Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

(H) Cieknący zawór ? nagrzewnicy.

Featured Replies

Napisano

Przepraszam jeśli nie w tym dziale moje pytania.

Samochód Astra H Z20LEL między zbiorniczkiem wyrównawczym a nagrzewnicą widać jakiś wynalazek ze sterowaniem elektrycznym z którego mi cieknie płyn. I tu pytanie czy to zawór nagrzewnicy?

Jeśli tak czy to coś można samemu naprawić?

Jeśli nie do naprawy to co się będzie działo jeśli to chwilowo wywalę i połączę węże jakąś złączką? ( wóz jest mi niezbędny a ten zawór? mogą w serwisie sprowadzić najwcześniej za 10-12 dni koszt ok 200 zł klnie.gif).

edit 20.01.2014

Po dzisiejszej wizycie w serwisie okazało się że w moim wozie brak zaworu nagrzewnicy.

A to co cieknie na przewodzie to 2 dodatkowa pompka wodna (wspomaga krążenie chłodziwa w układzie irked.gif).

Najgorzej że to coś kosztuje 400 zł a żadnych zamienników nie ma.

Dla chętnych nr. sewisowy tego czegoś 1334146.

Napisano

Pompa jest zasilana z przekaźnika, więc - w ostateczności - możesz ją albo odłączyć, albo kupić dowolną pompę o podobnej mocy, byleby pasowały końcówki.

Napisano

> Pompa jest zasilana z przekaźnika, więc - w ostateczności - możesz ją albo odłączyć, albo kupić

> dowolną pompę o podobnej mocy, byleby pasowały końcówki.

zresztą w Omegach B były dodatkowe elektryczne pompy więc i używkę pewnie można znaleźć albo może nawet zamiennik jakiś?

Napisano
  • Autor

Już jestem fachowcem w temacie tej pompki zlosnik.gif.

Zamienniki nowe boscha kosztują tyle samo albo i więcej złotówek .

Teraz poluję na alledrogo na takie coś z astry bertone ,opla omegi (tylko że od omegi trochę inne są wtyczki do elektryki) albo używki od mojego silnika. Najfajniejsze jest to jak dzwoniłem do gościa który sprzedawał na części mój silnik i powiedział że takimi tanimi rzeczami to on się nie zajmuje i wywalił wszystkie gumowe węże do śmietnika.W ostateczności odepnę w diabły tą pompkę bo i tak pomagała w grzaniu jak umarłemu kadzidło (leciało ciepło z kratek góra przez 1 do 2 minut).

Napisano

> (...).W ostateczności odepnę w diabły tą

> pompkę bo i tak pomagała w grzaniu jak umarłemu kadzidło (leciało ciepło z kratek góra przez 1

> do 2 minut).

widzisz, jeżeli jest ona tylko po to żeby poprawić grzanie w kabinie to jeszcze się nic nie dzieje póki grzeje wystarczająco, jednak jeżeli ma pomagać w obiegu i oddawaniu ciepła przez silnik to już gorzej - taki numer był właśnie w Omegach B gdzie GM nie mógł sobie poradzić z przegrzewaniem się 2.5d z BMW gdzie notorycznie leciały UPG pomiędzy 5 a 6-tym cylindrem, w szczególności jeszcze gdy była automatyczna skrzynia i chłodzone w chłodnicy były węże olejowe. Dlatego w Omegach dodali te pompy, wielką chłodnicę na cały przód auta i dwa wentylatory elektryczne, obejmujące całą chłodnicę,

a może w innych markach samochodów są podobne pompy, patrzyłeś na popularny portal aukcyjny?

brat

Napisano

Producentem tej pompki jest Pierburg a model to 7.02076.03.

Bardzo podobne pompki montowane są przy ogrzewaniu postojowym.

Napisano
  • Autor

> póki grzeje wystarczająco, jednak jeżeli ma pomagać w obiegu i oddawaniu ciepła przez silnik

> to już gorzej

> brat

Tego nie wziąłem pod uwagę dzięki za zwrócenie uwagi. Zadzwoniłem do serwisu i zapytałem z głupa czy inne ople H są wyposażone w tą pompkę i odpowiedzieli że tylko w moim silniku Z20LEL . I tak się zastanawiam teraz silnik Z20LER to właściwie to samo co mój ale ma podkręcone turbo do 200KM i nie ma tej pompki. Czyli mój słabszy silnik by się bardziej przegrzewał i dla tego jest ta pompka czy po prostu fanaberia z dodatkowym gadżetem do ogrzewania przy wyłączonym silniku?

