Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Terenówka/SUV do miasta jak i w teren

Featured Replies

Napisano

Mam prośbę - mój dobry kumpel zastanawia się nad przesiadką ze swojego volvo s60 (oddaje żonie) na autko typu suv/terenówka. Szuka ciekawego auta, którym będzie na co dzień jeździł po mieście m.in. do pracy a w wolne dni/weekendy/wakacje zabierze swoich dwóch synów na wyprawę poza miasto w teren.

Czy diesel czy PB? Budżet nie za wysoki bo ok 50-60tys (może być leasing używanego). Co proponujecie? Wspominał coś o Suzuki Grand Vitarze - jak waszym zdaniem można iść tą drogą? Inne typy to Kuga (2.5 benzyna), Toyota Rav ...

Pozdrawiam

Napisano

> Mam prośbę - mój dobry kumpel zastanawia się nad przesiadką ze swojego volvo s60 (oddaje żonie) na

> autko typu suv/terenówka. Szuka ciekawego auta, którym będzie na co dzień jeździł po mieście

> m.in. do pracy a w wolne dni/weekendy/wakacje zabierze swoich dwóch synów na wyprawę poza

> miasto w teren.

> Czy diesel czy PB? Budżet nie za wysoki bo ok 50-60tys (może być leasing używanego). Co

> proponujecie? Wspominał coś o Suzuki Grand Vitarze - jak waszym zdaniem można iść tą drogą?

> Inne typy to Kuga (2.5 benzyna), Toyota Rav ...

> Pozdrawiam

Jeśli w teren to tak naprawdę tylko Vitara, ewentualnie Forester w wersji z reduktorem. Może Pathfinder? Może Jeep Grand Cherokee?

"Automatycznie dołączane napędy" są dobre na asfalt.

Napisano
  • Autor

Rozumiem że auta typu Toyka RAV, Kuga, Chevrolet Captiva, Kia Sportage, Mitsubishi Outlander, Honda CR-V, Niisan qashqai i tego typu należy odpuścić? Teren w którym będzie użytkowany ten samochód to las (kolega ma działkę w otulinie lasu), wiadomo jakieś tereny mazurskie - częste wypady. A moze warto spojrzeć na Volvo XC70?

Napisano

Do lasu, jesli to nie będzie "topienie auta po klamki", to właściwie każdy SUV, który bedzie mial mozliwosc zablokowania centralnego dyferencjału da rade spokojnie. Kwestia opon tak naprawde, załozy ATeki i można śmigac smile.gif

Napisano

Pajero jeszcze. Outlander to typowa "miejska terenówka", ale Pajero już daje radę w terenie.

Napisano

> Rozumiem że auta typu Toyka RAV, Kuga, Chevrolet Captiva, Kia Sportage, Mitsubishi Outlander, Honda

> CR-V, Niisan qashqai i tego typu należy odpuścić? Teren w którym będzie użytkowany ten

> samochód to las (kolega ma działkę w otulinie lasu), wiadomo jakieś tereny mazurskie - częste

> wypady. A moze warto spojrzeć na Volvo XC70?

jeśli to będzie sporadyczny zjazd do lasu i przejazd leśnym duktem to każde auto da radę IMO

problem i tak będzie w oponach szosowych

dobrze gdy jest możliwość zblokowania 4x4, tak ma np kaszkaj

w firmie jeżdżą kaszkaje po budowie, nawet daje to radę

grand vitara ma dodatkowo reduktor, który przyda się np podczas podjazdów/zjazdów w górach

ale auto mniej komfortowe niż popularne suv'y

Napisano

> A moze warto spojrzeć na Volvo XC70?

Jak miałeś Volvo to jak najbardziej. Nie rozczarujesz się środkiem. Ale generalnie wszystko z dobrymi oponami da radę. Ja polecę Forestera (bo mam smile.gif ).

Napisano

> Rozumiem że auta typu Toyka RAV, Kuga, Chevrolet Captiva, Kia Sportage, Mitsubishi Outlander, Honda

> CR-V, Niisan qashqai i tego typu należy odpuścić? Teren w którym będzie użytkowany ten

> samochód to las (kolega ma działkę w otulinie lasu), wiadomo jakieś tereny mazurskie - częste

zależy jaki las, trochę dalej od wymienionych zajedzie Forek, bo ma stały napęd, a w manualu szperę i reduktor wink.gif.

