Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Terenówka/SUV do miasta jak i w teren

Featured Replies

Napisano

> moze poza troche zwiakszonym spalaniem raczej taki samochod o wiekszych mozliwosciach terenowych

> nie ma wad

> pomijam ze nikt tu nie proponowal rasowej terenowki autorowi watku co najwyzej samochod o

> zwiekszonych mozliwosciach poruszania sie w terenie

Parę innych by się znalazło:

- zdecydowanie wyższy koszt zakupu w odniesieniu do auta w podobnej wersji wyposażenia i klasie, tylko z "oską" i nieco niższym zawiasie

- mniejsza stabilność (wysoko środek ciężkości)

- koszty serwisowania

- większe wymagania co do ogumienia (często droższe)

- złudzenie większego bezpieczeństwa

Piszę tylko o eksploatacji, bo jak się rozsypie np. tylny most to zaboli w portfelu. Zakładam oczywiście serwisowanie w porządnych warsztatach na firmowych częściach.

Napisano

> Zastanawiamy się czy np takie Suzuki SX4 w wersji 4x4 (lub jakikolwiek

> sprzęt z opcją włączania 4x4 da radę?

Mam Sedici 4x4 (czyli makroniarską wersję SX4), mieszkam w otoczeniu lasów i jezior. Moje auto spokojnie daje radę na łące na d jeziorem (nawet mokrej grinser006.gif), jak też błotnistą drogą leśną (dojeżdżam na grzyby znacznie dalej niż większość "normalnych" aut. Jak śnieg popada, to też przed garażem odśnieżać nie muszę, a jak pług skibę odwali wzdłuż parkingu na ulicy, to po prostu zapinam 4x4 i jazda grinser006.gifok.gif Na szosie zaś prowadzenie jak zwykły kompakt, tyle że się wyżej siedzi (zaleta). ok.gif Na opisane wymagania imho idealne auto.

Napisano

> SX4 ma 2 poważe wady - brak bagażnika i baaardzo mały przeswit.

Bagażnik typowy dla segmentu B ok. 280l. Jeżeli prześwit ok. 18cm. uważasz za baaaardzo mały, to nie wiem jaki miałby być. Dużo droższe i bardziej terenowe auta mają raptem 2-3cm więcej. Jeżdżę nim po różnych wertepach od prawie 5 lat i tylko raz przytarłem podwoziem (ale ja mam nieco niżej, bo mam płytę ochronną stalową pod silnikiem).

Napisano

> - mniejsza stabilność (wysoko środek ciężkości)

rozwazajac zakup autka wyzszego i z 4x4 z reguly zakladasz ze ma byc to samochod do mniej ulanskiego stylu jazdy wiec ten srodek ciezkosci wyzej nie przeszkadza

> - koszty serwisowania

porownywalne jak nie takie same jak w kazdym innym samochodzie porownywalnej klasy

> - większe wymagania co do ogumienia (często droższe)

dziwnym trafem koszt ogumienia o wyzszym profilu jest taki sam jak nie nizszy chwilami od ogumienia tej samej srednicy i szerokosci a nizszym profilu - wiec jak masz kola 16 to opony beda porownywalnym wydatkiem

> - złudzenie większego bezpieczeństwa

tu sie zgodze - zludne bywa bo ladnie sie zbiera na sliskim ale hamuje z racji na mase czasami dluzej niz inny typ samochodu

> Piszę tylko o eksploatacji, bo jak się rozsypie np. tylny most to zaboli w portfelu.

koszt naprawy tylnego mostu bedzie taki sam jak w kazdym innym samochodzie o porownywalnej klasie

a czesto z racji przeznaczenia most ten bedzie znacznie trwalszy bo liczony na przenoszenei wiekszych obciazen - wiec w przypadku codziennej eksploatacji jego obciazenei bedzie symboliczne

Zakładam

> oczywiście serwisowanie w porządnych warsztatach na firmowych częściach.

w porzadnym serwisie na firmowych czesciach koszty utrzymania beda porownywalne z innymi samochodami rownowaznej klasy

najwieksza roznica w koszcie utrzymania bedzie koszt paliwa

pozostale koszty beda na bardzo porownywalnym poziomie - oczywiscie caly czas mam na mysli samochod uterenowiony 4x4 w zestawieniu z adekwatnym klasa plaskaczem z napedem na oske

