Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chcę fokę..))

Featured Replies

Napisano

Cześć.Powoli rozglądam się z focusem .Takie coś mi wpadło w oko http://otomoto.pl/ford-focus-swiezo-sprowadzony-oplacony-C31836956.html . Drugi z smiesznym przebiegiem http://otomoto.pl/ford-focus-1-6-16v-jak-nowy-klimatronik-C31844664.htmlTak myślę czy warto sprzedawać megankę z 2002r na 2005-6r fokusa .Czasem powoże c-maxem i niebo a ziema ...

Napisano

Popraw drugi link. Ja myślę że warto. Foczka super się prowadzi.. Miałem mk2 i bardzo sobie chwaliłem.. gdyby nie sprawy finansowe nie zmieniałbym na mk1..

Napisano

chcesz nopb czy diesla? Jeśli to drugie to może jest szansa na poflotowe - priv ok.gif

Napisano
  • Autor

> chcesz nopb czy diesla? Jeśli to drugie to może jest szansa na poflotowe - priv

Raczej benzynę .Odcinki w jedna stronę do pracy 18km .W reno teraz mam 7,6l-8l/100 . Ten 100Km starczy czy szukać 115KM .

Napisano

Mój w 1.6 tdci ma 90 ale silnik ma fajna charakterystykę. Do tego super zawieszenie i foką naprawdę wycina się bardzo przyjemnie.

Dla przykładu: miałem przez chwilke bravę 1.4 12V 82 KM.

|Zakręty, które brava przechodziła 80 km/h i już musiałem się zapierać o podłogę żeby nie opuścić fotele focus bez mrugnięcia połyka przy 120 km/h

Prędkość przelotowa focusem to 100 - 120 k/h gdzie w bravce 80 - 90 przy tych samych wrażeniach.

U mnie spalanie wynosi średni 5,8 l/km przy 70% może nie trasy ale zwykłej drogi jak to w Polsce.

Mojej żonie w identycznych warunkach tylko przy trochę niższych prędkościach spala około 5.1 l/100 km.

nie chcesz nie wierz - mierzone z dystrybutora.

Ogólnie to mój 4 ford i chyba już jestem zboczony pod względem marki...

Napisano
  • Autor

Ten twój silnik ma jakieś wady?co sie psuje w tym 90KM?

Napisano

> Ten twój silnik ma jakieś wady?co sie psuje w tym 90KM?

chyba jak każdy common rail. Ale nie ma dpfu, turbina jest bez zmiennej geometrii, jedynie z czulszych elementów to dwumas, jednak w Fortaxie - polecanym nieautoryzowanym serwisie Fordów usłyszałem, że wcale tak szybko nie lecą jak. Mój ma teraz 165 kkm, przelatałem nim blisko 15 kkm i zero oznak dwumasy.

Rozrzą z pompą wody wymienia sie po 10 latach lub 200 kkm jednak pompy wody lubią popuszczać płyn już przy 120 kkm. Ja zrobiłem u siebie wszystko przy 160 kkm i zapitalam dalej.

Ogólnie mam kombi i jestem bardzo zadowolony ok.gif

Napisano

> chyba jak każdy common rail. Ale nie ma dpfu, turbina jest bez zmiennej geometrii, jedynie z

> czulszych elementów to dwumas, jednak w Fortaxie - polecanym nieautoryzowanym serwisie Fordów

> usłyszałem, że wcale tak szybko nie lecą jak. Mój ma teraz 165 kkm, przelatałem nim blisko 15

> kkm i zero oznak dwumasy.

> Rozrzą z pompą wody wymienia sie po 10 latach lub 200 kkm jednak pompy wody lubią popuszczać płyn

> już przy 120 kkm. Ja zrobiłem u siebie wszystko przy 160 kkm i zapitalam dalej.

> Ogólnie mam kombi i jestem bardzo zadowolony

ile za rozrzad dales? mam ten sam, 1.6 kombi,nalatane 154 i sie zastanawiam

pompa chyba popuszcza, bo lekko mi ubylo plynu przez 14tys, a olej ladny, wydech czysty

4.9 srednie, wczesniej tez brava ale 1.6, roznica w spalaniu 30%, depniecie lepsze ok.gif

Napisano

> ile za rozrzad dales? mam ten sam, 1.6 kombi,nalatane 154 i sie zastanawiam

> pompa chyba popuszcza, bo lekko mi ubylo plynu przez 14tys, a olej ladny, wydech czysty

> 4.9 srednie, wczesniej tez brava ale 1.6, roznica w spalaniu 30%, depniecie lepsze

Kompletny z pompa i wymiana w Fortaxie 680 pln. Pompa juz zaczynala rosic.