Napisano

podałem dwie swoje propozycje, które ja bym rozważał

te co podałeś też są ok przy czym z nich chyba bym szedł w coś japońskiego lub koreańskiego

60k pln to dosyć fajny budżet, można coś ciekawego znaleźć

ja bym brał silnik benzynowy raczej, ale to jest moje zdanie

najlepiej jak najprostszy, duża benzyna

Napisano

> zależy jaki las, trochę dalej od wymienionych zajedzie Forek, bo ma stały napęd, a w manualu szperę

> i reduktor .

A które modele forka mają szperę? Ten po 2009 też? A ten najnowszy?

Napisano

Jedynym udanym kompromisem terenówka/SUV jest Grand Vitara.

Najbardziej terenowy z SUV - sprawdzone wielokrotnie właściwości.

Sztywny na asfalcie - ale coś za coś.

Stały napęd 4x4 = spore spalanie i marne osiągi.

W sumie... chyba wolałbym krótkiego LC120 3,0D - osiągi zadowalające, komfort akceptowalny, relacja spalanie/osiągi - bdb. No i można pojeździć już w trochę "większym terenie" grinser006.gif

Napisano

> Jedynym udanym kompromisem terenówka/SUV jest Grand Vitara.

> Najbardziej terenowy z SUV - sprawdzone wielokrotnie właściwości.

> Sztywny na asfalcie - ale coś za coś.

> Stały napęd 4x4 = spore spalanie i marne osiągi.

forek jest troche niej terenowy ale za to duzo wygodniejszy na asfalcie

Napisano

> A które modele forka mają szperę? Ten po 2009 też? A ten najnowszy?

AFAIR to od MY03 mają wszystkie manuale, najlepiej jest jednak sprawdzać pod kątem konkretnego zestawu czyli MY, silnik, skrzynia.

Napisano

Jeżeli to jest tylko przejazd pzez las, bez żadnych ekstremów, to każda pseudoterenówka z napędem 4x4 da sobie radę, o ile będzie miała dobre opony np. jakieś zimówki. Jak już kilka osób wspominało - najbardziej terenowym z niedużych SUVów jest Grand Vitara - warta uwagi ok.gif

Napisano

> AFAIR to od MY03 mają wszystkie manuale, najlepiej jest jednak sprawdzać pod kątem konkretnego

> zestawu czyli MY, silnik, skrzynia.

Bo wydaje mi się, że w dieslu nie widziałem wajchy do reduktora. W benzynowym na pewno jest. Nawet Impreza benzynowa ma (ciekawe po co?) a diesel też chyba nie ma.

hmm.gif

Napisano

> Bo wydaje mi się, że w dieslu nie widziałem wajchy do reduktora. W benzynowym na pewno jest. Nawet

> Impreza benzynowa ma (ciekawe po co?) a diesel też chyba nie ma.

To służy do ciągnięcia przyczepy, czy podjazdu pod stromą górkę. Diesel daje radę bez tego. Reduktor jest synchronizowany.

Napisano

> Bo wydaje mi się, że w dieslu nie widziałem wajchy do reduktora. W benzynowym na pewno jest. Nawet

> Impreza benzynowa ma (ciekawe po co?) a diesel też chyba nie ma.

Pytałeś o szperę (LSD), która jest zabudowana w tylni dyfer a teraz pytasz o wajchę reduktora ?

Reduktor mają niektóre benzyny z manualem.

Po co ? Po to do czego służy reduktor, do wolnobiegu, do odciążenia sprzęgła przy ruszaniu pod górę, do np wyciągania przyczepy z wody, do jeżdzenia po błocie, do toczenia się w korku, czy w końcu do szybszego ruszenia (ok 1s można urwać od 0-100km/h)

Napisano

> Pytałeś o szperę (LSD), która jest zabudowana w tylni dyfer a teraz pytasz o wajchę reduktora ?

Zrozumiałem z wypowiedzi powyżej, że występują razem. A nie występują?

> Reduktor mają niektóre benzyny z manualem.

> Po co ? Po to do czego służy reduktor, do wolnobiegu, do odciążenia sprzęgła przy ruszaniu pod

> górę, do np wyciągania przyczepy z wody, do jeżdzenia po błocie,

IMO do tego wszystkiego Impreza się średnio nadaje. wink.gif

> do toczenia się w korku,

Przekombinowane.

