Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Jak się wszyscy chwalą to ja też pochwale się kolegi autem, ponad rok czasu wspólnie spędzony w garażu i powstała taka zabaweczka.

Polonez 2000

Napisano

> Jak się wszyscy chwalą to ja też pochwale się kolegi autem, ponad rok czasu wspólnie spędzony w

> garażu i powstała taka zabaweczka.

> Polonez 2000

Bardzo ładnie claps.gif Od razu skojarzyła mi się replika z Rzeszowa, też nawiązuje do tego okresu. Tylko tylne lampy nie pasują i obrotomierz bokiem wkładali, a nie do góry nogami 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Bardzo ładnie Od razu skojarzyła mi się replika z Rzeszowa, też nawiązuje do tego okresu. Tylko

> tylne lampy nie pasują i obrotomierz bokiem wkładali, a nie do góry nogami

O faktycznie - lampy już od "akwarium".

Zastanawia mnie po co te wycięcia w zderzakach - chyba to taki ówczesny tuning, bo zmniejszenie masy raczej średnio wchodzi w grę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Bardzo ładnie Od razu skojarzyła mi się replika z Rzeszowa, też nawiązuje do tego okresu. Tylko

> tylne lampy nie pasują i obrotomierz bokiem wkładali, a nie do góry nogami

No jest jeszcze parę szczegółów do poprawy, tym bardziej ze oryginalnie było to Caro.Na początku miało być Caro z silnikiem 2.0 do KJS ale podczas budowy wpadł nam taki pomysł i efekt prac widać. Teraz do KJS go szkoda.

Napisano
  • Autor

> O faktycznie - lampy już od "akwarium".

> Zastanawia mnie po co te wycięcia w zderzakach - chyba to taki ówczesny tuning, bo zmniejszenie

> masy raczej średnio wchodzi w grę

Uwierz mi że naprawdę dużo odchudziło to masę zderzaka. Lamy zmienimy jak się trafią, bo o części coraz gorzej.

Napisano

> Polonez 2000

O wiele ładniej wyglądał by jako biały zadbany "borewicz". Tak to wiocha jest, po prostu. Szkoda kasy, czasu i pracy.

Napisano

> O wiele ładniej wyglądał by jako biały zadbany "borewicz". Tak to wiocha jest, po prostu. Szkoda

> kasy, czasu i pracy.

Tylko że tak jak kolega napisał, to nie był biały zadbany "Borewicz" grinser006.gif Moim zdaniem wyszło nieźle, poza tym to akurat moje ulubione barwy "bojowe" Poloneza wink.gif

Napisano

> Zawiechę obniżcie trochę

Obniżyć albo, co moim zdaniem lepiej by pasowało, znacznie poszerzyć ok.gif

EDIT: przyjrzałem się szczegółom i mam pytania: czy dobrze widzę, że na tylnej klapie jest plakietka "POLSKI 2.0"? Co to za wskaźnik, który jest wstawiony w miejsce, gdzie powinien znajdować się zegarek? Od czego to jest? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> O wiele ładniej wyglądał by jako biały zadbany "borewicz". Tak to wiocha jest, po prostu. Szkoda

> kasy, czasu i pracy.

Kolego to oryginalnie było Caro. Rocznik tego poloneza to 1994.

Napisano
  • Autor

> Obniżyć albo, co moim zdaniem lepiej by pasowało, znacznie poszerzyć

> EDIT: przyjrzałem się szczegółom i mam pytania: czy dobrze widzę, że na tylnej klapie jest

> plakietka "POLSKI 2.0"? Co to za wskaźnik, który jest wstawiony w miejsce, gdzie powinien

> znajdować się zegarek? Od czego to jest?

Obniżymy tylko mamy problemik jak to zrobić najlepiej.Tak na klapie jest Polski 2.0 a ten wskaźnik to ładowanie z Lublina 1.

