Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno auta a brak 2 raty OC

Featured Replies

Napisano

Zakupiłem auto 26.01.2014. 27.01.2014 miała być druga płatność OC (Proama). Dzwonie do Proamy o wyliczenie składki za 6 miesięcy a oni wyliczyli 460zł (Axa wyliczyła 420 za cały rok, a w kalkulatorze Proamy sam wyliczyłem 520zł hehe.gif). Więc mówię że mam 30 dni i mogę wypowiedzieć? A Pani że nie ze będę musiał zapłacić za cały okres kiedy się poruszam autem czyli za te 30 dni. Prawda to? Niema już 30 dniowego okresu na którym mogę jeździć na czyimś OC tylko od razu muszę płacić?

A propos jak oni to wyliczają, babka za 6 miesięcy wyliczyła mi 450 zł a na ich kalkulatorze za cały rok wyszło mi 520 zł. Skąd ta różnica? Myślą że jak złapali jelenia to go wyskubią czy jak?

Napisano

Ja kupiłem auto 1 września - 15 wypowiedziałem umowę i za te 15 dni dopłaciłem poprzednie OC. Więc nie wiem łocochodzi icon_eek.gif

Napisano

> Zakupiłem auto 26.01.2014. 27.01.2014 miała być druga płatność OC (Proama). Dzwonie do Proamy o

> wyliczenie składki za 6 miesięcy a oni wyliczyli 460zł (Axa wyliczyła 420 za cały rok, a w

> kalkulatorze Proamy sam wyliczyłem 520zł ). Więc mówię że mam 30 dni i mogę wypowiedzieć? A

> Pani że nie ze będę musiał zapłacić za cały okres kiedy się poruszam autem czyli za te 30 dni.

> Prawda to? Niema już 30 dniowego okresu na którym mogę jeździć na czyimś OC tylko od razu

> muszę płacić?

> A propos jak oni to wyliczają, babka za 6 miesięcy wyliczyła mi 450 zł a na ich kalkulatorze za

> cały rok wyszło mi 520 zł. Skąd ta różnica? Myślą że jak złapali jelenia to go wyskubią czy

> jak?

wyliczali Ci na nowo drugą ratę?

ja kupiłem auto z OC rozłożonym na 2 raty..

1 była opłącona - przez poprzedniego właściciela - kwota 440zł z czego raty po 220zł

ale za lekko ponad miesiąc musiałem opłacić 2 ratę. Polisy na siebie nie przepisywałem, bo na mnie by była 800zł na rok.

Jeździłem na polisie poprzedniego właściciela. - Przepisy tego nie zabraniają. I opłaciłem II ratę na kwotę 220zł - czyli cały czas ciągną polisę poprzednika.

Dopiero jak ta umowa na poprzedniego właściciela wygasła - ja podpisałem nową polisę na siebie.

Tamta polisa wygasła sama, jakoś 22 dnia danego miesiaca, a ja 7 dni wczesniej wykupiłem nową polsę na siebie, ale od dni 23 dnia tegoż miesiąca. Była ciągłość OC...

i wszystko zgodnie z prawem wink.gif

Napisano

Nie ma żadnego okresu wypowiedzenia, mozesz wypowiedziec w kazdy dzien trwania polisy. Wyslij wypowiedzenie i od razu zawrzyj nowa polise tam gdzie ci wygodnie.

Napisano

> Jeździłem na polisie poprzedniego właściciela. - Przepisy tego nie zabraniają. I opłaciłem II ratę

> na kwotę 220zł - czyli cały czas ciągną polisę poprzednika.

To juz zalezy od firmy, czesc TU ma "promocje" i dopuszczaja jazde na polisie poprzednika i oplacenie reszty skladki na podstawie znizek poprzednika. Tak robi np PZU, Warta, BRE i paru innych. Sa jednak firmy ktore tak nie robia i maja pelne prawo naliczyc ci skladke na twoje znizki i nic na to nie poradzisz.

Napisano

> To juz zalezy od firmy, czesc TU ma "promocje" i dopuszczaja jazde na polisie poprzednika i

> oplacenie reszty skladki na podstawie znizek poprzednika. Tak robi np PZU, Warta, BRE i paru

> innych. Sa jednak firmy ktore tak nie robia i maja pelne prawo naliczyc ci skladke na twoje

> znizki i nic na to nie poradzisz.

A jak będzie szkoda to kto traci zniżki?

Napisano

> wyliczali Ci na nowo drugą ratę?

> ja kupiłem auto z OC rozłożonym na 2 raty..

> 1 była opłącona - przez poprzedniego właściciela - kwota 440zł z czego raty po 220zł

> ale za lekko ponad miesiąc musiałem opłacić 2 ratę. Polisy na siebie nie przepisywałem, bo na mnie

> by była 800zł na rok.