> czy

> w końcu do szybszego ruszenia (ok 1s można urwać od 0-100km/h)

A w to nie uwierzę jak nie zobaczę. Przecież stracisz mnóstwo czasu na zmianie biegów próbując z reduktorem przyspieszać.

Napisano

> Zrozumiałem z wypowiedzi powyżej, że występują razem. A nie występują?

Nie koniecznie, diesle np nie maja reduktorów

> IMO do tego wszystkiego Impreza się średnio nadaje.

> Przekombinowane.

Na wiele wyposażenia w aucie można znaleźć sytuację czy zastosowanie w którym dana rzecz jest bezużyteczna. W Subaru poprostu doszli do wniosku, że mają opracowany model skrzyni, który ma reduktor i jeżeli stosują daną skrzynie w danym modelu to wstawiają komplet a chyba lepiej mieć niż nie mieć.

> A w to nie uwierzę jak nie zobaczę. Przecież stracisz mnóstwo czasu na zmianie biegów próbując z

> reduktorem przyspieszać.

Nie mam tabelki przed sobą ale AFAIR 100km/h z reduktorem też na trójce robi. Także ilość biegów ta sama. Czasu dokładnie nie mierzyłem, ale jest to odczuwalne, z lektury forum wynika, że jest to ok 1s różnicy.

Napisano

> IMO do tego wszystkiego Impreza się średnio nadaje.

Dlaczego? Masz 125 KM, włączysz reduktor i masz moment jak w dieslu. Czemu to jest złe? Co jest złego w 10 biegach zamiast 5?

Napisano

> Teren w którym będzie użytkowany ten

> wypady.

Do czegoś takiego używam Corolli E12 na oponach 65 zamiast 60... grinser006.gif

Napisano

> Teren w którym będzie użytkowany ten

A na tą działkę przez bagna się przeprawiasz? Jeżeli tylko jest jakaś polna droga to każdym autem, nieco wyżej zawieszonym dojedziesz.

Napisano
  • Autor

> A na tą działkę przez bagna się przeprawiasz? Jeżeli tylko jest jakaś polna droga to każdym autem,

> nieco wyżej zawieszonym dojedziesz.

Wow ale się nazbierało wpisów ... poczytamy smile.gif Ok coś nieco już wiemy obaj. A ja się także czegoś dowiem wink.gif Co do terenu - dojazd do działki jest normalną leśną drogą (czasami trafiają się wyboje ) gorzej jest gdy pada i robi się błocisko. Na ryby jak wiadomo, tereny trawiaste wokół rzek - pola, łąki. Zastanawiamy się czy np takie Suzuki SX4 w wersji 4x4 (lub jakikolwiek sprzęt z opcją włączania 4x4 da radę? Grand Vitara jak na razie wygrywa smile.gif Choć niepokojący jest fakt - hałasu we wnętrzu auta? Spalanie to drugorzędna sprawa - a właśnie ile pospolity SUV (Ford, Kia, Opel, Chevrolet, Nissan, itp) pali w mieście? Bo jak czytamy opinie o Vitarze to spalanie na poziomie ok 12 l nie jest chyba tragedią? A kolejne pytanie czy te silniki tolerują LPG?

Napisano

SX4 ma 2 poważe wady - brak bagażnika i baaardzo mały przeswit.

Jak spalanie nie jest problemem, to zastanawialbym sie nad Forkiem osobiście. 2,5l wolnossacy.

Napisano
  • Autor

> Jak spalanie nie jest problemem, to zastanawialbym sie nad Forkiem osobiście. 2,5l wolnossacy.

Czyli czym? blush.gif

Napisano

> Compass ??

pierwszy jeep ktorym w teren raczej nie warto sie zapuszczac wink.gif

jezeli juz ta stajnia to cherokee/liberty, comander albo grand cherokee w zaleznosci od upodoban albo z dobrym silnikiem w benzynie albo klekot

bedzie i przestrzeni duzo i wygodnie

a terenu to sie nie bedzie balo a wrecz odwrotnie

Napisano

> Czy diesel czy PB? Budżet nie za wysoki bo ok 50-60tys (może być leasing używanego). Co

> proponujecie? Wspominał coś o Suzuki Grand Vitarze - jak waszym zdaniem można iść tą drogą?

