Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trwałość pasków napedowych

Featured Replies

Napisano

Witam

Otoz według producenta w moim aucie mam tak ze wymiana paska napędowego (alternator, wspomaganie, klimatyzacja) jest co 3 lata lub 60 tys km. Na 3 przeglądzie w ASO z uwagi na bardzo mały przebieg (okolo 18 tys km) serwisant oglądnął paski i powiedział ze nie ma sensu ich wymieniac bo sa w bardzo dobrym stanie, , to samo bylo na 4 przegladzie. Teraz zbliza mi sie 5 przeglad - jak paski beda dobre to wymieniac ze wgledu na wiek ? (bo przegląd maly 45 tys km, zona jezdzi tylko do pracy)

Napisano

> Witam

> Otoz według producenta w moim aucie mam tak ze wymiana paska napędowego (alternator, wspomaganie,

> klimatyzacja)

jak sie urwie to stanie i założy nowy i pojedzie

rozrząd to poważniejsza sprawa i tu bym dbał

IMO nie ma sensu zmieniać paska od osprzętu

Napisano
  • Autor

> jak sie urwie to stanie i założy nowy i pojedzie

> rozrząd to poważniejsza sprawa i tu bym dbał

> IMO nie ma sensu zmieniać paska od osprzętu

rozrząd mam na łańcuchu , wymiana po 10 latach, dlatego chce sie upewnić co do trwałości pasków bo cos serwisant wtedy mowil ze trwalosc ich to 10 lat i jak malo jezdzone to nie ma sensu wymieniac jak producent karze co 3 lata

Napisano

a to już zależy od układu i przebiegu paska.

Bywa że urwanie PK powoduje owinięcie na kole, a co za tym idzie można doprowadzić do przeskoku rozrządu.

Napisano

> rozrząd mam na łańcuchu , wymiana po 10 latach, dlatego chce sie upewnić co do trwałości pasków bo

> cos serwisant wtedy mowil ze trwalosc ich to 10 lat i jak malo jezdzone to nie ma sensu

> wymieniac jak producent karze co 3 lata

serwis zazwyczaj wie co mówi, ale po 5latach pasek musi być już spękany, a to bez zdejmowania ciężko zobaczyć.

Jaki jest koszt tej operacji? Bo może nie warto się nad nią zbytnio zastanawiać, tylko dla spokoju wymienić i jeździć kolejne lata.

Zwróć też uwagę, że masz 3lata/60kkm a teraz masz 5lat/45kkm.

Napisano
  • Autor

> serwis zazwyczaj wie co mówi, ale po 5latach pasek musi być już spękany, a to bez zdejmowania

> ciężko zobaczyć.

> Jaki jest koszt tej operacji? Bo może nie warto się nad nią zbytnio zastanawiać, tylko dla spokoju

> wymienić i jeździć kolejne lata.

> Zwróć też uwagę, że masz 3lata/60kkm a teraz masz 5lat/45kkm.

cos okolo 100zl bo to dwa paski napedowe - czyli upierac sie aby wymienili juz po 5 latach w ramach pzregladu ktory bede robil jak troche zima odpusci

Napisano

> jak malo jezdzone to nie ma sensu

> wymieniac jak producent karze co 3 lata

Jeśli wolno zapytać za co karze?

A może każe tylko wymienić.

Napisano

> Witam

> Otoz według producenta w moim aucie mam tak ze wymiana paska napędowego (alternator, wspomaganie,

> klimatyzacja) jest co 3 lata lub 60 tys km. Na 3 przeglądzie w ASO z uwagi na bardzo mały

> przebieg (okolo 18 tys km) serwisant oglądnął paski i powiedział ze nie ma sensu ich wymieniac

> bo sa w bardzo dobrym stanie, , to samo bylo na 4 przegladzie. Teraz zbliza mi sie 5 przeglad

> - jak paski beda dobre to wymieniac ze wgledu na wiek ? (bo przegląd maly 45 tys km, zona

> jezdzi tylko do pracy)

W BMW E46 miałem oryginalny fabryczny pasek , wytrzymał 14 lat i 170 tyś km i kreci się dalej ale widać już spękania zlosnik.gif

Napisano

Nigdy nie wymieniałem przed upływem 150kkm niewiem.gif

Napisano

> Witam

> klimatyzacja) jest co 3 lata lub 60 tys km. Na 3 przeglądzie w ASO z uwagi na bardzo mały

> przebieg (okolo 18 tys km) serwisant oglądnął paski i powiedział ze nie ma sensu ich wymieniac

> bo sa w bardzo dobrym stanie, , to samo bylo na 4 przegladzie. Teraz zbliza mi sie 5 przeglad

> - jak paski beda dobre to wymieniac ze wgledu na wiek ? (bo przegląd maly 45 tys km, zona

> jezdzi tylko do pracy)

Mój p206 wydmuchał przy 50 tys UPG, to przy okazji wymieniłem też pasek napędowy, ale szczerze mówiąc przy tym przebiegu miał wtedy 7 lat i wyglądał jak nowy

Napisano

to wersja optymistyczna ale nie niemozliwa. Widzialem co zrobil zerwany pasek pod maska. Wszystkie plastiki wezyki baniaczki poszly w drzazgi jakby biczem trzaskal.

Napisano

Kolka dni temu miałem takie samo zdarzenie. Na przeglądzie w ASO, tylko ja miałem przegląd na 90kkm i 4,5 roku, miałem podobnie. Stwierdzili, że paski są OK, więc niema sensu ich wymieniać. Zdziwiłem się zważywszy , że to ASO i to czynność obsługowa na 90kkm. boje_sie.gif

Ale za to oferowali mi "pilną" wymianę klocków (które miały jeszcze spoko prawie połowę grubości), bo: "za max 5kkm, się panu skończą..." rotfl.gif

Napisano

...

> Teraz zbliza mi sie 5 przeglad

> - jak paski beda dobre to wymieniac ze wgledu na wiek ?

Za jakiś czas wymieniłbym ze względu na wiek i przebieg. Nawet jeśli będą wyglądać dobrze. Wszystko po to aby ustrzec przed innymi usterkami.

Kiedyś ASO chciało chyba zaoszczędzić na paskach i w służbowej CR-V nie wymieniali w ogóle pasków klinowych, wielorowkowych. Po 200Mm, jeden z pasków zaczął się pruć. Latający strzęp przeciął wąż od wspomagania. Uciekł płyn w trasie. Wspomaganie siadło. Było blisko ASO, więc pompa ocalała ale gdyby było dalej to kto wie?

Paski i tak trzeba było wymienić, dodatkowo przewód od wspomagania, płyn...