Silnik ma fajna charakterystyke, ciagnie z dolu i przez to jest dosc dynamicczny.

Moja brawa lykala jakies 9 lpg wiec fiatem mimo wszystko bylo taniej.

Jedyne co na minus to halas, fiat byl wewnatrz sporo cichszy

Napisano

> Kompletny z pompa i wymiana w Fortaxie 680 pln. Pompa juz zaczynala rosic.

> Silnik ma fajna charakterystyke, ciagnie z dolu i przez to jest dosc dynamicczny.

> Moja brawa lykala jakies 9 lpg wiec fiatem mimo wszystko bylo taniej.

> Jedyne co na minus to halas, fiat byl wewnatrz sporo cichszy

to cena ladna

1.6 faktycznie glosny, i niewiele sie ucisza po rozgrzaniu

Napisano

> co znaczy to niebo a ziemia?

Proste...jest to miejsce przemieszczania się foki po jej nabyciu...można na ten przykład spuścić ze skarpy, aby poleciała przez niebo ku ziemi zlosnik.gif

Napisano

> Dla przykładu: miałem przez chwilke bravę 1.4 12V 82 KM.

Ja też przesiadłem się z identycznej Bravy, ale na Fokę jak z podpisu.

Z tymi prędkościami w zakrętach trochę przegiąłeś, ale faktycznie różnica na korzyść forda jest spora. ok.gif

Napisano

Nie przegialem, pisze jak jest, nie mam potrzeby przedluzania sobie wacka. Po prosty foka wymiata, czyms zasluzyla sobie na miano wzoru zawieszenia w swojej klasie. Moze brava byla zmeczona zyciem ale przeglad przeszla bez zadnych zastrzezen.

Dla przykladu mialem mondka mk3, tez fajny zawia, ale juz nie taki jak w foce.

Napisano

> Nie przegialem, pisze jak jest, nie mam potrzeby przedluzania sobie wacka. Po prosty foka wymiata,

> czyms zasluzyla sobie na miano wzoru zawieszenia w swojej klasie. Moze brava byla zmeczona

> zyciem ale przeglad przeszla bez zadnych zastrzezen.

> Dla przykladu mialem mondka mk3, tez fajny zawia, ale juz nie taki jak w foce.

na tym zjezdzie na obwodnice http://goo.gl/maps/Qxp8U (w kierunku poludniowym, zakret powyzej 90stopni) dalem ciala, bo sie zagapilem i przy ograniczeniu do zdaje sie 50 mialem jakies 120, nie hamowalem zbytnio, zeby nie fiknac bokiem, w polowie zakretu mialem jakies 90, trzymal sie drogi jak przyklejony, chociaz serce pod gardlem i na kierownicy czuc bylo opor

Napisano

Niestety foka mk3 już tak fajnie się nie prowadzi jak poprzedniczka.

Ale środek to imho przeskok ogromny + fajne systemy.

Napisano

> Niestety foka mk3 już tak fajnie się nie prowadzi jak poprzedniczka.

> Ale środek to imho przeskok ogromny + fajne systemy.

A tego nie wiem, nie mialem jeszcze przyjmnosci z mk3.

Na co dzien mam do czynienia z samochodami ale z fordem jakos tak niewiele...

Napisano

> Niestety foka mk3 już tak fajnie się nie prowadzi jak poprzedniczka.

> Ale środek to imho przeskok ogromny + fajne systemy.

Ja jeździłem tylko 1.6tdci i 1.0 ecoboost więc może doświadczenia z mk3 nie mam, ale jeździłą całkiem przyjemnie i prowadziły się bardzo ok. Diesel był kombi a benzyna 5d hatch. Mnie się środek nie bardzo spodobał w mk3.

Napisano

Miałem wcześniej mk2 1.6 tdci 90, teraz mk3 1.6 tdci 95 z dpf.

W mk3 mam ciągle wrażenie, że mi tył ucieka, nie trzyma się tak pewnie jak mk2. Dodatkowo ten "stary" bez dpf'a jakoś taki był żwawszy.

Natomiast mega fajne systemy typu rozpoznawanie znaków drogowych w mk3 to świetne rozwiązanie. Chociaż czasem ograniczenie do 10 ton pokazuje jako ograniczenie do 10km/h ale tak to spoko clown.gif

Napisano

Jak jeździłem tymi mk3, też miałem mk2 1.8tdci. Fakt że było ciepło i nie miałem okazji sprawdzić jak zachowuje się w "ekstremalnych" sytuacjach. 1.6 był ten słabszy i całkiem fajnie chodził jak na swoją moc, a 1.0 ecoboost 125 koni mocno mnie zaskoczył tym jak jeździ.