teraz jest dobry okres i pare dni potrwa potem lekka przerwa i znowu bedzie bardzo dobry okres na to by kolega przejechal sie grand vitara w dieslu - czy tez czyms innym w dieslu - zobaczy jak pieknie i chetnie wspolpracuje w mrozy silnik diesla

od razu zdecyduje sie na benzyne

a co.. to juz sprawa kolejna do rozstrzygniecia

z wlasnego doswiadczenia polecam tak jak pisalem w innym poscie cos ze stajni jeepa - jest spory wybor i spora gama modeli

osobiscie mam juz drugiego liberty w benzynie z gazem i takie malzenstwo jest rewelacyjne

samochod z 2004 roku i w tej chwili ma cos ok 160 kkm i praktycznie nie wymaga innych spraw jak okresowe przeglady mechaniczne zwiazane z wymianami plynow oraz przeglady gazu z wymianami filtrow

przy przebiegu ok 110 kkm wymienilem tarcze przoc i klocki i teraz czyli przy 160 kkm zrobilem hamulce z tylu czyli szczeki, klocki i tarczobebny

wymienilem tez przy ok 110 kkm jeden swozen i dwie tuleje met-gum w tylnym zawieszeniu

chyba nie za wiele tego jak na 10 letni samochod uzywany zarowno w miescie jak i na trasach oraz polnych drogach jak i ojczulek jezdzi nim na ryby z lodka na dachu po rowniec drogach przypominajacych przy dobrych ukladach bardzo polne drogi

a ja czasami lubie pobrudzic go w czasie zabaw na terenie kopalni piachu

Napisano

> Dlaczego? Masz 125 KM, włączysz reduktor i masz moment jak w dieslu. Czemu to jest złe? Co jest

> złego w 10 biegach zamiast 5?

nic pod warunkiem ze masz to w automacie smile.gif

no i niektorym moze przeszkadzac tyo ze z reduktorem jakos troszke wolniej jedzie wink.gif

Napisano
  • Autor

> teraz jest dobry okres i pare dni potrwa potem lekka przerwa i znowu bedzie bardzo dobry okres na

> to by kolega przejechal sie grand vitara w dieslu - czy tez czyms innym w dieslu - zobaczy

> jak pieknie i chetnie wspolpracuje w mrozy silnik diesla

> od razu zdecyduje sie na benzyne

> a co.. to juz sprawa kolejna do rozstrzygniecia

> z wlasnego doswiadczenia polecam tak jak pisalem w innym poscie cos ze stajni jeepa - jest spory

> wybor i spora gama modeli

> osobiscie mam juz drugiego liberty w benzynie z gazem i takie malzenstwo jest rewelacyjne

> samochod z 2004 roku i w tej chwili ma cos ok 160 kkm i praktycznie nie wymaga innych spraw jak

> okresowe przeglady mechaniczne zwiazane z wymianami plynow oraz przeglady gazu z wymianami

> filtrow

> przy przebiegu ok 110 kkm wymienilem tarcze przoc i klocki i teraz czyli przy 160 kkm zrobilem

> hamulce z tylu czyli szczeki, klocki i tarczobebny

> wymienilem tez przy ok 110 kkm jeden swozen i dwie tuleje met-gum w tylnym zawieszeniu

> chyba nie za wiele tego jak na 10 letni samochod uzywany zarowno w miescie jak i na trasach oraz

> polnych drogach jak i ojczulek jezdzi nim na ryby z lodka na dachu po rowniec drogach

> przypominajacych przy dobrych ukladach bardzo polne drogi

> a ja czasami lubie pobrudzic go w czasie zabaw na terenie kopalni piachu

A jak z użytkowaniem tego w mieście? Ile pali? Jak wchodzą części? Jeep brzmi nieźle smile.gif

Napisano

> A jak z użytkowaniem tego w mieście? Ile pali? Jak wchodzą części? Jeep brzmi nieźle

jeep to styl zycia hehe wink.gif

benzyna w miescie trzeba liczyc do 18-23 gazu

w trasie 13-15

w terenie... pominmy bo zawsze za duzo smile.gif

czesci - bardzo duze rozbieznosci sa w ich cenie

np tarcze przod mozesz kupic za niewiele ponad 100 za sztuke a mozesz i po blisko 500 za sztuke - wiadomo mopar wyjdzie najdrozej

zrobienie tylu szczeki, klocki, bebnotarcze wynioslo mnie ok 900 zl

tuleje tylnych wahaczy to koszt od 30 do 50 zl za sztuke

a i jedna ustereka o ktorej nie wspomnialem - walnely mi amortyzatory maski - koszt oem-owych to nawet do 200 zl za sztuke