> Jeździłem na polisie poprzedniego właściciela. - Przepisy tego nie zabraniają. I opłaciłem II ratę

> na kwotę 220zł - czyli cały czas ciągną polisę poprzednika.

> Dopiero jak ta umowa na poprzedniego właściciela wygasła - ja podpisałem nową polisę na siebie.

> Tamta polisa wygasła sama, jakoś 22 dnia danego miesiaca, a ja 7 dni wczesniej wykupiłem nową polsę

> na siebie, ale od dni 23 dnia tegoż miesiąca. Była ciągłość OC...

> i wszystko zgodnie z prawem

To poczekaj teraz jak się odgarną i zrobią Ci rekalkulację, oczywiście wszystko zgodnie z prawem hehe.gif

Kupując auto przejmujesz obowiązki z polisy OC ale nie zniżki sprzedawcy i TU może w każdym momencie zrobić rekalkulację, to że nie przepisałeś polisy na siebie świadczy tylko o tym, że nie dopełniłeś obowiązku ustawowego, który nakazuje sprzedawcy zgłosić sprzedaż do TU a kupującemu zgłosić zakup, więc jak widzisz nie wszystko tak do końca z prawem zrobiłeś zlosnik.gif

Napisano

> A jak będzie szkoda to kto traci zniżki?

Właściciel pojazdu (=właściciel OC), nie inaczej. Kupując z dniem zakupu jest to Twoje OC pomimo, że widnieją dane poprzednika. Warto na umowie KS pisać datę i godzinę by nie było nieścisłości, jeśli koleś kupi, wyjedzie i się rozbije.

Napisano

OC obecnie liczą za każdy dzień, więc jak masz drogo w tej firmie to wypowiadaj i kupuj tam gdzie masz taniej, a w tej zapłacisz tylko za czas jej posiadania.

Napisano
  • Autor

> OC obecnie liczą za każdy dzień, więc jak masz drogo w tej firmie to wypowiadaj i kupuj tam gdzie

> masz taniej, a w tej zapłacisz tylko za czas jej posiadania.

No własnie wychodzi drogo. Myślałem ze mogę śmigać 30 dni na tamtym OC a wychodzi na to że jednak nie.

Napisano

> No własnie wychodzi drogo. Myślałem ze mogę śmigać 30 dni na tamtym OC a wychodzi na to że jednak

> nie.

Nie możesz. Ale za to możesz w każdym momencie wypowiedzieć i zapłacić tylko za czas posiadania.

Napisano

> To poczekaj teraz jak się odgarną i zrobią Ci rekalkulację, oczywiście wszystko zgodnie z prawem

> Kupując auto przejmujesz obowiązki z polisy OC ale nie zniżki sprzedawcy i TU może w każdym

> momencie zrobić rekalkulację, to że nie przepisałeś polisy na siebie świadczy tylko o tym, że

> nie dopełniłeś obowiązku ustawowego, który nakazuje sprzedawcy zgłosić sprzedaż do TU a

> kupującemu zgłosić zakup, więc jak widzisz nie wszystko tak do końca z prawem zrobiłeś

zaraz...

jak?

na polisie widniał poprzedni właściciel...

pytałem u agenta - mogę polisę zrobić na siebie, ale wtedy tamtą kończę a zaczynam drugą - swoją na rok lub płacę sobie to co miałby poprzedni własciel i smigam dalej... czyli do końca trwania umowy, którą miał poprzednik. Poprzednik miał w warcie a ja mam w AXA.

Co i kto teraz mają rekalkulować?

powinni się z warty do mnie odezwać po tym jak poprzednik zgłosił zbycie auta, nie?

zanim przerejestrowałem auto... też minęło sporo czasu - opłaciłem wcześniej tylko ten diabelny podatek ok.gif

EDIT:

poprzednie auto jak kupiłem to w ciągu miesiąca dostałem informacje na temat swojej polisy i REKALKULACJE, która nie była droższa niż to co płacił poprzednik. A miałem ten kwitek ze swoimi danymi. Czyli reakcja ubezpiczyciela natychmiastowa.

Mało tego z przepisaniem polisy przysłali mi ofertę jakbym ciał u nich kontynuacji, ale cena była kosmiczna zlosnik.gif, więc dokończyłem to co miałem przepisane i podziękowałem za dalszą współpracę zlosnik.gif

A tu - cisza. no to i ja strugam durnia... ok.gif

To chyba w ich interesie jest odezwanie się. Od pół roku mam już polisę na siebie w innej lepszej firmie... więc... mogą chyba mnie cmoknąć...

Napisano

> Właściciel pojazdu (=właściciel OC), nie inaczej. Kupując z dniem zakupu jest to Twoje OC pomimo,

> że widnieją dane poprzednika. Warto na umowie KS pisać datę i godzinę by nie było

> nieścisłości, jeśli koleś kupi, wyjedzie i się rozbije.