Napisano

> Obniżymy tylko mamy problemik jak to zrobić najlepiej.Tak na klapie jest Polski 2.0 a ten wskaźnik

> to ładowanie z Lublina 1.

I ten wskaźnik tak pasuje P&P? Bo u mnie zegarek umarł i tak przyszło mi teraz do głowy żeby może właśnie coś takiego wstawić hmm.gif

Oryginalnie Polonezy nigdy nie były obniżane, wręcz odwrotna tendencja była, a że były dużo szersze niż seryjne to również inaczej to wyglądało. Natomiast jeśli chodzi o obniżanie to nie ma żadnych "tuningowych" sprężyn ani resorów. Ludzie robią to po prostu w taki sposób, że biorą sprężyny od Trucka diesla i tną na odpowiednią wysokość, a resory klepią i dodają po jednym piórze.

Napisano

> Oryginalnie Polonezy nigdy nie były obniżane, wręcz odwrotna tendencja była, a że były dużo szersze

> niż seryjne to również inaczej to wyglądało.

Nie jest to prawdą

Napisano

> Kolego to oryginalnie było Caro. Rocznik tego poloneza to 1994.

Co widać po skrzynce bezpieczników grinser006.gif

Napisano

> Jak się wszyscy chwalą to ja też pochwale się kolegi autem, ponad rok czasu wspólnie spędzony w

> garażu i powstała taka zabaweczka.

> Polonez 2000

fajny, podoba mi się waytogo.gif

miałem zadać pytanie o procent zgodności z oryginałem, ale patrząc po zdjęciach to nawet całkiem spory

7lu3.jpg

g5ds.jpg

przy okazji szukając poldka znalazłem i taką replikę:

zh7y.jpg

Napisano

> przy okazji szukając poldka znalazłem i taką replikę:

To auto Winiara ok.gif

Napisano
  • Autor

> I ten wskaźnik tak pasuje P&P? Bo u mnie zegarek umarł i tak przyszło mi teraz do głowy żeby

> może właśnie coś takiego wstawić

> Oryginalnie Polonezy nigdy nie były obniżane, wręcz odwrotna tendencja była, a że były dużo szersze

> niż seryjne to również inaczej to wyglądało. Natomiast jeśli chodzi o obniżanie to nie ma

> żadnych "tuningowych" sprężyn ani resorów. Ludzie robią to po prostu w taki sposób, że biorą

> sprężyny od Trucka diesla i tną na odpowiednią wysokość, a resory klepią i dodają po jednym

> piórze.

Tak pasuje.Gadżet znaleźliśmy na kolegi szrocie i z tak narodził pomysł aby go zamontować w Polonezie.

Wiem że montują sprężyny z Tracka Diesla ale objeździliśmy kupę sklepów i nigdzie takich nie mogliśmy znaleźć.W tym aucie siedzą sprężyny z Poloneza karetki były grubsze od oryginalnych ale nie pamiętam ile je obcięliśmy.Za nisko też nie chcemy żeby było bo autem będziemy startować w rajdach.

Szkoda ,że nie można kupić jakiegoś sportowego zawieszenia bo już dawano takie by było.

Napisano
  • Autor

> fajny, podoba mi się

> miałem zadać pytanie o procent zgodności z oryginałem, ale patrząc po zdjęciach to nawet całkiem

> spory

> przy okazji szukając poldka znalazłem i taką replikę:

No staraliśmy trzymać się oryginału jak najbardziej ,ale zdjęć trochę mało było i jakościowo też super nie są.

Napisano

> Nie jest to prawdą

Znasz jakieś konkrety w tym temacie? Bo we wszystkich źródłach, które czytałem (te bardziej wiarygodne i te mniej) nie było słowa o obniżaniu. Wspominano o tym, że stosowano sprężyny z innych aut, ale tylko i wyłącznie w celu utwardzenia przedniego zawieszenia i np. tylne resory ze 125p kombi. Oczywiście do tego dochodziły drążki Panharda, których seryjnie brak, uniballe itp.