koszt amortyzatorkow od tylnej klapy meganki - 60 zl z wysylka za 2 sztuki a pasuja p&p

dostepnosc czesci i serwisu przynajmniej u mnie bez najmniejszego problemu

Napisano

> A jak z użytkowaniem tego w mieście? Ile pali? Jak wchodzą części? Jeep brzmi nieźle

przede wszystkim sobie odpowiedz czy chcesz mieć samochód ze stałym 4x4 czy dołączanym przodem. Na śliskim jest różnica. Ja z tego względu zdecydowałem się na coś ze stajni Subaru. Liberty rozpatrywałem ale napęd zrobił swoje. Mam 2.5 N/A na gazie i nie narzekam. W błocie i terenie przy zastosowaniu odpowiednich opon zawsze sobie poradzisz każdym SUV'em. Piszesz jednak że więcej czasu spędzisz na asfalcie więc skup się na tym aspekcie i bezpieczeństwie.

Napisano
  • Autor

Mam 2.5 N/A na gazie i nie narzekam. W błocie i terenie

> przy zastosowaniu odpowiednich opon zawsze sobie poradzisz każdym SUV'em. Piszesz jednak że

> więcej czasu spędzisz na asfalcie więc skup się na tym aspekcie i bezpieczeństwie.

Tak kolega dla kórego to autko będzie to w miescie spędza ok 70% czasu. Jak wychodzi eksploatacja tego forestera? Koszty paliwa jak i częsci? Jakie roczniki najlepiej kupić?

Napisano

> Mam 2.5 N/A na gazie i nie narzekam. W błocie i terenie

> Tak kolega dla kórego to autko będzie to w miescie spędza ok 70% czasu. Jak wychodzi eksploatacja

> tego forestera? Koszty paliwa jak i częsci? Jakie roczniki najlepiej kupić?

Ja mam Outback'a. Pakiet startowy (z kompletnym rozrządem) licz ok. 3000. Kwestia co znajdziesz na rynku. Z racji sprzęgła pomyśleć warto nad automatem. Koszty zależą od tego w jakim stanie kupisz. Ale ta zasada ważna jest przy zakupie każdego używanego auta. Najlepiej się przejechać i zobaczyć czy jemu pasuje takie rozwiązanie. Jeżeli nie liczy się ze spalaniem i kosztami używania terenówki to niech kupi coś co mu się podoba.

Napisano

> nic pod warunkiem ze masz to w automacie

> no i niektorym moze przeszkadzac tyo ze z reduktorem jakos troszke wolniej jedzie

Reduktor w Subaru jest tylko w manualu, ale za to nie ma ograniczenia predkosci, jak np w Jeepie. Mozna go zapiac i przy 100km/h, pamietajac o odp obrotach.

Napisano

> przede wszystkim sobie odpowiedz czy chcesz mieć samochód ze stałym 4x4 czy dołączanym przodem.

przeciez moze to rozwiazac w bardzo prosty sposob - kupic takiego libberciaka z napedem 4x4 full time i... ma sprawe zalatwiona

poza tym - jak jest nawierzchnia przyczepna to i tak ten dopinany przod ma rozpiety a jak sie zrobi na drodze slisko to dopnie przod (jezeli ma 4x4 part time) i tez luzik

Napisano

> Mam prośbę - mój dobry kumpel zastanawia się nad przesiadką ze swojego volvo s60 (oddaje żonie) na

> autko typu suv/terenówka. Szuka ciekawego auta, którym będzie na co dzień jeździł po mieście

> m.in. do pracy a w wolne dni/weekendy/wakacje zabierze swoich dwóch synów na wyprawę poza

> miasto w teren.

> Inne typy to Kuga (2.5 benzyna),

a w dłuższe trasy znajomy jeździ?

Bo ja mam czasem (niestety) okazję jeździć Kugą 2.0d w trasy i to auto jest dla mnie sztandarowym przykładem jak marketingowo sprzedać za chorą cenę kichę. Samochód ma dziwne zawieszenie, na początku gdy wsiądziesz wydaje Ci się "wow, jaka fajna sprężystość, jak przyjemnie się jeździ po naszych dziurach" tylko na trasie KRK-WAW w okolicy Kielc masz już dość, a potem jest tylko gorzej, kręgosłup zaczyna boleć i modlisz się o odcinki gdzie jest nowy asfalt więc przesiada z Volvo może być ciężkim doświadczeniem.

