Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciśnieniowe urządzenie do wymiany płynu ham. - używa ktoś?

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z was używa ciśnieniowego urządzenia do jednoosobowej wymiany płynu hamulcowego i płynu w układzie sprzęgła? Chodzi o coś takiego jak zestaw na zdjęciu poniżej, tu akurat zestaw podciśnieniowy Jonneswaya.

287542074-Jonneswayurz%B1dzenie.jpg

Są generalnie dwa rozwiązania, jedno daje nadcisnienie, które należy podać na zbiorniczek wyrównawczy specjalną przystawką korka. Odkręcamy odpowietrzniki i płyn wypływa pod ciśnieniem. Drugie rozwiązanie to jak zestaw Jonneswaya, działa na zasadzie podciśnienia, które wysysa płyn przez odpowietrznik, uzupełniamy w zbiorniczku.

Czy ktoś używa takiego lub podobnego urządzenia i ma ono jakieś minusy? O konieczności podpięcia kompresora wiem. Czy da się tym zrobić każde auto?

Generalnie do tej pory stosowałem tradycyjną metodę na dwie osoby, jedna pompuje pedał hamulca, druga działa przy odpowietrzniku. Jednak pompowanie pedałem czasem nie sprawdza sie w przypadku wymiany płynu w układzie sprzęgła, zapowietrzyłem tak swoje sprzęgło i był problem.

Czy jest jakiś alternatywny domowy sposób na wymianę płynu w układzie sprzęgła? Niby można dołem przez odpowietrznik wysprzeglika - podpinając rurkę z najbliższego zacisku hamulcowego i przepompowac. Ale to sposób na odpowietrzenie a nie na wymianę. Bo brudny płyn z wysprzęglika powędruje do zbiorniczka wyrównawczego.

Napisano

Chyba wszyscy prod samochodów zalecają albo sposób tradycyjny albo urządzenie podające płyn po ciśnieniem. Używam tego drugiego i zawsze było ok. Układ hamulcowy SBC w 3 modelach Mercedesów (+ Maybach) można odpowietrzać wyłącznie z urządzeniem ciśnieniowym.

Napisano

Ale jaki masz problem przy wymianie płynu w układzie sprzęgła?

Odkręcasz odpowietrznik i płyn sam wylatuje, grawitacyjnie, ewentualnie wspomagasz się pompując pedałem sprzęgła. Jak zaczyna wylatywać czysty płyn to można uznać, że jest wymieniony.

Gdyby podczas tej operacji doszło jednak do zapowietrzenia to najlepiej odpowietrzyć zakładając przewód na odpowietrznik jednym końcem a drugi zanurzyć w zbiorniczku z płynem, potem parę ruchów pedałem i po kłopocie ok.gif

Napisano

> Ale jaki masz problem przy wymianie płynu w układzie sprzęgła?

> Odkręcasz odpowietrznik i płyn sam wylatuje, grawitacyjnie, ewentualnie wspomagasz się pompując

> pedałem sprzęgła. Jak zaczyna wylatywać czysty płyn to można uznać, że jest wymieniony.

> Gdyby podczas tej operacji doszło jednak do zapowietrzenia to najlepiej odpowietrzyć zakładając

> przewód na odpowietrznik jednym końcem a drugi zanurzyć w zbiorniczku z płynem, potem parę

> ruchów pedałem i po kłopocie

Widać, że nie zapowietrzyłeś nigdy pompki przy sprzęgle w BMW grinser006.gif

Nie odpowietrzysz w ten sposób choćbyś tydzień pompował.

Napisano

> A czym się różni pompka z BMW od pompek innych aut

od góry tego nie odpowietrzysz grawitacyjnie ani pompując pedałem jeśli zapowietrzysz pompkę. Jeśli wysprzęglik zapowietrzysz to jeszcze da radę. Próbowałem. Inaczej niż "od dołu" ciśnieniem nie da rady.

Nie wiem dlaczego ale niewykonalne bez zewnętrznej pompki albo patentu z podłączeniem pod zacisk hamulcowy.

Napisano

> od góry tego nie odpowietrzysz grawitacyjnie ani pompując pedałem jeśli zapowietrzysz pompkę. Jeśli

> wysprzęglik zapowietrzysz to jeszcze da radę. Próbowałem. Inaczej niż "od dołu" ciśnieniem nie

> da rady.

Płyn jest przetłaczany przy odkręconym odpowietrzniku czy nie ?

W sumie trochę to dziwne, zresztą niektórzy do R75 montują pompki z E39 i jakoś odpowietrzają...

> Nie wiem dlaczego ale niewykonalne bez zewnętrznej pompki albo patentu z podłączeniem pod zacisk

> hamulcowy.

Napisano

> Płyn jest przetłaczany przy odkręconym odpowietrzniku czy nie ?

> W sumie trochę to dziwne, zresztą niektórzy do R75 montują pompki z E39 i jakoś odpowietrzają...

> > hamulcowy.

wiem że to dziwne. Też mi się wydawało, że "Nie ma prawa nie działać". No ale nie działa.

Napisano

Tak, ja, dokładnie tego z obrazka, przydaje się.

Napisano

> Widać, że nie zapowietrzyłeś nigdy pompki przy sprzęgle w BMW

> Nie odpowietrzysz w ten sposób choćbyś tydzień pompował.

Wiele razy odpowietrzałem "puste" układy hydrauliczne sprzęgła. W BMW i AUDI jest trudno, ale wykonalne. Ostatnio w e34 po wymianie wysprzęglika na skrzyni pompowaliśmy z kumplem około 1 godziny tradycyjną metodą.

Moja rada, najpierw odkręcić odpowietrznik na wysprzęgliku i pilnując poziomu płynu w zbiorniczku poczekać tak z 15 minut, żeby przeleciało. Następnie pompujemy pedałem tak po około 10 razy i upuszczanie odpowietrznikiem i znowu ... takich cykli trzeba wykonać kilkanaście i podstawowy warunek - pompujemy ręką, a nie nogą, bo trzeba odciągać do końca pedał (sam nie wraca na zapowietrzonym) i energicznie. Wiem, ręka boli, ale można wytrzymać.

Jeżeli mamy cały płyn do wymiany, to najlepiej dużą strzykawką z wężykiem podpiąć się pod odpowietrznik na wysprzęgliku i wcisnąć płyn tą drogą do momentu, aż w zbiorniczku przestanie bąblować.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli mamy cały płyn do wymiany, to najlepiej dużą strzykawką z wężykiem podpiąć się pod

> odpowietrznik na wysprzęgliku i wcisnąć płyn tą drogą do momentu, aż w zbiorniczku przestanie

> bąblować.

no ale w takiej sytuacji wtłaczam stary płyn do zbiorniczka

Napisano

> no ale w takiej sytuacji wtłaczam stary płyn do zbiorniczka

W sytuacji, gdzie wymieniamy wysprzęglik nie przeszkadza. Wtedy nowy płyn dajemy od spodu.