Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Malowanie czujników parkowania pod kolor samochodu.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy jak pomaluje czujniki parkowania pędzelkiem będzie to ładnie wyglądać ? Mam zaprawkę pod kolor auta.

Za spray i klar w kolorze (Saphirschwarz Black Sapphire mineral 20R 2HU) zapłacę tyle co czujniki, a prawie nic nie zużyje i będzie mi to leżeć :|

Jeśli malować pędzelkiem, to wiem, że cieniuteńka warstwa, mam o czymś jeszcze pamiętać ?

Napisano

> Witam,

> Czy jak pomaluje czujniki parkowania pędzelkiem będzie to ładnie wyglądać ? Mam zaprawkę pod kolor

> auta.

> Za spray i klar w kolorze (Saphirschwarz Black Sapphire mineral 20R 2HU) zapłacę tyle co czujniki,

> a prawie nic nie zużyje i będzie mi to leżeć :|

> Jeśli malować pędzelkiem, to wiem, że cieniuteńka warstwa, mam o czymś jeszcze pamiętać ?

Zamów sobie spray dobrany pod kolor auta - normalny akryl a nie dwuwarstwowy, porządnie oklej auto (cały tył - nie tylko zderzak wokół czujników) i pryśnij - będzie o wiele lepiej. Oczywiście czujniki są plastikowe, więc nie zapomnij o odpowiednim podkładzie.

Jeżeli zapaćkasz czujniki zaprawką, to będzie to wyglądało marnie od samego początku i czujniki będą przekłamywać, bo nie uzyskasz odpowiednio cienkiej warstwy lakieru pędzelkiem a potem i tak zaprawka zacznie odłazić.

Napisano
  • Autor

> Zamów sobie spray dobrany pod kolor auta - normalny akryl a nie dwuwarstwowy, porządnie oklej auto

> (cały tył - nie tylko zderzak wokół czujników) i pryśnij - będzie o wiele lepiej. Oczywiście

> czujniki są plastikowe, więc nie zapomnij o odpowiednim podkładzie.

Ja mam czujniki kupione, jeszcze nie zamontowane ok.gif Chce je pomalować i dopiero wtedy zamontować. Zamiast kupować to wszystko, może bardziej opłaca się jechać do jakiegoś lakiernika, by to prysnął ? Koszt farb, podkładów to ok 70-80 zł.

> Jeżeli zapaćkasz czujniki zaprawką, to będzie to wyglądało marnie od samego początku i czujniki

> będą przekłamywać, bo nie uzyskasz odpowiednio cienkiej warstwy lakieru pędzelkiem a potem i

> tak zaprawka zacznie odłazić.

Jak mam ok 40ml zaprawki to jest opcja żeby z tego pistoletem prysnąć? Farby powinno wystarczyć, tylko czy to nie za mała ilość farby do pryśnięcia pistoletem ?

Napisano

> Ja mam czujniki kupione, jeszcze nie zamontowane Chce je pomalować i dopiero wtedy zamontować.

> Zamiast kupować to wszystko, może bardziej opłaca się jechać do jakiegoś lakiernika, by to

> prysnął ? Koszt farb, podkładów to ok 70-80 zł.

> Jak mam ok 40ml zaprawki to jest opcja żeby z tego pistoletem prysnąć? Farby powinno wystarczyć,

> tylko czy to nie za mała ilość farby do pryśnięcia pistoletem ?

znajdź kogoś kto ma aerograf, taka ilość farby po odpowiednim przygotowaniu jej pod aerograf starczy na psiknięcie tych czujników, w dodatku będziesz miał b.cienką warstwę farby

Napisano
  • Autor

> znajdź kogoś kto ma aerograf, taka ilość farby po odpowiednim przygotowaniu jej pod aerograf

> starczy na psiknięcie tych czujników, w dodatku będziesz miał b.cienką warstwę farby

Mamy kogos z AK kto ma aerograf na slasku?

Napisano

> Mamy kogos z AK kto ma aerograf na slasku?

Zadaj to pytanie na Zrób to sam. Paru modelarzy tam jest. Może akurat.

Napisano
  • Autor

> Zadaj to pytanie na Zrób to sam. Paru modelarzy tam jest. Może akurat.

waytogo.gif

Napisano

Upewnij się , że te czujniki można malować. W sumie nie mam wielkiego doświadczenia, ale opisy na niektórych czujnikach "można malować", sugerują, że są też takie których nie mozna malować. hmm.gif

Napisano

Jak masz farbe dorobiona, to sie nie baw sam, jedz do lakiernika, mysle, ze za 30 min roboty wezmie gora 50zł.

Napisano

> Jeśli malować pędzelkiem, to wiem, że cieniuteńka warstwa, mam o czymś jeszcze pamiętać ?

