Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie umieścić czujnik tem wody

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak w temacie gdzie umieścić czyjnik tem wody myslałem żeby wcinke wstawic w przewód dolny od zbiorniczka wyrównawczego ale nie wiem czy to dobre miejsce żeby wskazywało jak najlepiej temperature ?

Jakieś wskazówki rady itpmile widziane

Napisano

najlepiej to dałbym czujnik w głowice

ja za pierwszym razem dałem ciała i zrobiłem soie czujnik w wężu wodnym i wskaźnik zaczynał działać dopiero jak otworzył się termostat hehe.gif nie idź tą drogą old.gifzlosnik.gif

Napisano

> najlepiej to dałbym czujnik w głowice

> ja za pierwszym razem dałem ciała i zrobiłem soie czujnik w wężu wodnym i wskaźnik zaczynał działać

> dopiero jak otworzył się termostat nie idź tą drogą

no przecież wystarczy na wężu małego obiegu - zasilanie lub powrót z nagrzewnicy, mylę się?

Napisano
  • Autor

> no przecież wystarczy na wężu małego obiegu - zasilanie lub powrót z nagrzewnicy, mylę się?

Czyli ten ze zbiorniczka na dole byłby OK??

Napisano
  • Autor

> najlepiej to dałbym czujnik w głowice

> ja za pierwszym razem dałem ciała i zrobiłem soie czujnik w wężu wodnym i wskaźnik zaczynał działać

> dopiero jak otworzył się termostat nie idź tą drogą

a czy czujnik i adapter takiego wskaźnika bedzie pasowałw głowic

http://allegro.pl/wskaznik-zegar-temperatury-wody-indiglo-vat-i3878880099.html

Napisano

> a czy czujnik i adapter takiego wskaźnika bedzie pasowałw głowic

> http://allegro.pl/wskaznik-zegar-temperatury-wody-indiglo-vat-i3878880099.html

nie mam pojęcia czy ten z aukcji podejdzie

ztcp to w głowicy wierciłem otwór wiertłem 16mm pod oryginalny fiatowski czujnik

Napisano
  • Autor

> nie mam pojęcia czy ten z aukcji podejdzie

> ztcp to w głowicy wierciłem otwór wiertłem 16mm pod oryginalny fiatowski czujnik

Nie no wiercic to ja bym nie chciałnic myslałem raczej o miejscu w który jest wkrecony ten czujnik od przegrzania od tej kontrolki z licznika

Napisano

może być ten otwór ok.gif

ja po swapie miałem w tym miejscu pusto i musiałem dorobić

Napisano

Zastosuj taki czujni jak na zdjęciu poniżej i będziesz miał i kontrolkę na liczniku i temperaturę na wskazówce

$%28KGrHqRHJEEE94gWt8S1BPkU7lVuTg~~60_35.JPG

A na Centomania.com masz więcej informacji na ten temat.

Sam tak miałem zrobione i byłem zadowolony z efektu bo nie trzeba było nic ciąć, przerabiać czy wiercić.

Napisano

Możesz też dać czujnik z CCS lub Punto, on jest jednopinowy, więc wtedy rezygnujesz z kontrolki przegrzania. Ja tak mam podłączony bo jak kupiłem głowicę to dostałem w spadku z nią.

Napisano
  • Autor

Ze wskaźnikiem jest czujnik wiec tylko kwestia czy te redukcje które sa w zestawie beda pasowac w glowice

Napisano

> Witam

> Jak w temacie gdzie umieścić czyjnik tem wody myslałem żeby wcinke wstawic w przewód dolny od

> zbiorniczka wyrównawczego ale nie wiem czy to dobre miejsce żeby wskazywało jak najlepiej

> temperature ?

> Jakieś wskazówki rady itpmile widziane

Wymienić czujnik w głowicy na ten pod wskaźnik, albo kupić 2 pinowy czujnik od AR, teraz modelu nie pamiętam...

Napisano
  • Autor

> Wymienić czujnik w głowicy na ten pod wskaźnik, albo kupić 2 pinowy czujnik od AR, teraz modelu nie

> pamiętam...