Napisano
  • Autor

heheheheh o ty,m popołudniu rozmawialiśmy z kolegą smile.gif Czy czasem się nie rozpędza za bardzo ... jutro i w niedzielę robimy testy, najpierw outlander, grand vitara i na końcu kuga taki rodzynek bo 2.5 turbo smile.gif Cały problem polega na tym, że kolega się zapalił smile.gif jako prawdziwy facet uważa że powinien mieć autko tego typu, ja uważam, że wystarczyło by coś pokroju octvi 4x4, subaru itp. Ale nie ja kupuję ;P

Napisano

> heheheheh o ty,m popołudniu rozmawialiśmy z kolegą Czy czasem się nie rozpędza za bardzo ... jutro

> i w niedzielę robimy testy, najpierw outlander, grand vitara i na końcu kuga taki rodzynek bo

> 2.5 turbo Cały problem polega na tym, że kolega się zapalił jako prawdziwy facet uważa że

> powinien mieć autko tego typu, ja uważam, że wystarczyło by coś pokroju octvi 4x4, subaru itp.

> Ale nie ja kupuję ;P

jezeli sie zapalil i chce to niech sobie kupi smile.gif

to 70% zadowolenia z posiadania obojetnie jakiego samochodu - trzeba go takiego chciec

Napisano

> heheheheh o ty,m popołudniu rozmawialiśmy z kolegą Czy czasem się nie rozpędza za bardzo ... jutro

> i w niedzielę robimy testy, najpierw outlander, grand vitara i na końcu kuga taki rodzynek bo

> 2.5 turbo Cały problem polega na tym, że kolega się zapalił jako prawdziwy facet uważa że

> powinien mieć autko tego typu, ja uważam, że wystarczyło by coś pokroju octvi 4x4, subaru itp.

jesli padaja argumenty z prawdziwymi facetami, to obawiam sie ze musi popatrzec na Jeepy ktore da sie zmotać albo Patrole .. bo te ktore wypisales meskimi bym nie nazwal, chociaz sa fajne do jezdzenia po miescie i na wycieczki z rodzina do lasu grinser006.gif

Napisano

> jesli padaja argumenty z prawdziwymi facetami, to obawiam sie ze musi popatrzec na Jeepy ktore da

> sie zmotać albo Patrole .. bo te ktore wypisales meskimi bym nie nazwal, chociaz sa fajne do

> jezdzenia po miescie i na wycieczki z rodzina do lasu

+Łada Niva wink.gif

Napisano

> +Łada Niva

no w sumie kilka jeszcze by sie znalazlo grinser006.gif

Napisano

> rozwazajac zakup autka wyzszego i z 4x4 z reguly zakladasz ze ma byc to samochod do mniej

> ulanskiego stylu jazdy wiec ten srodek ciezkosci wyzej nie przeszkadza

przeszkadza mniej lub bardziej, nie mniej to wada w odniesieniu do "plaslacza"

> porownywalne jak nie takie same jak w kazdym innym samochodzie porownywalnej klasy

Dochodzi wymiana olejów w tylnym moście, przeguby na tyle itd. ,czego nie ma w zwyklej przednionapędówce, więc nie kosztuje.

> dziwnym trafem koszt ogumienia o wyzszym profilu jest taki sam jak nie nizszy chwilami od ogumienia

> tej samej srednicy i szerokosci a nizszym profilu - wiec jak masz kola 16 to opony beda

> porownywalnym wydatkiem

Tyle, że w 4x2 można mieć różne opony na osiach w 4x4 nie. Miałem zdarzenie kiedy rozprułem oponę i ni udało się dokupić takiej samej. W ośce kupuję 2sztuki w 4x4 niestety 4 sztuki.

> koszt naprawy tylnego mostu bedzie taki sam jak w kazdym innym samochodzie o porownywalnej klasie

W FWD nie będzi tylnego mostu. Piszę o FWD bo RWD to raczej w klasie premium i rzadziej spotykane w PL rozwiązanie w ośce.