Napisano

> Wiem że montują sprężyny z Tracka Diesla ale objeździliśmy kupę sklepów i nigdzie takich nie

> mogliśmy znaleźć.

Jak poczytać fora o tuningu Polonezów (np. FSO PTK) to wszystkie nowe zostały już dawno wykupione wink.gif Pozostają już chyba tylko szroty albo okazje z alledrogo...

Napisano

> Jak poczytać fora o tuningu Polonezów (np. FSO PTK) to wszystkie nowe zostały już dawno wykupione

> Pozostają już chyba tylko szroty albo okazje z alledrogo...

Wiara czyni cuda:

1. Sprężyny truck

2. Sprężyny podobno sportowe

3. amortyzatory na 100% lepsze od seryjnych

4. Monroe niestety tylko jeden frown.gif ale miałem je w CCS i są znacznie lepsze od kayaba excel-G

5. lampa lewa borewicz szkło prawej chyba wie gdzie leży i czeka w sklepie

Mam nadzieję że coś podpasuje zlosnik.gif

PS. jak będę kiedyś w wałbrzychy to musimy zrobić mini spota.

Napisano

> 3. amortyzatory na 100% lepsze od seryjnych

Miałem duocontrole i były super ok.gif

Napisano

> Znasz jakieś konkrety w tym temacie? Bo we wszystkich źródłach, które czytałem (te bardziej

> wiarygodne i te mniej) nie było słowa o obniżaniu. Wspominano o tym, że stosowano sprężyny z

> innych aut, ale tylko i wyłącznie w celu utwardzenia przedniego zawieszenia i np. tylne resory

> ze 125p kombi. Oczywiście do tego dochodziły drążki Panharda, których seryjnie brak, uniballe

> itp.

Quote:

Zawieszenie na uniballach, amortyzatory Bilsteina (3 wersje), sprężyny i resory w różnych wersjach w zależności od potrzeb.

źródło

Napisano

> Wiara czyni cuda:

> 1. Sprężyny truck

Ludzie czasem mają jeszcze pochowane różne rzeczy i można takie coś jeszcze dostać, ale w sklepach już tego nie ma.

> 2. Sprężyny podobno sportowe

Ciekawa sprawa, chociaż zastanowiła mnie jedna rzecz:

Quote:

oraz skraca się diametralnie droga hamowania jak i siła z jaką potrzeba nacisnąć na pedał hamulca

Jakim cudem boje_sie.gif Od kiedy to sprężyny mają wpływ na drogę hamowania? hehe.gif

Generalnie to pozostaje jeszcze jedna opcja: są firmy, które produkują sprężyny na zamówienie, wtedy można sobie dobrać charakterystykę i wysokość w zależności od potrzeb. Gdzieś widziałem też firmę, która robi resory, także da się to wszystko porządnie ogarnąć, choć koszt na pewno mały nie będzie.

> 4. Monroe niestety tylko jeden ale miałem je w CCS i są znacznie lepsze od kayaba excel-G

> 5. lampa lewa borewicz szkło prawej chyba wie gdzie leży i czeka w sklepie

Ja pamiętam też szukałem po sklepach takich lamp i nigdzie na mieli, na magazynach też już nie było, w jednym tylko znalazłem chyba lewą od akwarium. Ale na aukcjach i ogłoszeniach jeszcze bywają ok.gif

> Mam nadzieję że coś podpasuje

> PS. jak będę kiedyś w wałbrzychy to musimy zrobić mini spota.

Generalnie jest to jak najbardziej sprawa do załatwienia, ale trzeba jednak trochę poszukać, trochę się nakombinować, bo gotowców tak jak do innych aut nie ma wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wiara czyni cuda:

> 1. Sprężyny truck

> 2. Sprężyny podobno sportowe

> 4. Monroe niestety tylko jeden ale miałem je w CCS i są znacznie lepsze od kayaba excel-G

> 5. lampa lewa borewicz szkło prawej chyba wie gdzie leży i czeka w sklepie

> Mam nadzieję że coś podpasuje

> PS. jak będę kiedyś w wałbrzychy to musimy zrobić mini spota.