Nie wiem jak w innych Kugach ale "skórzane" fotele w tym aucie to jakaś pomyłka, twarde jak taboret, wąskie!

Poza tym auto powyżej 120km/h jest głośne no i oczywiście nie posiada bagażnika. Więc Focus w porównaniu do Kugi to komfortowa limuzyna. Kuga moim zdaniem nadaje się dla kobiety do jeżdżenia po mieście na zakupy i na krótkie trasy podmiejskie,

Napisano

> Reduktor w Subaru jest tylko w manualu, ale za to nie ma ograniczenia predkosci, jak np w Jeepie.

> Mozna go zapiac i przy 100km/h, pamietajac o odp obrotach.

mowisz o reduktorze? i predkosci 100 km/h?

to co to za reduktor?

idea reduktora jest taka ze kosztem predkosci zwieksza moment na kolach

wiec skoro w subarynce jest taki reduktor to tak prawde mowiac wzros momentu na kolach jest..... znikomy

oczywiscie wszystko zalezy od tego co wlasciciel chce miec

ale tak troche nie wiem po co reduktor taki ktory zwiekszy mi moment na kolach na tyle ze.... niewiele to da

Napisano

> mowisz o reduktorze? i predkosci 100 km/h?

> to co to za reduktor?

Normalny, dopinany mechanicznie wajcha

> idea reduktora jest taka ze kosztem predkosci zwieksza moment na kolach

i tak jest, poza tym nie ma ogranicznika ok.gif

> wiec skoro w subarynce jest taki reduktor to tak prawde mowiac wzros momentu na kolach jest.....

> znikomy

dlatego tak jest, bo nadal masz do dyspozycji 5 biegow a zmienia sie tylko przelozenie redukcyjne w skrzyni, dlatego mozesz np zapiac reduktor na 5 biegu i jechac 100km/h.

Napisano

> Normalny, dopinany mechanicznie wajcha

> i tak jest, poza tym nie ma ogranicznika

> dlatego tak jest, bo nadal masz do dyspozycji 5 biegow a zmienia sie tylko przelozenie redukcyjne w

> skrzyni, dlatego mozesz np zapiac reduktor na 5 biegu i jechac 100km/h.

tez mam 4 biegi tylko ze predkosc mi spada do ok 45-50 km/h

a i tak w sytuacjach w ktorych musze zapiac reduktor blokuje skrzynie do II biegu bo wyzej nie ma sensu bo jest na tyle ciezko pod samochodem ze szybciej niz kilka km/h nie pojedzie sie smile.gif

wszystko inne przejade tylko i wylacznie na zapietym 4x4 part time (bo tak mam u siebie) a z biegami niech sie wykazuje skrzynia sama smile.gif

a i tak user musi sobie najpierw odpowiedziec sam na pytanie do czego i tak op prawdzie w jakich warunkach bedzie chcial tym 4x4 jezdzic

mialem do dyspozycji przez kilka dni pande II 4x4

bylem zachwycony skutecznoscia napedu jaki tam jest - nie wnikalem w szczegoly techniczne - dla usera wazne jest ze naped 4x4 jest i dziala rewelacyjnie!!!

celo wjezdzalem i na sliskie zlodowaciale odcinki czy ubity snieg czy tez podczas jazdy po typowym blocie posniegowym/sniegowym

jeszcze raz powtorze - bylem szalenie pozytywnie zaskoczony

gdy tylko przod tracil przyczepnosc tyl bez zbednych ceregieli i dziwnych naglych reakcji dopinal sie i samochodzik niesamowicie dzielnie skrecal, ruszal itp itd

jedna sytuacja mnei az rozbawila bo na swiatlach stal gosc w rav4 i chcial pokazac ze ma 4x4 i zadna zabawkowa pandzina nawet 4x4 nie bedzie mu tu podskakiwala

depnal przod zaczal mielic w miejsci i po dluzszaj chwili dopiero dopielo mu tyl

ja w tej pandzinie depnalem i w ulamku sekundy po tym jak przod obrocil na sliskim juz poczulem ze tyl sie dopial i panda wyrwala do przodu z kopytka smile.gif

taka ciekawostka smile.gif

Napisano

> mowisz o reduktorze? i predkosci 100 km/h?

