Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus II 1.6 TDCi

Featured Replies

Napisano

Cześć Fordziarze,

Powiedzcie mi, ile czasu powinien rozgrzewać się silnik jak w temacie w obecnych warunkach?

Wsiadam w auto o 6 rano i odpalam, czekam ok. 10 sek po czym wyjeżdżam z garażu na podjazd. Nie wylączając auta idę zamknąć garaż potem zamykam bramę od ogrodzenia i jadę. W Większści trasa z ograniczeniami 50, 70 i 90km/h. Miasto dopiero po 40 km.

hę?

Napisano

Diesel.. one zawsze wolno się nagrzewają.

Napisano

> Cześć Fordziarze,

> Powiedzcie mi, ile czasu powinien rozgrzewać się silnik jak w temacie w obecnych warunkach?

> Wsiadam w auto o 6 rano i odpalam, czekam ok. 10 sek po czym wyjeżdżam z garażu na podjazd. Nie

> wylączając auta idę zamknąć garaż potem zamykam bramę od ogrodzenia i jadę. W Większści trasa

> z ograniczeniami 50, 70 i 90km/h. Miasto dopiero po 40 km.

> hę?

5-15 minut ... w zależności od warunków pogodowych i warunków na drodze. Mój wolniej się nagrzewa w jeździe od "świateł do świateł"

Napisano

> hę?

Tak jak napisał Chorzyn, ale my mamy 1.8 TDCi, który nagrzewa się raczej najwolniej ze wszystkich dieslów w FII zlosnik.gif

Na czas nagrzewania wpływa też nadmuch ciepłego powietrza, jeśli jest włączony to mi auto łapie 90 stopni 1-2-3 km później niż bez nadmuchu lub z włączonym zimnym.

Napisano

Heh, Mam tę sama zagwozdkę

16TDCi 90KM - jak wyjade zaraz po odpaleniu na trase i starm sie na poczatku delikatniej obchodzic z pedałem gazu to dopiero po dobrych paru kilometrach z 6 - 8 wskazówka osiagnie ten milimetr przed 90 stopni. Jak jade powoli bo swiatła za chwilę korek i wolno sie toczy, trochę podjedzie, znowu chwila stania, gdy przedkosci są rzedu 30 - 40 km/h to makabra. wskazówka ledwie sie podnosi po kilku kilometrach a własciwy poziom osiąga po kilkunastu minutach jak nie dłuzej.

pzdr.

robert

Napisano

W moim dokładnie tak samo - przy czym w sytuacji gdy są spore mrozy, a ja stroje w korku temperatura silnika potrafi mocno spaść.

Ot taki urok silnika diesla - benzyna ma zimą sporo plusów smile.gif

Napisano
  • Autor

> 5-15 minut ... w zależności od warunków pogodowych i warunków na drodze. Mój wolniej się nagrzewa w

> jeździe od "świateł do świateł"

to nie mój... dzisiaj temp robocza po przejechaniu w/w dystansu wynosiła nieco ponad kreskę (chyba 75 st?) czyli między zerem a 90.

Co ciekawe auto nie kopci, jeździ normalnie, spala normalnie..

ostatnio moja żona przejechała cały zbiornik swoim tempem i splanie mierzone z dystrybutora wyszło: 5.1 l/100 km!

Mnie średnio wychodzi jakieś 5.8 l/100 km.

Chyba tak ma być i oleję temat.

Napisano

> to nie mój... dzisiaj temp robocza po przejechaniu w/w dystansu wynosiła nieco ponad kreskę (chyba

> 75 st?) czyli między zerem a 90.

po 40km?

to ja bym jednak sprawdzil termostat, tak na poczatek

Napisano
  • Autor

> po 40km?

> to ja bym jednak sprawdzil termostat, tak na poczatek

Tak po 40 km. Faktem jest jednak, ze przy spokojnej obecnie jezdzie srednia predkosc obrtowa to okolice 1800. Moze troche za nisko i nie ma z czego sie rozgrzac?

Napisano

> Tak po 40 km. Faktem jest jednak, ze przy spokojnej obecnie jezdzie srednia predkosc obrtowa to

> okolice 1800. Moze troche za nisko i nie ma z czego sie rozgrzac?

Absolutnie nie.

Ja raz w życiu miałem długie rozgrzewanie tego kibla - tzn. auto stało ok 7 godzin, na dworze było -11, Zjazd z Zieleńca w stronę Dusznik, auto złapało temperaturę roboczą po 25 km, z czego jakieś 15 to praktycznie sam zjazd i włączone ogrzewanie czyli zero grzania silnika.

Na 100% masz coś z termostatem lub jakiś inny dynksem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

termostat występuje tylko z obudową - być może da się wymienić samego grzyba jednak tematu nie zgłębiałem. Koszt nowego - 150 PLN icon_eek.gif Jednak Mondek MK3 2.0 NoPb był tańszy pod względem części i materiałów icon_eek.gif

Napisano

> termostat występuje tylko z obudową - być może da się wymienić samego grzyba jednak tematu nie

> zgłębiałem. Koszt nowego - 150 PLN Jednak Mondek MK3 2.0 NoPb był tańszy pod względem części

> i materiałów

150 zł za termostat z obudową?

Kurde to mega tanio zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 150 zł za termostat z obudową?

> Kurde to mega tanio

tanio? hehe.gif

samego grzyba można kupić za stosunkowo niewielkie pieniądze - natomiast trzeba dopłacić za element jakim jest obudowa - jak sądzę nierozbieralna i generująca niepotrzebne koszty, ale cóż taki lajf.

Napisano
  • Autor

> vat, dochodowy I juz mamy 100

taaa jak komu a jak nie mamy vat i dochodowy?

swoją drogą zawsze zastanawiało mnie ile osób śmigałoby tzw, ciężarówkami, gdyby wyglądały tak jak w linku:

jakiś tekst