Czujnik jest w zestawie tylko nie wiem czy redukcje ktore saw komplecie beda pasowac ale to bede sie martwił jak przyjdzie paczka

PS

Czy przy wykrecaniu czujnika z głowicy duzo płynu wyleci czy lepiej najpierw troche spuścić

Napisano

> PS

> Czy przy wykrecaniu czujnika z głowicy duzo płynu wyleci czy lepiej najpierw troche spuścić

Jak zrobisz to szybko i sprawnie to niewiele płynu wyleci

Napisano
  • Autor

> Jak zrobisz to szybko i sprawnie to niewiele płynu wyleci

Bede sie starał szybko ok.gif

Napisano

> Bede sie starał szybko

można spuścić nieco, z litr do dwóch, jak w zbiorniku się zrobi pusto to w głowicy i na wężach od nagrzewnicy jest już pusto, tydzień temu wypróbowane waytogo.gif

Napisano

> Bede sie starał szybko

Opracowałem technologię "na palec" hehe.gif Wykręcasz ekspresowo stary czujnik, z racji że ma się tylko 2 ręce to przytykam palcem otwór w głowicy, odkładam stary zlosnik.gif biorę nowy i szybko wkręcam, ubytek płynu rzędu ml tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Opracowałem technologię "na palec" Wykręcasz ekspresowo stary czujnik, z racji że ma się tylko 2

> ręce to przytykam palcem otwór w głowicy, odkładam stary biorę nowy i szybko wkręcam, ubytek

> płynu rzędu ml

Też mam taki zamiarto zrobic o ile adaptery w komplecie beda pasowac

Napisano
  • Autor

Tak ku przestrodze jak ktoś zapragnie mieć wskaźnik temperatury wody taki jak w załączniku tzn nie z czujnikiem na kabelki tylko z tzw kapilara to uprzedzam że żadna dołaczona redukcja nie pasuje bo gwinty w nich są calowe a nie metryczne Na szczęście mam w pobliżu warsztat i w pare minut udało mi się dorobić odpowiednia redukcje tak że trochę czasu i nerwów mnie to kosztowało ale czujnik działa pokazuje temperaturę i wszystko OK

Zastanawiam się tylko czy ta kapilara się z czasem nie ułamie bo przecież silnik się rusza . Nie zrobiłem tego na sztywno wiadomo ale obawy mam wiec jak ktoś ma podobny czujnik to będę wdzięczny za opinię

post-13259-14352523045684_thumb.jpg

Napisano

a ja się podłączam do tematu ..

Mam czujnik w termostacie i jak auto postoi na mrozie pare godzin to czujnik nie działa .. dopiero po 10s wykrywa go i wtedy już hula smile.gif.. Zegar autogauge peak

Napisano

Też tak mam na czujniku Fiata i tym z zestawu. Widocznie rezystancja wychodzi poza zakres i zegar stwierdza, że brak czujnika.

Napisano

> Też tak mam na czujniku Fiata i tym z zestawu. Widocznie rezystancja wychodzi poza zakres i zegar

> stwierdza, że brak czujnika.

Masz fiatowski czujnik i sm peak? Jak to razem dziala?

Napisano

Mam zegary SM Warning ale czujniki są takie same. Działa bez problemu na czujniku Fiata bo oba czujniki działają na tej samej zasadzie (termistor NTC). No i jest ten plus, że nie trzeba rzeźbić i czujnik jest w oryginalnym miejscu w głowicy.

Napisano

> Mam zegary SM Warning ale czujniki są takie same. Działa bez problemu na czujniku Fiata bo oba

> czujniki działają na tej samej zasadzie (termistor NTC). No i jest ten plus, że nie trzeba

> rzeźbić i czujnik jest w oryginalnym miejscu w głowicy.

No ale te termistory muszą mieć jeszcze te same parametry, sprawdzałeś to?

Napisano
  • Autor

> Mam zegary SM Warning ale czujniki są takie same. Działa bez problemu na czujniku Fiata bo oba

> czujniki działają na tej samej zasadzie (termistor NTC). No i jest ten plus, że nie trzeba

> rzeźbić i czujnik jest w oryginalnym miejscu w głowicy.

