Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klejenie styro zimą

Featured Replies

Napisano

Niestety mam problem z oknami. Chciałem je wstawić w grudniu, ale zdecydowałęm się na ciepły montaż wartswowy + ciepły parapet (styrodur) ... i tutaj pojawia się problem, firma instalująca tweirdzi, że musi być min 5C /24h, żeby przykleić styro do muru. Niestety mimo, że jest ciepło w dzień temp w nocy spada do 0C tongue.gif.

Producent kleju Illbruck także twierdzi, że musi być +5C, na moje życzenie zrobiliśmy test i przekleilismy w sobotę parapety, niestety nie przykleiły się tongue.gif

Znacie może jakieś kleje które kleją styro przy 0C a nawet przy ujemnych temp ?

Mamy jeszcze przetestować Iso Chemie te podobno przy -5C działąją, ale na razie jest problem z dostaniem na szybko tej chemii. Takiego zwykłego kleju do styro (rozrabianego z wodą) firma boi się nakładać (w szczególności zę większośc wymkaga min 8C). Ciekaw jestem czy są podobne kleje co można styro przykleić przy ujemnych temp hmm.gif

Napisano

Stryropian styropianem, a co z przyklejaniem innych elementow systemu? Mozna przy nizszych temperaturach? I zeby sie nie okazalo, ze firma zrobi montaz 'po Twojemu' i wymiga sie od gwarancji no.gif

Napisano

> Niestety mam problem z oknami. Chciałem je wstawić w grudniu, ale zdecydowałęm się na ciepły montaż

> wartswowy + ciepły parapet (styrodur) ... i tutaj pojawia się problem, firma instalująca

> tweirdzi, że musi być min 5C /24h, żeby przykleić styro do muru. Niestety mimo, że jest ciepło

> w dzień temp w nocy spada do 0C .

> Producent kleju Illbruck także twierdzi, że musi być +5C, na moje życzenie zrobiliśmy test i

> przekleilismy w sobotę parapety, niestety nie przykleiły się

> Znacie może jakieś kleje które kleją styro przy 0C a nawet przy ujemnych temp ?

> Mamy jeszcze przetestować Iso Chemie te podobno przy -5C działąją, ale na razie jest problem z

> dostaniem na szybko tej chemii. Takiego zwykłego kleju do styro (rozrabianego z wodą) firma

> boi się nakładać (w szczególności zę większośc wymkaga min 8C). Ciekaw jestem czy są podobne

> kleje co można styro przykleić przy ujemnych temp

Styrodur musi miec min 10-15 st, klej(pianka) też i podłoże przed przyklejeniem też podgrzać na chwilę jakąś dmuchawę. Wszelkie kleje i pianki "zimowe" można używać w temp otoczenie okole zera ale same produkty muszą być ciepłe . Ja obligatoryjnie woże w aucie taka małą dmuchawę .

Napisano

> Niestety mam problem z oknami. Chciałem je wstawić w grudniu, ale zdecydowałęm się na ciepły montaż

> wartswowy + ciepły parapet (styrodur) ... i tutaj pojawia się problem, firma instalująca

> tweirdzi, że musi być min 5C /24h, żeby przykleić styro do muru. Niestety mimo, że jest ciepło

> w dzień temp w nocy spada do 0C .

> Producent kleju Illbruck także twierdzi, że musi być +5C, na moje życzenie zrobiliśmy test i

> przekleilismy w sobotę parapety, niestety nie przykleiły się

> Znacie może jakieś kleje które kleją styro przy 0C a nawet przy ujemnych temp ?

> Mamy jeszcze przetestować Iso Chemie te podobno przy -5C działąją, ale na razie jest problem z

> dostaniem na szybko tej chemii. Takiego zwykłego kleju do styro (rozrabianego z wodą) firma

> boi się nakładać (w szczególności zę większośc wymkaga min 8C). Ciekaw jestem czy są podobne

> kleje co można styro przykleić przy ujemnych temp

Spróbuj Ceresit CT84

Więcej info w karcie technicznej.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Stryropian styropianem, a co z przyklejaniem innych elementow systemu? Mozna przy nizszych

> temperaturach? I zeby sie nie okazalo, ze firma zrobi montaz 'po Twojemu' i wymiga sie od

> gwarancji

Firma wyraznie nie chce zrobic montazu po mojemu grinser006.gif, stad test na innej chemii. Inne elementy, czyli tasmy oraz piana (zimowa) pozwalaja na montaz przy 0C. Najgorszy jest styro i klej, poniewaz okna nie montuje sie w inny sposob od dolu.

Napisano
  • Autor

> Styrodur musi miec min 10-15 st, klej(pianka) też i podłoże przed przyklejeniem też podgrzać na

> chwilę jakąś dmuchawę. Wszelkie kleje i pianki "zimowe" można używać w temp otoczenie okole

> zera ale same produkty muszą być ciepłe . Ja obligatoryjnie woże w aucie taka małą dmuchawę .

Byla opalarka i podgrzewanie muru. Piany sa chyba do nawet -10C i to nie problem. Szukam jedynie kleju do styro co zwiaze sie z podlozem przy 0C. Ten co mial wiazac przy 5C, zwiazal sie ze styro z podlozem juz nie. Co ciekawe w ulotce po polsku jest tmep aplikacji 0-40C ale juz po niemiecku jest 10-40C wink.giftongue.gif

Napisano
  • Autor

> Spróbuj Ceresit CT84

> Więcej info w karcie technicznej.

> Pozdro

Dzieki ok.gif, w sumie tez Ceresitem, ale takim w workach wykanczalem wneki okienne wink.gif

Napisano

Robisz to dla siebie czy na handel??

Bo jak dla siebie to obyś nie pluł sobie w brodę, że mogłeś zaczekać na odpowiednie temperatury, a nie kombinować. Jak na handel to nie mam pytań. Współpracuje z ekipą która robi tylko ocieplenia i chłopaki poniżej 5 st mają wolne lub robią na odpowiedzialność klienta.

Napisano
  • Autor

> Robisz to dla siebie czy na handel??

> Bo jak dla siebie to obyś nie pluł sobie w brodę, że mogłeś zaczekać na odpowiednie temperatury, a

> nie kombinować. Jak na handel to nie mam pytań. Współpracuje z ekipą która robi tylko

> ocieplenia i chłopaki poniżej 5 st mają wolne lub robią na odpowiedzialność klienta.

IMO wynika to z treści, że wstawiam sobie wink.gif .., tzn ekipa ma wstawiać dla mnie. Normalnie okna wstawia się do -5C, gdyby nie ten styro tongue.gif

Zostawianie domu otwartego na zimę też nie jest dobre, dlatego szukam rozwiązania, tym bardziej, że jeszcze póki co dramatu z temp nie ma.

Napisano

Sąsiad właśnie izoluje dom od zewnątrz zlosnik.gif rozstawił sobie halogeny i ogień! zlosnik.gif