zdjęciu ocenić.