Ale chyba czujniki sa różne ja miałem w głowicy czujnik na 1 kabelek wiec chyba i tak by nie działało bo czujniki od zegarów sa na 2 kabelki wiem ze sa tez czujniki fiata na 2-3 kabelki to wtedy pewnie by działało

poza tym ten co ja kupiłem nie jest na czujnik termiczny tylko na przewód kapilarny wiec raczej z tym nic się nie da zrobić i trzeba rzeźbić

Napisano

Mam założony taki jak pokazał Mariusss i teraz zastanawiam się jaki wskaźnik temp. będzie pasował by nie przekłamywał.

Napisano

> Mam założony taki jak pokazał Mariusss i teraz zastanawiam się jaki wskaźnik temp. będzie pasował

> by nie przekłamywał.

Miałem założony z Auto Gauge i nie przekłamywał.

O taki:

0_0_productGfx_65b354569caa53b4956d80e180058d38.jpg

Napisano

> No ale te termistory muszą mieć jeszcze te same parametry, sprawdzałeś to?

Nie mierzyłem, zaufałem informacjom z forum. Porównywałem kiedyś temperaturę z kompa z tą z zegara i były bardzo zbliżone, więc jeśli nawet przekłamuje to jest to kosmetyczna różnica. Jak ktoś ma oba czujniki na wierzchu to może włożyć do tej samej szklanki i zmierzyć rezystancję, albo może ktoś dysponuje specyfikacją obu?

Napisano

> Ale chyba czujniki sa różne ja miałem w głowicy czujnik na 1 kabelek wiec chyba i tak by nie działało bo czujniki od zegarów sa na 2 kabelki

Mam czujnik jednopinowy z Punto i działa. Jeden przewód od zegara mam podpięty do czujnika, drugi do masy.

Napisano

No super chłopaki poratowaliście. Gdzieś pisali że te zegary to tylko z czujnikami w komplecie działają ok. A tu niespodzianka.

Napisano

Wsiadać i jeździć tylko nocą grinser006.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> a mi się zdawało, że MOJE mi oczy nocą wypalają

No te Indiglo świeca bardzo jasno fakt ale tragedi nie ma

• 1 miesiąc później...
Napisano

Mam taki wskaźnik temperatury wody i pokazuje ok z ori czujnikiem.

Chcę go zabudować w lewy słupek.

Czy te adaptery są odpowiednie do wkomponowania w słupek lewy czy też nie będą pasować.

Ewentualnie gdzie zanabyć pasujące do słupka na 2 wskaźniki.

Planuję wodę i napięcie.

Chciałbym pomodzić te adaptery na lewym słupku i oflokować.

http://allegro.pl/podwojny-adapter-na-lewy-slupek-autogauge-52-mm-i4104825549.html

Przyszłościowo dokupię jeszcze:

http://allegro.pl/wskaznik-cisnienia-paliwa-smoke-autogauge-sm-52mm-i4070575074.html

http://allegro.pl/wskaznik-woltomierz-volt-auto-gauge-evo-series-i4096243650.html

Napisano

Przeznaczone są na lewy słupek, na prawy by było trochę głupio zerkać smile.gif. Jak masz kubeczki albo daszki z zestawu to spokojnie je możesz zabudować w słupku bez kupowania takich adapterów.

Napisano

Jest w zestawie daszek.

Dostałem ofertę na lewy słupek z 2 daszkami za 230zł. I flokowanie to za drobną rzecz wyjdzie 300zł. To lekkie przegięcie bo te daszki z allegro są za 40zł to robota i trochę materiału wychodziłoby 190zł. Dlatego chyba zrobię sam ale nie wiem jaki jest wymiar tych daszków z allegro, czy to przypasuje.

Napisano

Jeśli masz w zestawie z zegarem daszek to możesz go wykorzystać do wbudowania w słupek. Jeśli chcesz kupić daszki z Allegro to musisz kupić pod średnicę zegara (najprawdopodobniej masz 52 mm).

Napisano

Tak mam 52mm tylko zastanawiam się czy szerokość spasuje tych z allegro. Czy można je nakleić na słupek i poflokować czy trzeba rzeźbić i nakładać szpchlę, szlifować.