Reduktor w Subaru to znany dla "tirowców" zdwajacz, czyli tzw górna i dolna skrzynia. Zmienia przełożenia o ileś tam procent. Coś jak w rowerze przednia przerzutka. Nie należy tego mieszać z reduktorem w terenówce. Który włącza chociażby blokady mostów. Tu naciskasz sprzęgło i włączasz reduktor. I jeździsz normalnie (możesz normalnie chociażby skręcać).

> idea reduktora jest taka ze kosztem predkosci zwieksza moment na kolach

Dokładnie tak jest.

> wiec skoro w subarynce jest taki reduktor to tak prawde mowiac wzros momentu na kolach jest.....

> znikomy

Wystarczy żeby na 4 wyjechać pod ostry podjazd albo pociągnąć dwutonową przyczepę.

> oczywiscie wszystko zalezy od tego co wlasciciel chce miec

> ale tak troche nie wiem po co reduktor taki ktory zwiekszy mi moment na kolach na tyle ze....

> niewiele to da

Napisałem wyżej - chociażby na ostrych podjazdach nie masz problemu.

Napisano

> Normalny, dopinany mechanicznie wajcha

> i tak jest, poza tym nie ma ogranicznika

> dlatego tak jest, bo nadal masz do dyspozycji 5 biegow a zmienia sie tylko przelozenie redukcyjne w

> skrzyni, dlatego mozesz np zapiac reduktor na 5 biegu i jechac 100km/h.

ciekawe, ale ten reduktor to raczej taki troche uszkany reduktor - w terenowce dziala "troche" inaczej i uzywam go w zasadzie na 1 lub 2 biegu przy bardzo stromych zjazdach do hamowania silnikiem, podjzadach i w glebokim blocie wink.gif

ten z subaru przydaje sie zapewne do ciagniecia przyczep

Napisano

> ciekawe, ale ten reduktor to raczej taki troche uszkany reduktor - w terenowce dziala "troche"

> inaczej i uzywam go w zasadzie na 1 lub 2 biegu przy bardzo stromych zjazdach do hamowania

> silnikiem, podjzadach i w glebokim blocie

> ten z subaru przydaje sie zapewne do ciagniecia przyczep

Tez uzywalem glownie z 1 (ruszanie) ewentualnie 2 i 3-ka. Tj pisalem wyzej moze sluzyc do roznych celow. Ja osobiscie zapinalem jak ciagnelem przyczepe, holowalem inne auto, jak byl mega korek i wymagalo wolnobiegu (innym brakuje wtedy biegow grinser006.gif) oraz kilka razy, zeby objechac inne auto ze swiatel.

Przepraw blotnych nie uprawialem, ale pewnie tez mozna zastosowac. Podobno bardzo przydaje sie do wyciagania lodzi z wody.

Zasada jest taka sama jak w innych autach, rozni sie zapewne przelozeniem i tym, ze nie ma blokady oraz ograniczen.

Napisano
  • Autor

A co powiecie na Outlandera - jutro jedziemy oglądać - wersja 170km (2.4.)????

Napisano

Wygodne 4x4, na miasto i poza miasto, mnóstwo miejsca we wnętrzu. Fajne.

2000_gmc_jimmy_4_dr_slt_4wd_suv-pic-44817.jpeg

Will you dare ??? zlosnik.gif

Napisano

A ja się upieram, że auto wątku nie potrzebuje rasowej terenówki, żeby od czasu do czasu na działkę i ryby pojechać, jeśli to auto ma jeździć głównie po mieście i w trasy. Przecież takie rozwiązanie ma same wady.

Napisano

> A ja się upieram, że auto wątku nie potrzebuje rasowej terenówki, żeby od czasu do czasu na działkę

> i ryby pojechać, jeśli to auto ma jeździć głównie po mieście i w trasy. Przecież takie

> rozwiązanie ma same wady.

moze poza troche zwiakszonym spalaniem raczej taki samochod o wiekszych mozliwosciach terenowych nie ma wad

pomijam ze nikt tu nie proponowal rasowej terenowki autorowi watku smile.gif co najwyzej samochod o zwiekszonych mozliwosciach poruszania sie w terenie

Napisano

Jezuuu! Człowieku! Używaj polskich znaków, interpunkcji i dużych liter! Wiem, wiem, to nie forum polonistów ale forum to czytają Polacy i proszę o odrobinę litości i szacunku do języka ojczystego. sciana.gif