Dzięki 20.GIF

Napisano

> To poczekaj teraz jak się odgarną i zrobią Ci rekalkulację, oczywiście wszystko zgodnie z prawem

> Kupując auto przejmujesz obowiązki z polisy OC ale nie zniżki sprzedawcy i TU może w każdym

> momencie zrobić rekalkulację, to że nie przepisałeś polisy na siebie świadczy tylko o tym, że

> nie dopełniłeś obowiązku ustawowego, który nakazuje sprzedawcy zgłosić sprzedaż do TU a

> kupującemu zgłosić zakup, więc jak widzisz nie wszystko tak do końca z prawem zrobiłeś

Czekaj, czekaj, o zgłaszaniu zakupu w ustawie nie czytałem.

Napisano

> zaraz...

> jak?

> na polisie widniał poprzedni właściciel...

To normalne.

> pytałem u agenta - mogę polisę zrobić na siebie, ale wtedy tamtą kończę a zaczynam drugą - swoją na

> rok lub płacę sobie to co miałby poprzedni własciel i smigam dalej... czyli do końca trwania

> umowy, którą miał poprzednik.

Coś chyba agenta nie zrozumiałeś. Co innego przepisanie danych a co innego podpisanie drugiej polisy (z innym numerem) id polisy).

Źle trochę rozumujesz, musisz zrozumieć, że z dniem zakupu to już nie jest polisa tamtego gościa tylko Twoja, nie jeździsz na czyjejś polisie. Samochód jest Twój z dniem zakupu i polisa również. Jak palniesz w coś z Twojej winy to Ty odpowiadasz, nie tamten.

> Poprzednik miał w warcie a ja mam w AXA.

Jak wyżej. W dniu zakupu stałeś się posiadaczem polisy w Warcie, a potem zmieniłeś ją na AXA.

> Co i kto teraz mają rekalkulować?

Różnicę w składkach, za okres gdy byłeś posiadaczem polisy w Warcie, korzystałeś z tej polisy więc mają prawo naliczyć ewentualnie różnice (niektóre TU tego nie robią, licząc że zostanie się u nich po upływie polisy).

> powinni się z warty do mnie odezwać po tym jak poprzednik zgłosił zbycie auta, nie?

> zanim przerejestrowałem auto... też minęło sporo czasu - opłaciłem wcześniej tylko ten diabelny

> podatek

Czasami mi przysyłają po paru miesiącach dopłacam, albo oddają, różnie bywa.

> EDIT:

> poprzednie auto jak kupiłem to w ciągu miesiąca dostałem informacje na temat swojej polisy i

> REKALKULACJE, która nie była droższa niż to co płacił poprzednik. A miałem ten kwitek ze

> swoimi danymi. Czyli reakcja ubezpiczyciela natychmiastowa.

> Mało tego z przepisaniem polisy przysłali mi ofertę jakbym ciał u nich kontynuacji, ale cena była

> kosmiczna , więc dokończyłem to co miałem przepisane i podziękowałem za dalszą współpracę

> A tu - cisza. no to i ja strugam durnia...

Przyszło błyskawicznie, bo sprzedający dopełnił obowiązku i zgłosił do TU, w Twoim przypadku prawdopodobnie obaj przystrugaliście durnia nie zgłaszając, dlatego się nie pokapowali, do czasu...Chociaż niektóre firmy odpuszczają tak jak napisałem powyżej.

> To chyba w ich interesie jest odezwanie się. Od pół roku mam już polisę na siebie w innej lepszej

> firmie... więc... mogą chyba mnie cmoknąć...

Nie do końca możesz liczyć na piszczoty... grinser006.gif

Napisano

> To normalne.

> (...)

> Nie do końca możesz liczyć na piszczoty...

no to się mówi trudno palacz.gif

Napisano

Zakład ubezpieczeń (30 dni)

Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

OBOWIĄZKI SPRZEDAJĄCEGO

Zbywca pojazdu po spisaniu umowy kupna-sprzedaży ma obowiązek przekazać nabywcy aktualne ubezpieczenie OC pojazdu (dokumenty potwierdzające zawarcie umowę) oraz w ciągu 30 dni poinformować ubezpieczyciela o zmianie właściciela pojazdu. Dopełnienie tego obowiązku leży w interesie sprzedającego, ponieważ jeśli nabywca nie zgłosi do towarzystwa faktu kupna auta, dla ubezpieczyciela właścicielem pojazdu nadal będzie zbywca.

Sprzedający może starać się o zwrot niewykorzystanej składki ubezpieczenia komunikacyjnego tylko i wyłącznie w przypadku wypowiedzenia przez nabywcę umowy OC w ciągu 30 dni od dnia zakupu pojazdu.