Akurat amory monroe są na aucie. Skontaktuje się ze sprzedającym odnośnie sprężyn od trucka.

Jak będziesz w W-ch wpadnij pochwalę się cała swoja kolekcją 125p i Polonezów.

Napisano

> Akurat amory monroe są na aucie. Skontaktuje się ze sprzedającym odnośnie sprężyn od trucka.

> Jak będziesz w W-ch wpadnij pochwalę się cała swoja kolekcją 125p i Polonezów.

amortyzatory pasują od vw t4 jakby co

Napisano
  • Autor

> amortyzatory pasują od vw t4 jakby co

o dobrze wiedzieć.

Napisano

Bardzo ladnie wyszedl, gratulacje cool.gif

Sam też mam 125p, wiosną jak wyjade, można się spotkać, bym chętnie go obejrzał, podjade kanciakiem zlosnik.gif też mam ATS-y na nim, ale 7 cali smile.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> amortyzatory pasują od vw t4 jakby co

Ale nie P&P z tego co wiem

Napisano
  • Autor

> Bardzo ladnie wyszedl, gratulacje

> Sam też mam 125p, wiosną jak wyjade, można się spotkać, bym chętnie go obejrzał, podjade kanciakiem

> też mam ATS-y na nim, ale 7 cali

> Pozdrawiam.

Ja mam 3 125p i 2 Polonezy.

Pewnie że można ale to wiosną bo teraz stoją pod kołderka smile.gif

Napisano

tak przeglądając z nudów allegro natknąłem się na takiego rodzynka wink.gif

Fiat 125 (bez P)

a potem jeszcze na moją miłość z dzieciństwa

Milafiori wink.gif pamiętam jak pierwszy raz przewiózł mnie tym wujek który w latach 80 budował USA

maiłem z jakieś 5/6 lat ale pamiętam to jak by to było dziś.

Napisano
  • Autor

> tak przeglądając z nudów allegro natknąłem się na takiego rodzynka

> Fiat 125 (bez P)

> a potem jeszcze na moją miłość z dzieciństwa

> Milafiori pamiętam jak pierwszy raz przewiózł mnie tym wujek który w latach 80 budował USA

> maiłem z jakieś 5/6 lat ale pamiętam to jak by to było dziś.

Ja właśnie odbudowuje 125p Kombi udało mi się kupić od 1 właściciela,stan mechaniczny fajny ale blacharka do remontu.

Napisano

> Jakim cudem Od kiedy to sprężyny mają wpływ na drogę hamowania?

Mają wpływ tam samo jak sprawne amortyzatory ok.gif

Napisano

Rozumiem że te od trucka są twardsze ale trzeba je ciąć ??

Bo trucki to raczej wyżej stały niż zwykłe

Napisano

> Rozumiem że te od trucka są twardsze ale trzeba je ciąć ??

Z reguły userzy cieli 0,5-1 zwój

Napisano

> Mają wpływ tam samo jak sprawne amortyzatory

Sprawne amortyzatory jak najbardziej, ale sprężyny? hmm.gifspineyes.gif Jedyne co mi się kojarzy to że przód tak nie nurkuje, ale to może być jedynie subiektywny efekt, że droga hamowania jest krótsza... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Sprawne amortyzatory jak najbardziej, ale sprężyny? Jedyne co mi się kojarzy to że przód tak nie

> nurkuje, ale to może być jedynie subiektywny efekt, że droga hamowania jest krótsza...

Jak przód nie nurkuje to tyłu nie odciąża i korektor nie musi odpuszczać ciśnienia ok.gif

Napisano

> Jak przód nie nurkuje to tyłu nie odciąża i korektor nie musi odpuszczać ciśnienia

To jest słuszna koncepcja palacz.gifok.gif