Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

akumulator firmy Landport?

Featured Replies

Napisano

Hej,

miał ktoś z Was może styczność z akumulatorem firmy Landport do motocykla?

NA nowy sezon muszę kupić aku... zastanawiam się nad dwoma firmami, tytułowym Landportem za 169zł oraz Yuasa za 349.

O ile o Yuasie wszyscy wypowiadają się raczej pozytywnie, to o LAndporcie znajduje sprzeczne info, dlatego potrzebowałbym opinii osoby która sama używała takiego aku smile.gif Różnica w cenie jest na prawdę spora...

Pozdrawiam

Napisano

Cos droga ta Yuasa. A to nie przypadkiem zelowka??

Poszukaj moze jeszcze Nitro. Ale co bys nie kupil, to przewaznie wytrzyma 2 -3 lata. Moj obecny padl po niecalych dwoch, a gwarancje mial na rok.

Napisano
  • Autor

Mówię tutaj o cenach w moim miejscu zamieszkania... normalnie Yuase YT12B-BS z tego co widzę rzeczywiście można kupić taniej za jakieś 260-280zł.

Szukając ceny w necie trafiłem jeszcze w cenie Landporta Varte i Exide Bike (niby twierdzą że to centra ale coś mi się wierzyć nie chce...)

Napisano

> Mówię tutaj o cenach w moim miejscu zamieszkania... normalnie Yuase YT12B-BS z tego co widzę

> rzeczywiście można kupić taniej za jakieś 260-280zł.

> Szukając ceny w necie trafiłem jeszcze w cenie Landporta Varte i Exide Bike (niby twierdzą że to

> centra ale coś mi się wierzyć nie chce...)

Exide to centra ale ja jakoś nie jestem przekonany do tej firmy.

W samochodach używałem varty i byłem zadowolony.

Osobiście też stoję przed zakupem akumulatora do motocykla, jeszcze się nie zagłębiałem w temat, ale moim kryterium wyboru będzie jak najniższa cena i bezproblemowa gwarancja.

Napisano

> Mówię tutaj o cenach w moim miejscu zamieszkania... normalnie Yuase YT12B-BS z tego co widzę

> rzeczywiście można kupić taniej za jakieś 260-280zł.

> Szukając ceny w necie trafiłem jeszcze w cenie Landporta Varte i Exide Bike (niby twierdzą że to

> centra ale coś mi się wierzyć nie chce...)

I tak wszyscy produkują na dalekim wchodzie...

Jakościowo Exide i Varta są na podobnym poziomie, co do Landporta to nie mam doświadczenia. Jedni chwalą, inni psioczą - jak to życiu wink.gif

Napisano

> Exide to centra ale ja jakoś nie jestem przekonany do tej firmy.

Exide jest właścicelem marki, ale akurat Centra nie ma nic wspólnego z akumulatorami motocyklowymi.

> ale moim kryterium wyboru będzie jak najniższa cena i bezproblemowa gwarancja.

Takie połączenie nie występuje w przyrodzie zlosnik.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

> ... Moj obecny

> padl po niecalych dwoch, a gwarancje mial na rok.

Zgłosiłeś, że ci padł?

Napisano

> ...zastanawiam się nad dwoma firmami, tytułowym Landportem za 169zł

> oraz Yuasa za 349. ...

W suzuki miałem Yuasę i polecam.

Tylko ta cena, to kosmiczna, nie?

Napisano

> Zgłosiłeś, że ci padł?

A to w jakim celu niby? Skoro po gwarancji... niewiem.gif

Napisano

> Zgłosiłeś, że ci padł?

A co mi po zgloszeniu, skoro aku jest po gwarancji??

Generalnie nowe akumulatory motocyklowe krotko zyja, musi byc ruch w interesie. Maja rok gwarancji, ale nie wiecej niz 2 lata od daty produkcji. Czyli kupujesz nowy aku, suchy, ktory stal 1,5 roku w sklepie na polce i tak na prawde masz na niego pol roku gwarancji mimo tego, ze dopiero Ty go zalewasz kwasem i rozpoczynasz cykl jego zycia.