Nabywca może, ale nie musi rezygnować z polisy poprzedniego właściciela – jest to jego wybór. Często jednak zdarza się tak, że zbywca od razu przy podpisywaniu umowy kupna samochodu podsuwa kupującemu wypowiedzenie umowy ubezpieczenia OC komunikacyjnego.

Ważne dla kupujących – jeśli podpisujemy wypowiedzenie, zażądajmy jego kopii, aby również osobiście dostarczyć je ubezpieczycielowi. Często zdarza się, że zbywca zapomina o tym i nie dostarcza wypowiedzenia ubezpieczycielowi, co w przyszłości może skutkować zdublowaniem ubezpieczenia OC i koniecznością opłacenia dwóch polis OC.

Zbywcy nie przysługuje zwrot składki, jeżeli nastąpiła szkoda, za którą zakład ubezpieczeń wypłacił lub jest zobowiązany wypłacić odszkodowanie.

Po dniu zbycia pojazdu skutki wyrządzenia szkody nie obciążają zbywcy.

OBOWIĄZKI KUPUJĄCEGO

Po kupnie pojazdu na nabywcę przechodzą prawa i obowiązki wynikające z zawartej przez poprzedniego właściciela samochodu umowy OC.

Kupujący może:

wypowiedzieć umowę w terminie 30 dni od podpisania umowy kupna-sprzedaży – przykład: kupiliśmy pojazd 02.11.2010 r., wypowiadamy umowę zgodnie z art. 31 (WAŻNE! – pamiętajmy, że to ma być art. 31 a nie art. 28) ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych i umowa rozwiązuje się z dniem 01.12.2010r., przez te 30 dni jesteśmy objęci ochroną w ramach starej polisy OC. Zaś od 2 grudnia musimy mieć już zawarte nowe ubezpieczenie;

kontynuować polisę zbywcy – zgodnie z ustawą, nabywca zobowiązany jest w ciągu 30 dni od zakupu pojazdu poinformować ubezpieczyciela o tym, że jest nowym właścicielem oraz udać się do najbliższej jednostki zakładu ubezpieczeń w celu przepisania ubezpieczenia. Zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki od dnia zakupu pojazdu, uwzględniając zniżki i zwyżki nabywcy – proszę pamiętać, że ubezpieczyciel ma do tego prawo. Udając się do towarzystwa, należy wziąć ze sobą wszystkie potrzebne dokumenty i zaświadczenia: umowę k-s bądź fakturę, zaświadczenie o zniżkach OC (ewentualnie naszą ostatnią polisę OC), prawo jazdy, dowód osobisty itp.

Nie dziwmy się, kiedy otrzymamy pismo wzywające do zapłaty od ubezpieczyciela – najwyraźniej zbywca pojazdu dostarczył dowód sprzedaży pojazdu (umowa k-s, faktura), a zakład ubezpieczeń dokonał kalkulacji składki. Może być ona wysoka, ponieważ, nie mając informacji o zniżkach klienta, ubezpieczyciel kalkuluje składkę na stawkach podstawowych. Gdy dostarczymy do towarzystwa odpowiednie zaświadczenie, składka ulegnie zmniejszeniu.

źródło:

tutaj

Napisano

> Zakład ubezpieczeń (30 dni)

> Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu

> Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

....

Szkoda, że nie wiedziałeś że w lutym 2012 ta ustawa się zmieniła i deko się zdezaktualizowała, ale internety i googiele masz połapane grinser006.gif

Napisano

> Zakład ubezpieczeń (30 dni)

> Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu

> Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

Następną razą jak będziesz zadawał ustawy to posiłkuj się stroną Sejmu. Tam jest podany status aktu prawnego i jak jest już nieobowiązujący to podany jest odnośnik do aktu zmieniającego i tekst jednolity.

Napisano

> Następną razą jak będziesz zadawał ustawy to posiłkuj się stroną Sejmu. Tam jest podany status aktu

> prawnego i jak jest już nieobowiązujący to podany jest odnośnik do aktu zmieniającego i tekst

> jednolity.

chyba podałem źródło, fakt, że może być nieaktualne

jeśli masz nowsze dane to podaj

Napisano

> ....

> Szkoda, że nie wiedziałeś że w lutym 2012 ta ustawa się zmieniła i deko się zdezaktualizowała, ale

> internety i googiele masz połapane

ano połapane, po to jest forum żeby wymieniać się informacjami, dziękuje za poprawkę

prostuję:

obowiązująca zmiana aktu prawnego

Napisano

> chyba podałem źródło, fakt, że może być nieaktualne

> jeśli masz nowsze dane to podaj

Napisałem, strona Sejmu RP, a dokładnie

isap.sejm.gov.pl