> Zakładam

> w porzadnym serwisie na firmowych czesciach koszty utrzymania beda porownywalne z innymi

> samochodami rownowaznej klasy

> najwieksza roznica w koszcie utrzymania bedzie koszt paliwa

> pozostale koszty beda na bardzo porownywalnym poziomie - oczywiscie caly czas mam na mysli samochod

> uterenowiony 4x4 w zestawieniu z adekwatnym klasa plaskaczem z napedem na oske

Tu mogę podeprzeć się przykładem. Suzuki SX4 to odpowiednik (i klasą i płyta podłogową) Suzuki Swifta. Koszty eksploatacyjne tychże są różne. W mojej ocenie ok. 30% SX4 będzie droższy.

Jasne, że można prowadzić dyskusję, bo wspomniane SX4, będzie tańsze niż niejedna ośka. Najkonkretniejsze jest rozpatrywanie konkretnych przykładów. ok.gif

Napisano

> no w sumie kilka jeszcze by sie znalazlo

Chyba jeszcze nówki salonowe można kupić

Napisano
  • Autor

Ok już po dzisiejszych jazdach w terenie smile.gif Najpierw była jednak Vitara - ogólnie fajne autko w pewnym momencie pomyślałem ze sam mógłbym czymś takim śmigać ... silnik 2.4 ładnie radzi sobie w terenie jak i na szosie. Jednak dla mnie trochę za głośno we wnętrzu ... potem Outlander ... cichszy w środku ale ... nie wiem czy we wszystkich ale w tym akurat jak jeździliśmy po leśnych drogach to trzeszczało zawieszenie - może to przez te mrozy? Fajnie wyposażone oba autka ... Kuga zostaje na jutro smile.gif

Kolega chyba woli Vitarę, a ja chyba Outlandera - ciężko wybrać .. może cos podsuniecie - umówiliśmy się jeszcze na jedną rundkę w środę/czwartek. Co sprawdzić w tych autkach, na co zwrócić uwagę?

Napisano

> Ok już po dzisiejszych jazdach w terenie Najpierw była jednak Vitara - ogólnie fajne autko w

> pewnym momencie pomyślałem ze sam mógłbym czymś takim śmigać ... silnik 2.4 ładnie radzi sobie

> w terenie jak i na szosie. Jednak dla mnie trochę za głośno we wnętrzu ... potem Outlander ...

> cichszy w środku ale ... nie wiem czy we wszystkich ale w tym akurat jak jeździliśmy po

> leśnych drogach to trzeszczało zawieszenie - może to przez te mrozy? Fajnie wyposażone oba

> autka ... Kuga zostaje na jutro

> Kolega chyba woli Vitarę, a ja chyba Outlandera - ciężko wybrać .. może cos podsuniecie -

> umówiliśmy się jeszcze na jedną rundkę w środę/czwartek. Co sprawdzić w tych autkach, na co

> zwrócić uwagę?

Sprawdźcie Vitarę na szosie bo tu trzeba lubić prowadzić dostawczaka i mieć zatyczki w uszach na autostradzie. W Outlanderze to normalne, że stuka i puka grinser006.gif

Napisano
  • Autor

To ja powiem tak smile.gif Moje V50 to jest naprawdę cichy samochód smile.gif Sprawdziło się to co pisał kolega wyżej - Vitara (byliśmy dzisiaj specjalnie przejechać się po asfalcie) jest po prostu głonsna ... na koniec zostawilismy Kugę - najbardziej chyba cywilizowany samochód jeśli chodzi o hałas smile.gif Ale nie ma polotu w terenie - ja się obawiałem ze może być cienko na dzisiejszych ośnieżonych kawałkach drogi. Ta wersja jednak bez 4x4 tyle ze wyżej zawieszony - plusem jest silnik pięknie brzmi ... i na trasie niczego sobie smile.gif Dość ciasno w środku - bagażnik hmmm nie za duży.

Werdykt w środę/czwartek kolega zastanawia się nad Vitara a Outlanderem. Ma porównać koszty eksploatacyjne i wybrać.