Napisano

> Maja rok gwarancji, ale nie wiecej niz 2 lata od daty produkcji. >Czyli kupujesz nowy aku, suchy, ktory stal 1,5

> roku w sklepie na polce i tak na prawde masz na niego pol roku >gwarancji mimo tego, ze dopiero

> Ty go zalewasz kwasem i rozpoczynasz cykl jego zycia.

ciekawe rzeczy opowiadasz... gdzie ty kupujesz akumulatory? w rybnym czy w mięsnym?

biorę czasami akumulatory od OlkaMotocykle i wiążąca jest data na fakturze zakupu. od tej daty sa dwa lata...

Napisano

> ciekawe rzeczy opowiadasz... gdzie ty kupujesz akumulatory? w rybnym czy w mięsnym?

> biorę czasami akumulatory od OlkaMotocykle i wiążąca jest data na fakturze zakupu. od tej daty sa

> dwa lata...

Poczytaj co jest napisane w karcie gwarancyjnej danego akumulatora.

Mam zamiescic screen'a z karty tego nowo kupionego??

I pokaz akumulator motocyklowy kwasowy, ktory ma dwa lata gwarancji. Rozne ogladalem, w wielu sklepach, kazdy mial rok od daty sprzedazy.

Napisano

> Poczytaj co jest napisane w karcie gwarancyjnej danego akumulatora.

Zerknąłem do gwarancji mojego wynalazku pod nazwą Made2bike grinser006.gif

Jest tak samo: rok od daty sprzedaży, lecz nie dłużej, niż 2 lata od daty produkcji.

Napisano

> Poczytaj co jest napisane w karcie gwarancyjnej danego akumulatora.

> Mam zamiescic screen'a z karty tego nowo kupionego??

Varta-12 miesięcy licząc od daty zakupu akumulatora przez bezpośredniego użytkownika hmm.gif

Napisano

moja dzisiejsza korespondencja z firmą OlekMotocykle:

Witam,

2 lata

Katarzyna Wojcieszyk

Olek Motocykle

[email protected]

www.olekmotocykle.pl

twitter.com/olek_motocykle

facebook.com/OLEKMOTOCYKLE

From:

Sent: Monday, February 17, 2014 2:20 PM

To: [email protected]

witam,

ile jest gwarancji na akumulatory LANDPORT?

Pozdrawiam,

wiec tam gdzie kupujecie LandPorty to chyba was ktos dyma...

Napisano

> moja dzisiejsza korespondencja z firmą OlekMotocykle:

> Witam,

> 2 lata

> Katarzyna Wojcieszyk

> Olek Motocykle

> [email protected]

> www.olekmotocykle.pl

> twitter.com/olek_motocykle

> facebook.com/OLEKMOTOCYKLE

> From:

> Sent: Monday, February 17, 2014 2:20 PM

> To: [email protected]

> witam,

> ile jest gwarancji na akumulatory LANDPORT?

> Pozdrawiam,

> wiec tam gdzie kupujecie LandPorty to chyba was ktos dyma...

Napisac w mailu to sobie mozna. Niech Ci przesla screena z karty gwarancyjnej, to jest pewne potwierdzenie dlugosci gwarancji. Rownie dobrze kobitka moze nie wiedziec dobrze o co chodzi i podaje, ze 2 lata, ktore tak na prawde sa od daty produkcji aku, a nie sprzedazy.

Napisano

> Napisac w mailu to sobie mozna. Niech Ci przesla screena z karty gwarancyjnej, to jest pewne

> potwierdzenie dlugosci gwarancji. Rownie dobrze kobitka moze nie wiedziec dobrze o co chodzi i

> podaje, ze 2 lata, ktore tak na prawde sa od daty produkcji aku, a nie sprzedazy.

nie mam powodów by jej nie wierzyc bo z nimi współpracuję już kilak lat...

wysyłałem do nich na gwarancji aku po 16 miesiacach i normalnie rozpatrzyli.

ale to że komuś licza 12 miesiecy to nie mój kłopot.