Napisano

Z20LER też ma taką pompę!

Napisano
  • Autor

> Z20LER też ma taką pompę!

Kurcze każdy kontakt serwisem uświadamia mi że siedzą tam jacyś niedorobieni ludzie frown.gif. Nie wiedzą co sprzedają czy co frown.gif.

Napisano

> Kurcze każdy kontakt serwisem uświadamia mi że siedzą tam jacyś niedorobieni ludzie .

Żadna nowość, nie tylko u ciebie w serwisie tak jest. Na śląsku jak szukasz wirtuoza TECHa to trzeba od razu do Mikołowa do Muchy jechać zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Żadna nowość, nie tylko u ciebie w serwisie tak jest. Na śląsku jak szukasz wirtuoza TECHa to

> trzeba od razu do Mikołowa do Muchy jechać

Co do techa i elektroniki to na szczęście jest w Lublinie magik od Opli nawet serwis do niego się udaje po cichu jak nie potrafią ogarnąć smile.gif (niestety drogi ale naprawi wszystko co się da naprawić i nie da smile.gif ).

Wydusiłem z serwisu że w Z20LER też jest ta pompka niedługo okaże się że wszystkie turbo doładowane benzyny opla są w nie wyposażone smile.gif.

Napisano

niedługo okaże się że wszystkie turbo doładowane

> benzyny opla są w nie wyposażone .

Bo tak jest w AH z 2.0 .

U mnie ta pompka pracuję podczas studzenia silnika po ostrej jeździe . cool.gif

Napisano

> U mnie ta pompka pracuję podczas studzenia silnika po ostrej jeździe .

co świadczy o tym, że jej wywalenie może nie być korzystne dla silnika...

można było się tego spodziewać, skoro producenci nic na darmo ( i za darmo) do auta nie wkładają, bo wiadomo, że to koszty,

brat

Napisano

Nie przejmowałbym się za bardzo tą pompą. Stosowali ją tylko 1,5 roku i od 2006 już nie montowali. Widocznie doszli do tego samego wniosku co Ty wink.gif.

Napisano
  • Autor

W czwartek lub piątek będę grzebał w warsztacie z tym wynalazkiem.

Na razie zakupione za grosze węże wodne i pompka od omegi (podobno to taka sama pompka).

Będzie się coś kombinować.

Nr tego ustrojstwa dodatkowy to 0392020075 lub zamiennie 0392020034 (ta pasuje między innymi do astry bertone i omegi).

Jest to pompa o wydajności 750dm3/h.

post-114959-14352522975162_thumb.jpg

Napisano

> Nie przejmowałbym się za bardzo tą pompą. Stosowali ją tylko 1,5 roku i od 2006 już nie montowali.

> Widocznie doszli do tego samego wniosku co Ty .

hahaha.gif jeżeli tak to widocznie nie przegrzewa się UPG a jedynie po ostrzejszej jeździe trzeba trochę schłodzić silnik delikatną przejażdżką i tyle,

brat

Napisano

> Z20LER też ma taką pompę!

A Z16LET?

Napisano

> A Z16LET?

Nie ma.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj zabrałem się ze znajomym za naprawę. Po zdjęciu zapinek (niestety potrzebny był sprzęt na wysięgniku koszmarnie zły dostęp).

Okazało się że rozpadł się w ręku wąż doprowadzający chłodziwo do pompki (od środka był rozwarstwiony angryfire.gif). Na szczęście przydały się kupione z zamienną pompką węże od omegi. Po pocięciu dopasowaniu i po skręcaniu zrobiłem dzisiaj ok 50 km po mieście i o dziwo nic nie kapie i nie leje . Zobaczymy po tygodniu jazdy jak nic nie będzie uciekało to zostaje stara pompka jak będzie coś ciekło to idziemy niżej na wymianę pompki i niższych węży. Na razie pompka od omegi czeka z resztą wężyków smile.gif.

Napisano

Ciekawe, że w tych nowszych modelach węże potrafią pękać a w staruszkach po 20 lat mają się całkiem nieźle, może dla tego że mieszanki gumy na węże miały mniej ekologiczny skład?

Napisano

> Ciekawe, że w tych nowszych modelach węże potrafią pękać <

Bo teraz przewody gumowe mają więcej kału niż czuku grinser006.gif