Pędzlem tego nie maluj! Będzie gorzej niż czarne jak masz. Jaki kolor auta? Myślę, że spray z Norauto za 12 złotych z fabrycznym numerem lakieru załatwi problem. Na takiej małej powierzchni nawet lekko odbiegający, ciemniejszy nie będzie źle wyglądał. Na upartego wcześniej możesz przyprószyć podkładem do tworzyw, ale te zaprawkowe spraye trzymają wystarczająco. Ja i tak zostawił bym czarne zlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> Upewnij się , że te czujniki można malować. W sumie nie mam wielkiego doświadczenia, ale opisy na

> niektórych czujnikach "można malować", sugerują, że są też takie których nie mozna malować.

Kupiłem czujniki do malowania wink.gif

Napisano

Hipi wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jak masz farbe dorobiona, to sie nie baw sam, jedz do lakiernika, mysle, ze za 30 min roboty wezmie

> gora 50zł.

Tylko chyba więcej zapłacę za mycie ich sprzętu, niż to całe malowanie crazy.gif

Napisano

na wiosnę bd u siebie robił zaprawki areografem bo ten który mam nie nadaje się już do malowania modeli to się przypomnij mi

Napisano

> Witam,

> Czy jak pomaluje czujniki parkowania pędzelkiem będzie to ładnie wyglądać ? Mam zaprawkę pod kolor

> auta.

> Za spray i klar w kolorze (Saphirschwarz Black Sapphire mineral 20R 2HU) zapłacę tyle co czujniki,

Gdzie kupujesz lakier skoro spray ma kosztować tyle co czujniki??

Napisano
  • Autor

> Gdzie kupujesz lakier skoro spray ma kosztować tyle co czujniki??

Prawie tyle co czujniki. Zwykły lakier spray metalic płaciłem po 38 zł. To jest perła, więc lakier będzie droższy. Na allegro puszka litrowa 80 zł. Ok 25 zł płaciłem za klar. Do tego dochodzi jeszcze podkład do plastiku w sprayu, który pewnie też z 20-25 zł będzie kosztował. W zaokrągleniu masz 80 zł.

Jest sposób kupić zestaw taniej ?

Napisano
  • Autor

> na wiosnę bd u siebie robił zaprawki areografem bo ten który mam nie nadaje się już do malowania

> modeli to się przypomnij mi

ok.gif

Napisano

> Jest sposób kupić zestaw taniej ?

po co? po co tak kombinujesz? pojedz do dealera i przy okazji malowania jakiegoś elementu pomalują ci czujniki... budżet powinien to wytrzymać

Napisano
  • Autor

> po co? po co tak kombinujesz? pojedz do dealera i przy okazji malowania jakiegoś elementu pomalują

> ci czujniki... budżet powinien to wytrzymać

Ale ja nie potrzebuje nic malować w aucie. Same czujniki w Oplu to mnie pewnie kupe pieniędzy skasują wink.gif

EDIT: Teraz doczytałem, w sumie to jakaś myśl ok.gif

Napisano

Ja 1,5 roku temu malowałem czujniki i jak na razie jest elegancko.

30 zł zamówienie lakieru w spray pod kolor auta ( orginalny kod lakieru ) ,

2 zł papier ścierny chyba 2000.

papierem zmatowiłem czujniki, dałem 2 warstwy lakieru i po robocie. Nie dawałem żadnego podkładu.

Napisano

> Witam,

> auta.

Rozumiem, że samochód masz w kolorze czarnym? Dlaczego nie kupiłeś czarnych czujników?

Napisano

Nic się nie stanie jak pomalujesz, ważne aby zrobić równą warstwę tak jak tutaj radzą pistoletem, sprayem.

Jeśli zrobisz nierównomiernie lub jakiś zaciek to czujniki mogą wariować (z fizyki prawo odbicia i załamania fal na granicy różnych ośrodków)

• 2 tygodnie później...
Napisano

jakie czujniki kupiles?

musze cos kupic i zalozyc zonie w mondeo mk2

Napisano
  • Autor

> jakie czujniki kupiles?

> musze cos kupic i zalozyc zonie w mondeo mk2

Kupiłem polecane przez znajomego jakiś tekst

Sprawdzone w wielu samochodach przez niego i działają ok.gif

Napisano

odradzam jakiekolwiek malowanie. Same kłopoty z tego potem. nie możesz dać zbyt grubo lakieru bo czujniki nie będą działać prawidłowo. Moim zdaniem pędzelek odpwada.

Jak pomalujesz spreyem to warstewka będzie cienka ale z czasem zacznie odłazić i znowu czujniki zwariują - właśnie to przerabiałem sick.gif

gdybym to wiedział od razu zostałbym przy czarnych i tyle.

Tobie również radzę czarne waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> odradzam jakiekolwiek malowanie. Same kłopoty z tego potem. nie możesz dać zbyt grubo lakieru bo

> czujniki nie będą działać prawidłowo. Moim zdaniem pędzelek odpwada.

> Jak pomalujesz spreyem to warstewka będzie cienka ale z czasem zacznie odłazić i znowu czujniki

> zwariują - właśnie to przerabiałem

> gdybym to wiedział od razu zostałbym przy czarnych i tyle.

> Tobie również radzę czarne

Aktualnie sie malują smile.gif malują się aerografem wink.gif