Napisano

> nie mam powodów by jej nie wierzyc bo z nimi współpracuję już kilak lat...

> wysyłałem do nich na gwarancji aku po 16 miesiacach i normalnie rozpatrzyli.

> ale to że komuś licza 12 miesiecy to nie mój kłopot.

12 miesięcy to jest rękojmia sprzedawcy a gwarancja jest producenta. Rękojmia sprzedawcy jest narzucona przepisami prawa więc sprzedawca po prostu musi udzielić rękojmi (niektórzy nazywają to umownie gwarancją). skromny.gif Tu pewnie leży szkopuł. hmm.gif

Napisano

> A to w jakim celu niby? Skoro po gwarancji...

"Niezgodność towaru z umową"- sprzedawca ( a nie producent ) odpowiada w Polsce przez 2 ( słownie: dwa ) lata. W takim to celu smirk.gif

Napisano

> A co mi po zgloszeniu, skoro aku jest po gwarancji?? ...

Niezgodność towaru z umową- 2 lata

Napisano

> "Niezgodność towaru z umową"- sprzedawca ( a nie producent ) odpowiada w Polsce przez 2 ( słownie:

> dwa ) lata. W takim to celu

czyli logicznie rozumując koło się zamyka... a że ktos nie umie z tego skorzystac...

Napisano

> Niezgodność towaru z umową- 2 lata

Powiedz to np: producentom sprzetu komputerowego czy telefonow, ktore maja rok gwarancji. Probowales cos kiedys zareklamowac gdy sprzet zepsuje sie po 1,5 roku??

A tak sie sklada, ze niezgodnosc towaru z umowa to nie to samo co gwarancja. Prawo UE reguluje ta pierwsza kwestie, a nie druga.

Przyklad 1 - Apple

Przyklad 2

Napisano

> "Niezgodność towaru z umową"- sprzedawca ( a nie producent ) odpowiada w Polsce przez 2 ( słownie:

> dwa ) lata. W takim to celu

I próbowałeś kiedyś z tego skorzystać? Ja tak i wysłali mnie na drzewo...

Napisano

> I próbowałeś kiedyś z tego skorzystać? Ja tak i wysłali mnie na drzewo...

Odpowiem wam obu- tak, raz skorzystałem z tego prawa, gdy u sprzedawcy reklamowałem pad zasilacza w komputerze stacjonarnym. Wymienili bez problemu. Jak ktoś nie umie korzystać ze swoich praw, to niech potem nie narzeka...

Napisano

> Odpowiem wam obu- tak, raz skorzystałem z tego prawa, gdy u sprzedawcy reklamowałem pad zasilacza w

> komputerze stacjonarnym. Wymienili bez problemu. Jak ktoś nie umie korzystać ze swoich praw,

> to niech potem nie narzeka...

To ja Ci odpowiem, ze kupujac nowy towar mozesz w ogole nie dostac gwarancji. Gwarancja to taka dobra wola producenta sprzetu i jak na razie UE nie ma wplywu na jej dlugosc. A to, ze Ci sprzedawca przyjmnie cos zepsutego juz po gwarancji to tylko jego dobra wola, rownie dobrze moze Cie wyslac na drzewo i nic mu nie zrobisz.

Napisano

> Jak ktoś nie umie korzystać ze swoich praw,

> to niech potem nie narzeka...

Co mi zatem polecasz: mam podać DEICHMAN-a do sądu?

Rękojmia niby jest, ale pęknięta podeszwa (w obu butach jednakowo!) jest jednoosobowo (przez kierownika danego sklepu, który jest po odpowiednim przeszkoleniu dot. rozpatrywania roszczeń) kwalifikowana jako uszkodzenie mechaniczne i co nam pan zrobi?